Dodaj do ulubionych

platne studia -wprowadzic

IP: *.ztpnet.pl 23.09.05, 17:35
czekam kiedy nowy rzad wprowadzi platne studia dzienne -nalezy wreszcie
przestac klasc miliardy zlotych na uczelnie panstwowe - pozniej 2/3 takich mgr
ucieka koniec nalezy zrobic studia tylko dla wybranych.
Obserwuj wątek
    • Gość: Sandra Re: platne studia -wprowadzic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 17:41
      Jasnee zgadzam się !! Studia powinny byc płatne !!!

• Gość: doktor Re: platne studia -wprowadzic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 22:33
      oczywiście dla głąbów z prywatnych szkółek płatne jak najbardziej
      • Gość: M. Re: platne studia -wprowadzic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 22:46
        Polska mentalność pozostała po okresie komunizmu. Wszystko co prywatne jest be,
        najlepsze państwoewe, choćby śmierdziało na kilometr brakiem uczciwości i
        brudem.

W dupie mam, że pewnie zaraz mi napiszecie, że głupia jestem i na pewno idę do
        prywatnej. Może i jestem. Idę na psychologię na SWPS. I wcale nie jestem z tego
        dumna. Ale tak się ułożyło życie. Widocznie za słaba jestem, żeby dostać się na
        dobrą, państwową uczelnię, a załatwianie przez znajomego księdza mam gdzieś.

Ale zastanów się kolego doktor, czy każdy, kto idzie na prywatne to głąb... :|
        • Gość: noname Re: platne studia -wprowadzic IP: *.isko.net.pl / *.k1.isko.net.pl 23.09.05, 22:55
          Glab to nie ale mniej zdolny od tego ktory sie jednak dostal na
          panstwowa...czasami jest lud szczescia po prostu. Nie ma co ukrywac ze na
          niepanstowych wiekszosc osob jest nienormalnych, chodzi tu o dresiarzy i innych
          ktorzy olewaja nauka a potem sie dziwia ze na jabola nie starcza. Gardze takimi
          ludzmi.
          Kolejny post jakis zbuntowanych ludzi przeciwko sobie....ludzie, nie widzicie
          co sie dzieje w okolo? Nie mysleliscie pewnie gdzie pojda te pieniadze..napewno
          nie na edukacje, powinniscie juz co nie co wiedziec jezeli zycie w tym kraju.
          Kto ma byc tym wybranym? bogaty a glupi? ludzie, tyle zdolnych ludzi jest a
          niestety sa biedni - rzeczywistosc. Zle wam w ogole na panstwowych? myslicie ze
          poziom zycia, nauki sie zwiekszy?
          I wlasnie tacy ludzie biora udzial w glosowaniach...dziwic sie potem czemu tak
          zycie wyglada - apeluje do zajrzenia do sumienia abyscie w koncu zobaczyli to
          czego nie widzicie...nie moze byc platnych studiow i tyle.
    • Gość: bombelek Re: platne studia -wprowadzic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 22:58
      mam nadzieję ,że Ty pewnie osoba w moim wieku , w przyszłości zazna odrobine
      nędzy i biedy , np. straci pracę ,będzie mieć mniej dochodów , a na utrzymaniu
      przykładowo 2 dzieci ,które marzą o studiowaniu na swoich wymarzonych
      uczelniach ,przykładowo oddalonych od miejsca zamieszkania o kilkaset km. ,
      wtedy Ty ,przypuśmy ,że jakośbyś uzbierał 2000 złotych dochodu na rodzinę .TO
      policz sobie ile kosztowałyby Cie dzieci w chwili obecenj :
      -1 dziecko akademik 300 + 300 na jedzenie +100 zawsze jakieś dodatkowe
      książki,ksero,rozrywkę = 700
      -2 dziecko przypuśmy trochę mniej 650 (może mniej wyda na jedzenie )
      to już 1350 ,następnie przypuśmy ,że w ciągu roku studenckiego ktoś w Twojej
      rodzinie zachoruje i trzeba na nią wydać lekarstwa - przypuśmy ,że w jednym
      miesiącu pójdzie na leki 100 zł.
      narazie 1450 .zostaje CI 650 złotych , a Twoje życie?? z 400 złoty na same
      rachunki ,zostaje Tobie i Twojej przyszłęj żonie około 250 złotych
      na "godne "życie .
      Teraz człowieku pomyśl przez chwilę co by było gdyby nagle trzebaby było płacić
      np. po 250 na kazde dziecko za szkołe miesięcznie , skąd 500 zł. byś wziął
      dodatkowo .
      Taka sytuacja rodzinna zdarza się w około 40 % rozdzin studentów. z 30 % żyje
      jeszcze gorzej ,a reszta to po prosu studiuje mając pieniądze i nie przejmując
      się niczym , bo na każda poprawkę będą sobie mogli pozwalać. Większość ludzi
      którzy osiągnęli sukces w życiu nie pochodziła z zamożnych rodzin ,niektórzy
      żyli nawet w nędzy i ubóstwie , ale dzięki temu ,iż studia nie są i mam ogromna
      nadzieję ,że nie będą płatne mogli pozwolić sobie na zdobycie wykształcenia i
      zostania kimś wielkim .Wydaje mi się ,że studia płatne nie wejdą w
      życie ,poniewaz z roku na rok malałaby liczba osób studiujących i Polska
      stawałaby się krajem zacofanym z ludnościa ,która skończyła jakies przeciętne
      szkółki typu zawodówka , technikum,liceum,ale co po takich szkołach?? nawet na
      sprzątaczkę wymagane jest wyższe wykształcenie i znajomość języka.
      Gdyby to rozporządzenie weszło w zycie to wiem ,że ja,moja siostra i mój brat
      nie mielibyśmy szansy na studia ,albo po prostu ,któres z nas musiałoby
      zrezygnować na rzecz drugiego by przynajmniej miał ktoś wykształcenie .Taka
      jest prawda , Polaków nie stać na studia płatne!!!!
      • przerazony_student Re: platne studia -wprowadzic 23.09.05, 23:13
        Ludzie ślepo zapatrzeni w PO! Ja wcale nie uważam studentów uczelni prywatnych
        za głąbów! Są przecież b elitarne prywatne uczelnie - Colegium Civitas chocby.
        Ale dlaczego zabierac szanse zdobycia wyksztalcenia osobom, których nie stac na
        opłacenie studiów?! Nie wiem dlaczego tak żądacie likwidacji bezpłatnych
        studiów! Skoro zabrakło Ci paru punktów na państwową uczelnię i musisz płacic,
        to co, inni, zdolniejsi, kórym punktów wystarczyło mają miec lepiej?! To jest
        właśnie polska mentalnośc. Wszędzie zazdrosc! Zawisc! Nikt nie moze miec lepiej
        i łatwiej niz ja (choc mu sie nalezy). :( nie głosujcie na PO! otwórzcie oczy :
        ( i serca
        • Gość: obłąkany Re: ktoś raczył napisać.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 13:17
          Ludzie ślepo zapatrzeni w PO! Ja wcale nie uważam studentów uczelni prywatnych
          za głąbów! Są przecież b elitarne prywatne uczelnie - Colegium Civitas chocby.

Collegium civitas elitarne??!! Zaraz zlecę z krzesła! Otóż tam idą ludzie
          którzy nawet na małó elitarną politologię UW nawet z listy rezerwowej się nie
          dostali! Ba nawet pewnie na wieczorowe! Znam osoę z dziennej politologi Uw
          (najlepszej w Polsce) i nie jest to rzaden specjalnie uzdolniony gość. A żeby
          się na tą politologię nie dostać i trafić do CC to trzeba być naprawdę ułomem
          że hej!
      • Gość: Edyta Re: platne studia -wprowadzic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 23:13
        Przecież teraz studia i tak są płatne,ale z kieszeni wszystkich ludzi!A tak
        płacić będą tylko studiujący,a kasa z podatków pójdzie(oby)na inny cel.Jestem
        teraz na dziennych,ale np gdybym była na prywatnych to nie usmiechałoby mi się
        to,że ja płacę za studia na prywatnej uczelni a ktoś studiuje za pieniądze z
        moich podatków.Są kredyty studenckie,poza tym płatne studia to stypendia dla
        najlepszych.Wszyscy powinni być równi i powinni płacić.
        • Gość: M. Re: platne studia -wprowadzic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 23:21
          Zauważ, przerażony studencie, że nie potwierdziłam w swojej wypowiedzi tego, ze
          studia powinny być płatne. Wcale tak nie uważam, zgadzam się, ze nie wszystkich
          stać.
          Ale dobija mnie to, że ktoś mnie traktuje jak totalnego głąba. A gdyby tak
          przestać generalizować... Porównajmy kogoś, kto nie dostał się na psychologię,
          mając 83% z rozsz. polskiego, bo było 20-30 osób na miejsce, rozpocznie studia
          na SWPS z kimś, kto złożył sobie na Akademię Podlaską na pedagogikę i dostał
          się, mając marne kilka - kilkanaście procent z rozszerzonego polskiego.

To śmieszne, że ja będę jednak głąbem przy tym kimś z AP... Pozdrawiam...
          • przerazony_student Re: platne studia -wprowadzic 23.09.05, 23:47
            Ja Cię doskonale rozumiem! Wynik potwierdza tylko że nie jestes głąbem! Mam
            wielu przyjaciół w identycznej sytuacji co Twoja. Współczuję Ci, naprawdę, i
            wiem, że to jest niesprawiedliwe! A cieszę się, że w takiej sytuacji nie
            okazujesz się -jak większośc- wredną egoistką (czemu ktoś ma lepiej skoro ja
            mam miec gorzej). Dzięki Ci za to. Trzymaj się! Pozdrawiam
            • Gość: ...... STUDIA DZIENNE BEZPŁATNE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 10:20
              I TAK SA TERAZ PŁATNE JAK KTOŚ CHCE PŁACIĆ TO NIECH IDZIE DO PRYWATNEJ SZKOŁY
              • Gość: ... Re: STUDIA DZIENNE BEZPŁATNE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 12:17
                ...
        • Gość: Xen Re: platne studia -wprowadzic IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.09.05, 21:10
          jestes zajebista hipokrytka! jestes na dziennych panstwowych studiach i jest ok, nie biegniesz z pieniazkami sama do dziekanatu zeby zaplacic... jak bylabys na prywatnej uczelni to by Ci sie nie usmiechalo, ze ktos studiuje za darmo... po co studiujesz za darmo? wez kredyt studencki bo powinnas placic!
    • Gość: Hermionka Re: platne studia -wprowadzic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 12:01
      chyba jesteś kur*** zje..y!!
      • przerazony_student Re: platne studia -wprowadzic 24.09.05, 12:22
        Kolejny zwolennik PO. i kto tu Hermionko jest kur*** zje..ny??
        • Gość: :( DZIENNE STUDIA BEZPŁATNE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 12:26
          nie nawidzę PO i tych ich durnych pomysłów,idźcie na prywatne jak chcecuie
          płacić,mnie na to nie stać
          • Gość: WWW Re: DZIENNE STUDIA BEZPŁATNE!!! IP: *.ztpnet.pl 24.09.05, 20:12
            JA CHCIALBYM NAWIAZAC DO WYPOWIEDZI BOMBELEK - ja rozumie sytuacje w kraju jak
            zyje sie ludziom - czesto az zal patrzec na te biedne dzieci czy rodzicow ale
            platne studia nie skreslaja mozliwosci studiowania takim osobom one beda mogly
            studiowac bezplatnie poprzez fundusz stypendialny - kazdy musi zroumiec moje
            zdanie w tej sprawie - od mlodosci jestem liberalnym konserwatysta i zawsze
            uwazalem ze tylko niektore grupy spoleczne powinny miec wyzsze wyksztalcenie
            plus naprawde zdolni ludzie. Nie kazdy musi miec przed nazwiskiem jakis tytul.
            • Gość: studentka Re: DZIENNE STUDIA BEZPŁATNE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 22:27
              niektorzy pochodza z rodzin, ktorych nie stac byloby na wyslanie dzieci na
              studia, jezeli bylyby one platne. dlaczego studiowac maja tylko ci, ktorzy maja
              pieniadze? a wlasciwie nie oni, ale ich rodzice?

moi znajomi uczyli sie po to, zeby dostac sie na studia dzienne, w ogromnej
              wiekszosci dlatego, ze sa bezplatne.

kto mnie przekona, ze wprowadzenie oplat za studia podniesie poziom nauczania w
              Polsce?

kto wierzy w to, ze w obecnych warunkach uda sie w Polsce stworzyc dobrze
              funkcjonujacy fundusz stypendialny dla najbiedniejszych? przeciez juz teraz
              widac, co dzieje sie w trakcie przyznawania stypendiow socjalnych i doplat do
              akademikow...

jeszcze 2 lata temu za akademik placilam 150 zl. potem wprowadzono pelna
              odplatnosc, czyli 300 zl. obiecywano oczywiscie, ze studenci tylko na tym
              skorzystaja, bo ci naprawde potrzebujacy dostana z powrotem pieniadze w formie
              doplat. jak zawsze skonczylo sie na obietnicach. doplaty takie dostali naprawde
              nieliczni.

jestem przeciwko wprowadzaniu odplatnych studiow w sposob nieprzemyslany w
              najblizszej przyszlosci. nasz kraj powinien uporac sie z innymi problemami. czy
              tego chcemy, czy nie, obecnie naprawde niewielu ludzi byloby stac na studia
              platne.

i nie byliby to z pewnoscia ci najzdolniejsi...

i na koniec pytanie:

kto ma studiowac? zdolni czy bogaci?

czy sens maja wiec egzaminy wstepne, jezeli chcemy, by jedynym kryterium
              rekrutacji i przyjec bylo wpisowe, czesne itp.?
    • Gość: jadzia Re: platne studia -wprowadzic IP: 80.53.157.* 24.09.05, 22:43
      bogaci sa zwykle zdolni , tylko czasem leniwi wiec tak -uwazam ze tylko ci
      ktorych na to stac powinni studiowac , w koncu nie musi w polsce co 3 osoba
      studiowac tak jak teraz , nie potrzeba tylu magistrow , w innych krajach tylu
      ludzi nie studiuje co w polsce , a ci co koniecznie chca (ci zdolni i biedni
      ktorych jest malo wbrew opiniom i takim tam)moga pracowac i chodzic na zaoczne.
      • Gość: rey Do Jadzi i innych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 23:18
        Masz rację Jadziu! Po co tylu magistrów?! Pozamykac wszystkie prywatne uczelnie
        i polikwidowac kierunki zaoczne etc! Wystarczy te kilka uniwersytetow co jest,
        będą studiowac najlepsi i nieliczni - mało szkół wyższych, mało wydatków z
        budżetu. Teraz na zaocznych są najczesciej ci, którzy się nie dostali na
        dzienne studia. czyli są mniej zdolni od tych, którzy się dostali. A więc
        wszyscy z zaocznych i prywatnych - do roboty, tytuły naukowe nie dla Was, a Ci
        nieliczni do nauki! Ktoś musi nas leczyc, bronic, uczyc języków itd. Braaavo
        Jadzia i inni!
        • Gość: jadzia Re: Do Jadzi i innych IP: 80.53.157.* 25.09.05, 10:35
          a dlaczego ktos mialby zamykac skzole prywatna za ktora ja place?? trzeba zrobic
          platne szkolnictwo bo ktos sobie siedzi na jakims kierunku gdzie przyjmuja
          wiekszosc na przyklad etnologia i sie bawi za panstwowe pieniadze. na prywatnych
          najlepszych a ja na takie chodze trzeba sie uczyc a poza tym nawet jesli ktos
          sie na prywatnych bawi to robi to za swoje pieniadze czyli mu wolno.jego
          sprawa.ide glosowac na PO wlasnie.pozdro.
    • Gość: Ewka Re: platne studia -wprowadzic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 22:44
      Jestem za!! Teraz wyjdzie kto sie dostal po znajomosci czy po prostu mial
      wielkiego fuksa,ze sie dostal,nie rozumiem czego sie studenci dzienni boicie
      ,skoro jestescie tak wspaniali tak jak mowicie to nie ma sie czego
      bac,stypendium socjalne mozecie brac,jak jestescie madrzy to stypendium naukowe
      tez jest,wiec czego sie bac,a moim zdaniem wreszcie poziom kształcenia
      wzrośnie.Pewnie myślicie,że ide na prywatne studia,otóż nie, ide na wieczorowe
      pasntwowe,ale teraz zaluje, bo wiele szkol wyzszych niepublicznych sa
      lepsze,lepiej nauczaja itd,wiadomo nie wszystkie,ale niestety tak jest.Na
      panstwowych olewa sie studnetow totalnie,moj kolega chodzi na panstwowe i polowy
      swoicj profesorow widzial tylko na zaliczeniach,a na wyklady to profesorom sie
      jakos nie spieszylo,to troche zalosne bo idac na studia chce zdobyc wiedze,a nie
      siedziec na jakis okienkach ciagle,a na prywatnych sie płaci poziom jest
      wiekszy,szanuja cie i nie olewaja tak jak na niektorych panstwowych.Ja juz
      niestety nie moge zmienic szkoly,ale po semestrze prawdopodobnie przeniosze sie
      do prywatnej szkoły.Dzienni sie uwazaja za niewiadomo kogo, bo studiuja dziennie
      na panstwowych uczelniach,czesto dostaja sie przez "fuksa"albo przez znajomosci
      tylko nieliczni sie dostaja poprzez swoja wielka wiedze i ci studenci nie maja
      czego sie bac, bo zawsze potem moga sie starac o stypendium naukowe,poza tym
      oplaty na dziennych nie powinny byc tak duze jak na prywatnych tylko jakas
      symboliczna opłata chcoazby 100 zl na miesiąc.A ci co ida do prywatnych uczelni
      czy po prostu na studia wieczorowe albo zaoczne,moze oni po prostu chca pracowac
      i płacić czesne za swoja kase,a nie zerowac na innych.I oni nie sa gorsi!To
      wszystko na ten temat
    • Gość: xXx Re: platne studia -wprowadzic IP: *.netcorp.pl 24.09.05, 22:45
      zgadzam sie z kolega bombelkiem, który przytoczył tu swietny przykład, moze Ty jestes piepszonym bogaczem i stac Cie na platne studia, ale ja wybacz, biedny nie jestem, ale takze nie jestem bogaty, jestem przecietny...moge otwarcie tu powiedziedz ze dochod na 1 osobe w mojej rodzinie to nieco ponad 800zł, wybacz, ale na platne studia moja rodzina nie wyrobi...i co mam teraz zrezygnowac? bo jakies pajace postanowili sobie wprowadzic platne uczelnie wyzsze?...nie wiem czy bede zdolny zasuwac tak ostro zeby dostac stypendium naukowe, ale przypuszczam, ze jesli wprowadza platne studiowanie, to ow stypendia od tak sobie nie ebda przyznawane, wiele mądrych osob, z darem, talentem, nie beda mogly zrealizowac swoich marzen, poniewaz idioci tacy jak Ty popieraja platne studiowanie...polska goni zachód...szkoda tylko ze zarobki w naszym kraju nie gonia tych na zachodzie...
      • Gość: 27dez DZIENNE STUDIA BEZPŁATNE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 22:48
        a płatne w prywatnych i dla głąbów
      • Gość: Ewka Re: platne studia -wprowadzic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 22:55
        Wiesz co wybacz ale moja kolezanka ma dochod na jedna osobe 700 zl i chodzi na
        pryawtne i jakos sobie radzi spokojnie,studiowala na dziennych ale po 1 roku nic
        sie nie nauczyla,wiec wolala zaplacic i zdobyc jakas wiedze,a nie siedziec na
        panstwowych,i imprezowac,i miec lajtoy tydzien bo polowa profesorow na wyklady
        ani cwiczenia nie przychodzila,albo przyszla rzucila jakis temat i poszedl sobie
        na kawke do sekretariatu,czemu bo ma to gleboko gdzies, na prywatnych uczelniach
        profesorowie bardziej sie staraja bo im placa za to lepiej,wiec jakby
        wprowadzili symoliczna oplate,byloby lepiej,Ty zerujesz na panstwie,a ci z
        prywatnych licza tylko na siebie czasem,moze oni chca pracowac i uczyc sie,a nie
        tylko uczyc sie i zerowac na rodzicach czy stypendium,napisałes ze stypendium
        naukowe to nie to, ale skoro uwazacie ze tacy wspaniali jestescie madrzy,itd to
        co osiagniecie sredniej 4,2 to cos wielkiego dla takich geniuszy(czyt.studenci
        dzienni) jak wy to coś wielkiego,wykazcie swoja wiedze i wtedy wyjdzie kto ma
        wielką wiedze i kto powinien stduiowac na dziennych a kto nie
        • Gość: Ewka Re: platne studia -wprowadzic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 22:59
          Skoro dla ciebie osiagniecie stypendium naukowego jest trudne i uwazasz sie za
          geniusza, to czemu mowisz ze studenci prywatnych studiow to glaby,skoro wielu
          znich ma bardzo dobra srednia i otrzymuja stypendium naukowe,i najwazniejsze na
          prywatnych uczelniach wiele profesorow z uczelni panstwowych naucza,tyle ze w
          prywatnych szanuje studenta i nie olewa jak na panstwowych!!
        • Gość: xXx Re: platne studia -wprowadzic IP: *.netcorp.pl 24.09.05, 23:17
          taaa osiagniecie sredniej 4,2 na gownianych panstwowych studiach to zaden wyczyn owszem, ale ja ide na PWr na Elektronike i Telekomunikacje...jeden z najciezszych kierunkow...jestem ciekawy czy bys tak spiewalam na ow kieruneczku, a mature zdalem sam, bez njiczyjej pomocy, uczylem sie sam, dostalem sie na wszystkie uczelnie na ktore chcialem mialem wybor, zero korkow wiec niech mi tu inni nie piepsza ze bez korkow nie da sie nigdzie dostac badz tez be znajomosci, a tak wogole to sprawa platnych studoiw wcale nie sprawi, ze beda na nich sami geniusze, ale Ci najbogatsi, i nie piepszcie ze przy platnych studiach nikt sie po znajomosci nie dostanie, bo bedzie jeszcze gorzej Ci co maja kase beda sypac nia jeszcze bardziej
          • princesca Re: platne studia -wprowadzic 25.09.05, 09:22
            Wiem co to za kierunek,pewien mój znajomy studiował ten kierunek,ale warto było
            po teraz sobie siedzi w Wawie i zarabia kolo 10 ty. zł na miesiac.I powiem ci
            ze stduiował z dala od domu,jakies ponad 300 km,jego rodzice moze nie byli
            biedni,ale on staral sie ich jak najmniej wykorzystywac,uczyl sie wiele,osiagnal
            srednia odpowiednia do stypendium,w wekendy pracowal i jakos sobie radzil z
            kasa,starczalo mu na przyjemnosci zabawy itd,
            • Gość: xXx Re: platne studia -wprowadzic IP: *.netcorp.pl 25.09.05, 09:27
              wiesz starac sie to i ja bede ale nie wiem czy dam rade a na studia mam ok 200km...zreszta na pierwszym roku i tak stypendium nie dostane
        • Gość: henrix Re: platne studia -wprowadzic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 23:27
          A gdzie są takie państwowe uczelnie, których profesorowie nie przychodzą na
          wykłady i cwiczenia, tylko na kawke sobie ida, hm? Chyba w Jarosławiu... I nie
          powiesz mi Ewko, że na prawie na UJ naucza Cie mniej niz np na prawie w Wyższej
          Szkole Czegośtam Gdzieśtam! Znam dobrze realia wielu szkół prywatnych - tam
          egzaminy zdaja wszyscy (wiadomo - im wiecej kochanych studentow, tym wiecej $).
          Nie chcę tutaj generalizowac, są na pewno dobre uczelnie prywatne, ale jest ich
          zaledwie garstka! ch amy i zawistni egoisci - glosujcie na tą swoją PO! Będzie
          płacz i zgrzytanie zębów!
          • Gość: xXx Re: platne studia -wprowadzic IP: *.netcorp.pl 24.09.05, 23:34
            bedzie o niebo mniej studentów... bo nawet jesli stypendia socjalne beda pokrywaly koszty nauki...to w polsce jak to w polsce wiadomo...od planow do doskonalej realizacjo cholernie daleka droga...i znow tylko Ci bogaci beda sobie szczesliwi
          • princesca Re: platne studia -wprowadzic 25.09.05, 09:35
            Nie mowię o UJ w tej chwili ale o innych uczelniach nie bede podawala nazwy
            uczelni w ktorej profesorowie tak robia.Ale jesli chodzi o wiedze,to uwierz
            mi,moja jedna kumpela jest na panstwowych na politologii ,druga jest na
            dziennych prywatnych i w ciagu tego roku przerobili raz wiecej materiału i
            wiecej sie nauczyly od tej dziewczyny ktora chodzi na panstwowe a to chyba o
            czyms swiadczy.I mylisz sie ze w prywatnych szkolach zdaja wszyscy
            egzaminy,niestety nie wszyscy zdaja,w pryawtnych uczelniach tez trzeba sie uczyc
            i czasem tyle samo jak na panstwowych.Myslicie ze jestescie jakimis
            geniuszami,bo dostaliscie sie na dzienne,a wiele osob sie nie dostalo,bo bylo np
            10 osob na jedno miejsce, bo braklo mu paru punktow,i musza isc do prywatnej
            uczelni i co to ze mu sie akurat nie udało i ze poszedl na prywatne zeby nie
            tracic roku to oznacza ze jest Głąbem??Nie myślcie sobie ze jestescie
            najlepsi,prawda ze wiele osob na prywatnych jest tam tylko dzieki temu ze sa
            platne,ze nie powinno tam byc ani na zadnych innych studiach to nie mozna
            generalizowac,ze wszyscy na prywatnych uczelniach sa glabami dresiarzami jak tam
            ktos napisal.Niektorym sie po prostu nie udało,albo niektorych nie stac na
            studia dzienne ,bo wiadomo akademik zycie dojazdy kosztuja i musza wtedy ida na
            zaoczne dlatego zeby zarobic na czesne zeby nie obciazac rodzicow.A co do PO czy
            inncyh parti to ja sie na wybory narazie nie wybieram bo kogokolwiek wybiora to
            zrobia tak zeby im bylo lepiej,najwazniejsza dla ich jest wlasna osoba i kieszen
            a nie jakis wyborcow ktorzy ich wybrali,rzadko to co ibiecuja wcielaja w zycie
            • curr_de_moll Re: platne studia -wprowadzic 25.09.05, 10:03
              Studia płatne nie musza oznaczac dla studenta ponoszenia duzych kosztów. Nie
              chodzi o to, by cały ciezar edukacj przerzucic na studenta, ale o to, by dac mu
              do reki pieniadze (bon edukacyjny) i pozwolic samemu decydowac, za jakie uslugi
              edukacyjne i gdzie ma zaplacic. Państwo i tak powinno partycypowac w kosztach
              edukacji, ale nie musi tego robic za posrednictwem uczelni-molochów, ktore
              pozeraja pieniadze, bez efektów. Student może dostac bon edukacyjny i z niego
              finansować swa nauke, albo, jesli potrafi nauczyc sie sam, zdać egzaminy, a bon
              odsprzedac państwu i jeszcze na tym zarobic. Ponadto obecny system nie daje tym
              ze studiów zaocznych takich samych szans jak dziennym, a to nie zawsze jest
              uczciwe. Można znaleźć i takie propozycje finansowania kształcenia, które daja
              wszystkim studentom równe szanse i nie ociazaja ich finansowo w znaczący
              sposób, a lepszym pozwalaja na studiowaniu jeszcze zarabiac.

www.nfa.pl/articles.php?id=64
              www.nfa.pl/articles.php?id=65
            • Gość: phi eh....... ludzie ludzi - tylko płatne studia IP: *.chello.pl 25.09.05, 10:19
              Jestem na 2 roku informy na UW - na UW dostałem się, bo byłem jednym z
              olimpijczyków z matmy - wkurza mnie to, ze mimo że lubię matmę i jestem bardzo
              dobry z matmy to prawdziwej informy jest jak na lekarstwo, mamy mnóstwo takich
              rzeczy z matmy która nigdy mi się nie przydadzą, wykładowców bardzo często nie
              ma bo dorabiają na uczelni polsko-japońskiej i wit; uczymy się ciągle teorii, a
              ci liczni nasi olimpijczycy to musieli wszystkiego nauczyć się sami, bo nie
              mogli nauczyc się tego na UW, ja nie umiem nawet przeinstalować systemu. To nie
              jest prowokacja, ale mam nadzieję pisząc prawdę, że jak PO dojdzie do władzy to
              wprowadzi płatne studia i zatrzyma jakoś wykładowców na UW i że zmieni program
              studiów na bardziej przydatny.
              • Gość: ddd Re: eh....... ludzie ludzi - tylko płatne studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 11:08
                większej głupoty w życiu nie widziałem. Jeśli chodzisz na UW odpowiedz czy
                znasz osobę która twierdzi że płatne lektoraty są dużo lepsze niż te w ramach
                programów studiów? Dla mnie nie ma żadnej różnicy.
                • Gość: xXx Re: eh....... ludzie ludzi - tylko płatne studia IP: *.netcorp.pl 25.09.05, 13:13
                  bo to jest UW - Uniwersytet Władysławowski:)
          • another_story Re: platne studia -wprowadzic 25.09.05, 13:23
            > A gdzie są takie państwowe uczelnie, których profesorowie nie przychodzą na
            > wykłady i cwiczenia, tylko na kawke sobie ida, hm? Chyba w Jarosławiu...

Jako jarosławianka z dziada pradziada stwierdzam, że to całkiem możliwe :). Na
            szczęście osobiście nie zamierzam badać tej sprawy.

> ch amy i zawistni egoisci - glosujcie na tą swoją PO! Będzie
            > płacz i zgrzytanie zębów!

Chamka i zawistna egoistka melduje, że właśnie zagłosowała ;-).
            • Gość: ....... Re: platne studia -wprowadzic IP: *.netcorp.pl 25.09.05, 14:04
              i jeszcze bedziesz zalowala
              • another_story Re: platne studia -wprowadzic 25.09.05, 14:09
                Mimo wszystko wydaje mi się, że moje życie zależy ode mnie, a nie od wygranej
                PO, SLD czy Samoobrony.
    • Gość: jadzia Re: platne studia -wprowadzic IP: *.modelina.net / 80.53.157.* 25.09.05, 14:59
      ja rowniez melduje ze wlasnie oddalam swoje glos na nasze kochane i
      pryszlosciowe PO.
    • Gość: Sinead Re: platne studia -wprowadzic IP: *.crowley.pl 25.09.05, 23:00
      Popieram jak najbardziej. Tylko odpłatność studiów może nam pomóc w rozwoju
      edukacyjnym. Spójrzcie jak jest na zachodzie - w Stanach czy Anglii.
      Najlepszymi uczelniami (także najlepszymi we wszelkich rankingach uczelni) są
      uczelnie prywatne, płatne - Yale, Oxford, Princeton. Dzięki pieniądzom z
      czesnych mogą zatrudniać coraz lepszą kadrę, mogą oferować coraz lepsze warunki
      dla studentów, mogą inwestować w rozwój, w sprzęt, infrastrukturę. A u nas co?
      Lipa. Wszyscy najzdolniejsi uciekają właśnie na zachód, do tych płatnych uczelni.
      • Gość: nielubiętępychludz Re: platne studia -wprowadzic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 23:28
        to spadaj do Anglii jak chcesz płacic ale niedouczony jestes to widać,nie ma co
        porównywac Polski do innych krajow oni przynajmniej maja z czego płacić
        • Gość: xXx Re: platne studia -wprowadzic IP: *.netcorp.pl 26.09.05, 00:04
          taa zgadzam sie...u nas przy najnizszej stawce 3,5zł/h na pewno stac bedzie kazdego na platne studia...polska jest cudowna...goni europe...tylko ze zarobki w naszym kraju wciaz pozstaja w tyle...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka