Dodaj do ulubionych

Studia w USA

IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 09.11.02, 19:33
Marzy mi się studiowanie w Stanach. Czy ktoś może ma jakieś informacje na ten
temat?
Obserwuj wątek
    • Gość: Karolina Re: Studia w USA IP: *.client.attbi.com 10.11.02, 02:32
      Ja tu studiuje, sama wszystko zalatwialam. Napisz mi maila na
      gabeczka@yahoo.com jakie masz pytania, postaram sie na wszystko odpowiedziec.
      Pozdrowiam,
      Karolina.
    • efwa Re: Studia w USA 10.11.02, 04:09
      jak masz jakies pytania to napisz, ale sa tez dwa dobre poradniki, ktore mozesz
      sobie poczytac, polecam;
      perspektywy- studia za granica wydanie specjalne chyba z 2000 roku, czy chocby
      wydanie specjalne newsweeka 2002, przegladalam i moim zdaniem daja duzo dobrych
      informacji.
      pozdrawiam
      ewa
      • Gość: MM A moze IP: *.ny5030.east.verizon.net 10.11.02, 17:01
        POCZYTAC SRTRONY EWENTUALNYCH UCZELNI,zamiast jakis glupich poradnikow
        • Gość: Banal Re: A moze IP: *.bsk.vectranet.pl / *.gazeta.pl 10.11.02, 17:13
          wiec zyjesz?
          • Gość: MM Re: A moze IP: *.ny5030.east.verizon.net 10.11.02, 20:55
            oczywiscie ze zyje :)
            • Gość: Banal Re: A moze IP: *.bsk.vectranet.pl / *.gazeta.pl 10.11.02, 21:30
              a jak? pytam o jakosc?:)
              • Gość: MM Re: A moze IP: *.ny5030.east.verizon.net 10.11.02, 23:29
                wysmienicie
    • efwa Re: Studia w USA 10.11.02, 17:19
      przekrecilam slowo, to sa przewodniki. czy mieszkajac w polsce wiesz cos o
      uczelniach w usa, gdzie szukac i jaka jest dla ciebie najlepsza. tam
      przynajmniej sie dowie gdzie pytac stypendia, kontakty z innymi polakami,
      JAKIE SA UCZELNIE W STANACH i jak szukac uczelni dla siebie, oraz o wizie, ile
      co kosztuje i co najwazniejsze jak wygladaja studia dla obcokrajowca.
      ewa
      • Gość: MM Re: Studia w USA IP: *.ny5030.east.verizon.net 10.11.02, 20:59
        no moze masz troche racji
        Jakkolwiek, jest taka wyszukiwarka: www.google.com (lub wiele innych:))
        gdzie wystarcza wpisac hasla
        typu "university", "universities","usa","college","financial
        aid", "scholarships", itp
        Ja tez musialem jakos zaczac, ale nie szukalem porad w jakis poradnikach,
        przewodnikach, itp
        Trzeba sie samemu wziasc za szukanie u zrodel...
        • Gość: Banal linki IP: *.bsk.vectranet.pl / *.gazeta.pl 10.11.02, 21:28
          www.collegeboard.com to jest Biblia
          www.usnews.com
          www.princetonreview.com/
          www.edupass.com/finaid

tu zacznij. Z uplywem czasu znajdziesz wiecj linkow i wiecej ludzi, ktorzy
          intersuja sie studiami w usa. Sprawdz tez gdzie jest American School of Warsaw,
          bo adres przyda sie parokrotnie... Powodzenia
    • Gość: Anka Re: Studia w USA IP: *.acn.waw.pl 11.11.02, 09:33
      Ja byłam juz na tych wszystkich stronach, mam wybrane uniwersytety. Chodzi mi
      bardziej o info na temat sfinansowania i jakies praktyczne wiadomości (np. od
      kogoś kto już studiuje w Stanach). Wybaczcie jeśli nie sprecyzowałam o co mi
      chodzi.
      • Gość: Mikey Re: Studia w USA IP: *.public.miller.colby.edu 11.11.02, 20:05
        aplikuj tylko do najdrozszych szkol, bo to najtaniej wyjdzie (powaga!)
        no i zdawaj do colby college :)
        nie krepuj sie, jesli masz jakies konkretniejsze pytania
        powodzenia!
    • jk Re: Studia w USA 12.11.02, 13:40
      Witam,
      Od kilku tygodni powazanie zastanawiam sie nad studiowaniem w USA. Przeczytalem
      sporo tekstow na ten temat, przejrzalem rozne www itd.
      Ale mam coraz wiecej pytan :)
      enigmatyczny jest dla mnie w ogole sam system studiowania. W roku trzeba zdobyc
      iles tam punktow, prawda? i tak przez cztery lata, a co z dyplomem? otrzymuje
      sie dyplom z 'ogolnej wiedzy'? (czyli taki polski licencjat?) bo chyba nie
      studiuje sie jakiegos konkretnego kierunku (tak jak w Polsce), ale co roku
      zapisuje sie na rozne zajecia, mam racje?

nawet jesli tak, to prosze o jakies proste i klarowne wylozenie mi tego tmetu :-
      )

Jak wybrac najlepsza szkole dla siebie? szukac rankingow? ale skoro system jest
      takie jak opisalem wyzej, to czym mam sie kierowac?
      no i ta ogromna ilosc szkol! jak sie w tym polapac?

aha, chyba najwazniejsze: oplaty :) zarobki moich rodzicow - nawet razem
      wziete - nie wystarcza na oplacenie roku na sredniej (w sensie oplat) uczelni;
      co robic? pomoc finansowa dla obcokrajowcow jest dosyc skromna, na stypednium z
      jakiejs fundacji nie mam co liczyc

dodam jeszcze, ze zaczalem w tym roku studia (politologia na UG) - moze
      istnieje mozliwosc pewnego rodzaju przeniesienia sie na uczelnie w stanch?
      gdzie szukac szczegolow?
      :-)

jak mi sie jeszcze cos przypomni, to dam znac :-)
      • efwa Re: Studia w USA 13.11.02, 05:39
        co do stypendiow to za bardzo sie nie orientuje jak to jest dla obcokrajowcow.
        z tego co wiem od znajomych to oni wszyscy skladali podania z prosba o
        stypendium do uniwersytetu, albo sam uniwersytet im przyznawal. gdy sie dostaje
        list czy sie zostalo przyjetym to tam pisze jakie ci sa stypendium skorzy
        przyznac; jak wysokie. duzo osob sobie tutaj dorabia, nie wiem jak jest z
        wizami i pozwoleniem na prace, ale ludzie sobie tez dorabiaja na czarno.
        system stypendiow dla obcokrajowcow moze opisze wam ktos z polski.
        1. na kazdy rok masz okreslona ilosc godzin kredytowych do wziecia (punktow?),
        ktore musisz wziazc, aby byc full time student. np. w mojej szkole angielski to
        3 godz. chemia to 5, itp. ilosc godzin kredytowych zalezy od trudnosci klasy.
        2.licencjat- musisz sobie jednak wybrac. tak na prawde to ilosc licencjatow
        jest troche mala, dopiero magisterskie studia sa bardziej ukierunkowane. ja na
        przyklad robie licencjat z chemii i mam okreslone przedmioty, ktore musze
        wziazc; angielski, chem. biol. ale mam tesz ilosc godzin kredytowych, z ktorymi
        mniej wiecej moge sobie zrobic co chce i wybrac sposrod tego co mnie interesuje.
        3. ze szkolami rzeczywiscie sie jest trudno polapac. musisz poszukac jakis
        rankingow w internecie i tam sprawdzic kierunek o jaki ci chodzi. ja moge ci
        troche poradzic w illinois, albo w szkolach bardzo elitarnych. nawet gdy
        zaczniesz chodzic do jednej szkoly to bardzo latwo sie jest przeniesc gdzie
        indziej.
        3. w kwestii zarobkow to musisz poradzic sobie sam, przegladac strony fundacji,
        strony collegow do ktorych sie wybierasz, w stanach mozesz dostac nawet
        stypendium za to, ze jestes leworeczny (niestety nie pamietam, ktora to
        uczelnia).
        4. przeniesc sie jest latwo szukaj informacji na stronie uczelni pod ikonka
        TRANSFER STUDENTS (foreign), ale nie wiem czy ci zalicza wszystkie klasy.
        Pozdrawiam
        ewa
        pisz jesli masz jeszcze pytania
        powodzenia
        • jk Re: Studia w USA 13.11.02, 15:34
          efwa napisała:

> co do stypendiow to za bardzo sie nie orientuje jak to jest dla
          obcokrajowcow.
          > z tego co wiem od znajomych to oni wszyscy skladali podania z prosba o
          > stypendium do uniwersytetu, albo sam uniwersytet im przyznawal. gdy sie
          dostaje
          >
          > list czy sie zostalo przyjetym to tam pisze jakie ci sa stypendium skorzy
          > przyznac;

mnie intersowaloby stypedium, ktore wystarczyloby na pokrycie wszystkich
          kosztow nauki (studia + akademik) :)
          zastanawiam sie, czy uniwersytety tak robia zwlaszcza jesli chodzi o
          obcokrajowcow; moze ktos sie orientuje?

>jak wysokie. duzo osob sobie tutaj dorabia, nie wiem jak jest z
          > wizami i pozwoleniem na prace, ale ludzie sobie tez dorabiaja na czarno.

wiza pozwala na prace tlyko w campusie, zdaje sie

> 1. na kazdy rok masz okreslona ilosc godzin kredytowych do wziecia
          (punktow?),
          > ktore musisz wziazc, aby byc full time student. np. w mojej szkole angielski
          to
          >
          > 3 godz. chemia to 5, itp. ilosc godzin kredytowych zalezy od trudnosci klasy.
          > 2.licencjat- musisz sobie jednak wybrac. tak na prawde to ilosc licencjatow
          > jest troche mala, dopiero magisterskie studia sa bardziej ukierunkowane. ja
          na
          > przyklad robie licencjat z chemii i mam okreslone przedmioty, ktore musze
          > wziazc; angielski, chem. biol. ale mam tesz ilosc godzin kredytowych, z
          ktorymi
          >
          > mniej wiecej moge sobie zrobic co chce i wybrac sposrod tego co mnie
          interesuje

czyli wybieram jakis przedmiot, do tego dolaczane sa jakies obowiazkowe
          zajecia, a oprocz tego musze zaliczyc inne - wybrane przez siebie, tak? chyba
          dobrze rozumiem :)

jak czytam info o danej uczelni na coolegeboard.com, to tam jest (na ogol)
          napisana masa roznych zajec, czy te wszystkie przedmioty mozna wybrac jako
          podstawowoy kierunek studiow? (tak jak twoja chemia?) a z tego co pozostaje
          wybrac te dodatkowe przedmioty?
          :)

> 3. ze szkolami rzeczywiscie sie jest trudno polapac. musisz poszukac jakis
          > rankingow w internecie i tam sprawdzic kierunek o jaki ci chodzi. ja moge ci
          > troche poradzic w illinois, albo w szkolach bardzo elitarnych. nawet gdy
          > zaczniesz chodzic do jednej szkoly to bardzo latwo sie jest przeniesc gdzie
          > indziej.

napisze na priva :)

> 4. przeniesc sie jest latwo szukaj informacji na stronie uczelni pod ikonka
          > TRANSFER STUDENTS (foreign), ale nie wiem czy ci zalicza wszystkie klasy.
          > Pozdrawiam
          > ewa
          > pisz jesli masz jeszcze pytania
          > powodzenia

tylko za najpierw musze sobie wybrac szkole w USA :)

pisalas o rankingach, moze ktos z czytajacych zna jakies strony www z czyms
          takim?
          • Gość: Anka Re: Studia w USA IP: *.acn.waw.pl 13.11.02, 17:56
            Najprostszym sposobem na wyszukanie rankingu szkół jest wejście na
            www.google.com i wpisane chociażby: rankings universities albo coś w tym stylu.
            Tam jest naprawdę góra informacji.
            • jk Re: Studia w USA 13.11.02, 19:58
              Gość portalu: Anka napisał(a):

> Najprostszym sposobem na wyszukanie rankingu szkół jest wejście na
              > www.google.com i wpisane chociażby: rankings universities albo coś w tym
              stylu.
              >
              > Tam jest naprawdę góra informacji.

zgadza sie :) nawet znalazle potezny ranking szkol :-) musze tyko nauczyc sie
              go cyztac, ale pierwszy kro juz jest :-)))
              oto link:
              www.usnews.com/usnews/edu/college/rankings/about/index_brief.php
              • Gość: Mikey Re: Studia w USA IP: *.labs.olin.colby.edu 13.11.02, 22:17
                teraz chyba na usnews.com nie maja tyle informacji co kiedys, ale strona chyba
                wciaz jest przydatna
                jesli chodzi o stypendia to nietrudno dostac, jesli zdajesz do najdrozszych
                szkol
                tak naprawde odradzam ci aplikacje do szkol, gdzie koszt jest ponizej $30000
                rocznie, bo po prostu sie nie oplaca
                ja studiuje w Colby College, gdzie 1/3 uczniow placi $36000 (chyba) rocznie, a
                ja im daje "tylko" $5800
                dla mnie to wciaz bardzo duzo i dorabiam sobie tutaj
                w sumie to byl moj blad, bo moglem powiedziec im, ze jestem (a raczej moja
                rodzina jest) w stanie zaplacic tylko $100 rocznie
                balem sie jednak, ze mnie nie przyjma (hmm, a moze nawet nie wierzylem, ze
                dostane wiecej?), ale teraz sadze, ze i tak by mnie przyjeli, bo niektorzy
                prof. teraz sie dziwia, dlaczego nie poszedlem do jakiejs lepszej szkoly
                tak wiec nie krepuj sie z kasa, bo to mniejszy problem niz myslisz
                powodzenia!
                • jk Re: Studia w USA 13.11.02, 22:30
                  Gość portalu: Mikey napisał(a):

> teraz chyba na usnews.com nie maja tyle informacji co kiedys, ale strona
                  chyba
                  > wciaz jest przydatna
                  > jesli chodzi o stypendia to nietrudno dostac, jesli zdajesz do najdrozszych
                  > szkol
                  > tak naprawde odradzam ci aplikacje do szkol, gdzie koszt jest ponizej $30000
                  > rocznie, bo po prostu sie nie oplaca

ale takich szkol chyba nie ma za wiele, z tego co sie orientowalem, to
                  zdecydowana wiekszosc chce od studentow dwadziesciakilka tysiecy, czasem
                  kilkanascie :)
                  ale im wyzsze czesne, tym wyzsze stypednium, tak?

> ja studiuje w Colby College, gdzie 1/3 uczniow placi $36000 (chyba) rocznie,
                  a
                  > ja im daje "tylko" $5800
                  > dla mnie to wciaz bardzo duzo i dorabiam sobie tutaj
                  > w sumie to byl moj blad, bo moglem powiedziec im, ze jestem (a raczej moja
                  > rodzina jest) w stanie zaplacic tylko $100 rocznie
                  > balem sie jednak, ze mnie nie przyjma (hmm, a moze nawet nie wierzylem, ze
                  > dostane wiecej?), ale teraz sadze, ze i tak by mnie przyjeli, bo niektorzy
                  > prof. teraz sie dziwia, dlaczego nie poszedlem do jakiejs lepszej szkoly
                  > tak wiec nie krepuj sie z kasa, bo to mniejszy problem niz myslisz
                  > powodzenia!

wyjechales do Colby z Polski? jak trafiles na te uczelnie i cyzm sie
                  kierowales?

:-)
                  • Gość: Mikey Re: Studia w USA IP: *.public.miller.colby.edu 13.11.02, 23:16
                    jk napisał:

> wyjechales do Colby z Polski? jak trafiles na te uczelnie i cyzm sie
                    > kierowales?
                    >
                    > :-)

czyms ie kierowalem?
                    glosem przeznaczenia :)
                    a tak powaznie to przegladalem mnostwo tych stron o college'ach (m.in.
                    usnews.com)
                • Gość: Banal Re: Studia w USA IP: *.bsk.vectranet.pl / *.gazeta.pl 14.11.02, 01:27
                  hmm, te 5800 to z tym co zarabiasz na campusie, czy tyle wlasnie Twoi rodzice
                  przelewaja na konto szkoly? Ktos mi powiedzial, ze roznica jest gdy sie
                  zadeklaruje wiecej niz 3000, tak?

A tak na marginesie, jak skladales podanie, ile mniej wiecj osob z Polski tez
                  to robilo? Wiesz o kims kto sie jeszcze gdzies dostal?

No i napisz co zamierzasz studiowac!:)

• Gość: Mikey Re: Studia w USA IP: *.public.miller.colby.edu 14.11.02, 01:35
                    Gość portalu: Banal napisał(a):

> hmm, te 5800 to z tym co zarabiasz na campusie, czy tyle wlasnie Twoi rodzice
                    > przelewaja na konto szkoly?

nie ma roznicy
                    i tak kase trzeba przelac przed semestrem

Ktos mi powiedzial, ze roznica jest gdy sie
                    > zadeklaruje wiecej niz 3000, tak?

nie wiem, ale pewnie nie
                    nigdzie nie slyszalem, aby akurat ta liczba 3000 miala jakies znaczenie

>
                    > A tak na marginesie, jak skladales podanie, ile mniej wiecj osob z Polski tez
                    > to robilo? Wiesz o kims kto sie jeszcze gdzies dostal?

a skad mam wiedziec, ile osob z polski aplikowalo?
                    wiem tylko, ze z mojej szkoly jeszcze 1 koles skladal aplikacje ze mna na MIT,
                    ale tez sie nie dostal
                    poza poza mna dostali sie jeszcze dziewczyna i chlopak z Polski, ale oni byli z
                    UWC, wiec nie bede ich liczyl

>
                    > No i napisz co zamierzasz studiowac!:)

studiuje tu matme/filozofie i informatyke, ale mozliwe, ze niedlugo sie
                    przeniose, bo tego mi proponuja nawet tutejsi profesorowie :)
                    • Gość: Banal Re: Studia w USA IP: *.bsk.vectranet.pl / *.gazeta.pl 14.11.02, 01:59
                      a gdzie i na co?
                      • Gość: Mikey Re: Studia w USA IP: *.public.miller.colby.edu 14.11.02, 06:33
                        Gość portalu: Banal napisał(a):

> a gdzie i na co?

w colby college w maine
                        a o co to znaczy na co?
                        • Gość: MM Re: Studia w USA IP: *.ny5030.east.verizon.net 15.11.02, 05:37
                          pewnie mu chodzilo na jaki univrek bys sie chcial przeniesc
                          Ja skromnie proponuje cos w NY :)) (moze Columbia, albo nyu)
                          A ja sie tylko zapytam - jestes undergrad, tak?
                          • Gość: Mikey Re: Studia w USA IP: *.labs.mudd.colby.edu 16.11.02, 05:57
                            Gość portalu: MM napisał(a):

> pewnie mu chodzilo na jaki univrek bys sie chcial przeniesc
                            > Ja skromnie proponuje cos w NY :)) (moze Columbia, albo nyu)
                            > A ja sie tylko zapytam - jestes undergrad, tak?

hej
                            tak, jestem undergrad
                            a jesli chodzi o przeniesienie sie, nie mialbym nic przeciwko studiowaniu na
                            Columbia ani NYU :)
                            tylko ze jestem dosc leniwym czlowiekiem i nie chce marnowac czas na pisanie
                            aplikacje, wiec pewnie bede aplikowal tylko do najlepszych szkol, ktore
                            chetnie daja kase zagranicznym studentom (bo to bardzo wazne)
                            do innych mi sie po prostu nie chce :)
                            no ale spoko, i tak zobaczymy po putnamie (taki konkurs matematyczny), gdzie
                            jest moje miejsce
                            pozdrawiam
                            • efwa Re: Studia w USA 16.11.02, 06:36
                              bierzesz putmana??????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                              powodzenia
                            • Gość: MM przenies sie na NYU... IP: *.ny5030.east.verizon.net 16.11.02, 18:27
                              bo kumple z nyu robia najlepsze imprezy w miescie :))
                              wlasnie wstalem po szalonej nocy..... uuuu glowa boliiiiiiiii
                              :))))))
          • efwa Re: Studia w USA 15.11.02, 06:07
            odpowiedz dla jk:
            > czyli wybieram jakis przedmiot, do tego dolaczane sa jakies obowiazkowe
            > zajecia, a oprocz tego musze zaliczyc inne - wybrane przez siebie, tak? chyba
            > dobrze rozumiem :) - wybierasz kierunek i tam masz podane co masz zaliczyc i
            dodatkowo pare klas z ktorych sobie wybierasz. oczywiscie mozesz sobie wziazc
            klase, ktora ci kompletnie sie nie przyda do licencjatu, ale to kosztuje. klasy
            ktore sa obowiazkowe sa super wazne, bo wlasnie z nich srednia jest
            najwazniejsza gdy sie przenosisz.

> jak czytam info o danej uczelni na coolegeboard.com, to tam jest (na ogol)
            > napisana masa roznych zajec, czy te wszystkie przedmioty mozna wybrac jako
            > podstawowoy kierunek studiow? (tak jak twoja chemia?) a z tego co pozostaje
            > wybrac te dodatkowe przedmioty? - musisz patrzec jakie twoja uczelnia oferuje
            licencjaty, z jakicz dziedzin, oprocz tego jest katalog zajec gdzie sprawdzasz,
            czytasz o klasach, ktore mozesz wziazc.
            pozadrawiam
            ewa

• warchol3 Januszu 02.12.02, 16:23
            licencjat to nie jest odpowiednik Bachelor.
            bardziej bym porownal magistra do bachelor z tym ze magister ma moze troche
            wiecej przedmitow niz bachelor w usa.
            rowniez nie zgodze sie ze na tym stopniu nie jest ten program ukieronkowany. to
            co moze jest trudne do zrocumienia to ze na 2-ch pierwszych latach masz duzo
            przedmotow ogolnych ale poznie glownie klasy na twoim kierunku
        • Gość: Mikey Re: Studia w USA IP: *.labs.olin.colby.edu 13.11.02, 22:21
          efwa, to ty jestes US citizen?
          fajnie...
          no to masz duzo latwiej :)
          wiekszosc szkol nawet nie oferuje kasy zagranicznym transferom
          pozdrowienia z deszczowego (jeszcze kilka dni temu slonecznego) Maine!
          • efwa Re: Studia w USA 15.11.02, 06:13
            Gość portalu: Mikey napisał(a):

> efwa, to ty jestes US citizen?
            > fajnie...
            > no to masz duzo latwiej :)
            > wiekszosc szkol nawet nie oferuje kasy zagranicznym transferom
            > pozdrowienia z deszczowego (jeszcze kilka dni temu slonecznego) Maine!
            ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
            ale bardzo duzo osob z polski dostaje stypendia i to dobre. us citizen ulatwia
            zycie codzienne. za to ty teraz jedziesz do polski:)
            pozdrowienia z tez deszczowego illinoi
            ewa
            • Gość: Anka Re: Studia w USA IP: *.acn.waw.pl 15.11.02, 14:33
              Mniej wiecej ile czasu przed deadline powinnam wyslac aplikacje? Czy ktos ma
              moze jakies wskazowki na temat pisania essay'u?
              • Gość: Banal Re: Studia w USA IP: *.bsk.vectranet.pl / *.gazeta.pl 23.11.02, 02:53
                Hej,

zdajesz w tym roku? Do jakich szkol i na co?

• Gość: Anka Re: Studia w USA IP: *.acn.waw.pl 15.11.02, 14:30
      A kiedy powinnam zaczac wysylac aplikacje? Wiem, ze zalezy to od deadline, ale
      mniej wiecej ile czasu przed terminem? Czy ktos ma moze jakies wskazowki na
      temat pisania essay'u?
      • Gość: MM problem licencjatu..... IP: *.ny5030.east.verizon.net 15.11.02, 18:24
        Ok efwa, ty chodzisz do community college, czyli robisz program 2-letni. Robisz
        A.A. lub A.S. wiec mozna nazwac licencjatem. To jak w koncu z 4 latkami???
        (BBA, BS, BA...)
        W sumie to mi to tam nie zalezy, bo planuje isc do Grad School i do Polski na
        pewno nie wracam. To mnie jednak najbardziej ciekawi, bo wg polskiego prawa to
        tez licencjat... :(
        :)

• efwa Re: problem licencjatu..... 16.11.02, 06:34

MM;
          licencjat to bs itp. as to tylko pol licencjat :) problem polega w tym, ze jak
          chodzisz do com. college to musisz patrzec na przedmioty, potrzebne do twojego
          licencjatu. a nie wszystkie szkoly wymagaja tego samego np. nie ktore szkoly
          przy robieniu b. z chemii wymagaja znajomosci rosyjskiego, albo niemieckiego.
          mozesz zrobis bs tutaj, ale wiadomo, ze lepiej zrobic go na uniwrsytecie. nie
          wiem jaki jest odpowiednik associate w polsce, moze szkola policealna?
          a ty co studiujesz?
          pozdrawiam
          ewa
      • Gość: Banal Re: Studia w USA IP: *.bsk.vectranet.pl / *.gazeta.pl 22.11.02, 02:15
        Hej,

zdajesz w tym roku? Do jakich szkol i na co?

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka