Dodaj do ulubionych

PolitechnikaŚląska

IP: 80.51.222.* 21.08.04, 18:17
W tym roku zaczynam studia na Politechnice Śląskiej
Chciałbym sie dowiedziec czy cieżko sie jest utrzymac na pierwszym roku?
podobno to bardzo dobra i prestiżowa uczelnia. Słyszalem że zajmuje 3 miejsce
wsród Politechnik. Może podzielicie sie swoimi informacjami i spostrzeżeniami
może tam ktoś z was studiuje?
Obserwuj wątek
    • camerthon Re: PolitechnikaŚląska 21.08.04, 19:35
      Skoro taka dobra i prestiżowa, to dlaczego w tym roku (nie tylko w tym
      zresztą...) do dziś są wolne miejsca na studiach dziennych na praktycznie
      wszystkich kierunkach (oprócz informatyki i dwóch innych bodajże)?
      Zatem jaki poziom może reprezentowac uczelnia, która przyjmuje studentów wg
      kolejnosci zapisu?

camerthon
      • Gość: Richelieu* popularność a jakość IP: 195.117.90.* 21.08.04, 19:46
        Bo znajomość matmy schodzi coraz bardziej na psy. Ludzie wolą iść na kierunki
        humanistyczne i potem płakać w rękaw, że pracy nie ma, niż iść na polibudę.
        Nawet kierunki humanistyczne, które wymagają znajomości matmy, na przykład
        socjologia, mają w swoich szeregach w większości matematycznych ignorantów. Nie
        twierdzę, że matma jest wszystkim potrzebna do szczęścia, choć przydatna na
        pewno jest trochę, ale żeby wybierać kierunek bo się kojarzy, bo matmy nie ma a
        ja taka humanistka.
        Stąd popularność politechnik w ogóle maleje, co jak dowodziłam wyżej, nie ma w
        ogóle przełożenia na stan faktyczny

i tu wyjdzie po raz kolejny, że to co popularne jest dobre, a to co
        niepopularne do kitu
        idźta kupić kolejną płytę wiśniewskiego czy innego pajaca jadącego właśnie na
        popularności

zaś zorientowanie maturzystów w rzeczywistym stanie i jakości kierunku (nie
        całej szkoły) jest mizerne, większość sądów opierając na obiegowych opiniach
        i "słyszałem"
        • camerthon Re: popularność a jakość 21.08.04, 21:07
          Richelieu* kotusiu, weź Ty sobie jakąs czekoladkę na poprawienie humoru może
          zjedz czy coś...bo cos biorytm masz dziś chyba niekorzystny ;)

A co do popularności...to, że matematyka ostatnimi czasy jest be, to ja wiem.
          Znam jednak paru matematycznych 'geniuszy' z w/w Politechniki i rzeczy, ktre oni
          nazywaja 'trudne' ja przerabialam w 2 klasie liceum na humanistycznym. Ludzie,
          ktorzy poszli tam z różnych powodow (niekoniecznie rankingowo-poziomowych, a
          raczej finansowych - nie mogli wyjechac, aby studiowac gdzies, gdzie poziom jest
          wyzszy), a naprawde są zdolni, nudzą się jak mopsy.

A co do minimalnej sumy ocen...jak ktos jest dobry, to chyba 4 z matury to nie
          jest wiekszy problem? Bezmóżdża w niektórych liceach/technikach mają 5, a jeżeli
          ktoś reprezentuje w miare przyzwoity poziom to powinien chyba ta 'zawyżoną'
          norme wyrobić. Tak wiem, ocena ocenie nierówna, bo kazda szkoła inaczej ocenia.
          Ale jak juz chcesz na te studia, to co..z tróją?? Im nizszy poziom w liceum tym
          łatwiej dostać ta 4, a jezeli nawet mało kto ją ma....

A co do socjologii....to tak z grubsza jak z psychologią ogolna i stosowana na
          UJ: bazowanie na opinii. Socjologia jest w miare modna, wiec nikt nie patrzy,
          gdzie ja wykladaja i jaka w ogole jest.

A popularność politechnik w ogole maleje, bo w dużej mierze nie odpowiadają
          zapotrzebowaniu rynku. Mniejszy ma to związek ze 'stanem faktycznym'. Bo co mi
          po studiowaniu na wydziale górniczym, specjalność geodezja czy costam,
          reprezentujacym wysoka jakość kształcenia, w czasach, w których upadaja
          wszystkie kopalnie po kolei i wszystko co z nimi zwiazane. Oni sie tam ucza
          projektowania szybów górniczych na tej politechnice calej wspanialej. Jak juz i
          tak mam nie pracowac w zawodzie, to wole studiowac cos przyjemniejszego. Ot co.

miłego wieczorku Richelieu* , i wiedz, ze wysoko cenie kazda Twoja uwage ;)

camerthon
          • Gość: Richelieu* Re: popularność a jakość IP: 195.117.90.* 21.08.04, 22:31
            nic z tego, Słoneczko. ważę 25 kg więc się odchudzać raczej muszę a nie
            czekoladki

co do popularności odpowiedziałaś kompletnie nie na temat

a co do "geniuszy", nie moja wina, że na takich trafiłaś. Oni pierwsi będą do
            wywalenia

jeden punkt prawdziwy, że ocena ocenie nie równa. Tylko jak to się ma do
            dalszych dywagacji, że z tróją na studia już nie? Różnica pomiędzy liceami
            najlepszymi a najgorszymi jest więklsza niż pomiędzy dopuszczającą a bardzo
            dobrą.

politechniki nie odpowiadają zapotrzebowaniom rynku
            głupoty, bo niby socjolog czy psycholog odpowiada? nie mówiąc już o historiach
            i polonistykach. Politechnika to nie tylko górnictwo, a elektronika, informa,
            archit, chemia. Zresztą na górnictwie nie ma specjalności geodezja, bo geodezja
            to oddzielny kierunek wykładany w ramach geodezji i kartografii również na
            politechnikach w innych szkołach technicznych

to też obiegowa opinia, ba, tu same obiegowe opinie
            jak z kompletnym upadkiem kopalń. przy okazji strajków dziennik się przeczytało
            i już się wie
            a poza obiegówkami również własne doświadczenie operte na 2 czy 3 delikwentach-
            nieudacznikach

i wiedz Camerthon, że ja mam dziś szpile bezużytrecznie leżące w pobliżu , hehe
            • camerthon Re: popularność a jakość 22.08.04, 00:34
              Gość portalu: Richelieu* napisał(a):

> co do popularności odpowiedziałaś kompletnie nie na temat

No bo ja nie rozróżniam na zasadzie, czy popularne, czy nie popularne, tylko czy
              kończy to (i studiuje tam) głąb, czy niegłąb. A tak sie jakoś składa, że głąb
              wybiera najczesciej colkolwiek, gdzie sa tylko wolne miejsca, zeby tylko mieć w
              koncu to wymęczone mgr. Niegłąb patrzy perspektywniczniej, i często ma
              prestiżowe ciągotki. A ze czasami prestizowe oznacza popularne (w sensie, że
              wszyscy wystwaiają jezyczki na mysl o dyplomie stamtad), to juz nie ja ustalalam...
              • Gość: Richelieu* najlepszy przykład medycyna IP: 195.117.90.* 22.08.04, 17:02
                która nie jest popularna, bo obecnie jest na nią 3-4 osoby na miejsce
                a należy do najbardziej prestiżowych kierunków

podobnie z elektroniką, na którą wiele osób po prostu się boi iść myśląc, że
                sobie nie poradzi albo z architekturą gdzie skutecznie odstrasza chętnych
                egzamin z rysunku. Stąd funkcja odstraszania trudnością przedmiotu w
                największym stopniu wpływa na zmniejszenie liczby chętnych. Na jej wzrost zaś
                wpływ ma praktyczność kierunku nie rzeczywista, ale domniemana, zasłyszana itd

Sama polibuda ma strony ujemne. Jak wszystkie szkoły. Największym minusem jest
                np. Wydział Mechaniczny-Technologiczny, który kadrę ma dobrą, laboratoria w
                miarę dobrze wyposażone, ale nikt tu nie chce studiować dlatego jest to wydział
                na który zwykle idą ci, którzy nie dostali się na swój wymarzony kierunek. Na
                polibudzie zdaje się matmę wybierając kilka kieruków, jeśli nie dostanie się
                pierwszy na liście to przydzielają cię do następnego kierunku w kolejności.
                Wydział Górniczy kształci naturalnie nadal górników, i dla informacji powstała
                już kilka lat temu pierwsza w Polsce prywatna kopalnia i bardzo dobrze sobie
                radzi. Nie mówiąc już o tym, że zaczyna brakować górników w tych spółkach
                węglowych, które się ostały. No i na wszystkich chyba wydziałach obok
                klasycznych kierunków powstały zarządzania w czymś tam, czym zajmuje się dany
                kierunek. Jakże to inne jest od zarządzania wykładanego przez W. Orgaznizacji i
                Zarządzania PŚ.

Trójka z matury. Głupoty piszesz. Njapierw twierdzisz, że ocena ocenie nie
                równa, a potem, że dobry uczeń na czwórkę powinien wyrobić. Niekoniecznie.
                System oceniania jest tak dalece zależny od widzimisie dyrekcji poszczególnych
                szkół, a tym bardziej od pojedynczych nauczycieli, że dobry uczeń z dobrego
                liceum czy technikum na czwórkę nie wydoła. Zresztą większość nauczycieli
                zbytnio ulega własnym sympatiom i antypatiom by stawiać obiektywne stopnie. A
                młody człówiek bardzo wrażliwy ejst na niesprawiedliwą krytykę i ocenę. Może
                się odwrócić od przedmiotu z powodu durnej baby czy dziada będąc przy tym nadal
                dobrym uczniem. Tylko jak ma zdać dobrze egzamin albo czwórkę z matury dostać
                gdy nauczycielka ma wiecznie syndrom przrdmiesiączkowy a nauczyciela wiecznie
                żona zdradza. Kodowanie prac to lipa, bo zanim zostanie zapieczętowana w
                najlepszy z możliwych sposobów uczeń lubiany przez nauczyciela ściągnie od
                połowy sali, a uczeń nielubiany dostanie 2 ptaszki za próbę zajrzenia pod
                ławkę. Źle, że ucziowie w ogóle ściągają, bo to w końcu fałszerstwo, ale jeśli
                ściąganie ma meijsce to niech każdy ma takie same szanse. Pamiętasz swoją
                maturę sprzed 3 miesięcy albo.. roku i 3 miesięcy? I co Cię najbardziej
                wkurzało? Na co najbardziej liczyłaś? Żeby usiąć w przytulnym kąście sali wśród
                najbardziej obrytych kolegów? Mimo swojej dużej wiedzy wolałaś mieć jeszcze
                pewność gdyby cokolwiek poszło nie tak, pytania głupie na przykład. Ja właśnie
                taką miałam nadzieję losując miejsce.

No i na wrażliwość uczniów trzeba zwracać szczegóną uwagę bo można talent
                zepsuć. Zwłaszcza gdy jakaś baba pomyśli, że może z ucznaimi robić co chce i
                gadać na nich co chce, bo prawdziwie zdolny uczeń i tak na czwórkę wyrobi.
                Bzdura a nie wyrobi.

Ja nie czuję się na siłach by zagłębiać się w strukturę psychiczną ucznia
                liceum czy gimnazjum, dlatego byłabym pewnie złym nauczycielem tych placówek.
                No i obawiam się, że cięty język nieraz poszedł by w ruch. Stąd nawet nie myślę
                o uczeniu w tych placówkach bo pewnie byłabym taką babą od marnowania talentów.
                Ale elementarne zasady trzeba znać i ich używać, bo dziś się okazuje, że równie
                delikatną strukturę na student i niesprawidliwość dlaczego pod jego nogami
                posprzątałam gorzej niż pod nogami kolegi równeiż może zostać dotkliwie
                odczuta. Ot, chyba zdziecinnianie społeczeństwa. Bo dawno dawano temu to liceum
                kształtowało dorosłych ludzi, dziś taką rolę spełniają studia. Dziwne
          • Gość: Ania Re: popularność a jakość IP: 195.150.115.* 22.08.04, 22:52
            > Znam jednak paru matematycznych 'geniuszy' z w/w Politechniki i rzeczy, ktre
            on
            > i
            > nazywaja 'trudne' ja przerabialam w 2 klasie liceum na humanistycznym. Ludzie,
            > ktorzy poszli tam z różnych powodow (niekoniecznie rankingowo-poziomowych, a
            > raczej finansowych - nie mogli wyjechac, aby studiowac gdzies, gdzie poziom
            jes
            > t
            > wyzszy), a naprawde są zdolni, nudzą się jak mopsy.
            >

Wypisujesz bzdury. Ja skończyłam mat-fiz w najlepszym liceum w moim mieście i w
            jednym z lepszych z Polsce. Sporo moich kolegów poszło na Politechnikę Śląską
            na elektronikę, informatyke i automatykę. W liceum poziom był bardzo wysoki, a
            oni bardzo dobrzy i jakoś mają inne zdanie o tej uczelni niż Ty. ale cóż...
            najłatwiej pisać o czymś o czym nie ma się bladego pojęcia.
      • Gość: Richelieu* Re: PolitechnikaŚląska IP: 195.117.90.* 21.08.04, 19:53
        a i jeszczez panno psycholożko

dlatego są wolne miejsce bo np. w konkursie świadectw szkół mających umowy z PŚ
        minimalna suma ocen z matury z matmy rozszerzonej (pisemna i ust)na większość
        kierunków była 8, z czego na elektronikę, elektrotechnikę, architekturę,
        informę więcej

• Gość: Richelieu* Re: PolitechnikaŚląska IP: 195.117.90.* 21.08.04, 20:04
        a, bo się rozkręcam

koronny przykład socjologii na polibudzie, która nie tylko nie ma drugeigo
        naboru, ale ma ponad 10 os/miejsce, jak to socjologie

a jest taka sobie dobra, zwłaszcza w porównaniu z usiową

no i co?

hehe, mam naostrzony ołówek i inne szpikilce na podorędziu dziś
      • Gość: Azi Re: PolitechnikaŚląska IP: 195.116.133.* 21.08.04, 20:26
        "Zatem jaki poziom może reprezentowac uczelnia, która przyjmuje studentów wg
        kolejnosci zapisu?"

dobry?
        przeciez ci najslabsi, lenie, tlumoki itd wyleca jako pierwsi. zostana tylko ci co ciezko pracuja i zasluguja na pozostanie na uczelni.
        a tak generalnie to zwyciestwo osiaga sie na mecie a nie na starcie.
        • camerthon Re: PolitechnikaŚląska 21.08.04, 21:10
          Gość portalu: Azi napisał(a):

> "Zatem jaki poziom może reprezentowac uczelnia, która przyjmuje studentów wg
          > kolejnosci zapisu?"
          >
          > dobry?
          > przeciez ci najslabsi, lenie, tlumoki itd wyleca jako pierwsi. zostana tylko ci
          > co ciezko pracuja i zasluguja na pozostanie na uczelni.
          > a tak generalnie to zwyciestwo osiaga sie na mecie a nie na starcie.

Ukhm...ale liczy się też z jakiego miejsca się startuje...
          • Gość: Richelieu* Re: PolitechnikaŚląska IP: 195.117.90.* 21.08.04, 22:18
            liczy się? gdzie? zdarzyło mi się tylko raz, że pierwsza dziesiątka została na
            forum publicznym pochwalona za ładnie zdany egzamin
            pochwała, do domciu, i wsio. A dalej już wszystko jedno czy ktoś był na liście
            pierwszy czy ostatni
            • camerthon Re: PolitechnikaŚląska 21.08.04, 22:22

> liczy się? gdzie? zdarzyło mi się tylko raz, że pierwsza dziesiątka została na
              > forum publicznym pochwalona za ładnie zdany egzamin
              > pochwała, do domciu, i wsio. A dalej już wszystko jedno czy ktoś był na liście
              > pierwszy czy ostatni

Dobrze wiesz, ze nie ma znaczenia taka bzdura jak kolejnosc na liscie
              przyjetych. Liczy sie ogolny poziom egzaminu wstepnego, ogolny poziom
              reprezentowany zdajacych, czyli pozniej studentow.
      • niltaurien Re: PolitechnikaŚląska 22.08.04, 13:40
        Sorry ,ale nie bardzo mogę się zgodzić z Camerthon. Analogicznie te same
        zarzuty można wysunąć względem Politechniki Wrocławskiej (2. miejsce w
        rankingu "Wprost"):

1)Wolne miejsca są na 11 kierunkach
        2)Znam ludzi "wątpliwej inteligencji" (nie chcę nikomu ubliżać) którzy tam
        studiują
        3)Uczelnia przyjmuje kandydatów na podstawie konkursu świadectw (egzamin tylko
        dla tych,którzy chcą poprawić wynik matury)

Ale ,czy na podstawie powyższych faktów muszę od razu twierdzić, że jest to
        kiepska uczelnia? W większości polskich szkół wyższych są wolne miejsca i
        wszędzie studiują jednocześnie głąby i geniusze, są kierunki trudniejsze i
        łatwiejsze, lepsze i gorsze.Ja nie osądzam żadnej uczelni, chyba ,że tam
        studiuję i studiowałam.

Poza tym mi również było dane poznać studentów PŚl i ci ,których znam to ludzie
        inteligentni i pracowici i nie studiują tam wyłącznie z powodów finansowych
        (przyjechali np z drugiego krańca kraju)!

Ale jedno jest pewne- "studia nie są dla zdolnych tylko dla wytrwałych".
    • Gość: Richelieu* Re: PolitechnikaŚląska IP: 195.117.90.* 21.08.04, 19:36
      12 wydziałów, 33 kierunki, ponad 30 tys. studentów
      a Ty słyszałeś, że zajmuje 3. miejsce i że trudno
      gdzie trudno, na górnictwie czy telekomunikacji

luigi, dzień dobry, za niewiele ponad miesiąc zaczynasz studia
    • Gość: student AEiI Re: PolitechnikaŚląska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.04, 20:25
      dostanie się na politechnikę to małe piwo
      schody rozpoczynają się dopiero w czasie studiów - dopiero wtedy zaczyna się
      przesiew, a nie w czasie egzaminów wstępnych, jak to ma miejsce na innych uczelniach
      jestem na 3 roku telekomunikacji, na początku było nas ponad 220, obecnie - 170,
      w tym spadochroniarze.
      jeśli jesteś na moim wydziale, uważaj na warunki - ulubiona forma sprawdzenia
      determinacji studenta przez egzaminatorów.
      nie bez kozery mamy nowiutkie okna w całym budynku.
      dodam jeszcze, że na innych wydziałach ze studiami żegna się znacznie więcej osób.
      na moim wydziale stypendium pozostaje w sferze marzeń, aczkolwiek są wybrańcy
      niebios :>
      • camerthon Re: PolitechnikaŚląska 21.08.04, 21:11
        Gość portalu: student AEiI napisał(a):

> na moim wydziale stypendium pozostaje w sferze marzeń, aczkolwiek są wybrańcy
        > niebios :>

Z ciekawości...jak średnia potrzebna jest do stypendium?
        • Gość: Richelieu* Re: PolitechnikaŚląska IP: 195.117.90.* 21.08.04, 22:15
          4,00, czasem nawet 3,97
          ale dziwnym trafem na technicznym kierunku średnia 4,00 i więcej to mistrzostwo
          świata. Na PŚ wydział orgaznizacji i zarządzania ma przechlapane u wszystkich
          pozostałych studentów, bo i zarządzanie, i administracja i socj średnią 4,00
          mają z łatwością, ba, połowa roku ma taką średnią

czyżby genialni byli zarządzacze, administratorzy i socjologowie? a reszta
          głąby?

a stypendia identyczne na wszystkich wydziałach
          • camerthon Re: PolitechnikaŚląska 21.08.04, 22:28

> czyżby genialni byli zarządzacze, administratorzy i socjologowie? a reszta
            > głąby?

Tak sie sklada, ze stosunkowo elitarny wydzial prawa UJ przyznaje stypendia od
            3,8 bodajze. Zreszta oceny/srednia i tym podobne bzdury o niczym nie swiadcza.
            Jakosc ksztalcenia mierzy sie w inny sposob. Za to samo w Białymstoku dostaniesz
            5, a na UJ wyrzuca Cie za drzwi. W gruncie rzeczy PŚ taka najgorsza nie jest,
            ale lata świetności ma juz za sobą. Czas się obudzić i rozejrzeć wokół.

Richelieu*, czy ja ma dobre wrażenie, czy Ty bronisz dobrego mienia PŚ
            jak...swojego? :)
            • Gość: Richelieu* Re: PolitechnikaŚląska IP: 195.117.90.* 21.08.04, 22:43
              e, a co to ma do rzeczy.

po kolei
              1. wysokość stypendiów wyznaczana jest średnią iluś tam osób. Czym wyższe będą
              średnie tym wyższy będzie pułap dolnej granicy stynediów.

2. dawno, dawno temu, hehe, gdy politechnika składała się wyłącznie z kierunków
              technicznych trudność w osiągnięciu odpowiendiej średniej była porównywalna
              obecnie gdy pojawiły się kierunki nie techniczne, na ktrych średnia 4,oo+ to
              pikuś próg stypendialny jest dużo wyższy, stąd nie-techniczni pobierają
              stypendia w połowie roku i więcej, a techniczni tylko w pojedynczych osobach

3. powiedziałabym raczej, że świetność jest sprawą medialną. Dziwne, że jeszcze
              bezrobocie nie zamrygało. No, na pierwszym roku nie bardzo się o tym myśli,
              zresztą psychologia to niedobry przykład jako kierunku jeszcze nie bardzo
              bezrobociogennego

po drugie jeśli chodzi o bezrobocie, i żeńską część absolwentek. Ile to
              zdolnych dziewczyn ląduje jako asystentki, po filologiach, psychologiach,
              socjologiach, polonistykach

4. dobre wrażenie. robię dobre wrażenie, coo?

5. hehe
              • camerthon Re: PolitechnikaŚląska 22.08.04, 00:25
                Wiesz Richelieu*, nazywając rzecz po imieniu: jak ktos jest dobry, to wybroni
                sie w życiu nawet po najmarniejszej uczelni, jeżeli na taką zdarzyło mu się
                trafić. A ciapa (żeby nie powiedzieć dosłowniej) i po Jagiellońskim kawki parzyć
                będzie (a to i tak przy odrobinie szczęścia).

Jesteś bardzo przeciwko obiegowym opiniom. I bardzo słusznie. Z tym,że delikwent
                X idący potem ze swoim uroczym cv do ewentulanego przyszłego pracodawcy również
                będzie musiał się z nimi zmierzyć. I co? I pikuś, bo może 1% z nich będzie
                należało do ludzi tak myślących jak Ty. Ma za to 99% szans trafić na kogoś, na
                kogo trafiła koleżanka koleżanki ble ble, która ubiegając się o jakies tam
                zajęcie po filologii angielskiej usłyszała od pani:
                - a ma pani FCE?
                - nie, ale ja mam dyplom filo..
                - więc do widzenia.
                No właśnie, stereotypy i obiegowe opinie są nie do wyplenienia.

Poza tym jest jeszcze taki drobiazg: jeżeli ktoś ma kogos, kto może COKOLWIEK
                kiedys umozliwić, to mniejsza wage przywiązuje do prestiżu i , niestety,
                popularności uczelni. Nie mówie, że to częsty argument, ale czasami tak. Ale
                jeżeli ktoś ma w zanadrzu tylko siebie i swoja wiedzę, to będzie robił wszystko,
                żeby jego cv wyglądało jak najładniej (czyli najelitarniej), coby jako
                asystentka nie skończyć. Bo tak się niestety składa, że w XXI wieku liczy się
                marka, a potem dopiero jakość.

Ty patrzysz na temat trzeźwo i prawdziwie. No i masz z tymi ludzmi do czynienia
                na codzień. Ja z punktu widzenia reszty społeczeństwa. Aczkolwiek terapię
                sfrustrowanych absolwentów PŚ prowadzić będę kiedyś (może) ja ;)

A co do zasady przyznawania stypendiów: bardzo nieładnie. I nikt tego problemu
                jeszcze nie ruszył? Macie tam jakieś samorządy chyba czy coś.

A propos górnictwa i geodezji - może i tam tego nie ma, dla mnie to wszystko
                jedno ;)

Z trója nie na studia - jak zlikwiduja wszystkie idiotyczne łączone matury ze
                wstępnymi, to możemy rozwinąc temat. Tak czy owak chwilowo mozna byc imbecylem i
                ta wymaganą sumę wyciągnąć. Więc wychodzi na to, że trója daje IQ mniejsze niż
                70...Więc się chyba nie nadaje.Kropka.

No i wrażenie miałam dobre :) Cóz, każda sroczka swój ogonek chwali ;)
                Wiesz, ma dość tej okrzyczanej Politechniki, bo pewna dość bliska mi część
                rodziny podkreśla mi za każdym razem wątpliwej przyjemnośc spotkania, że
                ona-jest-na-POLITECHNICE. I za uczenie się o jakichś bzdurnych przekrojach skał
                czy czegoś dostaje same piątki. Tak jakby ocena była ważna, a skałki potrzebne.
                Nie znosze jak ktoś tak podkreśla znaczenie tych durnych ocen! No ale sa ludzie,
                którzy nic oprócz średniej soba nie reprezentują niestety...Takie mam skojarzenia...

Moge jeszcze tylko dodać, że dla mnie odnośnikiem do oceny jakichkolwiek uczelni
                o profilu technicznym jest Akademia Górniczo-Hutnicza. Jedyna chyba w tym kraju
                jak narazie, która zauważyła, że swiat się zmienia i proponuje naprawdę dobrą i
                przystosowana do rzeczywistości jakość kształcenia. Takie moje skrzywienie :)

Ach, ide już...papa (przyszłej?) pani psor :)

camerthon
                • Gość: luigi Re: PolitechnikaŚląska IP: 80.51.222.* 22.08.04, 12:03
                  Dzieki za dotychczasowe komentarze.
                  Bede studiował inżynierie środowiska. Może ktoś z was też to studiuje lub
                  studiowal lub słyszał jak tam jest?
                  . Zkolei moja dziewczyna bedzie studiować
                  Zarządzanie i Inżynierie Produkcji na wydziale Inżynierii materiałowej i
                  Metalurgii w Katowicach może wiecie tez cos o tym kierunku?

dzieki za informacje
        • Gość: student AEiI Re: PolitechnikaŚląska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.04, 14:06
          warunek uzyskania stypendium: średnia >=4.0 oraz wszystko zdane na oceny
          pozytywne, tzn. jeśli z któregoś terminu dostało się 2, to przepada
          bierze się pod uwagę oceny z dwóch semestrów
          dodatkowo panuje system punktowy, co jest wykorzystywane w różny sposób przez
          egzaminatorów :D
          90% osób zawsze ma coś na wrzesień, większość ma już jakiś warunek
          na innych wydziałach jest łatwiej
          PS do panienki Camerthon: nie rozumiem, dlaczego wypowiadasz się na temat
          uczelni, na której, jak mniemam, nie studiujesz? w dodatku oburzasz się, wypływa
          wręcz z Ciebie jakaś nieuzasadniona frustracja uszami i nosem...
          zaśmiecasz wątek jakimiś pierdołami, zasłyszanymi opiniami, podczas gdy luigi
          prosił o informacje od studentów tejże uczelni
          ciekawa sprawa, ale to już Twój problem
          • niltaurien Re: PolitechnikaŚląska 22.08.04, 16:06
            Zgadzam się ze Studentem AEiI! Szczerze mówiąc to najwięcej złego o PŚl
            słyszałam
            od ludzi, którzy tam nie studiują i nigdy nie studiowali, a nie od samych
            studentów ww uczelni.
            Ja wybrałam PŚl nie przez przypadek (a miałam możliwość wybóru),ale zanim
            podjęłam decyzję rozmawiałam ze studentami, mieszkałam w akademiku.
            Czy wybrałam dobrze-to się okaże w październiku...na razie chętnie poczytam co
            o uczelni sądzą jej studenci!Pozdrawiam
          • camerthon Re: PolitechnikaŚląska 22.08.04, 18:10

> PS do panienki Camerthon: nie rozumiem, dlaczego wypowiadasz się na temat
            > uczelni, na której, jak mniemam, nie studiujesz? w dodatku oburzasz się, wypływ
            > a
            > wręcz z Ciebie jakaś nieuzasadniona frustracja uszami i nosem...
            > zaśmiecasz wątek jakimiś pierdołami, zasłyszanymi opiniami, podczas gdy luigi
            > prosił o informacje od studentów tejże uczelni
            > ciekawa sprawa, ale to już Twój problem

Och, przepraszam, ze napisałam coś złego - to co wszyscy wiedzą - o TEJ
            P-O-L-I-T-E-C-H-N-I-C-E :)
            Aha, a luigi napisał "Może podzielicie sie swoimi informacjami i spostrzeżeniami
            MOŻE tam ktoś z was studiuje?". Poćwicz czytanie ze zrozumieniem ;)
            • Gość: student AEiI Re: PolitechnikaŚląska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.04, 19:15
              "Poćwicz czytanie ze zrozumieniem" - bez komentarza...
              czy Ty sie próbujesz podbudować na tym forum? masz tak wysokie mniemanie o sobie
              czy wręcz przeciwnie, leczysz tu kompleksy? czerpiesz przyjemność ze
              zniechęcania pierwszorocznych studentów, którzy jeszcze nawet nie zaczęli studiować?
              znajdź sobie dziewczyno jakieś hobby albo znajomych
              może psychoterapia pomoże?
              ciekawe jak długo utrzymałabyś się na tej politechnice, na której, jak
              sugerujesz, studiują głąby - do pierwszej sesji czy do drugiej...
              IMHO dużo bardziej sprawiedliwy jest system, który sprawdza w trakcie studiów,
              kto się nadaje na dany kierunek, niż przesiew mający miejsce w czasie egzaminów
              wstępnych, przecież wiedza ze szkoły średniej często nijak ma się do tej, którą
              zdobywamy na studiach
              z mojej obserwacji wynika, iż Politechnika Śląska z założenia przyjmuje dużo
              więcej studentów, niż oczekuje widzieć jako magistrów
              rynek pracy zweryfikuje nasze umiejętności
              chyba, ze już tatuś się zatroszczył o Twoją przyszłość, ale to inna sprawa
              >naprawde są zdolni, nudzą się jak mopsy
              LOL szczególnie, że laboratoria i sprawozdania zajmują większość wolnego czasu,
              resztę przeznacza się na życie towarzyskie i rozwijanie własnych zainteresowań,
              a nie przesiadywanie całymi dniami i nocami na forum o studiach , (to wnioskuję
              z przejrzenia starszych wiadomości, gdzie podejrzanie często pojawia się Twój nick)
              pozdrawiam
              • camerthon Re: PolitechnikaŚląska 22.08.04, 20:24

> "Poćwicz czytanie ze zrozumieniem" - bez komentarza...
                > czy Ty sie próbujesz podbudować na tym forum? masz tak wysokie mniemanie o sobi
                > e
                > czy wręcz przeciwnie, leczysz tu kompleksy? czerpiesz przyjemność ze
                > zniechęcania pierwszorocznych studentów, którzy jeszcze nawet nie zaczęli studi
                > ować?
                > znajdź sobie dziewczyno jakieś hobby albo znajomych
                > może psychoterapia pomoże?
                > ciekawe jak długo utrzymałabyś się na tej politechnice, na której, jak
                > sugerujesz, studiują głąby - do pierwszej sesji czy do drugiej...
                > IMHO dużo bardziej sprawiedliwy jest system, który sprawdza w trakcie studiów,
                > kto się nadaje na dany kierunek, niż przesiew mający miejsce w czasie egzaminów
                > wstępnych, przecież wiedza ze szkoły średniej często nijak ma się do tej, którą
                > zdobywamy na studiach
                > z mojej obserwacji wynika, iż Politechnika Śląska z założenia przyjmuje dużo
                > więcej studentów, niż oczekuje widzieć jako magistrów
                > rynek pracy zweryfikuje nasze umiejętności
                > chyba, ze już tatuś się zatroszczył o Twoją przyszłość, ale to inna sprawa
                > >naprawde są zdolni, nudzą się jak mopsy
                > LOL szczególnie, że laboratoria i sprawozdania zajmują większość wolnego czasu,
                > resztę przeznacza się na życie towarzyskie i rozwijanie własnych zainteresowań,
                > a nie przesiadywanie całymi dniami i nocami na forum o studiach , (to wnioskuję
                > z przejrzenia starszych wiadomości, gdzie podejrzanie często pojawia się Twój n
                > ick)
                > pozdrawiam

och...
                jesteś strasznie nudny....
                PS: zjawisko uziemienia w domu z powodu przewlekłej choroby rozważyles? Jeżeli
                nie, to zechciej nie wypisywac bezczelnych bzdur.
                eof
            • Gość: Richelieu* Re: PolitechnikaŚląska IP: 195.117.90.* 22.08.04, 19:20
              luigi głupio spytał się o całą polit będąc na inż. środowiska
              a Ty głupio twierdzisz o całej polit znając 1/30000 jej studentów i to nie
              elektroniki czy arch a górnicwa

jakoś nie widzi mi się tak dalece posunięte uogólnienia i to na błędnych
              założeniach w przyszłej prac psychoterapeuty gdzie każdy przypadek jest
              całkowicie indywidualny
    • Gość: www Politechnika i nie tylko IP: *.autocom.pl 22.08.04, 17:45
      www.naukowcy.republika.pl
      • Gość: luigi Re: Politechnika Śląska IP: 80.51.222.* 23.08.04, 16:24
        cześć
        pytałem jak studiuje sie na polibudzie
        na inżynierii środowiska i na kierunku zarządzanie i inzynieria produkcji a wy
        kłócicie sie i wypisujecie jakieś głupty
        dalej nie wiem nic konkretnego poza 1 czy 2 opiniamioże jednak ktoś będzie
        pisał na temat?
        dzięki z góry
        • Gość: luigi Re: Politechnika Śląska IP: 80.51.222.* 24.08.04, 16:59
          moze dowiem sie czegos konkretniejszego
    • Gość: luigi Re:studia na polibudzie IP: 80.51.222.* 25.08.04, 17:46
      czesc moze ktos z was podzieli sie jeszcz einformacjami na temat studiowania na
      polibudzie?
      • Gość: Azi Re:studia na polibudzie IP: 195.116.133.* 25.08.04, 17:46
        nie
    • Gość: luigi Re: Politechnika Śląska IP: 80.51.222.* 26.08.04, 17:43
      witam
      może jest lub będzie na forum osoba ktora studiuje na Politechnice śląskiej
      prosze o opinie na temat wykładowców przemiotow trdnosci studiow i wogóle
      Zycze udanych wakacji a tym ktorzy maja jeszcz enie mają zamkniętej sesji
      połamania piór lub języków
      pozdrawiam

• Gość: luigi Re: Politechnika Śląska IP: 80.51.222.* 26.08.04, 21:18
        czy są tu jacyś studenci Poltechniki Śląskiej?
        • Gość: Richelieu* Re: Politechnika Śląska IP: 195.117.90.* 27.08.04, 01:06
          czy są tu jacyś studenci Poltechniki Śląskiej inżynierii środowiska?
          bo z polibudy jestem na przykład ja, ale na inż środow się nie znam
        • Gość: bb-bb Re: Politechnika Śląska IP: 81.219.117.* 27.08.04, 18:44
          Coz, ja na Polibudzie nie studiuje, ale znam kilka osob, ktore sie tam ucza.
          Nikt z nich sie za bardzo nie meczy, ale przed sesja o obijaniu nie ma mowy.
          Wydaje mi sie , ze idzie im calkiem dobrze glownie dzieki sprytowi i
          kombinowaniu. Nie narzekaja, czesc z nich nawet na stypendium sie zalapala.
          Trzeba przyznac, ze duzo zalezy od kierunku. Wydaje mi sie, ze inz. srodowiska
          bedzie gdzies posrodku ze swoim poziomem trudnosci.
          Co do przyjmowania wg kolejnosci zapisu, to nie jest to prawda, bo, zeby sie
          dostac trzeba miec 50% zadan rozwiazanych. Nawet w drugim naborze...
    • Gość: luigi Re: PolitechnikaŚląska IP: 80.51.222.* 03.09.04, 17:57
      Moze ktoś podzieli si z emną widomosciami na temat studiowania na kierunku
      inzynieria środowiska i zarzadzanie i inzynieria produkcji/
      • Gość: ZiIP Re: PolitechnikaŚląska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.04, 01:14
        Studiuje Zarzadzanie i Inzynierie Produkcji na MT czyli tym niby najgorszym wydziale ze wszystkich. Klocic sie nie bede bo nie mam pojecia jak sie studiuje na innych wydzialach (wiem za to na jaki wydzial masowo ida od nas ci wszyscy ktorzy nie zaliczyli pierwszego roku). Ale jezeli chodzi o moj kierunek to na pierwszy rok jest przyjmowane cale mnostwo osob i z tego calego mnostwa robi sie po pierwszym roku tyle ile ma byc. Najwiekszy odsiew jest na matematyce i mechanice. Pierwsze lata to przedewszystkim przedmioty techniczne i tylko nieliczne przedmioty ekonomiczne. Specjalizacje (a raczej trzy specjalizacje) wybierasz po 3 roku i teraz nie dam sobie glowy uciac bo ja wlasnie koncze studia i nie obejmowaly mnie studia dwuetapowe, ale nie wszyscy chyba maja okazje zrobic magistra - ci z nizsza srednia musza zadowolic sie tytulem inzyniera. Co do samego studiowania na tym akurat wydziale to sesje czasami wygladaja nieciekawie z powodu nieprzedluzania kart tzn. jezeli sesja trwa do 30 wrzesnia to bardzo maly procent studentow bedzie mialo przedluzona karte. Ogolnie nie sa to zle studia kosztuja troszke nerwow i poswiecenia czasu na nauke. Ale tak jak mowie to co tu napisalam to jest akurat na MT a co do innych wydzialow na ktorych jest ten kierunek wypowiadac sie nie moge
        • Gość: luigi Re: PolitechnikaŚląska IP: 80.51.222.* 04.09.04, 20:49
          DZIĘKI Z AINFORMACJE
          a na jakie wydzialy ida ludzie którzy z twojego kierunku odpadaja?
          moja dziewczyan ma studiowac ZIP
          na wydziale inzynierii materialowej i metalurgii w katowicach ja na inzynierii
          srodowiska w gliwicach bede
          pozdrawiam
          • Gość: dandy Re: PolitechnikaŚląska IP: 80.51.222.* 05.09.04, 15:11
            witma wszystkich
            podobnie jak luigi zaczyanm studia na polibudzie
            powiedzcie co wiecie
            jacy sa wyakldowcy jakie przedmioty
            podzielcie sie wrazeniami
            pozdrawiam
            • Gość: i Re: PolitechnikaŚląska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.04, 15:44
              To jakie bedziesz miec przedmioty zalezy od tego na jakim wydziale i kierunku bedziesz studiowac. To samo tyczy sie wykladowcow. Nie wiedzac ktory wydzial mozna powiedziec tylko ze wykladowcy pewnie tacy jak wszedzie - niektorzy w porzadku inni nie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka