Dodaj do ulubionych

Sokrates i Erasmus

IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 05.03.05, 08:01
Hej :) koniec studiów powoli się zbliża, czas pomyśleć o 'nagrodzie' za
te 'ciężkie' lata spędzone tylko i wyłącznie (no, z małymi wyjątkami... ;))
na nauce. Planuję wyjazd na Sokratesa za rok o tej porze - jeśli ktoś z Was
spędził w ramach tego programu semestr lub dwa na jakiejś zagranicznej
europejskiej uczelni napiszcie jak było i gdzie warto jechać :). Pozdrowienia!
Obserwuj wątek
    • pankz Re: Sokrates i Erasmus 05.03.05, 11:06
      wlasnie gdzie mozna znalesc jakies info na tematy tych programow , jakie sa
      wymogi itd. jakies odczucia ...
      • klymenystra Re: Sokrates i Erasmus 05.03.05, 11:37
        www.socrates.org.pl/erasmus/
        polecam czasem wchodzic na strone www.google.pl :)
    • beate1 Re: Sokrates i Erasmus 05.03.05, 16:36
      jestem w Niemczech, gorąco polecam!
    • Gość: życzliwu Re: Sokrates i Erasmus IP: *.p.lodz.pl 05.03.05, 21:42
      Generalnie są trzy kryteria wyboru miejsca - naukowe, "zabawowe" i kosztowe :).

Naukowe - starasz się, żeby uczelnia, gdzie się wybierasz rzeczywiście dała Ci
      możliwości rozwoju w tą stronę, która Cię interesuje. Ciekawe zajęcia, a w
      przypadku studentów starszych lat - zazwyczaj ciekawe projekty / możliwość
      pisania ciekawej pracy magisterskiej, dobre wyposażenie i pomoc, etc.

Zabawowe - wybranie kraju i miasta "fajnego", czyli z reguły zlokalizowanego na
      południu Europy.

Kosztowe - jasna sprawa. Grecja lub Portugalia (nie wspominając już np. o
      Słowacji) oznacza studiowanie za grosze, gdy porównać to ze Szwecją czy Danią.

Ja wybieram się za rok do Barcelony na UPC - udało mi się pogodzić kryterium
      "zabawowe" (bo miasto i kraj - genialne) z naukowym - to jest bowiem uczelnia o
      wysokim poziomie i w mojej dziedzinie (mikroelektronika) dają ludziom
      fantastyczne rzeczy do roboty, mają świetnie wyposażone laboratoria, świetnych
      profesorów etc. Jeśli zaś o koszty chodzi - tu jest tragedia, bo Barca to jedno
      z najdroższych miast w Europie. Chociaż wyraźnie tańsza od Kopenhagi czy
      Sztokholmu, to jednak droga. Na szczęście żarcie w miarę przyzwoitych cenach :).

Moi znajomi, którzy byli na Erasmusie w różnych miejscach wspominają bardzo
      miło, bez względu czy były to Ateny, czy Kopenhaga. No ale bez wątpienia trzeba
      się zastanowić. A przede wszystkim trzeba przejrzeć listę umów bilateralnych
      Twojego wydziału :). Z mojego można jechać w kilkadziesiąt różnych miejsc, ale
      np. z jednego z (większych) wydziałów na mojej uczelni (PŁ) do wyboru są tylko 4
      uczelnie.

Dodam też, że (czym byłem zaskoczony) ogólnie bardzo się u nas podoba
      obcokrajowcom z Socratesa/Erasmusa na naszej uczelni (w tej chwili jest ok. 50
      osób). Mimo, że jest to Łódź.

A ja już się nie mogę doczekać wyjazdu... Niestety, dopiero za 11 miesięcy :(.
      • Gość: Mihau Re: Sokrates i Erasmus IP: *.socsci.auc.dk / *.socsci.auc.dk 05.03.05, 22:40
        Hej, wlasnie siedze sobie w pokoju w moim akademiku w Aalborgu - miasteczku w
        polnocnej Danii. Juz od ponad miesiaca studiuje tu w ramach erasmusa. Polecam
        wszytkim studia za granica, czesto potrafia zmienic czlowiekowi perspektywe o
        180 stopni.
        • Gość: pankz Re: Sokrates i Erasmus IP: *.toya.net.pl 05.03.05, 23:35
          a na jakim wydziale ??
        • ilianna Re: Sokrates i Erasmus 06.03.05, 11:39
          Hej Mihau.
          Ja właśnie musze sie zdecydować gdzie pojechać na Socratesa i Aalborg to jedna
          z mozlwiości. Na jakim wydziale studiujesz? Czy w takim codziennym życiu
          wystaczy tylko angielski? Ile mniej więcej potrzeba na miesięczne utrzymanie?
          Czy na zajęciach dużo wymagają? Ile płacisz za akademik? Czy dużo tam jest
          Polaków? Czy znalazłeś pracę?
          Będę bardzo wdzięczna za wszelki informacje na temat tej uczelni :)
          Dzięki!!!
    • Gość: Grażyna Re: Sokrates i Erasmus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 19:43
      Chciałabym porozmawiać zBeata, ktora jest w Niemczech. Z jakiej uczelni
      pojechałaś i w jakim mieście jesteś w Niemczech.
    • Gość: SimoN Re: Sokrates i Erasmus IP: *.ssnet.pl 12.03.05, 15:18
      Mayence i tylko Mayence!

Niekończąca się impreza, a i z nieźle płatnymi praktykami nie ma problemu :D
      • Gość: anka Re: Sokrates i Erasmus IP: *.ucd.ie / *.ucd.ie 15.03.05, 19:58
        Zgadzam sie w 100%. Na Erasmusa warto pojechac, a chocby dlatego, ze naprawde
        poznaje sie inny tryb studiowania. Zamiast 30 godz zajec w tygodniu- 10.
        Student pracujacy- najnormalniejsza rzecz. Ogolnie polecam, ja jestem juz na
        stypendium 6 miesiac i bardzo mi sie podoba. A co do kryteriow podzialu krajow
        na naukowe, zabawowe i finansowe- jestem w Irlandii, jeden z najdrozszych
        mozliwych krajow, ze znaleziem pracy nie ma wiekszych problemow, naukowo nie
        jest najgorzej, a co do zabawy...hmm, przeciez ci Wlosi i Hiszpanie tez musza
        gdzies wyjezdzac ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka