Gość: MAteusz IP: *.stg.pl 27.01.06, 19:28 Jestem maturzystą i mam do was wielką prośbę, żebyście mi pomogli. Chce studiowac matematykę. I mam pytanie: czy warto?? Lepiej na polibudzie czy na uniwerku?? I czy jest po tym kierunku praca?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: grzesuav Re: Matematyka IP: *.77.classcom.pl 28.01.06, 19:07 Na kierunku matematyka jest dużo specjalności: od teoretycznej, przez finansową, biomatematykę, zastosowań mat. i nauczycielska(ble :P ). Żadne studia nie gwarantuja teraz pracy, ale IMO to jest jeden z mniej popularnych, a potrzebnych kierunków więc myślę że bedziesz miał łatwiej niż np. po marketingu itp. Przejrzyj ofertę uczelni, poczytaj charakterystykę specjalności. Ja jeszcze studiów nie skończyłem więc konkretów Ci nie podam. Poszukaj jeszcze na grupach alt.pl.matematyka albo innej, tam chyba sie toczyły podobne dyskusje. Aha i na www.matematyka.org . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Matematyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 22:39 Też studiuję matematykę. Nie jest to łatwy kierunek na którym mozna się ciągle obijać, ale jeśli to lubisz i co najważniejsze to lubienie nie kończy się na słownym lubieniu, to nie jest aż taki straszny. mat. teoretyczna to chyba najtrudniejsza specjalnosc, przygotowuje do dalszej pracy naukowej. jesteś dobry to dalszą pracę na uczelni masz jak w garści. zastosowania (na mojej uczelni rachunku prawdopodobienstwa i statystyki) - rośnie zapotrzebowanie na specjalistów w zarządaniu ryzykiem, sporzadzania danych statystycznych i te pe. tu matematyk bedzie o niebo lepszy niz ktoś po ZiMie które jest ogolnym zarządaniem... biomatematyka - matematyka na potrzeby nauk przyrodniczych, medycyny. myślę że mało znane, ale jednak przyszłościowe, też statystyka, obliczenia badawcze.. mat. finansowa - podobno po tej specjalnosci dużo łatwiej o pracę niż po finansach i bankowości. sam dyplom ukonczenia kierunku jakim jest matematyka, czy tez np. fizyka robi wrazenie na pracodawcy nauczycielska - wiadomo. prawda jest taka, ze przewaznie ida tam najsłabsi. i dlatego mamy takich nauczycieli w szkołach... choc zdazaja sie ci z pasja. jest jeszcze matematyka z informatyka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Matematyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 22:41 co do tego czy uniwerek czy polibuda. poogladaj plany zajęc, specjalnosci do wyboru, jak sie uda porozmawiaj z absolwentami. ja studiuje na uniwerku i jestem bardzo zadowolona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz Re: Matematyka IP: *.stg.pl 29.01.06, 11:57 A w jakim mieście studiujesz?? Odpowiedz Link Zgłoś
aduska Re: MAtematyka 30.01.06, 07:19 Ja skończyłam matematykę 5 lat temu, pracę mgr pisałam z kryptoanalizy. Pracę znalazłam od razu (oczywiście przeszłam sito :) w zachodniej firmie konsultingowej. I nadal w niej pracuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz Re: MAtematyka IP: *.stg.pl 31.01.06, 20:00 Prosze o kolejne wpisy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojej Re: MAtematyka IP: *.com.pl / *.zetosa.com.pl 01.02.06, 14:35 a mam takie pytanie- bo tez rozwazam studiowanie matmy - co robi matematyk w takiej firmie konsultingowej albo w finansach, jakie jest jego zadanie??? Odpowiedz Link Zgłoś
aduska Re: MAtematyka 01.02.06, 16:47 Oględnie mówiąc wdrażaniem systemów informatycznych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesuav Re: MAtematyka IP: *.77.classcom.pl 02.02.06, 13:00 zawsze myślałem że cos z prawdopodobieństwem, ryzykiem itp. Odpowiedz Link Zgłoś
aduska Re: MAtematyka 02.02.06, 13:58 Trzeba być elastycznym. Ja akurat trafiłam do komórki bardziej technicznej, choć od początku wymagana też jest wiedza z finansów (uczestniczę we wdrażaniu systemów w bankach) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Re: MAtematyka IP: *.chello.pl 02.02.06, 18:49 Nie spodziewalem sie, ze matematyk to teraz taki porzadany zawod, a slyszalem ze za jakies 5 lat ma byc deficyt matematykwo, to dopiero bedzie hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: MAtematyka IP: 87.207.95.* 03.02.06, 19:37 mialam ten dylemat rok temu wybralam politechnike...i nie wiem czy zaluje czy nei nie wracam do tego ale jest ciezko...narazie nie jest to matematyka ktora moglaby sprawiac przyjemnosc<przynajmniej wiekszosci>czysta teoria praktycznie0liczenia nawet na przedmiotach na ktorych powinno sie to robic.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: MAtematyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 21:00 ja jestem na uniwerku na matmie )tez 1 rok) i my mamy bardzo duzo liczenia. teoria na wykładach do ktorych dostaje sie liste zadan do rozwiazania w domu i na ćwiczeniach... czasami taka lista ma nawet i 30 zdan... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BeBe Re: MAtematyka IP: *.iim.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.06, 21:55 JA studiuje matematyke na uw i jestem na 1-szym roku i zanosi sie, ze uda mi sie zaliczyc semestr :). Jesli chodzi o studiowanie matematyki to trzeba to naprawde bardzo dobrze przemyslec, bo jest 100 razy trudniej niz w liceum i wlasciwie wszystko inaczej. Polecam poczytanie ksiazek przeznaczonych dla 1- szego roku np. z analizy matematycznej (jest chyba najtrudniejsza). Moze byc np. "Rachunek rozniczkowy i calkowy" Fichtenholca. Ale cokolwiek tu nie napiszemy i tak bedziesz zaskoczony, ze to wlasnie tak wygladaja studia matematyczne, jesli sie oczywiscie zdecydujesz Mateuszu. Ale nie trzeba sie przejmowac, wszyscy tak maja. Ja musze powiedziec, ze ostatnio zaczelam na nowo lubic matematyke, co sie przelozylo na oceny i zaliczenia, dlatego przestalam sie zastanawiac na co sie przeniesc. Pozdrawiam BeBe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: MAtematyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 09:16 dla mnie akurat analiza matematyczna jest najłatwiejszym przedmiotem. Już zaliczonym. algebra zalezy jak na to patrzeć. Studiuję na UWr i u nas są nurty, można mieszać przedmioty w nurtach. Ogólnie nurt A jest łatwiejszy od B. A algebra liniowa B to istny kosmos (bo na A to bajka). Wstęp do matematyki B też jest bardzo ciężki, choć w tym przypadku na A nie jest lepiej. na WDM jestem na B, zaliczylo ćwiczenia 52% osób uczęszczający na wyklad. I to jest chyba najtrudniejszy wykłąd na 1 semestrze. Ogólnie jeśli mogę podsumować moje przedmioty analiza B - ze 150 osob zostalo nas 80 (reszta przeniosla się na A), do egzaminu podeszlo 66 osob (a mogli wszyscy) zdało 50. Nie jest tak źle, bo jka się czlowiek uczyl to zdał. wstep do matematyki B - rzeźnia niewiniątek wręcz. Ćwiczenia zaliczyłam, ale z egzaminu to juz szykuje się na poprawkę algebra liniowa A - praktycznie bajka. wykładana jak dzieciom z podstawówki (tak elementarnie) ma to swoje plusy i minusy, ale na B zapewne bym sobie nie poradziła. Więc to zależy od uczelni co jest najtrudniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matematyka Re: MAtematyka IP: *.stg.pl 04.02.06, 10:35 Czy musicie liczyć w domu dużo zadań?? JAk to wygląda te studiowanie tej matematyki?? Dużo jest godzin w ciągu tygodnia zajęć??A te ćwiczenia jak wyglądają?? Odpowiedz Link Zgłoś
link_sa Re: MAtematyka 04.02.06, 11:23 moze ktos z Was orientuje sie,czy w ramach MIM na UW mozna studiowac fizyke+matematyka+informatyka? interesuje mnie takie polaczenie,w razie czego postaram sie fizyka i matematyka jako 2 kierunki. ba,jeszcze nie mam tytulu finalistki,ale moze...;) cieple pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: MAtematyka IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 05.02.06, 22:55 Wszystkie trzy?! Rownoczesnie?! Formalnie moze i sie da (ale raczej jako MISMaP, a MISMaPowcy sa na informatyce nielubiani - trudno sie dostac na zajecia itp.), ale czasowo raczej nie ma szans. I jeszcze jedna zlosliwosc: jak nie masz jeszcze tytulu finalistki (wnioskuje, ze jestes w klasie maturalnej), to o takim polaczeniu radze zapomniec. Moja rada to jakies 3 lata JSIMu, a potem rownolegle fizyka (ale masz pare lat wyrwanych z zycia). I tak jeszcze gwoli przestrogi: na 2. roku JSIMu (mat+inf) masz ok. 40 godzin zajec tygodniowo (a i tak jeden przedmiot z 2. roku jest dla JSIMowcow przeniesiony na 3.) i wlasciwie na kazde trzeba sie uczyc (AM II, TOP I, ASD, PO+lab, BD+lab <- pierwszy semestr), do tego wf i byc moze lektorat (nieobowiazkowy). Ja mialam 3 razy w tygodniu zajecia 8.30 - 20 z niewielkimi okienkami, w czwartek i piatek chyba 8.30 - 14 :). Uwaga: w ubieglym roku na JSIM przyjmowali tylko olimpijczykow Odpowiedz Link Zgłoś
e_ee Re: MAtematyka 04.02.06, 17:44 powiem tak... studiowanie matematyki rozni sie na pewno od studiowania czegokolwiek innego (no moze z fizyka jest jeszcze podobnie) chodzi o to ze jak sie nie bedzie systematycznie robic zadan czy chociazby "kojarzyc" co i jak to pozniej jest ciezko... zajec na 1 roku nie ma duzo... 4 przedmioty(na uniwerku) + wf :) ale sporo sie robi samemu w domu... niemiej jednak matematyke mozna polubic ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: MAtematyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 18:07 hehe to i tak masz duzo. ja na pierwszym semestrze mam 3 przedmioty analizę matematyczną algebrę liniową wstęp do matematyki. na drugim: analiza matematyczna algebra liniowa wprowadzenie do laboratorium komputerowego przedmiot do wyboru lektoraty WF dopiero od 2 roku. Czy ciężko? łatwo na pewno nie jest. a innego sposobu na nauczenie się niż rozwiązywanie zadan to chyba nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BeBe Re: MAtematyka IP: *.iim.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.06, 21:24 Zawsze można czytać rozwiązania zadań o ile takowe są w zbiorze :). U nas wiekszosc grupy tak robila ze wstepu do matematyki. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: MAtematyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 23:06 U nas listy zadan przygotowuje wykładowca według własnego pomyslu. Z analizy często bywa, że dopiero na ćwiczeniach się skapnie, że coś z ułożyl z błedem. Jedynie z algebry od lat daje te same... a z WDMu to z roku na rok są trudniejsze... bo mu sie pomysly chyba zaczynają kończyć... Odpowiedz Link Zgłoś
goral27 Re: MAtematyka 06.02.06, 01:44 Też studiuję matematykę. Przede wszystkim to naprawdę nie są łatwe studia. Jeśli chcesz zdobyć po prostu wyższe wykształcenie, to są znacznie prostsze po temu sposoby - chociażby zwykła ekonomia. Zajec nie ma wiele w tygodniu. Zwykle ok. 5 wykladow, 5 cwiczen (kazde po 1,5h). Na I roku jest - chyba na kazdej uczelni tak samo - analiza, algebra liniowa i wstep do matematyki (czyli po prostu teoria mnogosci). Na II roku zwykle pojawia sie topologia, algebra, rownania rozniczkowe zwyczajne, metody numeryczne, prawdopodobienstwo, teoria miary. Pare uwag: 1. Jesli traktujesz matematyke uslugowo - jako taki zestaw metod i chwytow do rozwiazywania zadan, to matematyka na uniwersytecie moze Ci sie nie spodobac. Bardzo czesto wymaga sie tam znajomosci dowodow twierdzen. Na I roku wykladowcy zwykle przymykaja na to oko, ale na II roku - pojawiaja sie juz egzaminy ustne i tam trzeba twierdzenia dobrze rozumiec. Wiedziec, skad takie zalozenie, dlaczego nie mozna tego zalozenia opuscic, itp. Ale dobra wiadomosc jest taka, ze rozumienie dowodow przychodzi z czasem samo... 2. ...ale zeby przyszlo, trzeba niestety spedzac troche czasu w domu nad zadaniami. Bo jest duzo prac domowych - co tydzien jakies zadanie do zrobienia na inne cwiczenia. Kto sie obija caly rok, nie ma szans przebrnac bezkolizyjnie przez sesje - no chyba ze jest geniuszem. Ja takich nie spotkalem. 3. Cwiczenia wygladaja roznie... Najczesciej rozwiazuje sie na nich zadania. Przypominaja troche lekcje matematyki z liceum, tyle ze klasa jest mniej liczna, a poziom nauczania nieco wyzszy. :) I najwazniejsze: nie wiem, czy jakies studia moga dawac tyle satysfakcji, co studia matematyczne. I nie chodzi tylko o fakt, ze zajmujesz sie rzeczami, ktore istnieja na poziomie abstrakcji niedostepnym wielu ludziom, dumnie sie nazywajacym humanistami. Chodzi rowniez o klimat: wykladowcy czesto z innej planety, ludzie tez troche z innego swiata. A jednak pelna tolerancja, szacunek, kultura. Nie potrafie tego udowodnic, ale sadze, ze przeciecie zbioru matematykow ze zbiorem ludzi perfidnych jest zbiorem pustym. Chociaz moze by sie dalo przez indukcje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz Re: MAtematyka IP: *.stg.pl 07.02.06, 12:47 Poradzcie mi!!! Gdzie mam iść na tą matematykę?? NA UG UMK czy PG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: MAtematyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 14:26 z tych co podałes to jedynie Toruń! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz Re: MAtematyka IP: *.stg.pl 07.02.06, 17:11 Dlaczego tak sądzisz?? Proszę o inne opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: MAtematyka IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 07.02.06, 18:31 A co chcesz robic po tych studiach? Bo jesli chcesz robic kariere naukowa, to zdecydowanie Torun. Jesli nie - poszukaj planow, zobacz jakie sa zajecia, czy mozna zrobic taka specjalizacje, ktora Cie interesuje itp. Moze warto byloby polaczyc matematyke np. z ekonomia, finansami czy informatyka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz Re: MAtematyka IP: *.stg.pl 10.02.06, 14:11 Prosze o kolejne rady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he? Re: MAtematyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 21:54 Podziwiam matematykow, tylko nie siedzcie za czesto w ksiazkach bo wyladujecie w szkole ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: MAtematyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 22:58 to tylko taki przesąd. ja nie wiem zamiaru wylądować w szkole. W szkole niewielu matematykow ląduje. większość w ekonomii Odpowiedz Link Zgłoś