Dodaj do ulubionych

Płatne studia? Rządy PO? Zastanówmy się! :(

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 22:22
Mam nadzieję że cenzor nie skasuje tego postu, mimo iż poruszę tu temat
wyborów, ale w odniesieniu do nas- studentów. Krótko będzie - Platforma
Obywatelska ma zamiar wprowadzic płatne studia ("bo teraz przecież i tak są
płatne") Śmieszne. Ilu jest ludzi, którzy studiują na Uniwersytetach i innych
publicznych uczelniach nie dlatego, że mają rodziców, których było stac na
najlepszych korepetytorów itp. Owszem, są tacy, ale wcale nie stanowią
większości! Ktoś kto pochodzi z małego miasta, rodziny średniozamożnej,
najczęściej sam doszedł do wszystkiego dzięki uporowi. Niestety, studiuje na
Państwowej uczelni bo nie stac by mnie było na opłacenie studiów! Jeżeli
zostaną wprowadzone opłaty tak jak sobie zaplanowała PO, to będzie tragedia
dla setek tysięcy studentów, których nie będzie stac z różnych przyczyn na
jakiekolwiek dodatkowe koszta! Nie chcę pisac głosujcie tylko na taką i taką
partię! Nie. Apeluję tylko - zastanówcie się zwolennicy PO zanim oddacie głos
na tę partię. Błagam, nie głosujmy na PO! Oni nie moga rządzic! Już lepiej
nie głosowac wcale :( [nie wspominając już o podwyżkach żywności i nie tylko
(podatek liniowy)]. Owszem, jeśli należysz do klasy wyższej, to zrozumiałe
jest, że zagłosujesz na PO. Ale gdy jesteś zwykłym człowiekiem to pomyśl
dobrze - o sobie i o ludziach jeszcze biedniejszych od Ciebie. Rządy
Platformy - to bedzie dla nas (i nie tylko) katastrofa. Błagam - nie pozwólmy
na to! Nie propaguję tu poglądów nawiedzonych Rydzyków, Giertychów itp. Nie
należę do żadnej partii. To jest tylko moje własne zdanie. Proszę, bądzmy
odpowiedzialni w pełni i NIE głosujmy na Platformę Obywatelską! Studenci -
ważą się NASZE losy!!!!!!! Błagam. zastanówcie się! Stanowcze NIE dla PO!
Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • pakmal Re: Płatne studia? Rządy PO? Zastanówmy się! :( 23.09.05, 22:42
      czy to nie jest prowokacja?
      • Gość: azi Re: Płatne studia? Rządy PO? Zastanówmy się! :( IP: 195.187.51.* 23.09.05, 22:44
        jest!
      • in_di_ra Re: Płatne studia? Rządy PO? Zastanówmy się! :( 23.09.05, 22:45
        A nie lepiej jest kiedy masz na dyplomie nazwe panstwowego uniwerku niz jedna z
        Wyszyszch Szkól od Wszystkiego?Pomijając te naprawde dobre, w Nowym Saczu czy cos...
        • Gość: M. Re: Płatne studia? Rządy PO? Zastanówmy się! :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 22:49
          W Nowym Sączu?
          • in_di_ra Re: Płatne studia? Rządy PO? Zastanówmy się! :( 23.09.05, 22:51
            A moze to inna miejscowosc, taka szkoła zarządzania czy cos...a moze nowy
            targ?Płatna w dolarach/euro chyba...
            • Gość: M. Re: Płatne studia? Rządy PO? Zastanówmy się! :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 22:54
              Pierwsze słyszę. Ale nie podważam, bo nie znam tej szkoły i nic o niej nie
              wiem. Ale jest wiele dobrych prywatnych uczelni. Tylko komu by się chciało to
              zaznaczać, kiedy studentów niepaństwowych szkół wyższych wyzywa od bogatych
              debili... Ech...
    • pakmal Re: Płatne studia? Rządy PO? Zastanówmy się! :( 23.09.05, 22:53
      No i się zdecydowałam. W związku z powyższą prowokacją przeciw PO - napewno
      będę głosować na PO !!!! Inne partie za dużo kręcą i próbują nieuczciwie grać
      prowokując.
      • przerazony_student Re: Płatne studia? Rządy PO? Zastanówmy się! :( 23.09.05, 23:05
        Zastanów się dziewczyno! Jaka prowokacja! Nie namawiam do głosowania za żadną
        partią! Po prostu, nie chcę pozwolic żeby Platforma zrealizowała swój program
        polityczny - likwidację bezpłatnych studiów! Prowokacja! Żałosna jesteś,
        wiesz?! gdyby nie ten punkt w programie PO (i jeszcze podatek liniowy) to nie
        miałbym nic przeciw PO. Nic! A tak niestety! Nie pozwolę zaprzepascic swoich
        marzen!
    • Gość: fifi Re: Płatne studia? Rządy PO? Zastanówmy się! :( IP: w3cache.* / *.2-0.pl 23.09.05, 23:10
      Właśnie studentom z małych miast potrzebne są płatne studia. Oni ponoszą koszty
      utrzymania poza domem i dlatego na studiach dziennych jest ich znacznie mniej,
      niż mieszkańców miast uniwersyteckich. Opłaty za studia zwiększą pulę
      stypendialną, co pozwoli znieść dyskryminację mieszkańców małych miast
      • Gość: jaaa co masz do podatku liniowego? IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 23.09.05, 23:15
        poza tym o co ci chodzi z podatkiem liniowym? I tak większość rzeczy za które
        płacimy na codzień są obciążone 22% VAT, np. rachunki za gaz itp. Nie rozumiem
        jak można wierzyć w te zakłamane,głupie reklamówki Kaczyńskiego,atakujące PO,
        sugerujące,że parę gorszy więcej za chleb spowoduje zniknięcie żywności z
        lodówki...śmieszne. W efekcie chodzi o zmiejszenie podatków,ułatwienie....
      • Gość: Edyta Re: Płatne studia? Rządy PO? Zastanówmy się! :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 23:15
        zgadzam się z fifi,zressztą swoje zdanie pokazałam w podobnym wątku na tym
        forum.Teraz też studia są płatne,ale z kieszeni podatników.
      • Gość: kaś oj chyba nie znasz programu PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 14:14
        piszesz o stypendiach ok, ale cytuję "pomoc tylko dla najubozszych. stypendia
        dla studentów kluczowych kierunków"
        a odnosnie odpłatnosci za studia "pierszy rok zawsze bezpłatnie. potem
        odpłatnosc uzależniona od wyników w nauce"
        • lotd Re: oj chyba nie znasz programu PO 24.09.05, 14:16
          to PO ma już program???
    • Gość: jadzia Re: Płatne studia? Rządy PO? Zastanówmy się! :( IP: 80.53.157.* 23.09.05, 23:21
      A ja chce platnych studoiow. Nie dostalam sie na panstwowe.Czemu mam placic
      podatek na panstwowe i jeszcze za swoje ??Niech inni tez placa. wcale nie uwazam
      sei za bardziej tepma osobe od tych co sie doatali bo czesc osob dostala sie za
      nazwiska i inne przekrety , znam osoby ktore sie cale liceum uczyly a zawalily
      to nowa mature ( ktora nie ocenia pracowitosci)i teraz musza isc na prywatne a
      mialy wysoka srednia w liceum , byly pracowite.Uwzam ze to one sie powinny
      dostac a nie te osoby co sie dostaly a g.o.w.n.o. za przeproszeniem umieja (
      znam takie).To tyle . Glosuje na PO.
      • Gość: C4 Re: Płatne studia? Rządy PO? Zastanówmy się! :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 23:26
        Też głosuje na PO. Płatne studia maja wprowadzić od 2008 wiec studentow
        panstwowek z tego i nastepnych dwoch lat to nie chwyci a szczerze to jesli bede
        mial dzieci to wole im placic za studia jesli mnie bedzie na to stac i wymagac.
        pozatym płatne studia zlikwiduja osoby ktore dostaly sie na badziewne kierunki
        tylko poto by studiowac niewazne co nieważne jak , rodzice kaza studiować , a
        dziecko siechce bawic i tak mijaja studia kilkunastu% studentów. Jesli bedzie
        mial wywalic kase w bloto to pojdzie gdzie innedziej i zaplai tyle samo za swoj
        wymarzony kierunek a nie byle by cos skonczył.
        • przerazony_student Re: Płatne studia? Rządy PO? Zastanówmy się! :( 23.09.05, 23:40
          i wymagac? Dobre. no właśnie. Jeśli Cię będzie na to stac! A co, jeśli nie
          będzie?! Przecież może by naprawdę różnie! A co zrobisz, jeśli będziesz miał/-a
          naprawdę zdolne dzieci, które będą musiały zakończyc edukację po ogólniaku
          (choc bez problemu dostalyby sie na studia) tylko dla tego, że nie edzie Cię na
          nie stac?! Pomyśl, nie bądż egoistą!
      • przerazony_student Re: Płatne studia? Rządy PO? Zastanówmy się! :( 23.09.05, 23:35
        Własnie o to mi też chodzi! Posłuchaj siebie i takich ludzi jak Ty! Zawiśc!
        Zazdrosc!!!!!! - tragedia! I dzięki takim jak Ty, Polską mają rządzic ludzie
        tacy jak Ty?! Byc moze nie jestes "tempa", choc poddaje to w wątpliwośc... ale
        podła. zawistna. God save us!!!
        • przerazony_student Re: Płatne studia? Rządy PO? Zastanówmy się! :( 23.09.05, 23:36
          do "Jadzi" tamta odpowiedź była.
          • Gość: C4 Re: Płatne studia? Rządy PO? Zastanówmy się! :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 02:15
            JA juz wielokrotnie podkreslałem ze jestem za płatnymi studiami z DOBRYM
            SYSTEMME STYPEDIALNYM jesli caly system stypedialny ma byc tworzony tak jak ma
            byc to wcale nie jestem za jednak wydaje mi sie ze tutaj troszke usiada wkoncu
            maja 3 lata do 2008 kiedy ten system wejdzie. Juz tutaj na forum piałem ze jesli
            system bedzie dobrze zrobiony to jestm za ponieważ zdolni i biedni otrzymaja
            wieksze stypedia. Jak sam dobrze pewnie wiesz w krajach gdzie wprowadzony jest
            system płatnych studiów stypedia sa bardzo wysokie i miejmy nadzieje ze polscy
            politycy dobrze wypełnia swoj obowiazek i zrobia dobry system stypedialny. A i
            jeszcze jedno nie ... ze stan zycia jest o 110kroc lepszy w krajach zachodnich
            niz unas fakt moze standart jest wyższy no ale zwiedzilem juz troche krajow
            europejskich i wcale tak wesolo nie jest. Pozatym skoro jakies 20-30% studentów
            idzie na studia panstwowe na byle jaki kierunek ich to nie interesuje tylko by
            mieli papier i sie zabawili to dlaczego oni maja miec to zadarmo skoro w głowie
            beda mieli pustke po tych 5 latach. Dlaczego państwo ma finansowac taich
            studentów. Czasami jakas osoba mogla miec 80% z matury jej marzeniem mogła byc
            psychologia jednak brakło i wybrała sie na bibliotekoznawsto bo to lekki
            kierunek byle by skonczyć i nie wiazac z tym przyszłosci. Taka własie osoba
            mogła zabrac miejsce osobie która miała 60% ale bardzo chciał iść na
            bibliotekoznawstwo poniewaz zawsze marzyła pracowac w bibliotece oraz zajmowac
            sie ksiegarstwem. Gdy system bedzie płany to taka pani z 80% nigdy nie pojdzie
            na kierunek ktory ja nie interesuje bo po prostu bedzie jej szkoda kasy i czasu
            bedzie wolala wybrac inna uczelnie chodzby prywatna ale z psychologia. Te słowa
            nie sa kierowane do pewnej pani która sie tu wypoiwiadała ze miał 83% poprostu
            chciałem pokazać ze czasem nawet osoby majace 80% z matury sie nie dostały
            startujac na tak oblegane kierunki jak psychologia.
            • Gość: Tomek Re: Płatne studia? Rządy PO? Zastanówmy się! :( IP: 213.25.217.* 24.09.05, 07:00
              do jadzia:

Jestes idiotką... Moglas zdawac na uczelnie z prawdziwego zdarzenia, gdzie byl
              egzamin, a nie matura nowa sie liczyla... a skoro jestes taka dobra to.. to
              dlaczego nie masz wstępu za free na uczelnie ? (olimpiada, konkursy rejonowe
              itp, itd - dodam, ze ja mam w ten sposob) poza tym średnia niewiele mowi...
              mialem znajome w szkole ktore mialy po 5.5, a umialy tylko isc do lozka z
              nauczycielem - na tyle ich bylo stac... ja mialem bardzo niska srednia w klasie,
              bo skupilem sie tylko na jednym przedmiocie, ktorego bylem dobry i tyle - niech
              idioci idą płacic na prywatne uczelnie
              • Gość: Tomek Radziwiłł zwróci kase za doktorat ? IP: 213.25.217.* 24.09.05, 07:10
                Aha, jeszcze coś

Czy Pani Anna Radziwił (wiceminister edukacji narodowej i sportu w rządzie Marka
                Belki) zwróci pieniadze za swoje studia doktoranckie !?

Rozumiem, ze studium doktoranckie ma również być płatne?
            • Gość: M. Re: Płatne studia? Rządy PO? Zastanówmy się! :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 10:15
              Domyślam się, że nie do mnie, bo ja nie będę zajmowała miejsca na
              bibliotekoznawstwie, czy czymkolwiek innym, tylko właśnie prywatnie pójdę na
              psychologię.
              A jeśli po roku okaże się, że istotnie się do tego nie nadaję, złożę na AM w
              Wawie i raczej bez problemu dostanę się na kilka całkiem ciekawych kierunków (o
              ile poziom w przyszłym roku będzie taki, jak w tym).

Pozdrawiam!
    • Gość: phi do debila o nazwie przerażony student IP: *.chello.pl 24.09.05, 08:27
      Podatek liniowy w rzeczywistości obniży ceny żywności - PO propaguje na
      wszystko 15% - spadnie więc cena gazu, energii - a to ma wpływ na cenę
      żywności - jak może zauważyłeś ceny żywności teraz nieustannie rosną, dlaczego?
      Bo rosną ceny benzyny - PO postuluje obniżkę VAT'u na benzynę do 15% i obniżkę
      akcyzy na benzynę (po uzgodnieniu z ekonomistami zostanie ustalone o ile
      zostanie obniżona akcyza) - obniżka energii, gazu, a co najważniejsze benzyny
      pociągnie za sobą obniżkę cen żywności i leków (podkreślam jeszcze raz że na
      ceny wszystkiego największy wpływ ma energia, woda i benzyna co PO chce
      obniżyć) - niestety taki ciemniak jak ty słuchający głupich reklamówek PiS, że
      ceny wszystkiego wzrosną myśli, że w istocie tak będzie. Podatek liniowy jest
      możliwy tylko w Europie Środkowej - bo tylko tutaj ludzie oszukują państwo jak
      tylko się da - bogaci też niech płacą jak biedni 15%, bo teraz na palcach
      jednej ręki można policzyć tych bogatych co płacą 40% podatku. Na podatku
      liniowym zyskają wszyscy - również budżet państwa bo dzięki obniżce podatku
      zmniejszy się szara strefa i więcej firm będzie inwestować. Podatek liniowy
      sprawdził się na malutkiej Słowacji – obowiązuje tam 19% podatku i jest bum
      inwestycyjny, Polska będąc znacznie większym krajem leżącym na przecięciu
      bardzo ważnych szlaków handlowych wschód zachód i mając niższy niż na Słowacji
      podatek bo 15% stanie się rajem dla inwestorów. Niestety taki burak jak ty bez
      zastanowienia gada głupoty słuchając ojca tranzystora. PO postuluje
      wprowadzenie częściowo płatnej służby zdrowia – jest to jedyny sposób żeby
      sytuacja szpitali się poprawiła. PO postuluje wprowadzenie płatnych studiów
      wszystkim, z tym że najbiedniejsi będą mieli zwracane czesne – jak chcecie mieć
      robotę, być dumnym że jesteście Polakami, nie uciekać za pracą za granicę to
      program PO to gwarantuje i nie jestem żadnym członkiem PO, po prostu popieram
      tę partię. Studenci tylko głosujcie, bo od tych wyborów zależy los Polski – tak
      ważnych wyborów poza pierwszymi w demokratycznej Polsce jeszcze nie było.
      • Gość: ehhhhhhhh ehhhhhhhh IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.05, 08:44
        platne studia?? bo wy gadacie! to obnizy poziom wyksztalcenia u nas w kraju, bo
        wiekszosci nie bedzie na nie stac. a stypendia socjalne? trzeba miec 'glodowa'
        stawke zeby sie na nie zalapac. i tak tez bedzie po wprowadzeniu platnych
        studiow, bo nie wierze zeby chcieli to zmienic.
        ja dostalam sie w tym roku na kierunek o ktorym marzylam, ale gdyby byl platny
        to pewnie zakonczylabym edukacje na ogolniaku, bo po prostu nie byloby mnie na
        niego stac. albo poszlabym na uczelnie i kierunek ktory mnie nie interesuje,
        ale bylby tanszy.
        to nie jest fair i nie jest dobrym rozwiazaniem wprowadzic platne studia. to
        moze rowniez platna podstawowke, gimnazjum i liceum??:/
        • Gość: phi Re: ehhhhhhhh IP: *.chello.pl 24.09.05, 08:52
          przecież mówię, że najbiedniejsi będą mieli zwracane czesne lub wogóle nie będą
          płacić czesnego - to jest do ustalenia - wszystko byście chcieli tylko za darmo
          i za darmo ile można wykorzystywać państwo? Wy biedni (ja też jestem biedny)
          dalej w rzeczywistości bedziecie mieć studia za darmo, płacić będą tylko ci
          bardziej bogaci!
          • Gość: tazza Re: ehhhhhhhh IP: *.daminet.pl / *.daminet.pl 24.09.05, 09:28
            jasne, czyli Ci, którzy mają miesięcznie więcej niż 500 zł na osobę?
            • Gość: gostek_o Re: ehhhhhhhh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 10:09
              Właśnie tego się obawiam! Przecież nie wszyscy załapią się na stypendia - a
              wcale nie oznacza to, że stac ich na płatne studia!! PO nas wykończy! :(
    • Gość: jadzia Re: Płatne studia? Rządy PO? Zastanówmy się! :( IP: 80.53.157.* 24.09.05, 10:09
      do Tomka
      nie nazywaj mnie idiotka , to tylko o tobie swiadczy. w mojej szkole wysoka
      srednia swiadczy o pracowitosci , nie bylo u nas panienek ktore chodza do lozka
      z nauczycielami.nie zdawalam do uczelni w ktorej byl egzamin bo nie byloby mnie
      stac wyjechac z miasta , a w mojej miejscowosci byla tylko uczelnia ktora brala
      pod uwage nowa mature.taniej wychodza studia prywatne niz wyjazd do krakowa ,
      nic na to nie poradze.
      • Gość: pravnik Do Jadzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 10:17
        Ale skoro nie uważasz się za "tempa" idiotke to czemu piszesz takie
        bzdury "skoro ja płacę to inni też niech płacą". To właśnie świadczy o tym, że
        przynajmniej w połowie jesteś "tempa" idiotką.
    • Gość: jadzia Re: Płatne studia? Rządy PO? Zastanówmy się! :( IP: 80.53.157.* 24.09.05, 10:33
      bo takie jest moje zdanie. zreszta nie tylko moje skoro PO ma zamiar je
      wprowadzic to nie jest to takie glupie chyba.kazdy ma prawo miec wlasne zdanie ,
      nie kazdy kto ma je inne niz ty jest idiotka , ja ciebie tak nie nazywam.uwazam
      ze zeby tak kogos nazwac to trzeba sie zastanowic, przeciez ty mnie nie
      znasz.moje zdanie jest takie ze na studia kazdy isc nie musi , studia to nie
      liceum , wykladowcy nie zarabiaja tyle co nauczyciele z liceum tylko wiecej wiec
      uwazam ze trzeba za to placic , dlaczego panstwo ma placic i fundowac studia
      wybranym??jak kogos nie stac to moze isc do pracy i na zaoczne.
      • Gość: Tomek Re: Płatne studia? Rządy PO? Zastanówmy się! :( IP: 213.25.217.* 24.09.05, 11:11
        Jaki system stypendialny, o czym Wy gadacie ?

Beda dopiero przekrety! Niech ktos mi wyjasni przekret ze studiami doktoranckimi
        w Łodzi - 2 (slownie : dwie) osoby na 12 (slownie: dwanascie) dostalo stypendium
        i są to syn i corka pracowników naukowych pracujacych na wydziale (!) Co to ma
        znaczyc ? Przeciez takie przekrety zaczna sie mnozyc w postepie wykladniczym..

Link tutaj : miasta.gazeta.pl/lodz/1,35153,2912471.html

Ponawiam moje pytanie : Czy studia doktoranckie maja tez byc platne !?

ehh
        • Gość: jano Re: Płatne studia? Rządy PO? Zastanówmy się! :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 11:35
          Studia doktoranckie oczywiście, że mają byc płatne. "Ale skoro Platforma chce
          to wprowadzic to nie jest to takie głupie!" Cytuję za niejaką Jadzią. Pytanie:
          to w takim razie, jeśli za kilka lat będzie pomysł PO wprowadzenia płatnych
          ogólniaków i gimnazjów, to wtedy też nie będzie to głupie, prawda? No dobrze
          dziewczyno, myślisz egoistycznie tak jak większośc w tym kraju ("skoro ja się
          nie dostałam i płacę to inni mają miec lepiej?!") Ale skoro myślisz tylko o
          sobie, to może pomyśl, że kiedys też będziesz chciała wysłac dzieci na studia i
          bardzo możliwe, że nie będzie Cię na to stac (kilka tys złotych rocznie to
          ładna sumka). I jak się nie załapią na stypendia bo nie będziesz miec
          znajomosci to co wtedy? Do kopania rowów czy do supermarketu? Albo za ganicę do
          mycia garów lub mycia nadzianych emerytów... Ja chcę zostac w kraju i tutaj
          studiowac. ZA DARMO! Dlatego nie głosuję na Platformę Obywatelską!
          • Gość: humorous Re: Płatne studia? Rządy PO? Zastanówmy się! :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 11:39
            Niech żyje ślepo zapatrzony w PO naród i obywatele tacy jak Jadzia. Tylko PO i
            dla PO! Będziecie wzywac POmocy i zobaczycie, za 4 lata rządy przejmie Lepper,
            a wtedy... . Ważą się losy przyszłości Waszej i Waszych dzieci! Nie
            zaprzepaście szansy! Nie wybierajcie PO!
            • Gość: :) Re: Płatne studia? Rządy PO? Zastanówmy się! :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 11:56
              To kogo w takim razie wybrać? Najbardziej logiczne jest od razu zagłosować na
              Leppera po to, żeby za cztery lata wybrać PO. ;) Hehe. No można też zagłosować
              na LPR i zobaczyć, jak mniejszości narodowe, homoseksualiści itd. zostają
              zepchnięci na margines, albo co gorsze, jak usłyszałam w dzienniku z ust
              młodego wszechpolaka: "Adolf wiedział, co z nimi zrobić". Pomyślcie... Można by
              zagłosować na PiS i patrzeć, jak z Polski robi się Ukraina.
              Pod rozwagę weźmy również Polską Partię Narodową, która w swym programie
              wyborczym pokazuje, jak to w komiksie Niemcy pokazali Polaków jako świnie.
              Istny kosmos!
              Mało kto zagłosuje w tym roku na SLD. Chyba że fanatycy.

Pozostają nam jeszcze Demokraci i SDPL. Ja wybieram ostatnią. Ale decyzja
              należy do Ciebie... ;]
              • przerazony_student Re: Płatne studia? Rządy PO? Zastanówmy się! :( 24.09.05, 12:12
                Ja wybieram SDPL lub PiS - decyzję podejmę jutro. W wyborach prezydenckich
                głosuję na Borowskiego.
                • Gość: phi Re: Płatne studia? Rządy PO? Zastanówmy się! :( IP: *.chello.pl 24.09.05, 12:32
                  jak można być takim tempakiem żeby głosować na komunistów albo fanatyków
                  religijnych? PO i PiS to najlepsze partie ! Głosujmy na PO - trzeba skończyć z
                  przyzwyczajeniem ludzi do tego, że wszystko jest za darmo. Obecny sposób
                  przyznawania stypendiów pozwala na liczne nadużycia - PO chce to tak uprościć,
                  że nadużycia w systemie stypendialnym zostaną w znacznym stopniu ograniczone -
                  biedni nie muszą się martwić - będą mieli nadal studia za darmo. LUDZIE
                  PRZESTAŃCIE CHCIEĆ WSZYSTKIEGO ZA DARMO - CHCECIE BEZPŁATNYCH STUDIÓW TO
                  NIEDŁUGO PAŃSTWOWE STUDIA BĘDĄ W TAKIM STANIE JAK DZISIEJSZA SŁUŻBA ZDROWIA -
                  POMYŚLCIE CHOĆ RAZ O POLSCE A WY CHCECIE STUDIÓW BEZPŁATNYCH BY POTEM Z POLSKI
                  WYJECHAĆ - TAK NIE MOŻNA. Nie słuchajcie PiS, że przez PO biedni będą jeszcze
                  biedniejsi - to nieprawda - a co do akcyzy na paliwo PO też planuje jej
                  obnizenie omijając przepisy UE.
                  • Gość: rocznik 1986 Re: Płatne studia? Rządy PO? Zastanówmy się! :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 12:55
                    PO i PiS to najleprze partie?? To przecież nic innego jak były AWS i UW prawie
                    wszyscy z tamtąt wstąpili do PO i PiS-u. Byli u władzy i zfundowali nam
                    pare "niezłych" reform kasy chorych, itp. nie wspomne o reformie szkolnictwa,
                    ktorej skutki odczuwamy. po kij nam były gimnazja cała ta reforma to jedna
                    wielka strata naszych pieniędzy. Ja nie mam zamiaru glasowac na tych oszustów
                    którzy wcale nie ma ją na celu dobro społeczeństwa tylko własne i kombinują jak
                    utrzymać się u władzy ŻENADA. Jeden kaczor szkuka coś na drugiego. W programach
                    obu tych parti brak konkretów mówią tylko o podatkach i tym że chcą zmienić
                    konstytucje a jak chcą załatać dziure w budżecie tego to juz nie mówią
                    • Gość: XX Re: kaczyniak może nas uratuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 13:07
                      prawde mówiąc nie cierpię pisu, ale w tym przypadku kibicuję im aby nie
                      dopuścili do płatnej edukacji jak chcą te bandziory z PO. Niech szmaciarze
                      zwrócą za swoje studia i 4 lata w sejmie jak mają choć trochę honoru
    • Gość: Leppiej Re: Płatne studia? Rządy PO? Zastanówmy się! :( IP: *.ing.uj.edu.pl 24.09.05, 13:10
      Nic nie jest za darmo.

Jeżeli za coś bezpośrednio nie płacisz to znaczy, że już za to zapłaciłeś w
      innej formie, nawet o tym nie wiedząc.

Wyobraź sobie zakupy w warzywniaku. Możesz dać pieniądze dozorcy aby poszedł i
      zrobił to za Ciebie, nie informując Cię przy tym ile rzeczywiście zapłacił za
      pomidory ani ile z powierzonych mu pieniędzy ukradł - to jest właśnie "darmowa"
      edukacja. Możesz też zrobić zakupy samemu. Co wybierasz?

Jeżeli za płatnymi studiami pójdzie odpowiednia redukcja budżetu (a nie
      przesunięcie tych środków na inne cele) to jestem za.
    • Gość: Iwcia Re: Płatne studia? Rządy PO? Zastanówmy się! :( IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 24.09.05, 13:39
      Też chciałam głosować na PO, ale nigdy nie zgodzę się na płatne studia! Wiele
      osób tutaj pisało, że przecież biedni będą mieli stypendia i nie będą musieli
      płacić. Może i prawda, ale co to znaczy biedni? Ja o sobie nie mogę powiedzieć,
      że jestem biedna, ale nie jestem też bogata. Na szczęście moich rodziców stać
      na to, abym mogła studiować w innym mieście i dzięki temu będę mogła skończyć
      dobry uniwersytet. Ale gdyby studia były płatne to było by niemożliwe! Nie było
      by ich stać na jednoczesne opłacanie studiów i mojego pobytu w innym mieście. A
      na stypendium socjalne też bym się nie załapała. I na tym niestety polega ten
      problem, że jest duża grupa młodychn osób o ŚREDNIM statusie(nie biedni i nie
      bogaci)którzy nie mają co liczyć na stypendia socjalne! A przecież nie jestem
      jedynaczką, za dwa lata mój brat będzie chciał studiować i chciałabym, żeby też
      miał sznsę na dobre wykształcenie.
      • Gość: Leppiej Re: Płatne studia? Rządy PO? Zastanówmy się! :( IP: *.ing.uj.edu.pl 24.09.05, 13:46
        Twoi Rodzice już zapłacili za te studia i to więcej niż by wynosiło czesne
        gdyby uczelnia działała na zasadach komercyjnych - trzeba było z tego dać
        jeszcze pensje, delegacje i nagrody dla urzędników w ministerstwie.

Poproś rodziców aby Ci podliczyli ile za ubiegły rok zapłacili akcyzy w
        paliwie, ile pracodawca odprowadził za nich ZUSu (z której to sumy mogliby mieć
        połowę w kieszeni), ile wyniósł PIT. Czy nie starczyłoby tego na czesne i
        jeszcze na opłacenie wizyty w szpitalu gdy na nartach złamiesz sobie nogę?
        • Gość: jaa Do Jadzi IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 24.09.05, 14:01
          wiesz co,nie pieprz o tym,że kto ma wysoką średnią w ogólniaku ten jest dobry-
          średnia nie świadczy prawie o niczym,jedynie o tym,kto ma jakie priorytety. Mój
          kolega miał średnią bardzo niską,ale jest nieprzeciętnie zdolny i
          inteligentny,dlatego dostał się wszędzie bez problemu zdając egzaminy. Innym
          natomiast matura poszła kiepsko,jednak bez trudu poradzili sobie na egzaminach
          wstępnych. Sytuacje są różne,a oceny to każdego indywidualna sprawa.
        • lotd Re: Płatne studia? Rządy PO? Zastanówmy się! :( 24.09.05, 14:09
          Leppieju drogi! Czy całe podatki idą na edukację?!!!!!!!! To jedynie pewien
          procent! Jest jeszcze służba zdrowia, MSWiA (policja itp) armia, zasiłki,
          zapomogi itp!!!!! Co Ty wymyślasz!
          • Gość: :) Re: Płatne studia? Rządy PO? Zastanówmy się! :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 15:15
            Za służbę zdrowia i tak trzeba dopłacić, jak się chce naprawdę zostać
            wyleczonym. Tzw. korupcja, czy jak to tam się zwie.

A jak ktoś taki zdolny i mógłby stracić szansę na studia, gdyby były płatne, to
            przypominam, że istnieją stypendia naukowe dla tych, którzy na nie zasługują i
            są naprawdę dobrzy. Pozdr.
            • Gość: yyuyuuy Re: Płatna policja!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 15:18
              Kto chce się czuć bezpieczny niech sobie płaci za prywatną policję! Po co ona
              ma pilnować wszystkich skoro jak się jej zapłaci to wykonają swó obowiązek
              lepiej. Skoro są płatne firmy ochroniarskie to dlaczego nie mogłoby być płatnej
              policji??
              • Gość: :) Re: Płatna policja!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 15:59
                A to już prowokacja...
          • Gość: Leppiej Re: Płatne studia? Rządy PO? Zastanówmy się! :( IP: *.ing.uj.edu.pl 24.09.05, 16:12
            "Nie ma darmowych obiadów" - o ile pamiętam M. Friedman, noblista z ekonomii.

Za wszystko płacisz, pytanie tylko czy wolisz to robić osobiście czy przez
            pośrednika (państwo), biorącego prowizję ile mu się podoba.
            Armią, policją, sądownictwem wolałbym obarczyć pośrednika. O moją emeryturę,
            edukację moich dzieci i stan ich zdrowia wolałbym się troszczyć sam, tylko że
            nie mogę, bo ta "spółdzielnia" pod nazwą III RP jest obowiązkowa...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka