Dodaj do ulubionych

Dyktafon na wykładzie i zajęciach

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 11:17
Witajcie,
Nie piszę zbyt zgrabnie, więc przy powtórkach do egzaminu pomoc w postaci
przypomnienia wykładu bardzo by mi się przydała.
Choddzi o to jaki należy zakupić dyktafon, aby nie było słychać szumów i trzasków.
Gdzie siadać z takim dyktafonem - w którym rzędzie i jak daleko od głośników
wreszceie, czy asystenci lubią jak nagrywa się ich w czasie zajęć.

To ostatnie pytanie jest kierowane głównie do studentów Akademii Medycznej w
Poznaniu, bo o tej uczelni mowa.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: od to Re: Dyktafon na wykładzie i zajęciach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 12:13
      masz problem z glowy bo nie mozna nagrywac wykladow, ale jezeli sie zdecydujesz
      to w sumie... tylko ze jak cie zlapia to wyrzuca, polecam kserowanie notatek :]
      • Gość: Tomek Re: Dyktafon na wykładzie i zajęciach IP: 213.25.217.* 27.09.05, 12:33
        Wykładowca z reguły nie pozwala nagrywac zajęc na zadnego typu nosnikach

Jezeli jestes z Akadmemii Medycznej zobac zna Allegro.pl tam widzialem komplet
        kilkudziesieciu filmow z opisem co czym jest w czlowieku, jak rozcinaja
        poszczegolne czesci ciala
      • Gość: Zosia Nie nagrywajcie , prosimy IP: *.toya.net.pl 05.10.05, 19:07
        Kochani moi ! NIE NAGRYWAJCIE NA ZAJĘCIACH !Nie chodzi o lenistwo i frekwencję
        na wykładzie ,nie dlatego jak sądzę niektórzy są niechętni utrwalaniu treści
        wykładu na taśmie .To co mówi prowadzący wykład ma charakter autorski i jest w
        tym sensie dziełem , czymś unikatowym , niepowtarzalnym.Dlatego nagrywanie nie
        jest dobrym pomysłem , później funkcjonują takie kawałki wycięte z kontekstu ,
        zmiksowane , bez związku .Czy nagrywacie koncerty ? Kopiujecie obrazy w
        muzeum ? Nie , prawda ?U nas (UŁ)tępimy zjawisko .Jeśli ktoś nie jest w stanie
        zanotować to znaczy ,że nie jest przygotowany do roli studenta . Jeśli
        prowadzący mówi tak ,że nie można zanotować , nie jest przygotowany do roli
        nauczyciela akademickiego.Obie sytuacje można rozwiązać , ale nie za pomocą
        dyktafonu .
    • quille Re: Dyktafon na wykładzie i zajęciach 27.09.05, 13:59
      z reguły pozwalają nagrywać, ja miałam taki plan, żeby nagrywać wykłady, ale
      upadł w jakimś 2 tygodniu października, bo doszłam do wniosku, że nie opłaca mi
      się tracić 1,5 h, żeb ponownie wysłuchac wszystkich dygresyjek i żarcików -
      zaglądnięcie do notatek było lepszym pomysłem i zajmowało znacznie mniej czasu

inna sprawa, że dyktafon może sie przydać, jak kogoś na wykładzie nie ma, wtedy
      można go dać znajomemu, potem odsłuchać, bo niekiedy w cudzych notatkach
      niesposób się rozeznać
    • Gość: kas Re: Dyktafon na wykładzie i zajęciach IP: *.acn.waw.pl 27.09.05, 14:45
      kwestia nagrywania, zalezy od wykladowcy.
      u mnie na sggw, czesc powiedziala ze nei mozna, a czesc ze jesli sie chce
      nagrywac , to nalezy przyjsc i omowic sprawe.
      takze, nalepiej sie po pstu dopytywac wykladowcow indywidualnie.
    • Gość: Xen Re: Dyktafon na wykładzie i zajęciach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.09.05, 15:18
      jednak wiekszosc nie pozwala na takie rejestrowanie wykladu -> pozniej moglbys sprzedac zestawik leniwym... inni udzielaja zgody po indywidualnym rozpatrzeniu sprawy... a z trzeciej strony dyktafony cyfrowe sa tak male i bezglosne, ze mozesz podjac ryzyko ;)
    • czajnik.osadzony.kamieniem Re: Dyktafon na wykładzie i zajęciach 02.10.05, 18:00
      Nagrywam wykłady i ćwiczenia już trzy lata i nikt jeszcze mnie nie złapał. I
      nie sądzę, by to się stało. Po prostu trzeba to robić umiejętnie i maskować
      sprzęt; wskazany jest jednak mikrofon zewnętrzny, a nie wykładanie dyktafonu na
      pulpit (choć na 1. roku też tak robiłem).

Później takie wykłady zgrywam w domowym zaciszu do mp3 i nagrywam sobie na CD.
      Jako pamiątkę. Po latach świetnie się ich słucha. Traktuję je jako coś w
      rodzaju pamiątkowych zdjęć, tyle że do słuchania. Nie uważam, żebym ciężko tym
      grzeszył.

• Gość: xyz Re: Dyktafon na wykładzie i zajęciach IP: *.is.net.pl / *.is.net.pl 02.10.05, 18:50
        3 lata ? Ale po co wogóle nagrywasz te wykłady ? Pamiątka fajna, owszem, ale
        komu by sie chciało . . .
        • czajnik.osadzony.kamieniem Re: Dyktafon na wykładzie i zajęciach 02.10.05, 19:03
          Przecież nie nagrywam wszystkich, tylko najciekawsze, ewentualnie po jednym z
          pozostałych. Nagrałem tak ok. 55 wykładów i kilkanaście ćwiczeń.

To wcale nie jest ciężka praca - wystarczy włączyć dyktafon na początku wykładu
          i spokojnie zająć się notowaniem. Kiedy wychodzi się z auli, ma się w plecaku
          cały wykład nagrany. A ze zgraniem tego na komputer można poczekać i do
          wakacji, nie pali się. Ot i cała robota.
          • Gość: gogo podaj model swojego prosze IP: *.mt.pl / *.mt.pl 05.10.05, 14:36
            jesli sie tak dobrze spisuje
            i ile kosztuje
            • czajnik.osadzony.kamieniem Re: podaj model swojego prosze 05.10.05, 15:08
              Panasonic RQ-L30, kupiłem 2 lata temu na Allegro za ok. 85 zł, teraz można
              kupić taniej. To dyktafon na normalne kasety, a daje bardzo dobrej jakości
              dźwięk i nie zamieniłbym go na cyfrówkę. Ma wbudowany mikrofon dynamiczny, ale
              ja używam dodatkowo mikrofonu zewnętrznego Vivanco EM 35 - jest on bardzo mały
              i praktycznie niezauważalny, posiada też przedwzmacniacz (ważna rzecz!) i długi
              kabel. Wszystko można znaleźć na Allegro.

Opis dyktafonu np. tutaj:
              www.allegro.pl/show_item.php?item=64866347
              • Gość: gogo Re: podaj model swojego prosze IP: *.mt.pl / *.mt.pl 05.10.05, 20:11
                dzieki wielkie za odpowiedz ale wiesz pytalam na innych forach o ktorys z tych -
                wolalabym cyfrowy ze wzgledu na szbkosc przerzucenia tego do kompa i obrobki na
                swoje potrzeby ; czy cos z tego by sie nadawalo :-------------------------------
                -------------------------------------------------
                linki : potrzebuje glownie dyktafonu
                ale wiadomo ze dodatkowe funkcje bylyby cool ale mam malo kasy na ten cel ,
                no i nie wiem czy wtedy jakosc nagrania nie jest zbyt kiepska ?
                nie znam sie

a) www.allegro.pl/show_item.php?item=66594333
                b)www.allegro.pl/show_item.php?item=66130176
                c)www.allegro.pl/show_item.php?item=66258988
                d) www.allegro.pl/show_item.php?item=66301792
                bede wdzieczna za pomoc ewentualnie skirujcie mnie do odpowiedniego forum
                • czajnik.osadzony.kamieniem Re: podaj model swojego prosze 05.10.05, 20:32
                  Na cyfrówkach niezbyt się znam, ale wiem że 16 MB pamięci to za mało. Omijaj
                  takie dyktafony szerokim łukiem. W Internecie chwalą Forus FSV-1000, ale on
                  kosztuje ok. 400 zł. I obawiam się, że dobre dyktafony cyfrowe kosztują mniej
                  więcej tyle. Dlatego nie wiem, czy Ci się to opłaci.

• Gość: gogo czajniku ;-)) jestes cool dzieki za odpowiedzi IP: *.mt.pl / *.mt.pl 05.10.05, 21:48
                    ale 400zl to zbyt duzo
                    • Gość: beatka Re: czajniku ;-)) jestes cool dzieki za odpowiedz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.05, 14:13
                      tu jest fajny dyktafon, jest bardzo malutki i cyfrowy i ja też taki mam i
                      jestem bardzo zadowolona, wszędzie go można włożyć i go wcale nie widać, a ma
                      bardzo dobry mikrofon - www.allegro.pl/show_item.php?item=66920159
                      • beata9931 Re: czajniku ;-)) jestes cool dzieki za odpowiedz 06.10.05, 19:06
                        ja też się zgadzam, ze dyktafony Olympusa są bardz dobre, prawie niewidzialne i
                        często gdy nie mogłam być na wykładach koleżanka nie bała się go użyć.
                        • czajnik.osadzony.kamieniem Re: czajniku ;-)) jestes cool dzieki za odpowiedz 06.10.05, 19:52
                          Wystarczy mały mikrofon zewnętrzny i każdy dyktafon może być "prawie
                          niewidzialny". A i jakość bywa zwykle lepsza.

A tutaj malutka próbka nagrania z mojego pierwszego dyktafonu - stary Panasonic
                          za 30 zł z Allegro, wewnętrzny mikrofon, marnej jakości kaseta, wykład
                          nagrywany z końca auli. A jakość jak na te warunki bardzo dobra.
                          Dlatego lubię dyktafony analogowe.

slil.ru/22441420
    • brisse Re: Dyktafon na wykładzie i zajęciach 02.10.05, 20:01
      mam do sprzedania pilnie i TANIO maly dyktafon PANASONIC, dobry do nagrywania
      zajec...kontakt na maila!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka