Forum   1955

1955

(50 wyników)
  • Z uwagi na to że moim ulubionym filmem jest do dzisiaj "Na Wschód od Edenu" (wolę książkę) z niezapomnianą rolą Jamesa Deana pozwalam sobie przypomnieć jego postać.
  • Zwrócił się do mnie klient, który chciałby sprzedać ukraińskie Cherry z rocznika 1954 i 1955. Czy może ktoś z Was byłby zainteresowany takim trunkiem i jaką cenę moglibyście zaoferować.
  • fajny fragment Kroniki Filmowej z 1955 roku na Kino Polska pokazywali - Festiwal Młodzieży na który do Polski różni zagranczni goście się zjechali. mówiono, że Polacy bawili się, jak przedszkolaki - uradowani możliwością konatktu z przyjaciółmi z całego świata. były tam jakieś popisy tych przyjaciół taneczne, śpiewy na ulicy, wspólne zabawy przy ogniskach m.in. murzynów pokzywali też. a aktualny koment był taki, że widziano w nich przedszkolaków i nie zauważono, że zabawa nie ...
  • I z czego te kpiny i szyderstwa, panie Kalicki? A z zachowania wielkich, światowej sławy uczonych, pisarzy i plastyków na Kongresie Intelektualistów we Wrocławiu w 1948 r. nie pośmieje się Pan? Nich Pan raczy obejrzeć poświęcone Kongresowi kroniki filmowe i zobaczy te śmieszne "pląsy" (gesty, miny) Pabla Picassa, Ireny Joliot-Curie, Louisa Aragona, Gyorgy Lucasa, Ilji Erenburga i innych. Albo niech Pan cofnie się jeszcze bardziej w czasie niż o 50 lat i popatrzy na te skaczące k...
  • Moja mama poszukuje astronomicznych bliźniat. jeśli nim jestes daj sygnał.
  • Niby Polska to mały kraj ale swego czasu trochę wojska mieliśmy!:) - stan liczbowy - 385 700 żołnierzy >sprzęt: - 1617 czołgów (T-34-85/IS-2) - 571 dział samobieżnych (SU-76/SU-85/SU-100/ISU-122/ISU-152) - 157 transporterów opancerzonych(BTR-40/BTR-152) - 1558 armat i armatohaubic(45mm pepanc wz.42/57mm pepanc ZIS-2/76mm pepanc ZIS- 3/100mm pepanc BS-3/122mm armaty wz.31-37/152mm armatohaubice wz.37) - 1105 haubic (122mm wz.1938) - 81 wyrzutni rakietowych (BM-13-82/132) - 1368...
  • LIST OTWARTY DO PANA KURTYKI W SPRAWIE OBRONY IMIENIA JÓZEFA KOSSECKIEGO Artykuł Pana Pawla tomasika pt.”działalnośc TW X ‘rybak” w świetle własnych doniesień „NGP” 3.10.08 zawiera żenujące i głębokie spekulacje a bardziej dosłownie nagiecie żeczywistośći do własnych przekonań (czytaj potrzeb). Serce się kraje jak nisko upadły procesy dowodowe w najbardziej uważałby się naukowej instytucji jaka jest IPN. Brak – weryfikowa...
  • LWP do maja 1945 otrzymalo spora ilosc sprzetu od ZSRR, m.in kilkaset czolgow i samolotow... W koncu Rojanie woleli, by gineli Polacy, niz oni sami, skoro po czystkach stalinowskich i stratach wojennych brakowalo im juz (pod koniec wojny) ludzi. Jak bylo w latach 1945-1955, gdy szefem MONu byl Rokossowski? Szykowano sie przeciez na kolejna wojne z Zachodem... Polska otrzymala od ZSSR do konca 1955 kolejne kilkaset czolgow i samolotow... A przeciez kraj byl zniszczony i nie mial...
  • Poszukuje starych znajomych ze szkoly nr 6 (pozniej nr. 19) na Niebuszewie klasy 1d z roku 1955. Z nazwisk takich jak pamietam to miedzy innymi Mietek Lisak, Michal Orbuch... Napisz do:toorbuch@hotmail.com
  • Rosa Parks przeszła do historii dzięki wydarzeniu z 1 grudnia 1955. Odmówiła wówczas, w akcie nieposłuszeństwa obywatelskiego, ustąpienia w autobusie miejsca siedzącego białemu mężczyźnie; w autobusach miejskich w Montgomery (Alabama) obowiązywały ostre zasady segregacji rasowej i Rosa Parks została aresztowana za naruszenie przepisów obowiązujących w środkach transportu publicznego. Sprawa dotarła aż do Sądu Najwyższego USA, gdzie uznano zasady segregacji za niekonstytucyjne. Po tym in...
  • Festiwal Młodiezy i Studentów. Zbieraliście autografy? Miałem ich straszną ilość, reprezentowały cały szeroki świat.
  • Przeczytajcie: kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,107881,9030859,Poradnik_dobrej_zony_z_1955_roku.html Świat byłby fajniejszy, gdyby dzisiaj żony postępowały wg tych zasad. Ech, szkoda, że czasy takich poradników już minęły. Złoty wiek. Rozmarzyłem się.
  • 1955(8)

urodzeni 30 wrzesnia 1955 ,odezwijcie sie
  • Musze przyznac,ze taka rola kobiety o wiele bardziej mi sie podoba niz zaaprobowana przez ministra oswiaty w jednej z nawiedzonych ksiazek ktore sugeruja,ze kobieta nie jest kobieta jak nie potrafi szydelkowac;] A tak z innej beczki..ile kobiet tuz po slubie zachowuje sie tak bo chce byc dobra zona...a po paru latach jak im sie znudzi ta rola to narzekaja ze maz nie potrafi sobie kanapki zrobic?
  • Co ja mogę pamiętać mając jeden roczek :) Nic . Ale was serdecznie zachęcam do tworzenia tych swoistych forumowych pamiętników . Z opowieści rodziny wynika, że ledwo przeżyłem ten rok . Płaczu i mojego jazgotu było pełno w małym pokoiku na poddaszu kamienicy na Targówku .
  • Einstein, Albert 1879 -- 1955 Physicist. Born March 14, 1879, in Ulm, Germany. Einstein grew up in Munich, where his father, Hermann, owned a small electrochemical factory. The strict discipline of German schools did not appeal to the young Einstein, who was a poor student but conducted his own studies of philosophy, math, and science. In 1895, after Hermann�s busines failed, the Einstein family moved to Milan, Italy. Albert stayed behind to continue his studies, but soon left s...
  • Mialem ten program kiedys w reku... Byl opublikowany tuz przed wojna - w 1939... Od razu zaznaczam: - Uciekly mi z pamieci dane dotyczace Lotnictwa... Nie zamierzam sie na ten temat wypowiadac... A co do Armii Ladowej... Program byl podzielony na 3 okresy piecioletnie (co zrozumiale). Pamietam dobrze pierwszy okres 1940-45... 1. Planowano podniesc sile ogniowa armii o 50 % a) Znaczne wiekszenie liczby armatek ppanc 37 mm - Boffors) b) Zwiekszenie ilosci stanowisk obrony przec...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?