Dodaj do ulubionych

Uniwersytet Śląski!

11.09.04, 14:51
Studenci MISH na UŚ poszukiwani. Właśnie do Katowic wybieram się za rok
(najprawdopodobniej ;)! Dlatego mam kilka pytań: głównie o kierunki.
Interesuje mnie przede wszystkim psychologia (kierunek wiodący), a także
filozofia.
I jeszcze jedno pytanie: czy w ramach MISH można studiować także na Wydziale
Radia i Telewizji?
Obserwuj wątek
    • vicky1 Re: Uniwersytet Śląski! 11.09.04, 15:30
      Hej

Właśnie ejstem po V roku MISH na UŚ więc chętnie pomogę jak tylko będę coś
      wiedziała.
      Skończyłam już filologię polską i psychologię a z filozofią też miałam kontakt.
      Więc jak coś chcesz wiedzieć to pisz a ja napiszę.
      Pozdrawiam
      V
      • tawananna Re: Uniwersytet Śląski! 11.09.04, 15:49
        Vicky-polonistko, zapraszam na forum polonistyczne :). Swoją drogą nie wiem jak
        inni, ale ja czuję się osaczona ze wszech stron przez studentów UŚ ;). Jako
        poznanianka czuję się w zdecydowanej mniejszości ;).
    • arwena70 Re: Uniwersytet Śląski! 11.09.04, 16:25
      Czy w ramach MISH można studiować także na Wydziale Radia i Telewizji?
      • el_lo Re: Uniwersytet Śląski! 11.09.04, 17:07
        można, musisz tylko (tak jak w przypadku zresztą wszystkich zajęć na mish)
        uzyskać zgodę prowadzącego zajęcia - na tzw. "gębę" oczywiście. W wyjątkowych
        przypadkach prowadzący może się nie zgodzić na Twój udział w zajęciach - jeżeli
        np. niezbędne są jakieś szczególne umiejętności albo jeśli ilość miejsc jest
        ograniczona.
        pozdr
    • el_lo Re: Uniwersytet Śląski! 11.09.04, 17:08
      jeżeli masz jakieś szczegółowe pytania dotyczące filozofi na UŚ, spróbuję
      odpowiedzieć
      pozdr;)
    • vicky1 Re: Uniwersytet Śląski! 11.09.04, 21:32
      Z mojego rocznika jeden chłopak chodził na zajęcia na Wydział Radia i
      Telewizji. Nie można tam robić minimum ani skończyć studiów i mało
      prawdopodobny jest udział we wszelkich zajęciach praktycznych.
      Jak masz jakieś pytania co do filozofii i psychologii - to pisz a ja postaram
      się coś napisać.
      Co do El_lo - chodziłaś może na zajęcia dr.Mitrowskiego?
      V.
      • el_lo Re: Uniwersytet Śląski! 11.09.04, 23:28
        Nie chodziłam na zajęcia do dr. Mitrowskiego, choć oczywiście znam wiele
        barwnych opowieści na temat prowadzonych przez niego zajęć. skrajne opinie,
        albo słowa ostrej i złośliwej krytyki albo opinie osób szczerze zachwyconych,
        chodzących na wszystkie zajęcia jakie tylko prowadzi.

Masz rację, zapomniałam wspomnieć o rzeczy przecież podstawowej, o
        niemożliwości realizowania minimum na WRTv. Ale jeżeli ktoś chce poszerzyć
        zainteresowania, to może jak najbardziej chodzić tam na zajęcia.

Vicky, mam do Ciebie prośbę - skoro studiujesz na UŚ, to może mogłabyś mi
        doradzić jakiś dobry lektorat z niemieckiego dla początkujących, wprawdzie
        założyłam taki wątek, ale niestety nikt nie odpisał (może to tylko kwestia
        czasu...?)Będę bardzo wdzięczna za wszelkie sugestie,
        pozdr;)
    • vicky1 Re: Uniwersytet Śląski! 12.09.04, 08:29
      Co do lektoratu to myślę,że jutro będę coś wiedziała - dowiem się od
      przyjaciela, który chodził na niemiecki.
      co do dr.Mitrowskiego to polecam szczerze jego zajęcia. CO prawda jest troszkę
      niekonwencjonalny ale mądry i wybija się ponad przeciętność, której na tym
      wydziale jest najwięcej.
      V.
      • el_lo Re: Uniwersytet Śląski! 12.09.04, 16:08
        Fantastycznie, bardzo dziękuję za odzew i liczę na jakieś podpowiedzi odnośnie
        lektoratu.
        Niestety nie dane mi było uczestniczyć w żadnych zajęciach dr. Mitrowskiego,
        ale na filozofii wielu wykładowców jest naprawdę świetnych, a ich zajęcia są
        godne polecenia.
        pozdrawiam;)
    • misja :))))) w koncu ktos z US 12.09.04, 13:59
      Bardzo sie ciesze, ze pokazal sie w koncu ktos z US. Szkoda tylko, ze akurat
      wtedy kiedy jestem na wakacjach. (przepraszam za brak polskich znakow, ale
      uzywam wlasnie wloskiej klawiatury) Arweno, ja mam dosyc swieze wrazenia po
      egzaminach (zdawalam w tym roku na MISH) i na ich temat moge z Toba
      porozmawiac. Z tego co slyszalam od Pani Przemilej Sekretarki studiowanie na
      Wydziale Radia i Telewizji jest mozliwe, ale bardzo trudne. Przede wszystkim,
      gdy na wydzial przyjezdza jakas "slawa" ma ona ograniczona ilosc czasu na
      zajmowanie sie studentami. Jesli czegos nie zalatwisz w okreslonym terminie
      (ktory moze kolidowac z innymi zajeciami) to najprawdopodobniej nie zalatwisz
      tego w ogole. To sa podsluchane informacje od Pani Sekretarki, ja sama nic
      wiecej nie wiem na ten temat.

Apel do wszystkich mishowcow z US! Doradzcie kogo/czego unikac, co jest
      ciekawe, a co nudne. Pozdrawiam
      Do zobaczenia w pazdzierniku :)
    • vicky1 Re: Uniwersytet Śląski! 13.09.04, 20:19
      A jakie wydziały Cię interesują? Wykładowców z jakich kierunków chcesz aby Ci
      opisać?
      Co do Mitrowskiego - naprawdę polecam. Miałąm szcześćie i chodziłam na wykłady
      z epistemologii do niego i to była najciekawsza część na filozofii, największa
      przygoda.
      A jakich Ty wykładowców lubiz i polecasz z filozofii?
      V.
      • el_lo Re: Uniwersytet Śląski! 13.09.04, 22:25
        To nie będzie krótka lista...
        Szczególnie polecam: zajęcia z prof. Dembińskim, prof. Norasem, zajęcia dr.
        Łaciaka (ja miałam epistemologię z nim;)), prof. Wieczorka, dr. Kuboka, prof.
        Głombika.
        Ewenementem jest chyba fakt, że fascynujące są zajęcia z logiki - jednego z
        moich ulubionych przedmiotów;). Tutaj szczególnie polecam zajęcia dr. Wieczorka
        i dr. Wójcika.
        Lista jest długa, nie ze wszystkimi miałam kontakt, z pewnością pominęłam wielu
        wspaniałych wykładowców. Ogólnie - filozofia na UŚ to bardzo dobry wybór,
        polecam wszystkim misiom;)
        Vicky - a Ty robiłaś minimum z filozofii?

pozdr;)
        • el_lo Re: Uniwersytet Śląski! 13.09.04, 22:27
          i jeszcze do Misji: jeżeli masz jakieś pytania odnośnie kulturoznawstwa,
          spróbuję odpowiedzieć.
          pozdrawiam;)
    • vicky1 Re: Uniwersytet Śląski! 14.09.04, 10:05
      To nie będzie krótka lista...
      Szczególnie polecam: zajęcia z prof. Dembińskim, prof. Norasem, zajęcia dr.
      Łaciaka (ja miałam epistemologię z nim;)), prof. Wieczorka, dr. Kuboka, prof.
      Głombika.
      Na pewno zajęcia z prof. Norasem są ciekawe. Zdawałam nawet u niego egzamin. Ja
      do tej listy dołączam oczywiście dr.Mitrowskiego i dr.Wojewodę.

Co do minimum z filozofii to mam zrealizowane ale nie wiem czy będe się bronić-
      czy będę mieć dyplom magistra filozofii.
      V.
      • el_lo Re: Uniwersytet Śląski! 14.09.04, 22:42
        Mnie do zamknięcia minimum z filozofii (łącznie z przedmiotami do wyboru)
        brakuje jeszcze jednego przedmiotu ;)
        Ciekawe, czy się znamy? ;)))
        Vicky, jeszcze raz mam do Ciebie ogromną prośbę: pytałaś może swojego
        przyjaciela o ten lektorat z niemieckiego? Bardzo mi zależy na jakiejś
        informacji.
        Pozdrawiam:)
    • arwena70 Re: Uniwersytet Śląski! 16.09.04, 16:41
      Pisałam tu o UŚ. Teraz myśle o KULu. Cosik o Poznaniu. A od zawsze marzył mi
      się UJ. Co wybiore? Nie mam bladego pojęcia. Może po prostu psychologie i nic
      więcej?
      Kolejne pytanie: słyszałam, że z psychologią na UŚ nie jest najlepiej. Co wy o
      tym sądzicie?
      • tawananna Re: Uniwersytet Śląski! 16.09.04, 18:36
        Jeśli chcesz studiować psychologię to według rankingu "Wprost" poznańska jest
        druga w Polsce. Na dodatek za rok w Instytucie Psychologii rusza nowy kierunek -
        kognitywistyka, UAM to pierwsza uczelnia w kraju, na której będzie można to
        studiować. Jedyny minus - ze studiowaniem psychologii bywały problemy. Można
        było bez żadnych kłopotów chodzić na zajęcia itd., ale jako kierunek główny
        psycholodzy w ubiegłym roku podawali co innego (choć rok wcześniej nie było z
        tym żadnych problemów). Z tym, że to może poprawić się w ciągu tego roku,
        poznański MISH jest ciągle młody. Poza tym na MISH na UAM ciągle jest się łatwo
        dostać w porównaniu z innymi MISH-ami, o egzaminach na psychologię już nie
        wspominając (kompletna loteria).
    • vicky1 Re: Uniwersytet Śląski! 16.09.04, 20:13
      Co do lektoratu z niemieckiego. Przyjaciel napisał, że może tylko polecić
      translatoria na filozofii z prof. Norasem. Sa bardzo ciekawe. Natomiast co do
      lektoratów to nie wie ponieważ nie chodził. Niemieckiego uczył się poza
      uczelnią tak więc z lektoratów zrezygnował.
      jak chodzi o lektoraty z angielskiego dobra jest mgr. Mitek na filozofii.
      Sympatyczny dr jarczyk - kulturowznawstwo.
      Co do psychologii na US to zaiste nie jest dobra. Ale mgr psychologii to mgr
      psychologii :)
      Sam kierunek jest słabiutki. Teraz próbują się reformować ale średnio to
      wychodzi.Sa oczywiście wyjątki i wiele zależy od tego jaka specjalizację chce
      się wziąć.
      V
      • el_lo Re: Uniwersytet Śląski! 16.09.04, 21:50
        ojej... na translatorium nie pójdę, między innymi z szacunku dla Profesora
        (moja znajomość niemieckiego ogranicza się do tego, że potrafię powiedzieć pięć
        zdań - i nie przesadzam) ;)
        No cóż, spróbuję poszukać na własną rękę.
        Wielkie dzięki za chęć pomocy. Pozdr;)
    • tawananna Re: Uniwersytet Śląski! 08.01.05, 01:43
      up
    • tawananna Re: Uniwersytet Śląski! 31.12.05, 16:28
      up :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka