trixa86 12.08.05, 12:43 jaki jest najlepszy atlas anatomiczny na pierwszy rok? Słyszałam, że lepiej kupować zagraniczne niż polskie wydania...Ale proszę o nazwę autora i wydawnictwo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zaphod_beeblebrox Re: Atlas anatomiczny. 12.08.05, 14:58 Pierwsze slysze ze zagraniczne wydania sa lepsze, brzmi to troche bzdurnie. A jesli chodzi o najlepszy to ciezko wybac jakis jeden konkretny. Najpopularniejszy jest Sobota, najlepiej narysowany Kopf-Meier (znany tez jako Wolf-Heidegger) no i jest tez niesmiertelny Sinielnikow :) przez niektorych uwazany za najlepszy altas jaki kiedykolwiek powstal (moim zdaniem dobrze jest w nim zrobiona osteologia, reszta - tak sobie). Sporo tez zalezy od tego gdzie bedziesz studiowac bo uczelnie miewaja rozne preferencje (np. u nas na ŚAMie lubia atlas Granta bo tlumaczyl go nasz prof.) No i dobrze miec dostep do jakiegos atlasu fotograficznego, najlepiej Yokochi. Odpowiedz Link Zgłoś
feanor18 Re: Atlas anatomiczny. 12.08.05, 16:15 mam podobne zdanie ... z tym ze : najlepiej miec kilka atlasów... na początku do kosci jedynymi dobrymi są Sobotta i Raskolnikow ( znaczy sie Simielnikov ;p ). przy nastepnych działach sa po prostu dobre :) Potem warto tez czasami przeglądac Granta, ale nie pod kątem szpilek tylko na testy, bo opisy które Gielecki tam zrobił są naprawde bardzo dobre... no i wieczorem przed koloquium warto przerobic sobie atlas fotograficzny ( tutaj oczywiscie bezkonkurencyjnie najlepszym jest Yokochi) niech Cie ta ilosc atlasów nie przeraza... wystarczy miec na własnosc 1 z nich ( najlepiej Sobotte), wypozyczyc jakis nastepny z bibioteki ... Reszte wystarczy przejzec u jakiegos znajmego... i bedzie spox :) pozdr... ps. zaphod Ty masz juz wakacje? czy tez sie szykujesz na wrzesien? Odpowiedz Link Zgłoś
zaphod_beeblebrox Re: Atlas anatomiczny. 12.08.05, 19:44 No mam od 8 lipca (zdawalem u Giela termin 1,5 :)) A ty jeszcze nie? Anatomia czy histo? Odpowiedz Link Zgłoś
feanor18 Re: Atlas anatomiczny. 13.08.05, 00:48 a ja bede we wrzesniu anatomie zdawał... a oblałem dopiero na ustnym... strasznie chamskie pytanie miałem : arcus pedis longitudinalis. a ze nic nie wiedzialem na ten temat wiec sie mu nie dziwie ze mnie oblał :) nie chciałem zdawac 8lipca bo akurat w lipcu miałem praktyki... gratuluje zdanej anatomii :) Odpowiedz Link Zgłoś
zaphod_beeblebrox Re: Atlas anatomiczny. 13.08.05, 08:25 No to pociesze cie ze tego 8 puscil chyba wszystkich ktorzy mieli w plecy tylko ustny, jesli uwalal to raczej tylko tych z niezdanym testem. W sumie mialem troche fuksa bo przez ten tydzien nauczylem sie tylko nerwow czaszkowych i wlasnie z tego mnie zapytal :) Odpowiedz Link Zgłoś
trixa86 Re: Atlas anatomiczny. 12.08.05, 18:01 Zaphod - ja słyszałam tylko plotki, więc spokojnie z tymi bzdurami;) W każdym razie wielkie dzięki za opinie...Zielona jestem, pewnie i tak większość rzeczy wyjdzie w praniu ;P Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
conradito Re: Atlas anatomiczny. 16.08.05, 14:47 niektore atlasy sa mocno przereklamowane. nie warot uczyc sie z tego "co wszyscy" trzeba poszukac samemu jest wiele atlasow o ktorch asystenci np. nie mowia bo sa slabo rozreklamowane. Dobry jest oczywiscie netter sobotta yokochi itd ale arto poszukac np. kahla i leonharda Odpowiedz Link Zgłoś
petes Re: Atlas anatomiczny. 28.08.05, 15:33 Ja osobiscie kazdemu polecam Nettera. Nie wiem czemu ludzie tak sie zachwycaja Sobotta i jak ktos ma co innego to patrza jak na dziwaka. To ze Netter ma mniej stron to nie znaczy ze czegos mu brakuje. Ogolnie to jeszcze Sinelnikov jest calkiem dobry, ale na poczatek troche ciezki do przyswojenia. Do kosci Sinelnikov jest idealny i do tego jest chyba w kazdej bibliotece na AM. Bertolini nie wiem, po prostu jest bez rewelacji Odpowiedz Link Zgłoś
mmrozek Re: Atlas anatomiczny. 29.08.05, 11:52 Ja sadze ze Sobotta jest najlepszy. Sama miala Granta i troche zalowalam. Odpowiedz Link Zgłoś
petes Re: Atlas anatomiczny. 29.08.05, 12:40 mozna jeszcze tak. Jeden atlas generalnie Sobotta albo Netter + drugi na cd- romie. Bo i Netter jak i Sobotta maja wersje elektroniczne. Zaden nie jest doskonaly wiec dobrze czasem cos zobaczyc gdzie indziej Odpowiedz Link Zgłoś