eclipse20 21.10.05, 22:31 Na ktorym uniwersytecie w Polsce studiujecie prawo? Podoba Wam się? Który Wydział uchodzi za najlepszy w kraju? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: migotKA Re: Prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 23:05 czy na prawo musze zdawac mature z historii a jeśli nie to jak to jest.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żż Re: Prawo IP: *.acn.waw.pl 21.10.05, 23:24 studiuje na UW, jestem zadowolony, poziom zajec, atmosfera, mozliwosc kszaltowania sie w tym co lubisz (masa wykladow specjalizacyjnych), super kadra - wyklady prowadza prof znani w kraju i na swiecie, cwiczenia prowadza czesto mlodzi doktorzy stawiajacy na praktyke, sama praktyka jaka zalatwia uczelnia - prokuratury/sady/klinika, szkoly prawa obcego... do tego fajny wydzial :) naprawde wszystko jest OK i mi sie podoba (jestem na IV roku). Najlepsze wydzialy prawa w Polsce to: UW/UJ/UAM. Mysle, ze poziom tych trzech uczelni jest wysoki i zblizony. Odpowiedz Link Zgłoś
eclipse20 Re: Prawo 21.10.05, 23:26 A trudno bylo sie dostac? Czy to prawda czy tylko mit ze trzeba miec ojca prawnika? Powiedz cos wiecej o przebiegu studiow, jak to wszystko wyglada i jaka wiedza musiales dysponowac bo zostac przyjetym - zdac egzaminy wstepne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: Prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 23:47 Studiuje prawo na UŚ-jest cięzko czasami nawet bardzo ,ale mam z tego wielka satysafakcje po kazdej sesji:)jestem na 3 roku i nigdy nie żałowałem ani przez moment ze wybralem złe studia nie ten kierunek etc.Najwazniejsze aby wybrać studia zgodnie ze swoimi zaineteresowaniami a bedzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żż Re: Prawo IP: *.acn.waw.pl 21.10.05, 23:58 dostac sie trudno... nie prawda, ze trzeba miec rodzicow prawnikow. jak sie ktos nie dostaje na bezplatne to uczelnia proponuje platne studia w systemie dziennym (tyle ze nazwanym studiami wieczorowymi, aby mogla brac za to kase)- to to samo, tyle ze sie za to placi. przebieg studiow... nie jest latwo... na I roku troche odsiewu (przez logike i prawo rzymskie). Od III roku spora swoboda w kszaltowaniu programu studiow. mysle, ze jest ok. na dzienne sie nie dostalem. zabraklo mi paru punktow. jestem na "wieczorowych", chociaz procz kasy niczym sie to nie rozni. jest naprawde ok. wyszedlem z zalozenia, ze jak juz za cos place,a chce sie uczyc, to place za jakis poziom, za wymagania i za prestiz. i mysle, ze to uczelnia daje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: migotka Re: Prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 09:19 czy na UMK trzeba zdwac moture z historii... a gdybym zdawała np. geografie i WOS mam szanse dostac sie na Prawo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fresh Re: Prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 10:19 byc może gdzieś masz szanse, na płatne na pewno... ale skoro nie lubisz historii i nie potrafisz się jej uczyc to po co się w ogóle pchasz na prawo? daj sobie spokój... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj Re: Prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 12:38 znam sporo osób, które historii nie lubią i jakoś udało im się przebrnąć przez przedmioty historyczne na prawie... zresztą to tylko na pierwszym roku - ja miałam historię powszechną państwa i prawa przez rok i historię państwa i prawa polskiego przez semestr. zawsze się znajdzie przedmiot, którego się nie lubi i naprawdę z tego powodu nie warto rezygnować z całych studiów... jak dla mnie prawo więcej ma z matematyką niż historią wspólnego:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fresh Re: Prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 10:21 a może by tak poszukac na stronach www uniwersytetów, które cię interesują? pomyślałaś o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Prawo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.05, 10:57 Ja studiuje na UMK i jestem bardzo zadowolona, w rankingach jest zazwyczaj na 3,4 miejscu w kraju, wydział nie jest za duży, więc nie ma "produkcji studentów" i możesz z każdym o czymś porozmawiać, nikt się nie śpieszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Prawo IP: *.olsztyn.mm.pl 22.10.05, 13:29 Mozesz isc na UWM, tam nie musisz koniecznie zdawac historii, ale tak jak pisali poprzednicy, to i tak pozniej wyjdzie. Studiuje teraz na 1. roku, wlasnie na UWM. Sa dwa przedmioty typowo historyczne: powszechna historia panstwa i prawa oraz historia panstwa i prawa polskiego. Do kazdego przedmiotu jest conajmniej jedna ksiazeczka ok. 500 stron i to jest na pol roku. Do tego dochodzi prawo rzymskie (przez caly rok) i jak na razie to sama historia jest, pozniej na pewno bardziej zajmiemy sie prawem. Na drugim semestrze i na drugim roku tez chyba jest historia (historia filozofii, potem historia doktryn politycznych). Na pewno jakos da sie to przetrwac, nawet jesli nie lubisz historii. Jest to troche inna historia niz w liceum. Nie ucza o wojnach, bitwach itp. a raczej o zjawiskach, procesach ksztaltowania prawa, ustrojach panstw, administracji itd. Jesli chodzi o UWM, to nie jest tak latwo jak myslalem. Uniwerek nie jest nigdy wysoko w rankingach jesli chodzi o prawo, ale to dlatego ze nie posiada wielu wlasnych profesorow (to calkiem mlody wydzial). Nie znaczy to jednak ze niewielu profesorów tu wyklada, otoz chyba wszystkie wyklady mamy z profesorami, a czsc z nich przyjezdza np. z Warszawy, Torunia, wykladaja tu a potem egzaminuja :) Teraz Wydział stara sie o uzyskanie pelnych praw akademickich (mozliwosc doktoryzowania). Odpowiedz Link Zgłoś
margolcia1984 Re: Prawo 22.10.05, 13:48 Ja studiuję na UKSW. Wydział Prawa jest tu młody ( dopiero 6 lat), ale ja jestem zadodowolna. Znaczna część naszych wykładowców pracuje też na UMK i na UW. Znakomita część prowadzących ćwiczenia to ludzie młodzi i kompetentni. Wiele musi jeszcze wydarzyć, żeby ten wydział zyskał właściwy poziom, ale z roku na rok jest lepiej. Grunt to rozwój... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryps a co to jest UWM?nigdy o tej uczelni nie słyszałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 17:02 Odpowiedz Link Zgłoś
kaja86 Re: a co to jest UWM?nigdy o tej uczelni nie słys 22.10.05, 17:09 Uniwersytet Warmińsko-Mazurski (uzywaniegoogle nie boli:) ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryps Re: a co to jest UWM?nigdy o tej uczelni nie słys IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 23:19 nie była to aż tak ważna informacja, więc google nie użyłem. ale serio, pierwszy raz o tej uczelni słyszę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: praw Re: Prawo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.05, 13:58 A w stalowej woli prawo na filii KUl jak stoi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Celsus Re: Prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 23:54 Studiuję na III roku UŚ dzienne Da mnie to bardzo ciekawy kierunek, traktujący o życiu, bo prawo reguluje różne aspekty naszego życia. Owszem pierwszy rok bywa trochę nudny, szczególnie, jeżeli ktoś nie kocha historii, (ale nie można być dobrym prawnikiem bez podbudowy historycznej). Ja mam to szczęście, że historię lubiłem, choć np. nie historię doktryn politycznych, (która jest arcynudna) :P Kiedy jednak na II roku zaczęło się karne, cywilne I, administracyjne to utwierdziłem się w przekonaniu ze to jest to. Uczę się i widzę, że nabyta wiedza ma zastosowanie w praktyce, że mogę dzięki tej wiedzy rozwiązać praktyczne problemy, że to nie jakaś abstrakcja.. Nie każda dziedzina prawa przypadnie wszystkim do gustu, ja np. bardo nie lubiłem instytucji europejskich, ale na każdym kierunku studiów są przedmioty interesujące i takie, które po prostu trzeba przejść. Wiele tu zależy od nastawienia, prawo zawsze było moim marzeniem i nie wyobrażam siebie na innym kierunku, jeżeli jednak ktoś idzie, dlatego, że jest za głupi na medycynę (sporo jest takich) albo realizuje marzenie rodziców to rzeczywiście może ten kierunek znienawidzić. Co do trudności. Trudna to jest medycyna :P Prawo natomiast wymaga pracy, bo o ile zajęć jest bardzo mało ( chyba najmniej ze wszystkich kierunków uniwersyteckich) to materiału do przyswojenia dużo, przedmiot semestralny to nieraz 700 stronnicowa książka, w której ok. 500 stron to rzeczy ważne. Jeżeli jednak ktoś nie ma problemów z nauką pamięciową to sobie poradzi. Niestety żeby coś zrozumieć to trzeba się najpierw "naumieć" i to się tyczy tak prawa jak np. matematyki, w której trudno rozwiązywać zadania bez znajomości wzorów. Odpowiedz Link Zgłoś
zuziczka Re: Prawo 23.10.05, 11:40 UMCS , uważam że jest cieżko, nawet bardzo, chodz z dostaniem się nie miałam problemów ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka Re: Prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 18:37 ja jestem na umcs...mam łatwiej niz w liceum, przynajmniej na razie. a pozatym to są spox ludzie i wogólle dobra atmosfera. duzy plus tych studiów to malo zajec. polecam Odpowiedz Link Zgłoś
zuziczka Re: Prawo 25.10.05, 13:15 co z tego że mało zajęć jak od cholery materiału? to ja wolę to na zajęciach "przerabiac", cóż studia to już nie liceum niestety ;) a na adm wcale nie jest łatwiej:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: admin Administracja latwiesza? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.05, 16:53 ..od prawa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Administracja latwiesza? IP: *.gorzow.mm.pl 28.10.05, 11:59 jestem na Uniwersytecie Wrocławskim i jest super :) jedne z najnowoczesniejszych w Europie sal wykladowych, warunki swietne :) Profesorowie przyjazni, 4 dni w tygodniu wolne, w inne dni po 3-4 zajecia, czyli nie jest zle :) Nauki jest troche, ale starcza czasu tez na imprezy. Ludzie na roku sa super, nawet kilka osob z zagranicy. Wroclaw to piekne miasto, pelno tu studentow i klubow :) To miasto w sercu Europy jest otwarte na wszystkich ludzi, nie tak zamkniete jak np. Warszawka czy Krakow, gdzie nigdy w zyciu nie chcialabym mieszkac.. Podsumowujac - prawo na UWr to byl trafny wybor :) Pozdros Odpowiedz Link Zgłoś
dombs Re: Administracja latwiesza? 28.10.05, 17:57 Hej! Ja tez jestem na prawie na Uwr! Oczywiscie tez uwazam ze jest super jak na razie. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Administracja latwiesza? IP: *.gorzow.mm.pl 28.10.05, 20:55 a z ktorej jestes grupy? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamila Re: Administracja latwiesza? IP: *.asta-net.com.pl 28.10.05, 21:14 może się orientujesz z iloma punktami przyjmowali na prawo na UWr Odpowiedz Link Zgłoś
dombs Re: Administracja latwiesza? 29.10.05, 11:01 jestem z 2 grupy a ty, kasia? przyjmowali najpierw od 308/400 a w drugim naborze wystarczylo 300 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek umcs Re: Prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 00:11 Polecam studia na UMCS. Jestem na pierwszym roku i jak na razie jest w porządku. Wykłady poza środowymi z profesorem G. są ciekawe, a logika nie jest obowiązkowa, więc mam wolne piątki. Razem 3 wolne dni w tygodniu. Młoda kadra doktorów fajnie prowadzi ćwiczenia. Polecam Lublin by night;) a jeśli lubicie wielokulturowe towarzystwo to fajnie jest w akademikach(niech żyje BOS) Ludzie są w porządku, dziewczyny uśmiechnięte i życzliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sempler Re: Prawo IP: 217.97.247.* 29.10.05, 10:27 witam kolege z UMCS :D... w której grupie jestes? A co do tych wykładów to sie zgodze ;P ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Prawo IP: *.gorzow.mm.pl 29.10.05, 13:09 jestem z 10 grupy i chyba z 2 gr. nie znam nikogo niestety :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Prawo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.05, 16:36 Widzę, że jak na razie to reprezentacja UMCS-u jest najsilniejsza :D Kurcze jak wy możecie nie lubieć wykładów profesora G. ??:P Jest tu może ktoś z III grupy ??:> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo 1 rok Re: Prawo IP: *.sokolka.org / *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.05, 20:26 A ja studiuje na Uniwersyteie w Białymstoku i bardzo go chwalę, jest duo profesorów, czesc to pof stali czesc przyjezdni, ale ogolne poziom jest wysoki- naprawde duzo wymagaja. Oczywiscie wydzial jak i uniwerek nalezy do mlodych i nie ma renomy, ale zalzy kto co woli - wiedze czy renome ;) Pozdrawiam wszystkich przyszlych prawników ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fers Re: Prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 22:49 Gość portalu: pablo 1 rok napisał(a): > Pozdrawiam wszystkich przyszlych prawników optymista... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lex Re: Prawo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.05, 22:51 przeciez po prawie jest wiele innych możliwości zmalezienia pracy a nie tylko bycie prawnikiem : biuro , urzędy itp.t Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :D Re: Prawo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.05, 11:34 otoz to :) po co aplikacja:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cav Re: Prawo IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 30.10.05, 15:33 Alma Mater Cracoviensis Iagellonica Universitas oczywiscie (czyli UJ :-) ALe czy tu jest fajnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UAM Re: Prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 16:22 Almae Matris Posnaniensis jest the best :D polecam wszystkim :) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
idga Re: Prawo 30.10.05, 21:57 potwierdzam ;))) i pozdrawiam koleżankę/kolegę z tej samej uczelni i tego samego kierunku :) czy z tego samego roku to już nie wiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: Prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 10:43 Przyłączam się do opinii przedmówców:) UAM rulez! Nie lubisz historii? No problem - na naszym wydziale prawa sam sobie ustalasz plan i po prostu nie wybierasz przedmiotow historycznych do zdawania. Po co komu nudna historia doktryn politycznych lub opasłe tomiska z historii prawa publicznego? I te studenckie imprezy "ponad prawem"...:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawo Re: Prawo IP: *.man.bydgoszcz.pl 31.10.05, 11:57 nie zgadzam się z "tą" historią, bo nieznając histori tych jak mówicie nudnych np. doktryn polityczno-prawnych, sorry ale nie ma szans na bycie dobrym prawnikiem. Chyba, że ktos chce studiować PRAWO dla samego studiowania PRAWA, "bo to tak fajnie brzmi" etc., ale osobiśącie kariery mu nie wróżę. Ja uważam, że prawo to pzrede wszystkim wspaniała erudycja w tej dziedzinie, czyli umiejętność myślenia kilku śladowego, posiadanie wszechstronnej wiedzy. Wiem, że wielu ludzi się z nie zgodzi z moim wywodem ale chętnie poczytam co myślicie na ten temat, jak WY postrzegacie studiowanie, tego niewątpliwie trudnego i zdecydowanie innego od całej reszty kierunku jakim ejst prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UAM Re: Prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 12:13 > nie zgadzam się z "tą" historią, bo nieznając histori tych jak mówicie nudnych > np. doktryn polityczno-prawnych, sorry ale nie ma szans na bycie dobrym > prawnikiem. zgadzam się w 100%, nikt kto nie ma wyklepanych przywilejów szlacheckich czy też konstytucji francuskich z okresu rewolucji nie będzie dobrym prawnikiem!! Każdy prawnik musi także wiedzieć co napisał Locke i Hobbes i jaką mieli wizję państwa - to przecież jest podstawa na I roku a przedmioty typu prawo konstytucyjne czy rzymskie są tylko po to, żeby była wystarczająca ilość godzin zajęć. P.S. Jeżeli kogoś interesuje historia to zapraszam na studia historyczne a jeżeli kogoś kręcą doktryny to powinien zostać filozofem :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
idga Re: Prawo 31.10.05, 23:26 no to mi kiepsko tutaj wróżą.. jakoś nie zafascynował mnie przedmiot pani prof. Z. (czyt. historia doktryn polityczno-prawnych), aj aj.. ale 'opamiętać' się nie zamierzam :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawo Re: Prawo IP: *.man.bydgoszcz.pl 01.11.05, 18:22 Tu nie chodzi o jakieś "opamiętanie sie" jak mówisz, czy o polubienie przedmiotu "na siłe". Ja sam mam np. Historie p. i p. Polskiego ze sssstraszzzznieeee nudnym wykładnowcą, chodzi po prostu o to, że bez ZNAJOMOŚCI historii prawa, doktryn etc. nie można być prawnikeim z prawdziwego zdarzenia takie jest MOJE zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eha Re: Prawo IP: 195.136.186.* 02.11.05, 18:11 no baa!! Bardzo fajnie! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek UMCS Re: Prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 15:47 Jestem z 8 grupy;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Prawo IP: *.man.bydgoszcz.pl 31.10.05, 16:49 ja także się zgadzam z moimi dwoma poprzednikami/czkami, że historia w studiach prawniczych i potem odgrywa wielką i znaczącą rolę. Pozatym osobiście uważam, że cała ta "otoczka" różnych pzredmiotów wokół "prawa" jest bardzo fajna i naprawdę poszerza wiedze i rozwija. Pozdrawiam was i tak jak sobie życzę wile sukcesów w życiu! Odpowiedz Link Zgłoś