21.10.05, 22:31
Na ktorym uniwersytecie w Polsce studiujecie prawo? Podoba Wam się? Który
Wydział uchodzi za najlepszy w kraju?
Obserwuj wątek
    • Gość: migotKA Re: Prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 23:05
      czy na prawo musze zdawac mature z historii a jeśli nie to jak to jest....
    • Gość: żż Re: Prawo IP: *.acn.waw.pl 21.10.05, 23:24
      studiuje na UW, jestem zadowolony, poziom zajec, atmosfera, mozliwosc
      kszaltowania sie w tym co lubisz (masa wykladow specjalizacyjnych), super kadra
      - wyklady prowadza prof znani w kraju i na swiecie, cwiczenia prowadza czesto
      mlodzi doktorzy stawiajacy na praktyke, sama praktyka jaka zalatwia uczelnia -
      prokuratury/sady/klinika, szkoly prawa obcego... do tego fajny wydzial :)
      naprawde wszystko jest OK i mi sie podoba (jestem na IV roku).
      Najlepsze wydzialy prawa w Polsce to: UW/UJ/UAM. Mysle, ze poziom tych trzech
      uczelni jest wysoki i zblizony.
      • eclipse20 Re: Prawo 21.10.05, 23:26
        A trudno bylo sie dostac? Czy to prawda czy tylko mit ze trzeba miec ojca
        prawnika? Powiedz cos wiecej o przebiegu studiow, jak to wszystko wyglada i jaka
        wiedza musiales dysponowac bo zostac przyjetym - zdac egzaminy wstepne.
        • Gość: J Re: Prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 23:47
          Studiuje prawo na UŚ-jest cięzko czasami nawet bardzo ,ale mam z tego wielka
          satysafakcje po kazdej sesji:)jestem na 3 roku i nigdy nie żałowałem ani przez
          moment ze wybralem złe studia nie ten kierunek etc.Najwazniejsze aby wybrać
          studia zgodnie ze swoimi zaineteresowaniami a bedzie dobrze.
        • Gość: żż Re: Prawo IP: *.acn.waw.pl 21.10.05, 23:58
          dostac sie trudno... nie prawda, ze trzeba miec rodzicow prawnikow. jak sie ktos
          nie dostaje na bezplatne to uczelnia proponuje platne studia w systemie dziennym
          (tyle ze nazwanym studiami wieczorowymi, aby mogla brac za to kase)- to to samo,
          tyle ze sie za to placi. przebieg studiow... nie jest latwo... na I roku troche
          odsiewu (przez logike i prawo rzymskie). Od III roku spora swoboda w
          kszaltowaniu programu studiow. mysle, ze jest ok. na dzienne sie nie dostalem.
          zabraklo mi paru punktow. jestem na "wieczorowych", chociaz procz kasy niczym
          sie to nie rozni. jest naprawde ok. wyszedlem z zalozenia, ze jak juz za cos
          place,a chce sie uczyc, to place za jakis poziom, za wymagania i za prestiz. i
          mysle, ze to uczelnia daje :)
          • Gość: migotka Re: Prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 09:19
            czy na UMK trzeba zdwac moture z historii... a gdybym zdawała np. geografie i
            WOS mam szanse dostac sie na Prawo?
            • Gość: fresh Re: Prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 10:19
              byc może gdzieś masz szanse, na płatne na pewno... ale skoro nie lubisz
              historii i nie potrafisz się jej uczyc to po co się w ogóle pchasz na prawo?
              daj sobie spokój...
              • Gość: jjj Re: Prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 12:38
                znam sporo osób, które historii nie lubią i jakoś udało im się przebrnąć przez
                przedmioty historyczne na prawie... zresztą to tylko na pierwszym roku - ja
                miałam historię powszechną państwa i prawa przez rok i historię państwa i prawa
                polskiego przez semestr. zawsze się znajdzie przedmiot, którego się nie lubi i
                naprawdę z tego powodu nie warto rezygnować z całych studiów... jak dla mnie
                prawo więcej ma z matematyką niż historią wspólnego:D
            • Gość: fresh Re: Prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 10:21
              a może by tak poszukac na stronach www uniwersytetów, które cię interesują?
              pomyślałaś o tym?
              • Gość: Ania Re: Prawo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.05, 10:57
                Ja studiuje na UMK i jestem bardzo zadowolona, w rankingach jest zazwyczaj na
                3,4 miejscu w kraju, wydział nie jest za duży, więc nie ma "produkcji
                studentów" i możesz z każdym o czymś porozmawiać, nikt się nie śpieszy
                • Gość: xyz Re: Prawo IP: *.olsztyn.mm.pl 22.10.05, 13:29
                  Mozesz isc na UWM, tam nie musisz koniecznie zdawac historii, ale tak jak
                  pisali poprzednicy, to i tak pozniej wyjdzie.
                  Studiuje teraz na 1. roku, wlasnie na UWM. Sa dwa przedmioty typowo
                  historyczne: powszechna historia panstwa i prawa oraz historia panstwa i prawa
                  polskiego. Do kazdego przedmiotu jest conajmniej jedna ksiazeczka ok. 500 stron
                  i to jest na pol roku. Do tego dochodzi prawo rzymskie (przez caly rok) i jak
                  na razie to sama historia jest, pozniej na pewno bardziej zajmiemy sie prawem.
                  Na drugim semestrze i na drugim roku tez chyba jest historia (historia
                  filozofii, potem historia doktryn politycznych).

Na pewno jakos da sie to przetrwac, nawet jesli nie lubisz historii. Jest to
                  troche inna historia niz w liceum. Nie ucza o wojnach, bitwach itp. a raczej o
                  zjawiskach, procesach ksztaltowania prawa, ustrojach panstw, administracji itd.

Jesli chodzi o UWM, to nie jest tak latwo jak myslalem. Uniwerek nie jest nigdy
                  wysoko w rankingach jesli chodzi o prawo, ale to dlatego ze nie posiada wielu
                  wlasnych profesorow (to calkiem mlody wydzial). Nie znaczy to jednak ze
                  niewielu profesorów tu wyklada, otoz chyba wszystkie wyklady mamy z
                  profesorami, a czsc z nich przyjezdza np. z Warszawy, Torunia, wykladaja tu a
                  potem egzaminuja :)
                  Teraz Wydział stara sie o uzyskanie pelnych praw akademickich (mozliwosc
                  doktoryzowania).
                  • margolcia1984 Re: Prawo 22.10.05, 13:48
                    Ja studiuję na UKSW. Wydział Prawa jest tu młody ( dopiero 6 lat), ale ja jestem
                    zadodowolna. Znaczna część naszych wykładowców pracuje też na UMK i na UW.
                    Znakomita część prowadzących ćwiczenia to ludzie młodzi i kompetentni.
                    Wiele musi jeszcze wydarzyć, żeby ten wydział zyskał właściwy poziom, ale z roku
                    na rok jest lepiej.
                    Grunt to rozwój...
                  • Gość: gryps a co to jest UWM?nigdy o tej uczelni nie słyszałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 17:02
                    • kaja86 Re: a co to jest UWM?nigdy o tej uczelni nie słys 22.10.05, 17:09
                      Uniwersytet Warmińsko-Mazurski (uzywaniegoogle nie boli:) )
                      • Gość: gryps Re: a co to jest UWM?nigdy o tej uczelni nie słys IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 23:19
                        nie była to aż tak ważna informacja, więc google nie użyłem. ale serio,
                        pierwszy raz o tej uczelni słyszę...
    • Gość: praw Re: Prawo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.05, 13:58
      A w stalowej woli prawo na filii KUl jak stoi?
    • Gość: Celsus Re: Prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 23:54
      Studiuję na III roku UŚ dzienne
      Da mnie to bardzo ciekawy kierunek, traktujący o życiu, bo prawo reguluje różne
      aspekty naszego życia. Owszem pierwszy rok bywa trochę nudny, szczególnie,
      jeżeli ktoś nie kocha historii, (ale nie można być dobrym prawnikiem bez
      podbudowy historycznej). Ja mam to szczęście, że historię lubiłem, choć np. nie
      historię doktryn politycznych, (która jest arcynudna) :P Kiedy jednak na II
      roku zaczęło się karne, cywilne I, administracyjne to utwierdziłem się w
      przekonaniu ze to jest to. Uczę się i widzę, że nabyta wiedza ma zastosowanie w
      praktyce, że mogę dzięki tej wiedzy rozwiązać praktyczne problemy, że to nie
      jakaś abstrakcja..
      Nie każda dziedzina prawa przypadnie wszystkim do gustu, ja np. bardo nie
      lubiłem instytucji europejskich, ale na każdym kierunku studiów są przedmioty
      interesujące i takie, które po prostu trzeba przejść. Wiele tu zależy od
      nastawienia, prawo zawsze było moim marzeniem i nie wyobrażam siebie na innym
      kierunku, jeżeli jednak ktoś idzie, dlatego, że jest za głupi na medycynę
      (sporo jest takich) albo realizuje marzenie rodziców to rzeczywiście może ten
      kierunek znienawidzić.
      Co do trudności. Trudna to jest medycyna :P Prawo natomiast wymaga pracy, bo o
      ile zajęć jest bardzo mało ( chyba najmniej ze wszystkich kierunków
      uniwersyteckich) to materiału do przyswojenia dużo, przedmiot semestralny to
      nieraz 700 stronnicowa książka, w której ok. 500 stron to rzeczy ważne. Jeżeli
      jednak ktoś nie ma problemów z nauką pamięciową to sobie poradzi. Niestety żeby
      coś zrozumieć to trzeba się najpierw "naumieć" i to się tyczy tak prawa jak np.
      matematyki, w której trudno rozwiązywać zadania bez znajomości wzorów.

• zuziczka Re: Prawo 23.10.05, 11:40
      UMCS , uważam że jest cieżko, nawet bardzo, chodz z dostaniem się nie miałam
      problemów ...
      • Gość: studentka Re: Prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 18:37
        ja jestem na umcs...mam łatwiej niz w liceum, przynajmniej na razie. a pozatym
        to są spox ludzie i wogólle dobra atmosfera. duzy plus tych studiów to malo
        zajec. polecam
      • zuziczka Re: Prawo 25.10.05, 13:15
        co z tego że mało zajęć jak od cholery materiału? to ja wolę to na
        zajęciach "przerabiac", cóż studia to już nie liceum niestety ;) a na adm wcale
        nie jest łatwiej:)
    • Gość: admin Administracja latwiesza? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.05, 16:53
      ..od prawa?
      • Gość: kasia Re: Administracja latwiesza? IP: *.gorzow.mm.pl 28.10.05, 11:59
        jestem na Uniwersytecie Wrocławskim i jest super :) jedne z
        najnowoczesniejszych w Europie sal wykladowych, warunki swietne :) Profesorowie
        przyjazni, 4 dni w tygodniu wolne, w inne dni po 3-4 zajecia, czyli nie jest
        zle :) Nauki jest troche, ale starcza czasu tez na imprezy. Ludzie na roku sa
        super, nawet kilka osob z zagranicy. Wroclaw to piekne miasto, pelno tu
        studentow i klubow :) To miasto w sercu Europy jest otwarte na wszystkich
        ludzi, nie tak zamkniete jak np. Warszawka czy Krakow, gdzie nigdy w zyciu nie
        chcialabym mieszkac.. Podsumowujac - prawo na UWr to byl trafny wybor :)
        Pozdros
        • dombs Re: Administracja latwiesza? 28.10.05, 17:57
          Hej! Ja tez jestem na prawie na Uwr! Oczywiscie tez uwazam ze jest super jak na
          razie. Pozdrawiam!
          • Gość: kasia Re: Administracja latwiesza? IP: *.gorzow.mm.pl 28.10.05, 20:55
            a z ktorej jestes grupy? :)
            • Gość: kamila Re: Administracja latwiesza? IP: *.asta-net.com.pl 28.10.05, 21:14
              może się orientujesz z iloma punktami przyjmowali na prawo na UWr
              • dombs Re: Administracja latwiesza? 29.10.05, 11:01
                jestem z 2 grupy a ty, kasia? przyjmowali najpierw od 308/400 a w drugim
                naborze wystarczylo 300 :)
    • Gość: Grzesiek umcs Re: Prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 00:11
      Polecam studia na UMCS. Jestem na pierwszym roku i jak na razie jest w
      porządku. Wykłady poza środowymi z profesorem G. są ciekawe, a logika nie jest
      obowiązkowa, więc mam wolne piątki. Razem 3 wolne dni w tygodniu. Młoda kadra
      doktorów fajnie prowadzi ćwiczenia. Polecam Lublin by night;) a jeśli lubicie
      wielokulturowe towarzystwo to fajnie jest w akademikach(niech żyje BOS) Ludzie
      są w porządku, dziewczyny uśmiechnięte i życzliwe.
      • Gość: sempler Re: Prawo IP: 217.97.247.* 29.10.05, 10:27
        witam kolege z UMCS :D... w której grupie jestes? A co do tych wykładów to sie
        zgodze ;P ...
        • Gość: kasia Re: Prawo IP: *.gorzow.mm.pl 29.10.05, 13:09
          jestem z 10 grupy i chyba z 2 gr. nie znam nikogo niestety :]
          • Gość: Aga Re: Prawo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.05, 16:36
            Widzę, że jak na razie to reprezentacja UMCS-u jest najsilniejsza :D Kurcze jak
            wy możecie nie lubieć wykładów profesora G. ??:P Jest tu może ktoś z III
            grupy ??:>
            • Gość: pablo 1 rok Re: Prawo IP: *.sokolka.org / *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.05, 20:26
              A ja studiuje na Uniwersyteie w Białymstoku i bardzo go chwalę, jest duo
              profesorów, czesc to pof stali czesc przyjezdni, ale ogolne poziom jest wysoki-
              naprawde duzo wymagaja. Oczywiscie wydzial jak i uniwerek nalezy do mlodych i
              nie ma renomy, ale zalzy kto co woli - wiedze czy renome ;)
              Pozdrawiam wszystkich przyszlych prawników ;)

• Gość: fers Re: Prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 22:49
                Gość portalu: pablo 1 rok napisał(a):

> Pozdrawiam wszystkich przyszlych prawników

optymista...
                • Gość: lex Re: Prawo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.05, 22:51
                  przeciez po prawie jest wiele innych możliwości zmalezienia pracy a nie tylko
                  bycie prawnikiem : biuro , urzędy itp.t
                  • Gość: :D Re: Prawo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.05, 11:34
                    otoz to :) po co aplikacja:P
                    • Gość: cav Re: Prawo IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 30.10.05, 15:33
                      Alma Mater Cracoviensis Iagellonica Universitas oczywiscie (czyli UJ :-)
                      ALe czy tu jest fajnie...
                      • Gość: UAM Re: Prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 16:22
                        Almae Matris Posnaniensis jest the best :D polecam wszystkim :) pozdr
                        • idga Re: Prawo 30.10.05, 21:57
                          potwierdzam ;))) i pozdrawiam koleżankę/kolegę z tej samej uczelni i tego
                          samego kierunku :) czy z tego samego roku to już nie wiem :)
                        • Gość: jk Re: Prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 10:43
                          Przyłączam się do opinii przedmówców:) UAM rulez! Nie lubisz historii? No
                          problem - na naszym wydziale prawa sam sobie ustalasz plan i po prostu nie
                          wybierasz przedmiotow historycznych do zdawania. Po co komu nudna historia
                          doktryn politycznych lub opasłe tomiska z historii prawa publicznego? I te
                          studenckie imprezy "ponad prawem"...:D
                          • Gość: prawo Re: Prawo IP: *.man.bydgoszcz.pl 31.10.05, 11:57
                            nie zgadzam się z "tą" historią, bo nieznając histori tych jak mówicie nudnych
                            np. doktryn polityczno-prawnych, sorry ale nie ma szans na bycie dobrym
                            prawnikiem. Chyba, że ktos chce studiować PRAWO dla samego studiowania
                            PRAWA, "bo to tak fajnie brzmi" etc., ale osobiśącie kariery mu nie wróżę. Ja
                            uważam, że prawo to pzrede wszystkim wspaniała erudycja w tej dziedzinie, czyli
                            umiejętność myślenia kilku śladowego, posiadanie wszechstronnej wiedzy. Wiem,
                            że wielu ludzi się z nie zgodzi z moim wywodem ale chętnie poczytam co myślicie
                            na ten temat, jak WY postrzegacie studiowanie, tego niewątpliwie trudnego i
                            zdecydowanie innego od całej reszty kierunku jakim ejst prawo.
                            • Gość: UAM Re: Prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 12:13
                              > nie zgadzam się z "tą" historią, bo nieznając histori tych jak mówicie nudnych
                              > np. doktryn polityczno-prawnych, sorry ale nie ma szans na bycie dobrym
                              > prawnikiem.

zgadzam się w 100%, nikt kto nie ma wyklepanych przywilejów szlacheckich czy też konstytucji francuskich z okresu rewolucji nie będzie dobrym prawnikiem!! Każdy prawnik musi także wiedzieć co napisał Locke i Hobbes i jaką mieli wizję państwa - to przecież jest podstawa na I roku a przedmioty typu prawo konstytucyjne czy rzymskie są tylko po to, żeby była wystarczająca ilość godzin zajęć.

P.S. Jeżeli kogoś interesuje historia to zapraszam na studia historyczne a jeżeli kogoś kręcą doktryny to powinien zostać filozofem :) pozdrawiam
                              • idga Re: Prawo 31.10.05, 23:26
                                no to mi kiepsko tutaj wróżą.. jakoś nie zafascynował mnie przedmiot pani prof.
                                Z. (czyt. historia doktryn polityczno-prawnych), aj aj.. ale 'opamiętać' się
                                nie zamierzam :D
                                • Gość: prawo Re: Prawo IP: *.man.bydgoszcz.pl 01.11.05, 18:22
                                  Tu nie chodzi o jakieś "opamiętanie sie" jak mówisz, czy o polubienie
                                  przedmiotu "na siłe". Ja sam mam np. Historie p. i p. Polskiego ze
                                  sssstraszzzznieeee nudnym wykładnowcą, chodzi po prostu o to, że bez ZNAJOMOŚCI
                                  historii prawa, doktryn etc. nie można być prawnikeim z prawdziwego zdarzenia
                                  takie jest MOJE zdanie.
                      • Gość: eha Re: Prawo IP: 195.136.186.* 02.11.05, 18:11
                        no baa!! Bardzo fajnie! :)
          • Gość: Grzesiek UMCS Re: Prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 15:47
            Jestem z 8 grupy;)
            • Gość: 123 Re: Prawo IP: *.man.bydgoszcz.pl 31.10.05, 16:49
              ja także się zgadzam z moimi dwoma poprzednikami/czkami, że historia w studiach
              prawniczych i potem odgrywa wielką i znaczącą rolę. Pozatym osobiście uważam,
              że cała ta "otoczka" różnych pzredmiotów wokół "prawa" jest bardzo fajna i
              naprawdę poszerza wiedze i rozwija. Pozdrawiam was i tak jak sobie życzę wile
              sukcesów w życiu!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka