09.01.05, 12:48
Witam,
czy ktos wie cokolwiek na temat korzystania z MOSTu w ramach MISHu? Jestem na
I roku na UJ i chcialabym pojechac na rok do Warszawy. Na razie wiem tylko
tyle, ze wyjechac mozna dopiero po II roku, ale moze ktos zna wiecej
szczegolow?

Pozdrawiam
mag
Obserwuj wątek
    • tawananna Re: MOST 09.01.05, 14:09
      Vilya, czy ty czasem nie chciałaś wyjechać na MOST do Wawy? Coś mi się tak
      kojarzy, ale możliwe, że coś pokręciłam ;).

W regulaminie MOST-u, który znalazłam, jest napisane, że wyjechać można już po
      trzecim semestrze.

A tu ów regulamin:

====================

PROGRAM MOST

System mobilności studentów

Porozumienie w tej kwestii podpisali rektorzy uniwersytetów
      podczas posiedzenia KRUP w dniu 13 grudnia 1999 r.
      Zmiany w regulaminie - 21.02.2003 i 18.03.2004

. Istota i cel kształcenia w systemie mobilności studentów

1.1. System mobilności studentów, zwany dalej programem MOST, jest nową ofertą
      kształcenia w uniwersytetach polskich.
      1.2. Program MOST jest adresowany do studentów, których zainteresowania naukowe
      mogą być realizowane poza macierzystym uniwersytetem; wprowadzenie systemu
      mobilności ma na celu poszerzenie możliwości kształcenia się poprzez odbywanie
      semestralnych lub rocznych studiów w innym niż macierzysty uniwersytet.
      1.3. Student tego programu ma prawo ubiegania się o przyjęcie na wybrany przez
      siebie uniwersytet oraz prawo wyboru przedmiotów w oparciu o istniejący program
      studiów na danym uniwersytecie.
      1.4. W ogólnych założeniach program MOST nawiązuje do europejskiego systemu
      kształcenia w ramach programu SOCRATES.
      2. Założenia i organizacja programu
      2.1. Program MOST dotyczy jednolitych i dwustopniowych studiów magisterskich,
      wszystkich kierunków studiów realizowanych w umawiających się uniwersytetach
      polskich.
      2.2. W organizacji programu uczestniczą wszystkie uczelnie (uniwersytety oraz
      PAT), skupione w KRUP (UKA).
      2.3. Sprawy formalne i organizacyjne studentów programu, wynikające z
      Porozumienia Uniwersytetów Polskich, prowadzi właściwy uniwersytet.
      2.4. Kandydaci na semestralne lub roczne studia w danym roku akademickim
      wyłaniani są wg następujących zasad:
      - Uniwersytety zgłaszają do Biura UKA w terminie do 30 marca oferowaną liczbę
      miejsc na poszczególne kierunki studiów. Do 15 kwietnia Biuro UKA rozsyła
      zbiorcze zestawienie miejsc. Do 15 maja uczelnie przedstawiają imienną listę
      kandydatów do studiowania w semestrze zimowym i letnim, do 30 listopada w
      semestrze letnim.
      - Uniwersytecka Komisja Akredytacyjna podejmie decyzje o rozdziale miejsc
      odpowiednio do 30 czerwca i 30 grudnia, informując o tym zainteresowane
      uczelnie.
      2.5. W trakcie odbywania studiów w ramach programu MOST, przysługujące
      stypendia: socjalne, naukowe, MENiS i inne wypłaca studentowi uczelnia
      macierzysta.
      2.6. Uniwersytety przyjmujące studentów zapewniają w miarę możliwości miejsca w
      domu akademickim.
      3. Studenci programu MOST
      3.1. Studia w ramach programu MOST może podjąć student nie wcześniej niż po
      ukończeniu trzeciego semestru studiów.
      3.2. Warunkiem koniecznym przyjęcia studenta do innej uczelni jest zaliczenie
      przez niego roku lub semestru poprzedzającego okres studiów w danej uczelni.
      4. Program studiów
      4.1. Podstawą semestralnych studiów w programie MOST jest realizowanie
      indywidualnego programu studiów.
      4.2. Program semestralnych studiów może być realizowany przez wybranie
      dowolnego semestru studiów z obowiązującego programu nauczania w uniwersytecie
      wybranym przez studenta.
      4.3. Program semestralnych studiów może być realizowany w oparciu o
      indywidualny program, składający się z różnych przedmiotów, wybranych z różnych
      semestrów studiów danego kierunku lub pokrewnych kierunków, realizowanych w tym
      czasie w wybranym uniwersytecie. Dopuszcza się możliwość wyboru tylko jednego
      przedmiotu poza uczelnią macierzystą.
      4.4. Semestralny program studiów musi zapewniać uzyskanie 30 punktów ECTS. W
      przypadku zaliczania jednego tylko przedmiotu pozostałe punkty kredytowe
      student musi uzyskać w macierzystej uczelni.
      4.5. Wybrany program powinien być zaliczany przez dziekana wydziału
      uniwersytetu, w którym student odbywa semestralne studia.
      5. Zaliczenie semestru
      5.1. Tryb zaliczenia semestru oparty jest o przyjęty system ECTS.
      5.2. Odbyte przez studenta zajęcia wraz z uzyskanymi ocenami potwierdza dziekan
      wydziału danego uniwersytetu.
      5.3. Uzyskane wyniki egzaminów w trakcie studiów na wybranym uniwersytecie są
      uwzględniane w obliczaniu średniej w danym roku studiów, jak również średniej z
      całego toku studiów.

( źródło: www.staff.amu.edu.pl/~ects/uka/most.html )
      =============

Zwróć uwagę na część o programie. Myślę, że dla MISH-owców otwarte są wszystkie
      kierunki, które otwarte są dla MISH-owców w danym mieście, i ew. te, które w
      MISH-u nie są (jeśli to akurat Twój kierunek wiodący).

Tu są dane osób zajmujących się MOST-em na poszczególnych uczelniach:
      www.staff.amu.edu.pl/~ects/uka/kontakt.html
      A tu jest oferta miejsc na następny semestr (już pewnie za późno, ale można
      zobaczyć dla orientacji):
      www.staff.amu.edu.pl/~ects/uka/pictures/most.pdf
      Są 2 miejsca na MISH UMK, 2 na UJ, 2 na UŚ i 3 na UW. Liczby maluteńkie. Myślę
      jednak, że można by startować na jakichś zasadach;) na MOST w ramach kierunku
      wiodącego (w końcu w Sokratesie tak można, i teoretycznie mamy te same prawa).

Dla porównania polonistyka:
      KUL - 10, UAM - 2, UJ - 7, UKSW - 3, UŁ - 5, UMCS - 3, UMK - 5, UO - 15, URz -
      6, USz - 10, UŚ - 5, UW - 9, UwB - 2, UWM - 24, UWr - 3. No, ale polonistów też
      jest "trochę" więcej ;).

Jeśli chodzi o rekrutację, to z rozmowy z jakimś MOST-owiczem mętnie kojarzę,
      że chyba decyduje średnia ocen i że często jest się łatwo dostać, bo nie ma
      wielu chętnych.

Na MOST chyba częściej wyjeżdża się raczej na semestr niż na rok.

Ktoś wie coś więcej?:)

Pozdrowienia,
      Tawi
      • vilya1 Re: MOST 09.01.05, 18:08
        > Vilya, czy ty czasem nie chciałaś wyjechać na MOST do Wawy?

Faktycznie, chciałam, ale bardzo intensywne zainteresowanie takim wyjazdem
        chwilowo (?) mi przeszło, zresztą wiem tylko tyle, ile przeczytałam w tym, co
        tutaj przytoczyłaś.

Co do UJ, odesłałabym jednak zainteresowanych do p. Ani. Wiem, że
        tradycyjnie. ;) Nie jestem absolutnie pewna, ale zdaje mi się, że to właśnie u
        nas w sekretariacie załatwiało się wszystkie formalności, więc p. Ania pewnie
        jest doskonale zorientowana w problemie. :) A już na pewno ma kontakt z tymi,
        którzy są u nas z innych MISHów. O jednej takiej osobie, z Torunia, wiem na
        pewno, spotkałyśmy się jednak tylko raz. Może właśnie p. Ania mogłaby jakoś
        umożliwić kontakt, wtedy miałabyś informacje z pierwszej ręki.
        Pozdrawiam z mało oficjalnym pytaniem, czy będziesz na konwersatorium?

Gosia.

PS. Btw, Tawi, jeżeli w moich ślicznych danych nic się nie zmieniło i nadal
        chcę (inna możliwość w ogóle nie może być brana pod uwagę ;) należeć do ekipy
        forum, to też Ci muszę słać maile? ;P
        • tawananna Re: MOST 09.01.05, 18:27
          > Faktycznie, chciałam, ale bardzo intensywne zainteresowanie takim wyjazdem
          > chwilowo (?) mi przeszło

A mogę się zapytać, dlaczego? Bo ja patrzę sobie na te wszystkie Sokratesy,
          MOST-y, AAL itd. i dochodzę do wniosku, że na razie nie mam po co wyjeżdżać :) -
          mam świetnych wykładowców i tutora, ciekawe zajęcia - żyć, nie umierać, po
          prostu nie mam czego na razie szukać poza Poznaniem ;). Ciekawe, kiedy mi
          przejdzie ;).

> PS. Btw, Tawi, jeżeli w moich ślicznych danych nic się nie zmieniło i nadal
          > chcę (inna możliwość w ogóle nie może być brana pod uwagę ;) należeć do ekipy
          > forum, to też Ci muszę słać maile? ;P

Myślę, że jakoś, tak po starej znajomości, uda nam się w tej sprawie dogadać
          pozamailowo;P. Już znalazłam Twoje dane kontaktowe na forum; jeszcze tylko się
          zastanawiam, jak nazwałam i gdzie wrzuciłam plik z "ekipą forum", którą
          zgrywałam sobie przed usunięciem z opisu forum ;) - żeby nie poprzestać na
          danych Twoich, moich i mkw;).
          • vilya1 Re: MOST 10.01.05, 16:41
            > > Faktycznie, chciałam, ale bardzo intensywne zainteresowanie takim wyjazde
            > m
            > > chwilowo (?) mi przeszło
            >
            > A mogę się zapytać, dlaczego? Bo ja patrzę sobie na te wszystkie Sokratesy,
            > MOST-y, AAL itd. i dochodzę do wniosku, że na razie nie mam po co
            > wyjeżdżać :)

To trudne do racjonalnego wytłumaczenia. ;))) Najkrócej mówiąc, wynik
            przekonania, że polonistyka niekoniecznie jest wszystkim, co chciałabym w życiu
            robić, a UW daje pewne możliwości, których na UJ nie ma (chodziło przede
            wszystkim o ISNS oraz normalne kulturoznawstwo, którego de facto w Krakowie nie
            ma; mamy za to mnóstwo specjalizacji podciągniętych pod wspólną nazwę, tak jak
            religioznawstwo, filmoznawstwo, itd., ale chciałam czegoś ogólnego). Jeżeli w
            tym roku mi przeszło, to w dużej mierze zasługa tego, że zaczęłam wreszcie
            doceniać polonistykę, widząc w niej coś dla siebie. A także tego, że jeżeli w
            Krakowie mam mnóstwo problemów ze zdecydowaniem się, od której strony zabrać
            się za to, co mnie, oprócz literatury, bardzo interesuje, to po co wyjeżdżać
            gdziekolwiek i szukać kolejnych. ;)
            Pozdrawiam
            • tawananna Re: MOST 10.01.05, 16:58
              Jeżeli w
              > tym roku mi przeszło, to w dużej mierze zasługa tego, że zaczęłam wreszcie
              > doceniać polonistykę, widząc w niej coś dla siebie. A także tego, że jeżeli w
              > Krakowie mam mnóstwo problemów ze zdecydowaniem się, od której strony zabrać
              > się za to, co mnie, oprócz literatury, bardzo interesuje, to po co wyjeżdżać
              > gdziekolwiek i szukać kolejnych. ;)

Podsumuję to krótko - skądś to znam :). W ubiegłym roku myślałam o AAL i innych
              takich pomysłach, a w tym polonistyka wciągnęła mnie, nawet łącznie z
              literaturą (w końcu się staropolszczyzna skończyła :)); poza tym mam tu na
              miejscu tyle ciekawych zajęć i pomysłów, że nie mam potrzeby wyjeżdżania gdzieś
              poza Poznań.

To w Krakowie nie ma normalnego kulturoznawstwa? Coraz mniej mi się podoba ten
              Twój UJ :P. Gdybyś chciała kiedyś przyjechać na MOST (a z jakiegoś powodu nie
              miałaby to być Warszawa), to polecam Poznań - mamy tu kulturoznawstwo z
              prawdziwego zdarzenia ;), a MISH-owcy studiujący tam są generalnie zadowoleni
              (przeglądałam program studiów, ciekawy :); jedyny minus to wysoookie minimum
              programowe, ale to już problem wyłącznie "wiodących" kulturoznawców). A
              filmoznawstwo też mamy, tyle że na polonistyce :).
    • tawananna Re: MOST 31.12.05, 16:48
      up :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka