Gość: www IP: *.ztpnet.pl 23.09.05, 17:35 czekam kiedy nowy rzad wprowadzi platne studia dzienne -nalezy wreszcie przestac klasc miliardy zlotych na uczelnie panstwowe - pozniej 2/3 takich mgr ucieka koniec nalezy zrobic studia tylko dla wybranych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Sandra Re: platne studia -wprowadzic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 17:41 Jasnee zgadzam się !! Studia powinny byc płatne !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doktor Re: platne studia -wprowadzic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 22:33 oczywiście dla głąbów z prywatnych szkółek płatne jak najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: platne studia -wprowadzic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 22:46 Polska mentalność pozostała po okresie komunizmu. Wszystko co prywatne jest be, najlepsze państwoewe, choćby śmierdziało na kilometr brakiem uczciwości i brudem. W dupie mam, że pewnie zaraz mi napiszecie, że głupia jestem i na pewno idę do prywatnej. Może i jestem. Idę na psychologię na SWPS. I wcale nie jestem z tego dumna. Ale tak się ułożyło życie. Widocznie za słaba jestem, żeby dostać się na dobrą, państwową uczelnię, a załatwianie przez znajomego księdza mam gdzieś. Ale zastanów się kolego doktor, czy każdy, kto idzie na prywatne to głąb... :| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noname Re: platne studia -wprowadzic IP: *.isko.net.pl / *.k1.isko.net.pl 23.09.05, 22:55 Glab to nie ale mniej zdolny od tego ktory sie jednak dostal na panstwowa...czasami jest lud szczescia po prostu. Nie ma co ukrywac ze na niepanstowych wiekszosc osob jest nienormalnych, chodzi tu o dresiarzy i innych ktorzy olewaja nauka a potem sie dziwia ze na jabola nie starcza. Gardze takimi ludzmi. Kolejny post jakis zbuntowanych ludzi przeciwko sobie....ludzie, nie widzicie co sie dzieje w okolo? Nie mysleliscie pewnie gdzie pojda te pieniadze..napewno nie na edukacje, powinniscie juz co nie co wiedziec jezeli zycie w tym kraju. Kto ma byc tym wybranym? bogaty a glupi? ludzie, tyle zdolnych ludzi jest a niestety sa biedni - rzeczywistosc. Zle wam w ogole na panstwowych? myslicie ze poziom zycia, nauki sie zwiekszy? I wlasnie tacy ludzie biora udzial w glosowaniach...dziwic sie potem czemu tak zycie wyglada - apeluje do zajrzenia do sumienia abyscie w koncu zobaczyli to czego nie widzicie...nie moze byc platnych studiow i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bombelek Re: platne studia -wprowadzic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 22:58 mam nadzieję ,że Ty pewnie osoba w moim wieku , w przyszłości zazna odrobine nędzy i biedy , np. straci pracę ,będzie mieć mniej dochodów , a na utrzymaniu przykładowo 2 dzieci ,które marzą o studiowaniu na swoich wymarzonych uczelniach ,przykładowo oddalonych od miejsca zamieszkania o kilkaset km. , wtedy Ty ,przypuśmy ,że jakośbyś uzbierał 2000 złotych dochodu na rodzinę .TO policz sobie ile kosztowałyby Cie dzieci w chwili obecenj : -1 dziecko akademik 300 + 300 na jedzenie +100 zawsze jakieś dodatkowe książki,ksero,rozrywkę = 700 -2 dziecko przypuśmy trochę mniej 650 (może mniej wyda na jedzenie ) to już 1350 ,następnie przypuśmy ,że w ciągu roku studenckiego ktoś w Twojej rodzinie zachoruje i trzeba na nią wydać lekarstwa - przypuśmy ,że w jednym miesiącu pójdzie na leki 100 zł. narazie 1450 .zostaje CI 650 złotych , a Twoje życie?? z 400 złoty na same rachunki ,zostaje Tobie i Twojej przyszłęj żonie około 250 złotych na "godne "życie . Teraz człowieku pomyśl przez chwilę co by było gdyby nagle trzebaby było płacić np. po 250 na kazde dziecko za szkołe miesięcznie , skąd 500 zł. byś wziął dodatkowo . Taka sytuacja rodzinna zdarza się w około 40 % rozdzin studentów. z 30 % żyje jeszcze gorzej ,a reszta to po prosu studiuje mając pieniądze i nie przejmując się niczym , bo na każda poprawkę będą sobie mogli pozwalać. Większość ludzi którzy osiągnęli sukces w życiu nie pochodziła z zamożnych rodzin ,niektórzy żyli nawet w nędzy i ubóstwie , ale dzięki temu ,iż studia nie są i mam ogromna nadzieję ,że nie będą płatne mogli pozwolić sobie na zdobycie wykształcenia i zostania kimś wielkim .Wydaje mi się ,że studia płatne nie wejdą w życie ,poniewaz z roku na rok malałaby liczba osób studiujących i Polska stawałaby się krajem zacofanym z ludnościa ,która skończyła jakies przeciętne szkółki typu zawodówka , technikum,liceum,ale co po takich szkołach?? nawet na sprzątaczkę wymagane jest wyższe wykształcenie i znajomość języka. Gdyby to rozporządzenie weszło w zycie to wiem ,że ja,moja siostra i mój brat nie mielibyśmy szansy na studia ,albo po prostu ,któres z nas musiałoby zrezygnować na rzecz drugiego by przynajmniej miał ktoś wykształcenie .Taka jest prawda , Polaków nie stać na studia płatne!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
przerazony_student Re: platne studia -wprowadzic 23.09.05, 23:13 Ludzie ślepo zapatrzeni w PO! Ja wcale nie uważam studentów uczelni prywatnych za głąbów! Są przecież b elitarne prywatne uczelnie - Colegium Civitas chocby. Ale dlaczego zabierac szanse zdobycia wyksztalcenia osobom, których nie stac na opłacenie studiów?! Nie wiem dlaczego tak żądacie likwidacji bezpłatnych studiów! Skoro zabrakło Ci paru punktów na państwową uczelnię i musisz płacic, to co, inni, zdolniejsi, kórym punktów wystarczyło mają miec lepiej?! To jest właśnie polska mentalnośc. Wszędzie zazdrosc! Zawisc! Nikt nie moze miec lepiej i łatwiej niz ja (choc mu sie nalezy). :( nie głosujcie na PO! otwórzcie oczy : ( i serca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obłąkany Re: ktoś raczył napisać.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 13:17 Ludzie ślepo zapatrzeni w PO! Ja wcale nie uważam studentów uczelni prywatnych za głąbów! Są przecież b elitarne prywatne uczelnie - Colegium Civitas chocby. Collegium civitas elitarne??!! Zaraz zlecę z krzesła! Otóż tam idą ludzie którzy nawet na małó elitarną politologię UW nawet z listy rezerwowej się nie dostali! Ba nawet pewnie na wieczorowe! Znam osoę z dziennej politologi Uw (najlepszej w Polsce) i nie jest to rzaden specjalnie uzdolniony gość. A żeby się na tą politologię nie dostać i trafić do CC to trzeba być naprawdę ułomem że hej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edyta Re: platne studia -wprowadzic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 23:13 Przecież teraz studia i tak są płatne,ale z kieszeni wszystkich ludzi!A tak płacić będą tylko studiujący,a kasa z podatków pójdzie(oby)na inny cel.Jestem teraz na dziennych,ale np gdybym była na prywatnych to nie usmiechałoby mi się to,że ja płacę za studia na prywatnej uczelni a ktoś studiuje za pieniądze z moich podatków.Są kredyty studenckie,poza tym płatne studia to stypendia dla najlepszych.Wszyscy powinni być równi i powinni płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: platne studia -wprowadzic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 23:21 Zauważ, przerażony studencie, że nie potwierdziłam w swojej wypowiedzi tego, ze studia powinny być płatne. Wcale tak nie uważam, zgadzam się, ze nie wszystkich stać. Ale dobija mnie to, że ktoś mnie traktuje jak totalnego głąba. A gdyby tak przestać generalizować... Porównajmy kogoś, kto nie dostał się na psychologię, mając 83% z rozsz. polskiego, bo było 20-30 osób na miejsce, rozpocznie studia na SWPS z kimś, kto złożył sobie na Akademię Podlaską na pedagogikę i dostał się, mając marne kilka - kilkanaście procent z rozszerzonego polskiego. To śmieszne, że ja będę jednak głąbem przy tym kimś z AP... Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
przerazony_student Re: platne studia -wprowadzic 23.09.05, 23:47 Ja Cię doskonale rozumiem! Wynik potwierdza tylko że nie jestes głąbem! Mam wielu przyjaciół w identycznej sytuacji co Twoja. Współczuję Ci, naprawdę, i wiem, że to jest niesprawiedliwe! A cieszę się, że w takiej sytuacji nie okazujesz się -jak większośc- wredną egoistką (czemu ktoś ma lepiej skoro ja mam miec gorzej). Dzięki Ci za to. Trzymaj się! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...... STUDIA DZIENNE BEZPŁATNE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 10:20 I TAK SA TERAZ PŁATNE JAK KTOŚ CHCE PŁACIĆ TO NIECH IDZIE DO PRYWATNEJ SZKOŁY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: STUDIA DZIENNE BEZPŁATNE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 12:17 ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xen Re: platne studia -wprowadzic IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.09.05, 21:10 jestes zajebista hipokrytka! jestes na dziennych panstwowych studiach i jest ok, nie biegniesz z pieniazkami sama do dziekanatu zeby zaplacic... jak bylabys na prywatnej uczelni to by Ci sie nie usmiechalo, ze ktos studiuje za darmo... po co studiujesz za darmo? wez kredyt studencki bo powinnas placic! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hermionka Re: platne studia -wprowadzic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 12:01 chyba jesteś kur*** zje..y!! Odpowiedz Link Zgłoś
przerazony_student Re: platne studia -wprowadzic 24.09.05, 12:22 Kolejny zwolennik PO. i kto tu Hermionko jest kur*** zje..ny?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :( DZIENNE STUDIA BEZPŁATNE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 12:26 nie nawidzę PO i tych ich durnych pomysłów,idźcie na prywatne jak chcecuie płacić,mnie na to nie stać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WWW Re: DZIENNE STUDIA BEZPŁATNE!!! IP: *.ztpnet.pl 24.09.05, 20:12 JA CHCIALBYM NAWIAZAC DO WYPOWIEDZI BOMBELEK - ja rozumie sytuacje w kraju jak zyje sie ludziom - czesto az zal patrzec na te biedne dzieci czy rodzicow ale platne studia nie skreslaja mozliwosci studiowania takim osobom one beda mogly studiowac bezplatnie poprzez fundusz stypendialny - kazdy musi zroumiec moje zdanie w tej sprawie - od mlodosci jestem liberalnym konserwatysta i zawsze uwazalem ze tylko niektore grupy spoleczne powinny miec wyzsze wyksztalcenie plus naprawde zdolni ludzie. Nie kazdy musi miec przed nazwiskiem jakis tytul. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka Re: DZIENNE STUDIA BEZPŁATNE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 22:27 niektorzy pochodza z rodzin, ktorych nie stac byloby na wyslanie dzieci na studia, jezeli bylyby one platne. dlaczego studiowac maja tylko ci, ktorzy maja pieniadze? a wlasciwie nie oni, ale ich rodzice? moi znajomi uczyli sie po to, zeby dostac sie na studia dzienne, w ogromnej wiekszosci dlatego, ze sa bezplatne. kto mnie przekona, ze wprowadzenie oplat za studia podniesie poziom nauczania w Polsce? kto wierzy w to, ze w obecnych warunkach uda sie w Polsce stworzyc dobrze funkcjonujacy fundusz stypendialny dla najbiedniejszych? przeciez juz teraz widac, co dzieje sie w trakcie przyznawania stypendiow socjalnych i doplat do akademikow... jeszcze 2 lata temu za akademik placilam 150 zl. potem wprowadzono pelna odplatnosc, czyli 300 zl. obiecywano oczywiscie, ze studenci tylko na tym skorzystaja, bo ci naprawde potrzebujacy dostana z powrotem pieniadze w formie doplat. jak zawsze skonczylo sie na obietnicach. doplaty takie dostali naprawde nieliczni. jestem przeciwko wprowadzaniu odplatnych studiow w sposob nieprzemyslany w najblizszej przyszlosci. nasz kraj powinien uporac sie z innymi problemami. czy tego chcemy, czy nie, obecnie naprawde niewielu ludzi byloby stac na studia platne. i nie byliby to z pewnoscia ci najzdolniejsi... i na koniec pytanie: kto ma studiowac? zdolni czy bogaci? czy sens maja wiec egzaminy wstepne, jezeli chcemy, by jedynym kryterium rekrutacji i przyjec bylo wpisowe, czesne itp.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jadzia Re: platne studia -wprowadzic IP: 80.53.157.* 24.09.05, 22:43 bogaci sa zwykle zdolni , tylko czasem leniwi wiec tak -uwazam ze tylko ci ktorych na to stac powinni studiowac , w koncu nie musi w polsce co 3 osoba studiowac tak jak teraz , nie potrzeba tylu magistrow , w innych krajach tylu ludzi nie studiuje co w polsce , a ci co koniecznie chca (ci zdolni i biedni ktorych jest malo wbrew opiniom i takim tam)moga pracowac i chodzic na zaoczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rey Do Jadzi i innych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 23:18 Masz rację Jadziu! Po co tylu magistrów?! Pozamykac wszystkie prywatne uczelnie i polikwidowac kierunki zaoczne etc! Wystarczy te kilka uniwersytetow co jest, będą studiowac najlepsi i nieliczni - mało szkół wyższych, mało wydatków z budżetu. Teraz na zaocznych są najczesciej ci, którzy się nie dostali na dzienne studia. czyli są mniej zdolni od tych, którzy się dostali. A więc wszyscy z zaocznych i prywatnych - do roboty, tytuły naukowe nie dla Was, a Ci nieliczni do nauki! Ktoś musi nas leczyc, bronic, uczyc języków itd. Braaavo Jadzia i inni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jadzia Re: Do Jadzi i innych IP: 80.53.157.* 25.09.05, 10:35 a dlaczego ktos mialby zamykac skzole prywatna za ktora ja place?? trzeba zrobic platne szkolnictwo bo ktos sobie siedzi na jakims kierunku gdzie przyjmuja wiekszosc na przyklad etnologia i sie bawi za panstwowe pieniadze. na prywatnych najlepszych a ja na takie chodze trzeba sie uczyc a poza tym nawet jesli ktos sie na prywatnych bawi to robi to za swoje pieniadze czyli mu wolno.jego sprawa.ide glosowac na PO wlasnie.pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewka Re: platne studia -wprowadzic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 22:44 Jestem za!! Teraz wyjdzie kto sie dostal po znajomosci czy po prostu mial wielkiego fuksa,ze sie dostal,nie rozumiem czego sie studenci dzienni boicie ,skoro jestescie tak wspaniali tak jak mowicie to nie ma sie czego bac,stypendium socjalne mozecie brac,jak jestescie madrzy to stypendium naukowe tez jest,wiec czego sie bac,a moim zdaniem wreszcie poziom kształcenia wzrośnie.Pewnie myślicie,że ide na prywatne studia,otóż nie, ide na wieczorowe pasntwowe,ale teraz zaluje, bo wiele szkol wyzszych niepublicznych sa lepsze,lepiej nauczaja itd,wiadomo nie wszystkie,ale niestety tak jest.Na panstwowych olewa sie studnetow totalnie,moj kolega chodzi na panstwowe i polowy swoicj profesorow widzial tylko na zaliczeniach,a na wyklady to profesorom sie jakos nie spieszylo,to troche zalosne bo idac na studia chce zdobyc wiedze,a nie siedziec na jakis okienkach ciagle,a na prywatnych sie płaci poziom jest wiekszy,szanuja cie i nie olewaja tak jak na niektorych panstwowych.Ja juz niestety nie moge zmienic szkoly,ale po semestrze prawdopodobnie przeniosze sie do prywatnej szkoły.Dzienni sie uwazaja za niewiadomo kogo, bo studiuja dziennie na panstwowych uczelniach,czesto dostaja sie przez "fuksa"albo przez znajomosci tylko nieliczni sie dostaja poprzez swoja wielka wiedze i ci studenci nie maja czego sie bac, bo zawsze potem moga sie starac o stypendium naukowe,poza tym oplaty na dziennych nie powinny byc tak duze jak na prywatnych tylko jakas symboliczna opłata chcoazby 100 zl na miesiąc.A ci co ida do prywatnych uczelni czy po prostu na studia wieczorowe albo zaoczne,moze oni po prostu chca pracowac i płacić czesne za swoja kase,a nie zerowac na innych.I oni nie sa gorsi!To wszystko na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xXx Re: platne studia -wprowadzic IP: *.netcorp.pl 24.09.05, 22:45 zgadzam sie z kolega bombelkiem, który przytoczył tu swietny przykład, moze Ty jestes piepszonym bogaczem i stac Cie na platne studia, ale ja wybacz, biedny nie jestem, ale takze nie jestem bogaty, jestem przecietny...moge otwarcie tu powiedziedz ze dochod na 1 osobe w mojej rodzinie to nieco ponad 800zł, wybacz, ale na platne studia moja rodzina nie wyrobi...i co mam teraz zrezygnowac? bo jakies pajace postanowili sobie wprowadzic platne uczelnie wyzsze?...nie wiem czy bede zdolny zasuwac tak ostro zeby dostac stypendium naukowe, ale przypuszczam, ze jesli wprowadza platne studiowanie, to ow stypendia od tak sobie nie ebda przyznawane, wiele mądrych osob, z darem, talentem, nie beda mogly zrealizowac swoich marzen, poniewaz idioci tacy jak Ty popieraja platne studiowanie...polska goni zachód...szkoda tylko ze zarobki w naszym kraju nie gonia tych na zachodzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 27dez DZIENNE STUDIA BEZPŁATNE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 22:48 a płatne w prywatnych i dla głąbów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewka Re: platne studia -wprowadzic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 22:55 Wiesz co wybacz ale moja kolezanka ma dochod na jedna osobe 700 zl i chodzi na pryawtne i jakos sobie radzi spokojnie,studiowala na dziennych ale po 1 roku nic sie nie nauczyla,wiec wolala zaplacic i zdobyc jakas wiedze,a nie siedziec na panstwowych,i imprezowac,i miec lajtoy tydzien bo polowa profesorow na wyklady ani cwiczenia nie przychodzila,albo przyszla rzucila jakis temat i poszedl sobie na kawke do sekretariatu,czemu bo ma to gleboko gdzies, na prywatnych uczelniach profesorowie bardziej sie staraja bo im placa za to lepiej,wiec jakby wprowadzili symoliczna oplate,byloby lepiej,Ty zerujesz na panstwie,a ci z prywatnych licza tylko na siebie czasem,moze oni chca pracowac i uczyc sie,a nie tylko uczyc sie i zerowac na rodzicach czy stypendium,napisałes ze stypendium naukowe to nie to, ale skoro uwazacie ze tacy wspaniali jestescie madrzy,itd to co osiagniecie sredniej 4,2 to cos wielkiego dla takich geniuszy(czyt.studenci dzienni) jak wy to coś wielkiego,wykazcie swoja wiedze i wtedy wyjdzie kto ma wielką wiedze i kto powinien stduiowac na dziennych a kto nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewka Re: platne studia -wprowadzic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 22:59 Skoro dla ciebie osiagniecie stypendium naukowego jest trudne i uwazasz sie za geniusza, to czemu mowisz ze studenci prywatnych studiow to glaby,skoro wielu znich ma bardzo dobra srednia i otrzymuja stypendium naukowe,i najwazniejsze na prywatnych uczelniach wiele profesorow z uczelni panstwowych naucza,tyle ze w prywatnych szanuje studenta i nie olewa jak na panstwowych!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xXx Re: platne studia -wprowadzic IP: *.netcorp.pl 24.09.05, 23:17 taaa osiagniecie sredniej 4,2 na gownianych panstwowych studiach to zaden wyczyn owszem, ale ja ide na PWr na Elektronike i Telekomunikacje...jeden z najciezszych kierunkow...jestem ciekawy czy bys tak spiewalam na ow kieruneczku, a mature zdalem sam, bez njiczyjej pomocy, uczylem sie sam, dostalem sie na wszystkie uczelnie na ktore chcialem mialem wybor, zero korkow wiec niech mi tu inni nie piepsza ze bez korkow nie da sie nigdzie dostac badz tez be znajomosci, a tak wogole to sprawa platnych studoiw wcale nie sprawi, ze beda na nich sami geniusze, ale Ci najbogatsi, i nie piepszcie ze przy platnych studiach nikt sie po znajomosci nie dostanie, bo bedzie jeszcze gorzej Ci co maja kase beda sypac nia jeszcze bardziej Odpowiedz Link Zgłoś
princesca Re: platne studia -wprowadzic 25.09.05, 09:22 Wiem co to za kierunek,pewien mój znajomy studiował ten kierunek,ale warto było po teraz sobie siedzi w Wawie i zarabia kolo 10 ty. zł na miesiac.I powiem ci ze stduiował z dala od domu,jakies ponad 300 km,jego rodzice moze nie byli biedni,ale on staral sie ich jak najmniej wykorzystywac,uczyl sie wiele,osiagnal srednia odpowiednia do stypendium,w wekendy pracowal i jakos sobie radzil z kasa,starczalo mu na przyjemnosci zabawy itd, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xXx Re: platne studia -wprowadzic IP: *.netcorp.pl 25.09.05, 09:27 wiesz starac sie to i ja bede ale nie wiem czy dam rade a na studia mam ok 200km...zreszta na pierwszym roku i tak stypendium nie dostane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henrix Re: platne studia -wprowadzic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 23:27 A gdzie są takie państwowe uczelnie, których profesorowie nie przychodzą na wykłady i cwiczenia, tylko na kawke sobie ida, hm? Chyba w Jarosławiu... I nie powiesz mi Ewko, że na prawie na UJ naucza Cie mniej niz np na prawie w Wyższej Szkole Czegośtam Gdzieśtam! Znam dobrze realia wielu szkół prywatnych - tam egzaminy zdaja wszyscy (wiadomo - im wiecej kochanych studentow, tym wiecej $). Nie chcę tutaj generalizowac, są na pewno dobre uczelnie prywatne, ale jest ich zaledwie garstka! ch amy i zawistni egoisci - glosujcie na tą swoją PO! Będzie płacz i zgrzytanie zębów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xXx Re: platne studia -wprowadzic IP: *.netcorp.pl 24.09.05, 23:34 bedzie o niebo mniej studentów... bo nawet jesli stypendia socjalne beda pokrywaly koszty nauki...to w polsce jak to w polsce wiadomo...od planow do doskonalej realizacjo cholernie daleka droga...i znow tylko Ci bogaci beda sobie szczesliwi Odpowiedz Link Zgłoś
princesca Re: platne studia -wprowadzic 25.09.05, 09:35 Nie mowię o UJ w tej chwili ale o innych uczelniach nie bede podawala nazwy uczelni w ktorej profesorowie tak robia.Ale jesli chodzi o wiedze,to uwierz mi,moja jedna kumpela jest na panstwowych na politologii ,druga jest na dziennych prywatnych i w ciagu tego roku przerobili raz wiecej materiału i wiecej sie nauczyly od tej dziewczyny ktora chodzi na panstwowe a to chyba o czyms swiadczy.I mylisz sie ze w prywatnych szkolach zdaja wszyscy egzaminy,niestety nie wszyscy zdaja,w pryawtnych uczelniach tez trzeba sie uczyc i czasem tyle samo jak na panstwowych.Myslicie ze jestescie jakimis geniuszami,bo dostaliscie sie na dzienne,a wiele osob sie nie dostalo,bo bylo np 10 osob na jedno miejsce, bo braklo mu paru punktow,i musza isc do prywatnej uczelni i co to ze mu sie akurat nie udało i ze poszedl na prywatne zeby nie tracic roku to oznacza ze jest Głąbem??Nie myślcie sobie ze jestescie najlepsi,prawda ze wiele osob na prywatnych jest tam tylko dzieki temu ze sa platne,ze nie powinno tam byc ani na zadnych innych studiach to nie mozna generalizowac,ze wszyscy na prywatnych uczelniach sa glabami dresiarzami jak tam ktos napisal.Niektorym sie po prostu nie udało,albo niektorych nie stac na studia dzienne ,bo wiadomo akademik zycie dojazdy kosztuja i musza wtedy ida na zaoczne dlatego zeby zarobic na czesne zeby nie obciazac rodzicow.A co do PO czy inncyh parti to ja sie na wybory narazie nie wybieram bo kogokolwiek wybiora to zrobia tak zeby im bylo lepiej,najwazniejsza dla ich jest wlasna osoba i kieszen a nie jakis wyborcow ktorzy ich wybrali,rzadko to co ibiecuja wcielaja w zycie Odpowiedz Link Zgłoś
curr_de_moll Re: platne studia -wprowadzic 25.09.05, 10:03 Studia płatne nie musza oznaczac dla studenta ponoszenia duzych kosztów. Nie chodzi o to, by cały ciezar edukacj przerzucic na studenta, ale o to, by dac mu do reki pieniadze (bon edukacyjny) i pozwolic samemu decydowac, za jakie uslugi edukacyjne i gdzie ma zaplacic. Państwo i tak powinno partycypowac w kosztach edukacji, ale nie musi tego robic za posrednictwem uczelni-molochów, ktore pozeraja pieniadze, bez efektów. Student może dostac bon edukacyjny i z niego finansować swa nauke, albo, jesli potrafi nauczyc sie sam, zdać egzaminy, a bon odsprzedac państwu i jeszcze na tym zarobic. Ponadto obecny system nie daje tym ze studiów zaocznych takich samych szans jak dziennym, a to nie zawsze jest uczciwe. Można znaleźć i takie propozycje finansowania kształcenia, które daja wszystkim studentom równe szanse i nie ociazaja ich finansowo w znaczący sposób, a lepszym pozwalaja na studiowaniu jeszcze zarabiac. www.nfa.pl/articles.php?id=64 www.nfa.pl/articles.php?id=65 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: phi eh....... ludzie ludzi - tylko płatne studia IP: *.chello.pl 25.09.05, 10:19 Jestem na 2 roku informy na UW - na UW dostałem się, bo byłem jednym z olimpijczyków z matmy - wkurza mnie to, ze mimo że lubię matmę i jestem bardzo dobry z matmy to prawdziwej informy jest jak na lekarstwo, mamy mnóstwo takich rzeczy z matmy która nigdy mi się nie przydadzą, wykładowców bardzo często nie ma bo dorabiają na uczelni polsko-japońskiej i wit; uczymy się ciągle teorii, a ci liczni nasi olimpijczycy to musieli wszystkiego nauczyć się sami, bo nie mogli nauczyc się tego na UW, ja nie umiem nawet przeinstalować systemu. To nie jest prowokacja, ale mam nadzieję pisząc prawdę, że jak PO dojdzie do władzy to wprowadzi płatne studia i zatrzyma jakoś wykładowców na UW i że zmieni program studiów na bardziej przydatny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddd Re: eh....... ludzie ludzi - tylko płatne studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 11:08 większej głupoty w życiu nie widziałem. Jeśli chodzisz na UW odpowiedz czy znasz osobę która twierdzi że płatne lektoraty są dużo lepsze niż te w ramach programów studiów? Dla mnie nie ma żadnej różnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xXx Re: eh....... ludzie ludzi - tylko płatne studia IP: *.netcorp.pl 25.09.05, 13:13 bo to jest UW - Uniwersytet Władysławowski:) Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: platne studia -wprowadzic 25.09.05, 13:23 > A gdzie są takie państwowe uczelnie, których profesorowie nie przychodzą na > wykłady i cwiczenia, tylko na kawke sobie ida, hm? Chyba w Jarosławiu... Jako jarosławianka z dziada pradziada stwierdzam, że to całkiem możliwe :). Na szczęście osobiście nie zamierzam badać tej sprawy. > ch amy i zawistni egoisci - glosujcie na tą swoją PO! Będzie > płacz i zgrzytanie zębów! Chamka i zawistna egoistka melduje, że właśnie zagłosowała ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ....... Re: platne studia -wprowadzic IP: *.netcorp.pl 25.09.05, 14:04 i jeszcze bedziesz zalowala Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: platne studia -wprowadzic 25.09.05, 14:09 Mimo wszystko wydaje mi się, że moje życie zależy ode mnie, a nie od wygranej PO, SLD czy Samoobrony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jadzia Re: platne studia -wprowadzic IP: *.modelina.net / 80.53.157.* 25.09.05, 14:59 ja rowniez melduje ze wlasnie oddalam swoje glos na nasze kochane i pryszlosciowe PO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sinead Re: platne studia -wprowadzic IP: *.crowley.pl 25.09.05, 23:00 Popieram jak najbardziej. Tylko odpłatność studiów może nam pomóc w rozwoju edukacyjnym. Spójrzcie jak jest na zachodzie - w Stanach czy Anglii. Najlepszymi uczelniami (także najlepszymi we wszelkich rankingach uczelni) są uczelnie prywatne, płatne - Yale, Oxford, Princeton. Dzięki pieniądzom z czesnych mogą zatrudniać coraz lepszą kadrę, mogą oferować coraz lepsze warunki dla studentów, mogą inwestować w rozwój, w sprzęt, infrastrukturę. A u nas co? Lipa. Wszyscy najzdolniejsi uciekają właśnie na zachód, do tych płatnych uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nielubiętępychludz Re: platne studia -wprowadzic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 23:28 to spadaj do Anglii jak chcesz płacic ale niedouczony jestes to widać,nie ma co porównywac Polski do innych krajow oni przynajmniej maja z czego płacić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xXx Re: platne studia -wprowadzic IP: *.netcorp.pl 26.09.05, 00:04 taa zgadzam sie...u nas przy najnizszej stawce 3,5zł/h na pewno stac bedzie kazdego na platne studia...polska jest cudowna...goni europe...tylko ze zarobki w naszym kraju wciaz pozstaja w tyle... Odpowiedz Link Zgłoś