Dodaj do ulubionych

Kierunki humanistyczne

IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.02, 13:22
Ciągle powtarza się, że tylko kierunki ścisłe są "przyszłościowe". Czy
znaczy to, że ktoś np. po psychologii nie będzie miał pracy? Czy świat
składa się z samych ekonomistów? To przecież absurd.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasia Re: Kierunki humanistyczne IP: *.srem.sdi.tpnet.pl 19.10.02, 15:55
      No cóż, ja studiuję od niedawna kulturoznawstwo i wiem,że jest to kierunek
      nieprzyszłościowy,ale wierzę,że są możliwości! Np. będziemy mieć coś takiego
      jak zarządzanie instytucjami kulturalnymi w kraju i na świecie, ciągle istnieje
      rynek medialny, choć może trudno o pracę w tej dziedzinie, są teatry, kina,
      agencje reklamowe, można być animatorem kultury, w szkołach pojawił się
      przedmiot "wiedza o kulturze", można dorabiać korkami ...Ale żeby tak działać,
      trzeba mieć w sobie zapał i wiarę,że się uda! Może zrobię polonistykę
      sp.dziennikarską,może wydawniczą( jest dużo wydawnictw,może założę jakieś pismo
      kulturalne?),teatrologiczną... Teraz nawet po ekonomii trzeba samemu się
      postarać i wydaje mi się,że padł mit tzw. "przyszłościowych kierunków", każdy
      jest rozsądny, o ile ma się pomysł na siebie,kocha się to,co się studiuje i
      zbiera się doświadczenie.
      Humaniści nie są w beznadziejnej sytuacji, a już na pewno nie po psychologii!
      Nawet po filozofii można zarabiać, jeśli ktoś jest zdecydowany i
      przedsiębiorczy. Zresztą, teraz właśnie złe czasy przed absolwentami ekonomii
      podobno, w górę idzie psychologia.
      Zresztą,denerwuje mnie takie myślenie o biednym humaniście- copywriter,
      redaktor,PR, HR, dziennikarz. Można robić karierę,jeśli jest się zaradnym.
      Kasia
      • Gość: Ginny Re: Kierunki humanistyczne IP: *.net.bialystok.pl / *.net.bialystok.pl 19.10.02, 18:21
        Dokładnie.Jeśli ktoś ma pomysł na siebie i pasję, to może studiować i filozofię-
        i tak mu się uda. A poza tym kierunki humanistyczne będą potrzebne. Muszą być,
        żeby świat nie zwariował.
        • Gość: human Re: Kierunki humanistyczne IP: *.nsm.pl / *.chelmnet.pl 23.10.02, 11:44
          finansefinanse, zarzadzaniezarzadzanie, ekonomiaekonomia, coraz nowsze jezyki
          obce...error ;)
          dzisiaj trzeba sie uczyc jezyka polskiego bo na matematyce juz nie ma humanizmu
          (dawno temu byl) sa tylko liczby, pieniadze, finansefinanse,
          zarzadzaniezarzadzanie...
          • Gość: Kasia Re: Kierunki humanistyczne IP: *.poznan.mtl.pl 24.10.02, 14:25
            No właśnie,niestety w ostatnich czasach Ci, którzy nie idą na ekonomię,finanse
            i bankowość, a np. na polonistykę, historię, historię sztuki, są traktowani jak
            szaleńcy, owszem może historia, ale lepiej ją zdawać na prawo,stosunki czy
            politologię. A kulturoznawstwo czy historia sztuki to już skazanie na śmierć
            głodową. Ale ktoś musi na tym świecie być PRAWDZIWYM humanistą, bo inaczej być
            nie może! Gdyby nie tacy ludzie młodzież nie uczyłaby się polskiego i historii,
            a rynek kulturalny i medialny by nie istniał. Takie głupoty,że po polonistyce
            można tylko uczyć w szkole, a po kulturoznawstwie iść na zasiłek, mówią Ci,
            którzy nie znają sytaucji,gdyż społeczeństwo żyje w przekonaniu,że świat składa
            się tylko z giełdy i banków. Ale ja nie chcę takiej pracy, z matmy miałam ledwo
            3, więc przepraszam- miałam iść na Akademię Ekonomiczną??? Czy nikt nie docenia
            tych zawodów, które może wykonywać humanista- jak by było bez
            gazet,filmów,teatrów, bez promowania wydarzeń kultralnych i polskiej kultury?
            Nie jesteśmy naiwnymi idealistami- i w życiu możemy sobie poradzić!
            Kasia
            p.s. czy ktoś chciał iść na jakiś kierunek humanistyczny,ale go rodzina i
            znajomi powstrzymywali?
            • Gość: Xman Re: Kierunki humanistyczne IP: 193.111.198.* 24.10.02, 17:25
              Studiować warto, wyższe wykształcenie to już standard wśród dzisiejszych 25
              latków. Ale studiować należy to co się lubi i dla siebie,i nie liczyć że będzie
              po tym jakaś praca albo pieniądze. Zarządzanie albo finanse i bankowość zawsze
              można zrobić na studiach podyplomowych.
              Po drugie podobno jedynie informatyka daje szanse na pracę, Polska jest pełna
              bezrobotnych politologów, speców od stosunków międzynarodowych i prawników a to
              przecież czołówka obleganych kierunków (1:10).

Xman hold you and kiss you
              • Gość: N Re: Kierunki humanistyczne IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.02, 00:23
                Niestety prawda jest taka,że to co studiujesz nie ma większego znaczenia.Jeśli
                jesteś zaradny,obrotny i masz ciekawą osobowość to nawet bez studiów zrobisz
                karierę.W Polsce jest mnóstwo takich ludzi,którzy osiągnęli ogromny sukces a
                skończyli tylko ogólniaka.
          • vaniteux Re: Kierunki humanistyczne 25.10.02, 17:44
            Ja chce zdawać na lingwistykę stosowaną, dziennikarstwo, stosunki
            międzynarodowe, psychologię, socjologię i romanistykę. Niestety jest to
            niemożliwe aby studiować na wszystkich tych kierunkach, ale wszystkie są
            ciekawe i wiem, ż studiując którykolwiek z nich nie będę się czuć tak jak
            teraz na fizyce (prąd sinusoidalnie zmienny, histereza pola magnetycznego).
            Każdy kierunek jest "przyszłościowy", lecz jeżeli ktoś naprawdę jest dobry w
            swoicm fachu. Chyba lepiej być doskonałym filozofem niż miernym bankowcem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka