Dodaj do ulubionych

<< UMCS >> OPINIE !

IP: 80.51.255.* 24.08.04, 21:12
Myślę, o studiach na UMCSie w Lublinie, jednak słyszałem różne opinie na
temat tej uczelni (zarówno pozytywne jak i negatywne).

chętnie wysłucham waszych spostrzeżeń....

najbardziej interesują mnie kierunki politologia, europeistyka,
dziennikarstwo i informatyka.

dzięki z góry za wszelkie opinie

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • evally Re: << UMCS >> OPINIE ! 25.08.04, 07:44
      Studiuję sobie na UMCS-ie.... trzeci roczek już będzie... uczę się tego, co
      mnie interesuje, atmosfera fajna, ludzie przyjaźni ;P, ale to może dlatego, że
      studiuję na wydziale, który ma świetny klimat (Wydział Politologii, mieści się
      w Pałacyku w centrum miasta, wszędzie blisko ;)); jak wszędzie może się
      trafić 'cięty' wykładowca :)... pytaj, co Cię jeszcze interesuje :P
      dziennikarstwo jest na moim wydziale, są to studia 3-letnie (licencjackie),
      teraz dopiero drugi rocznik go zacznie, do tej pory dziennikarstwo i
      komunikacja społeczna (bo taka jest pełna nazwa) był jedną z trzech
      specjalizacji do wyboru na politologii (specjalizacje są trzy: dziennikarstwo,
      samorząd, społeczno-ustrojowa, wybiera się je po 2. roku)
      • Gość: zainteresowany Re: << UMCS >> OPINIE ! IP: 80.51.255.* 25.08.04, 19:48
        mnie interesują tylko studia magisterskie -5letnie- A Ty na jakim kierunku
        jesteś - politologia?

W sumie chciałbym wiedzieć czy jest wysoki poziom, nie po to opierd..m się
        przez całe liceum, żeby jeszcze studia olać. Odpowiadałby mi wysoki poziom ;)

Lokalizacja jak odnoszę wrażenie to już duży plus, aczkolwiek nie wiem dużo o
        samym Lublinie, w sumie UMCS ostatnio mi jakoś w ucho wpadł, odwiedziłem strone
        i spodobały mi się zasady rekrutacji 2005.

Jak wiadomo można papiery na trzy uczelnie składać, więc próbuje się dowiedzieć
        nieco o uczelniach Krakowskich i Lubelskich (te lokalizacje mnie interesują,
        jestem z podkarpacia). O UMCS w sumie wiem bardzo niewiele.
        • evally Re: << UMCS >> OPINIE ! 25.08.04, 19:59
          Politologia dzienne, teraz zacznę jeszcze stosunki... Co do poziomu to
          politologia na UMCS przoduje w krajowych rankingach :), jest parę cięzkich
          egzaminów, ale naprawdę wszystko jest do przejścia. W każdej sesji są
          conajmniej 4 egzaminy (nie wiem, jak potem, dopiero 4 sesje za mną ;)), 90% to
          egzaminy ustne. Przedmioty ciekawe, na 1. roku jednak większośc znich to
          przedmioty ogólne (psychologia ogólna, socjologia ogólna, logika, filozofia,
          wstęp do nauki o państwie i polityce, geografia polityczna, historia Polski XX
          w.), potem zaczynają się ciekawsze.
          • Gość: zainteresowany Re: << UMCS >> OPINIE ! IP: 80.51.255.* 25.08.04, 20:29
            No widze, że rzeczywiście tam Ci się podoba, jeżeli chcesz jechać na dwóch
            kierunkach ;-)

Podobno trudno się tam dostać, ale mam nadzieje, że jakoś to będzie ;]
            • evally Re: << UMCS >> OPINIE ! 25.08.04, 21:20
              A podoba, podoba :). Dwa lata temu zdawałam też na stosunki, ale nie udało się,
              wybrałam więc politologię. Jednak w stosunkach ;) coś mnie dalej pociągało,
              zdawałam w tym roku i udało się! Nie martw się, teraz jest niż demograficzny i
              coraz mniej osób na miejsce, dwa lata temu, kiedy to uczelnie szturmował tłum
              ludzi, na pol. było jakieś 13 os? na stos. 17? W tym roku na politologię
              zdawało bodaj 9 os./m-ce, na dziennikarstwo 6 os./m-ce, na sm 13 os./m-ce. Na
              politologii to wygląda tak, że limit przyjęć to 150 os., ale z odwołań
              przyjmują tyle, że w październiku rok akademicki zaczyna ok. 190 studentów :).
              Sama się zdziwiłam, ale słyszałam, że uczelnie lubią brać kasę od studentów
              zaocznych, a aby przyjąć jednego zaoczniaka więcej, na dzienne muszą wziąć dwie
              osoby (inf. niesprawdzona, jedynie zasłyszana :)). Na egzaminie jest test 90-
              minutowy, składa się z 60 pytań z historii (od VIII w. do współczesności) i 30
              z wiedzy o społeczeństwie. Test ma budowę taką samą na wszystkich 3 kierunkach
              na Wydziale Politologii, oczywiście na każdym są inne pytania, są też grupy
              (dwie). Na politologii zawsze są jakieś pytania o partie polityczne, na
              stosunkach takich pytań nie uświadczysz :) (w tym roku było ono jedno ;)),
              raczej o organizacje ; na dziennikarstwo to wg mnie jest najbardziej kosmiczny
              test ;), ja naprawdę nie wiem, skąd ci ludzie biorą takie pytania :), w tym
              roku ludzie wręcz nie dowierzali, jak je czytali (np. kiedy powstał znaczek
              pocztowy, kto był autorem pierwszego komiksu, jakieś pojęcia nie-wiadomo-co-
              to ;)) to tylko pomruk zdziwienia rozchodził się po sali (wiem, bo też zdawałam
              w tym roku :P), efekt był taki, że o ile na politologii i sm było dużo osób z
              wysoką liczbą punktów, to na dziennikarstwo wyniki były 'kiepściutkie' ;) -
              przyjmowano już od 53 pkt (na sm od 75, a na pol. coś koło 72?).
              Warto zaopatrzyć się też w testy z lat ubiegłych, przydają się!
              • Gość: Richelieu* Re: << UMCS >> OPINIE ! IP: 195.117.90.* 25.08.04, 22:01
                jaki niż demogr? szczyt wyżu dla Pl ogółem przypadł na rocznik `82. Teraz
                zdawał `85 a nie `02 przy dobrej koniunkturze, polityce prorodzinnej i modzie
                na macierzyństwo
                • evally Re: << UMCS >> OPINIE ! 25.08.04, 22:32
                  Gość portalu: Richelieu* napisał(a):

> jaki niż demogr? szczyt wyżu dla Pl ogółem przypadł na rocznik `82. Teraz
                  > zdawał `85 a nie `02 przy dobrej koniunkturze, polityce prorodzinnej i modzie
                  > na macierzyństwo

Taki niż, że coraz mniej osób na miejsce jest, nazwiązywałam do mojego
                  rocznika, a także brałam pod uwagę obserwacje moje i wykładowców (!) o coraz
                  mniejszej liczbie kandydatów na jedno miejsce. I co Richelieu, to też
                  zakwestionujesz?
                  • Gość: Richelieu* Re: << UMCS >> OPINIE ! IP: 195.117.90.* 26.08.04, 00:18
                    to szpila ;)
                    ale
                    niż demogr to najmniejsza liczba urodzeń w przeciągu kilku lat. Jako, że wyże i
                    niże zmieniają się stosunkowo regularnie w okresie powojennym, znaczy wyż
                    rocznik `82, niż rocznik `67 to mówienie o niżu gdy po prostu liczba osób na
                    miejsce się zmniejszyła jest grubą przesadą. Bo liczba kandydatów na miejsce
                    jest uwarunkowana dużo silniej działającymi wskaźnikami niż liczba urodzeń 19-
                    20 lat wstecz.

szpila odnośnie słownictwa, a jeśli określenie "niż demogr" użyli Twoi
                    wykładowcy w kontekście tegorocznej mniejszej liczby kandydatów to są
                    najzwyczajniej w świecie niedouczeni.
                    • Gość: zainteresowany Re: << UMCS >> OPINIE ! IP: 80.51.255.* 26.08.04, 09:41
                      Heh dzięki za tak dokładne info na temat rekrutacji, ale mnie to nie dotyczy.

Piszę nową maturę, i na jej podstawie odbędzie się rekrutacja...w sumie pasuje
                      mi to bo nie muszę zdawać historii, mam do wyboru historia lub wos, naturlanie
                      zadaje wos. ;)

Co do wyżu demograficznego, to raczej nieistotne, moim zdaniem będzie coraz
                      wi.ęcej chętnych, poniewać od paru lat mamy taką tendencje....coraz więcej
                      studentów ;)
                    • evally Re: << UMCS >> OPINIE ! 26.08.04, 14:40
                      Tak, Richelieu 'zawsze-mająca-rację' oczywiście musi wtrącić swoje 3 grosze,
                      nie dziwię się już, dlaczego masz tyle postów :))). A tym tekstem o
                      niedouczonej kadrze to mnie rozwaliłaś, cóż... przecież ty wiesz lepiej ;)))...
                      zawsze, wszystko i wszędzie :P.
                      • Gość: Richelieu* Re: << UMCS >> OPINIE ! IP: 217.98.107.* 26.08.04, 15:41
                        nie 3 grosze, tylko 12 groszy i już nie płacz proszę

i na wszystkich forach, nie tylko tym
                        niedouczna kadra gdy mówi o niżu gdy praktycznie wyż jeszcze nie zszedł z tapety
                        nie znm kadry, znam jedno zdanie

zawsze mająca rację, tak, tak, wiem na przykład że Ziemia jest okrągła, i to
                        jest mistrzostwo świata

itd
                        • evally Re: << UMCS >> OPINIE ! 26.08.04, 17:37
                          Widzę, że nawet się bawisz w językoznawcę, nie wiedziałam, że istnieje zwrot
                          frazeologiczny "wtrącic swoje 12 groszy" ;))) no chyba, że chciałaś się
                          pochwalić, że słuchasz Kazika i w ogóle jesteś cool. Mogę już bić brawa? A nie,
                          pewnie jeszcze tu zajrzysz, bo się nie będziesz mogła powstrzymać, żeby
                          zostawić swoje '12'...
                          To ja w takim razie poproszę o chusteczki, tak na przyszłośc :)))
                          • Gość: zainteresowany Re: << UMCS >> OPINIE ! IP: 80.51.255.* 26.08.04, 19:50
                            No widze, że trwa rozmywania tematu. Jeszcze pewnie tak_zwany się dołączy i już
                            tetam lezy. ;]

Mam nadzieje, że jeszcze jakiś student UMCS się tutaj wypowie.

Pozdr.
                            • tak_zwany Re: << UMCS >> OPINIE ! 26.08.04, 20:14
                              Miałem nic nie pisać, ale skoro mnie wzywają, to nie mogę zawieść... Evally,
                              powiedz mi, znasz się na demografii? Ja nie, dlatego się nie wypowiadam. Ale
                              wiem, że akurat Richelieu w tym siedzi, więc ja bym się z nią nie spierał bez
                              solidnego podparcia wiedzą. No, chyba, że masz jakieś konkretne argumenty, nie
                              typu "profesorowie politologii wypowiedzieli się o trendach demograficznych"...
                              • Gość: zainteresowany Re: << UMCS >> OPINIE ! IP: 80.51.255.* 27.08.04, 09:52
                                Taa, tak jak mówiłem :P

Co do tego całego wyżu, to on był a teraz, że tak powiem, jest okres kiedy wyż
                                jest coraz mniejszy. Mówiąc matematycznie "dąży do zera", jednak nie ma żadnego
                                niżu ;]

Czekam na studentów UMSC.
                                • tak_zwany Re: << UMCS >> OPINIE ! 27.08.04, 10:26
                                  Sam mnie wywołałeś... Nie zwykłem zawodzić ludzi. A jeśli chodzi o wyż, to też
                                  to tak rozumiem.
                                  • Gość: zainteresowany Re: << UMCS >> OPINIE ! IP: 80.51.255.* 27.08.04, 16:16
                                    Mam tego świadomość, że Ciebie wywołałem :]

Z tym wyżem tak to już jest.

• Gość: kkk Re: << UMCS >> OPINIE ! IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 28.08.04, 00:24
                                      Powinniscie wziasc rowniez pod uwage fakt, ze teraz zdaje duzo ludzi, ktorzy
                                      nie dostali sie w latach poprzednich i oni nie sa jakims tam marnym 0,5% ale
                                      duzo, duzo ich jest. A tak a propos to mnie osobiscie wydaje sie, ze w roku
                                      obecnym jest super wielki wyz - przynajmniej w krakowie i wspolczuje wszystkim
                                      tegorocznym maturzystom:)
                              • Gość: Richelieu* Re: << UMCS >> OPINIE ! IP: 217.98.107.* 28.08.04, 01:31
                                heh, siedzę jak kaczka na jajkach, trzeba ciągle sadzać bo ucieka

przede wszystkim nie liczba urodzeń a przyrost naturalny, to do moich gupot
                                wtręt, ale zdaję sobie sprawę, że demografowie mają swój język i w życiu na
                                wahania liczby kandydatów nie poweidzą niż demogr, podobnie jak socjologowie
                                też nie gęsi i swój język mają i też wynajdą tysiąc przyczyn mniejszej liczby
                                kandydatów. Hehe. Dlatego przyjmować trzeba zawsze, w odniesieniu do forum,
                                rozumienie potoczne, a potocznie niż to każda liczba mniejsza. Ot, coś jakbym
                                ja chciała zabrać się za grę na fortepianie, same fałszowania. Z drugiej strony
                                jest tyle dziedzin gdzie występują niże (meteo) niżówki (hydro), że wiadomo że
                                to nie jest 1 rok, 1 data, 1 stan wody, ale okres. Jak z rozmnażaniem i
                                umieraniem.

tylko szkoda mi tych psorów, że też potoczny język mają. Niech się lepiej zajmą
                                tym czym się zajmują, a nie jakieś tu nowe twory językowe tworzą

i
                                autorze
                                chiba mnie nie obijesz szpiucrutą za gadanie o bele czym w Twoim wątku, ale
                                dzięki temu Twój wątek jest wciąż na górze, a duża liczba postów sugeruje tym
                                co jeszcze go nie otworzyli, że treść musi być interesująca skoro tyle osób się
                                dopisało. Głupie to sugerowanie, bo równie dobrze można by wstawić 10 postów z
                                jedną kropką w treści (które kwalifikują się do kasacji, ale co tam)
    • Gość: paweł Re: << UMCS >> OPINIE ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 11:03
      ja tam w tym roku zdawałem na informatyke, ale nie za bardzo mi sie tam
      podobało już od składania papierów, chcieli po za kasa za rekrutacje jeszcze 2
      koperty ze znaczkami to taka drobnostka ale trochę mnie zdziwiło że tak
      dziadują jak mało która uczelnia, oglnie miałem wrażenie że mają mnie daleko w
      du... sekretariat był króciutko czynny, nawet nie było wiadomo jak tam trafic.
      do tego egzamin to dowalili taki porąbany że z 30 zadań testowych to średnia
      punktów wśród zdających była równa 7. w wyniku tego to była straszna loteria
      (póżniej napisali na stronie że poziom zdających był w tym roku zdecydowanie
      niższy...)w sumie nie byłoby w tym nic złego że egzamin jest trudno bo chodzi o
      to żeby wyłonic najlepszych tylko w tym przypadku dostało sie bardzo dużo ludzi
      którzy sobie dobrze strzelali(jak to w teście). Ale to tylko taka moja opinia
      osoby która sie nie dostała,(ale może to idobrze bo bym miał problem z
      wyborem). Ale ogólnie na informie tam chyba nie jest tak źle gadałem z gościem
      który tam studiuje i jest zadowolony jest tam ponoć jakiś porąbany profesiur
      ale to chyba normalne i na kazdej uczlni sie takich spotyka. Ogólnie umcs nie
      jest taki zły chyba, na pewno lepiej iśc tam niż na KULwe.
    • Gość: Karola Re: << UMCS >> OPINIE ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 14:30
      a co bys poweidział o innych(znanych ci) kierunkach na UMCSie?
      • Gość: avinka Re: << UMCS >> OPINIE ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.04, 21:12
        Ja od tego roku będę studiować na UMCS-ie na Wydziale Matematyki Fizyki i Informatyki. Wcześniej, zanim zdawałam egzaminy wstępne zrobiłam rozpoznanie uczelni i UMCS wydał mi się fajną uczelnią. Moi bracia tam studiowali i uczelnię sobie chwalą. Porównując do innych uczelni UMCS ma bardzo fajną atmosferę, no i ludzie też fajni są :)
        • Gość: zainteresowany Re: << UMCS >> OPINIE ! IP: 80.51.255.* 27.08.04, 21:25
          avinka no to czekam w tym temacie na Twoje opinie o uczelni. ;)
          Pozdrawiam.
      • Gość: avinka Re: << UMCS >> OPINIE ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.04, 19:14
        Ja tak jeszcze wtrące swoje trzy grosze :)

1) jakieś 3/4 mojej klasy będzie studiować na UMCS-ie, na przeróżnych kierunkach, więc się mogę popytać co i jak :)

2) moja bliska koleżanka studiuje politologie, teraz będzie na drugim roku i bardzo sobie ten kierunek chwali

3) jeden z moich braci kończył ochronę środowiska, drugi skończył matematykę, a trzeci jest teraz na III roku tego właśnie kierunku

4) ja zaczynam tak naukę od pazdziernika na kierunku fizyka

mogę wam podać moje gg jak coś :)
        • Gość: zainteresowany Re: << UMCS >> OPINIE ! IP: 80.51.255.* 28.08.04, 21:14
          avinka jak możesz to wyślij swój nr. gg na maila chef@vp.pl

No chyba, że chcesz go podać do wiadomości publicznej ;))
        • Gość: kaiko Re: << UMCS >> OPINIE ! IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.04, 23:48
          i gdzie pracują po skończeniu studiów ?? pytam z ciekawości
    • Gość: Karola Re: << UMCS >> OPINIE ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.04, 15:06
      A co sądzicie o kierunkach humanistycznych?
      • Gość: kaiko84 Re: << UMCS >> OPINIE ! IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.04, 21:42
        nic ! nie sądź, a nie będziesz sądzonym :]
        • Gość: avinka Re: << UMCS >> OPINIE ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.04, 23:06
          Marek - który kończył ochronę środowiska aktualnie przebywa w Niemczech, gdzie pracuje w swoim zawodzie ( w jakiejś fundacji zajmującej się parkami narodowymi czy czymś takim)

Adaś, skończył matematykę, ale jeszcze przez dwa lata będzie studiował zarządzanie i marketing(zaocznie) pracuje w firmie ubezpieczeniowej, czasami daje też korepetycje

Jarek- który jeszcze matematyke studiuje dorabia korepetycjami :)
          • Gość: zainteresowany Re: << UMCS >> OPINIE ! IP: 80.51.255.* 30.08.04, 09:51
            może to gg ;-)
    • gojka23 ;-) 01.09.04, 21:53
      Witaj,

Ja też chciałam się dostać na UMCS co prawda na marketing i zarządzanie-ale to
      chyba jest podobnie na każdym wydziale-powiem jedno nie dostałam się-matematykę
      trzeba było zdawać i język-matma była podchwytliwa-ale spoko zdałam,nawet mi
      dobrze poszło-ale niestety poziom angielskiego był strasznie wysoki-powiem
      więcej-śmię twierdzić,że na ucznia co uczył się tylko w szkole średniej
      angielskiego ten test był nie do przejścia-na maturze dostałam 4 także nie była
      ze mnie taka całkiem noga ;-) ale cóż miejmy nadzieję,że tego typu gireki się
      już skończyły-wiem,że były jakieś zamieszania w związku z przeliczaniem ocen
      które się dostało na punkty a potem znowu na punkty od tych punktów-mam
      nadzieję,że odeszli od tego precederu , ponieważ było to nie fair.

Teraz jestem studentką 5 roku PK takze jak widać nie jestem ciemną masą jak
      mnie na UMCS-ie określili-życzę powodzenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka