Dodaj do ulubionych

DISCO & FUNKY!!!

IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 19.07.04, 10:36
Witam, poszukuję starych kawałków disco i funky, w stylu Jackson 5 "I Want
You Back", "ABC" lub Diany Ross "Upside Down" "I Coming Out" lub Jamesa
Browna. Zależy mi na kawałkach z jajem (takich przy, których noga sama
przytupujesmile). Jestem w tej dziedzinie myzycznej laikiem, więc będę bardzo
wdzięczny za podpowiedź w kwestii tytułów i wykonawców. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • madziurex Re: DISCO & FUNKY!!! 19.07.04, 19:46
      Cool & The Gang
      Earth, Wind & Fire
      Sister Sledge
      Quincy Jones
      Pointer Sisters
      Chic
      Positive Force
      Itd,itp...
      Najlepiej nabądź drogą kupna jakąś składankę typu "Funk&Funky'70" itp, z
      klasycznymi utworami, a to potem zaprowadzi cię do konkretnych wykonawców.
      Ja uwielbiam taką muzykę, najlepiej się przy niej bawię, a ulubione moje utwory
      to m.in. właśnie "Upside Down" Diany Ross, "ABC" Jackson 5!
    • urtiko Re: DISCO & FUNKY!!! 20.07.04, 02:55
      Gość portalu: L.A.U. napisał(a):

> Witam, poszukuję starych kawałków disco i funky, w stylu Jackson 5 "I Want
      > You Back", "ABC" lub Diany Ross "Upside Down" "I Coming Out" lub Jamesa
      > Browna. Zależy mi na kawałkach z jajem (takich przy, których noga sama
      > przytupujesmile). Jestem w tej dziedzinie myzycznej laikiem, więc będę bardzo
      > wdzięczny za podpowiedź w kwestii tytułów i wykonawców. Pozdrawiam.

A może soundtrack do filmu "Priscilla królowa pustyni" ("The Adventures of
      Priscilla Queen of the Desert")? Tam jest kilka "niezapomnianych" kawałków. smile
      • Gość: L.A.U. Re: DISCO & FUNKY!!! IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 20.07.04, 14:55
        Wielkie dzięki, biorę się za szukanie. Pytałem o to na forum ponieważ chciałem
        uniknąć brnięcia przez ckliwe pioseneczki. Pozdrawiam.
        • Gość: yawokim Re: DISCO & FUNKY!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.04, 16:41
          stary olej takie komercyjne gowno- najlepsze plyty z disco to

www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/B00000IPN6/qid=1090334268/sr=2-1/ref=sr_2_1/002-2692775-6767203
          www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/B000063DUG/ref=pd_bxgy_text_1/002-2692775-6767203?v=glance&s=music&st=*
          www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/B00005EBID/ref=pd_bxgy_text_1/002-2692775-6767203?v=glance&s=music&st=*
          www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/B000053F0P/qid=1090334324/sr=1-1/ref=sr_1_1/002-2692775-6767203?v=glance&s=music
          www.discogs.com/release/232096
          to na poczatek
          • Gość: wqrwiony Re: DISCO & FUNKY!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 16:47
            Ottawan - D.I.S.C.O.
            Lipps Inc - Funkytown
      • madziurex Re: DISCO & FUNKY!!! 20.07.04, 19:16
        urtiko napisał:
        > A może soundtrack do filmu "Priscilla królowa pustyni" ("The Adventures of
        > Priscilla Queen of the Desert")? Tam jest kilka "niezapomnianych" kawałków. smile
        >

Tam to bardziej ABBA. Nie wiem, czy koledze podpasuje. (Ja np. lubię, ale to
        mój problem wink

• Gość: L.A.U. Re: DISCO & FUNKY!!! IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 23.07.04, 11:07
          Wielkie dzięki za informacje. Ponieważ mam do czynienia ze specjalistami, mam
          jeszcze jedno pytanie: kto spiewa w orginale i jaki tytuł ma kawałek, w którego
          refrenie są słowa "...we singing, we dancing, play that funky music..." (mogłem
          coś przekręcić)?
          • phunkee Real Disco 24.07.04, 00:37
            Jak sie nie myle to Wild Cherry i "Play That Funky Music". Ale disco to o wiele
            lepsze kawalki niz w/w. U nas niestety disco, jak i wogole muza lat 70 kojarzy
            sie z ABBA, Village People, Bee Gees i innym szajsem. A prawdziwe, czarne disco
            to zajebista muza z konkretnym groovem, nierzadko tworzona przez jazzmanow i
            funkowcow (vide Harvey Mason z hancockowskiego Head Hunters). To czesto
            kilkunastominutowe suity, prawdziwe densflorowe bomby, z nakrecajacym basem,
            funkowo-jazzowymi deciakami, orkiestrowymi smykami i natchnionymi soulowymi
            wokalami.
            Czas na konkrety: obowiazkowo wspomniana tu juz seria "Disco Spectrum"
            kompilowana przez hausowa legende Joeya Negro, a na niej wiele klasykow plus
            kilka rarytasow. Dalej "Classic Disco Mastercuts" (Mastercuts, 1995), "Disco
            Blueprints" (XTreme Records, 2000), "Disco Forever" (BBE, 2000 - kompilacja by
            Dimitri From Paris), "Disco Gold" (Specter Records, 1975 - nieoficjalnie
            pierwszy wydany mix w historii), "Disco Heat" (Mastercuts, 2004 - kompilacja
            nieocenionego Kennyego Dope'a).
            A poza tym rzeczy z klasycznego nowojorskiego disco-labelu Salsoul (przekrojowe
            skladaki "Disco Divas And Soulful Sista Flavas", "Disco Funk Flavas", Salsoul
            Orchestra, legendarna Loleatta Holloway, First Choice, Inner Life z zajebista
            Jocelyn Brown, Instant Funk). I pare innych acz miodnych disco-projektow i
            disco-div: T-Connection, Francine McGee, Gwen Guthrie, Linda Clifford, Players
            Association. Sprawdz tez zajebista disco-jazzujaca kapele Atmosfear
            (m.in. "Dancing in Outer Space", 1980).
            Oprocz disco polecam tez tzw. dance funk (cos miedzy disco i funkiem). Czyli
            niektore kawalki Chic (np. "Le Freak", "Good Times"), KC & The Sunshine Band
            (zabojczy "Do You Wanna Go Party"), Brass Construction ("Movin'"), Rose Royce
            ("Carwash", "Do Your Dance"), B.T. Express. Polecam tzw. philly sound, czyli
            orkiestrowe funksouldisco z kolektywem M.F.S.B. na czele (m.in.
            klasyk "T.S.O.P.").
            A jezeli chodzi o stricte 70's funk, to wiadomo: Parliament, James Brown, JBs,
            Fatback Band, Kool & The Gang, Roy Ayers, Stevie Wonder, Beginning of the End
            itd. itp.
            • yawokim Re: Real Disco 24.07.04, 14:23
              respect !

• phunkee ay... just keepin it fonkey :) /nt 24.07.04, 22:48
              • Gość: yawokim do phunkee IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.04, 12:12
                moze cie zainteresuje

www.allegro.pl/show_item.php?item=29000472
            • Gość: L.A.U. Re: Real Disco IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 26.07.04, 14:24
              Chylę czoła. Nie ma co się oszukiwać - człowiek uczy się całe życie. Jeszcze
              jak mi powiecie gdzie można nabyć perukę z ogromnym afro, to już bedę gośćsmile).
            • Gość: Kejt Re: Real Disco IP: *.ols.vectranet.pl 29.07.04, 22:33
              Phunkee, imponująca wiedza, którą przekreślasz stawianiem w jednym szeregu Bee
              Gees i Village People. Bee Gees to koniec lat 50-tych.... aż do 2001 (ostatni
              studyjny album nagrany za życia trzech braci). Nie obrażaj genialnego zespołu,
              wspaniałych kompozytorów i wykonawców, którzy w każdej muzycznej epoce brzmią
              świeżo i zarazem dojrzale. Sam(a)pokazałe(a)ś, że myślisz stereotypowo. To tak
              jakby nie wiedzieć, że Paul McCartney to nie tylko ojciec projektanki mody, ale
              członek The Beatles. Polecam leksykony muzyki popularnej.
              • Gość: funkamator Re: Real Disco IP: 80.51.234.* 30.07.04, 13:54
                a ja zrozumiałem co phunkee miał(a) na myśli, nie chodziło o porwnanie BeeGees
                i Village People do siebie, tylko o ustalenie stereotypu muzy lay 70-ych, o
                to , że kojarzy się z szajsem, a prawdziwy rytm był zu[ełnie gdzie indziej, to
                co wartościowe wychodziło z nurtów soulu i funku, i na bazie tego powstawała
                wspaniała muzyka taneczna, wielkie przeboje tak popularne dzisiaj to zaledwie
                końcówka lat 70-tych, jak dla mnie funk i czarni wykonawcy rulez, a z kawałków
                typowo disco, to znany utwór 'disco inferno' ale w wersji Tiny Turner, po
                prostu powala, a ten rytm, ach sam mjut

Tomek/in funk we trust/
        • urtiko Re: DISCO & FUNKY!!! 24.07.04, 05:26
          madziurex napisała:

> urtiko napisał:
          > > A może soundtrack do filmu "Priscilla królowa pustyni" ("The Adventures
          > of
          > > Priscilla Queen of the Desert")? Tam jest kilka "niezapomnianych" kawałkó
          > w. smile
          > >
          >
          > Tam to bardziej ABBA. Nie wiem, czy koledze podpasuje. (Ja np. lubię, ale to
          > mój problem wink
          >
          A boska Gloria i utworek "Go West"? Abba tylko chyba dwa utworki tam ma, ale miało być coś z tej epoki. smile super film i super soundtrack. big_grin
          • madziurex Re: DISCO & FUNKY!!! 24.07.04, 17:00
            No, widocznie zapomniałam...Ale film uwielbiam!! Fajna historia, wizualnie -
            cudo, no i mjuzik!
            • Gość: leniwy Re: DISCO & FUNKY!!! IP: *.range217-43.btcentralplus.com 09.08.04, 00:46
              oprocz wspomnianych, goraca polecam rowniez tworczosc swietnego zespolu
              funkowego Cameo (80's punk funk). Nie mozna zapomniec o wielkim Gap Band
              (wielokrotnie samplowany i przetwarzany) czy Sos band. Z pokrewnych rekomenduje
              tworczosc Steviego Wonder'a. Dzisiaj niewielu artystow uprawia ciekawy,
              energiczny czy chocby frywolny funk (osobiscie nie zgadzam sie ze stwierdzeniem
              ze dzisiejszy funk to muzyka klubowa itp - kocham funk, klubowej nie znosze,
              heh). Jedynym naprawde ciekawym utworem funk/groove ostatnich lat jest "All My
              Life" z plyty "Glitter" Mariah Carey. Wiem, myslicie ze zwariowalem ale sami
              posluchajcie. Milego sluchania.
              • Gość: MISSY Re: DISCO & FUNKY!!! IP: *.skynet.net.pl / 80.72.37.* 12.08.04, 22:00
                A ja poszukuje prawdziwego czarnego funku, nie żadnego disko tylko czysty
                funk!!! Może podrzucicie parę propozycji...
                • Gość: Jesse James Re: DISCO & FUNKY!!! IP: *.skynet.net.pl / 80.72.37.* 25.08.04, 20:29
                  Prawdziwa czarna dziewczyna szuka prawdziwego czarnego funku...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka