Dodaj do ulubionych

Lyon- studia - prosze o pomoc!

12.08.04, 14:53
Witam!

We wrześniu rozpoczynam studia na 1. roku medycyny w Lyonie. Nie znam miasta
i nie mam tam żadnych znajomych. Nie przyznano mi również akademika, wiec
musze sama poszukać jakiegos taniego lokum. Jak się za to zabrać?
Jaki jest koszt wynajmu mieszkan w dużych miastach? Z jakimi miesiecznymi
wydatkami wiąże się studiowanie we Francji (podręczniki, ksero, internet i
inne opłaty)?

Proszę o pomoc i z góry dziękuję! ;-) Merci!
Obserwuj wątek
    • Gość: M&E Re: Lyon- studia - prosze o pomoc! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.08.04, 15:12
      A gdzie dokładnie? W Lyonie jest kilka szkół
      • joannadark1 Re: Lyon- studia - prosze o pomoc! 12.08.04, 16:01
        Uniwersytet Lyon1 (medycyna) w 8. dzielnicy. Pozdrawiam i czekam na cenne rady!
        • Gość: gość Re: Lyon- studia - prosze o pomoc! IP: *.przemysl.cvx.ppp.tpnet.pl 12.08.04, 18:47
          A jak mam takie pytanie: od czego trzeba zacząć jeśli chce sie studiowac we
          Francji i nie ma sie tam nikogo znajomego??Czy jest tam cos takiego jak
          romanistyka dla obcokrajowców(tak jest w Quebecu). Z góry dzieki;)
        • Gość: nathalie Re: Lyon- studia - prosze o pomoc! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.04, 19:03
          Z tego , co wiem(choc bylam tylko na stypendium przez rok w Paryzu i to kilka
          lat temu), na medyczna nie ma egzaminow wstepnych, przyjmuja wszystkich, tylko
          pozniej jest ogromna selekcja i z okolo 1500 studentow, VI rok konczy 200.
    • Gość: joannadark1 Re: Lyon- studia - prosze o pomoc! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 12.08.04, 18:56
      Ja dostalam sie na medycyne. Z tego, co wiem kierunki humanistyczne nie sa na
      Lyonie1 tylko Lyonie3. Nic o nich nie wiem. Kryteria przyjec sa rozne na
      roznych uczelniach. Ja mialam francuska mature, wiec nie musialam zdawac
      egzaminu sprawdzajacego znajomosc języka (w przeciwnym razie jest obowiazkowy).
      Trzeba sie dowiadywac na poczatku roku kalendarzowego o zasady przyjec, bo
      mozna przegapic wazne terminy skladania podan. Niestety, bardzo nie moge ci
      pomoc, bo wszystkie uczelnie ustalaja indywidualne kryteria przyjec. Od czasu
      wejscia Polski do UE nie trzeba jednak juz zalatwiac formalnosci za
      posrednictwem ambasady. Pozdrawiam i zycze powodzenia.
      • Gość: kasia Re: Lyon- studia - prosze o pomoc! IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 12.08.04, 21:07
        bylabym bardzo wdzieczna za udzielenie mi informacji co trzeba zrobic, kiedy
        wyslac podanie itp. zeby studiowac medycyne we Francji - czy trzeba zdac
        egzamin wstepny tak jak w Polsce? Jak to jest z jezykiem? bede wdzieczna za
        wszelkie informacje
      • Gość: gość Re: Lyon- studia - prosze o pomoc! IP: *.przemysl.cvx.ppp.tpnet.pl 12.08.04, 21:35
        W każdym razie dzięki:))
        • Gość: nestea Re: Lyon- studia - prosze o pomoc! IP: *.crowley.pl 19.08.04, 12:55
          ja siedziałam w Lyonie 2 razy po miesiąc na kursach na Universite Lyon 2.
          Mieszkałam w akademinkach w Lex to byla chyba 5 dzielnica (tam gdzie jedzie ta
          kolejka- Funiculer czy jak mu tam- to bylo dawno i nie pamietam). Tam jest mini
          miatseczko akademickie i sporo akademików- warunki ok. Spróbuj tam poijechac
          bezposrednio i pogadac, a jak nie to moze oni Ci cos wskaza.
          Tam jest masa studentów i moze oni cos wymysla i Ci pomoga. Poza tym bardzo
          łatwo zdobyc tam nowe najomosci. Czy dalej jest route 66 na Hotel de Ville?
          Taka smieszna dyskoteka.
          Byłam w Lyonie 6-7 last temu ale baardzo miło wspominam i sporo jeszce pamietam.
          pozdrawiam
          • joannadark1 Re: Lyon- studia - prosze o pomoc! 21.08.04, 13:44
            Cześć Nestea.
            Mam jeszcze pytanie dotyczące samego studiowania na francuskich uniwersytetach.
            Na wszystkich studiach medycznych pierwszy rok jest konkursowy. Dotarłam do
            jakichś oficjalnych statystyk, z których wynika, że egzaminy po pierwszym roku
            medycyny zdaje tylko od 10-50% studentów. Reszta (a więc wiekszość !) powtarza
            pierwszy rok. Przyznam szczerze, że troche przerazila mnie ta informacja. Czy
            rzeczywiscie tak trudno jest zaliczyć pierwszy rok studiow? Czy poziom
            francuskich uniwersytetow tak znaczaco odbiega od poziomu polskich, czy może
            francuscy studenci podchodzą sobie do sprawy zbyt lekceważąco? Skąd się biora
            TAKIE statystyki?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka