Dodaj do ulubionych

Fizjoterapia

23.03.06, 21:30
Interesują mnie wszystkie informacje na ten temat. Mianowicie:
1. Jakie przedmioty sa potrzebne aby sie dostac.
2. Poziom nauczania | jak wyglada przecietny dzien na tych studiach.
3. Rynek pracy po fizjoterapii.
4. Czy bez fizyki,podobno tez jest potrzebna, mozna sie dostac?

Dziekuje za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Zizou Re: Fizjoterapia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.06, 23:00
      1. Musisz sprawdzić w (np w informatrze albo na stronie uczelni ktora Cie
      interesuje), biologia na pewno potrzebna a reszta zależy od uczelni.
      2. Poziom nauczania? Zapewne różny, pewnie najwyższy (subiektywna ocena ale jest
      to pewnik) jest na Akademiach Medycznych, sądzę że na AWF-ach też nie będzie
      źle. Przeciętny dzień? Na to pytanie mogę odpowiedzieć na przykładzie AM w
      Bydgoszczy i Lublinie: niektóre przedmioty w zakresie podobnym jak na kierunku
      lekarskim, co już mówi samo za siebie, pracy trzeba włożyć w to dość dużo.
      3. Tutaj już powieje pesymizmem, bo przynajmniej na razie nie jest dobrze, ale
      podobno ma się to zmienić! :-)
      4. Dostać się powinnaś bez problemu, bo rzadko jest to przemiot obowiązkowy,
      choć na studiach pewnie trochę będzie, ale podobno nie jest z nią strasznie.
      Tyle z moich wiadomości :-)))))
    • Gość: asieńka Re: Fizjoterapia IP: *.dziesiata.com / *.dziesiata.com 23.03.06, 23:42
      Hej!Ja moge Ci troche opowiedziec o fizjoterapii bo jestem na 1 roku!Aby sie
      dostać głównie biologia rzadkoscia sa jeszcze jakies dodatkowe przedmioty na AM
      Lublin tylko biologia i test sprawnościowy składajacy sie z rzutu piłka
      lekarską,biegu zygzakiem i skoku w dal z miejsca!Przeciętny
      dzien...nauka,nauka,nauka na tych studiach jest harówka podobnie jak na
      medycynie.egzamin z anatomii jest ten sam co na medycynie!Studia sa trudne i
      trzeba w nie włożyc wiele pracy i serca bo usprawniajac kogos można mu także
      nieświadomie wyrzadzić krzywde!W przeciwienstwie do kogos kto sie wypowiadał
      wczesniej praca dla fizjoterapeutów jest i bedzie jej jeszcze więcej!Wykładowca
      od ogólnej teorii fizjhoterapii mówił nam na wykładzie ze za 3 lata bedzie
      zapotrzebowanie na kilkanascie tysiecy fijoterapeutów wiecej niz dzis!Poza tym
      za granica jest szansa na znalezienie pracy o ile zna sie język!Polska służba
      zdrowia jest bardzo ceniona na zachodzie i jest ogromne zapotrzebowanie!Jest
      niestety coraz wiecej wypadków!Na tych studiach trzeba byc tez na to uczulonym
      bo fizjoterapia to nie tylko masaze praca w gabinetach odnowy ale tez niestety
      patrzenie na niejednokrotne cierpienie dzieci chorych neurologicznie:(ale nie
      zamierzam tutaj straszyć bo te studia sa naprawde pasjonujace :) co do fizyki
      to pozniej na studiach sie pojawi tyle ze w postaci biofizyki :) jak jakies
      pytania to pisz :) pozdr
      • Gość: asieńka Re: Fizjoterapia IP: *.dziesiata.com / *.dziesiata.com 23.03.06, 23:45
        No i zapomniałam dodac ze studia tez sa dlugie chociaz prace mozna juz znalezc
        po licencjacie ale dalsze kształcenie chyba juz zalezy od ambicji :) dalej
        oczywiscie magister i do tego 5 lat specjalizacji podobnie jak na medycynie :)
        i ma to brzmiec tak fizjoterapia specjalność fizjoterapia :DDD takie masło
        maślane ale podobno tak sie to nazywa:)
        • Gość: asieńka Re: Fizjoterapia IP: *.dziesiata.com / *.dziesiata.com 23.03.06, 23:49
          Dodam jeszcze ze w Lublinie nie jest łatwo sie dostać :/ to najbardziej
          oblegany kierunek na AM Lublin przynajmniej w tamtym roku nie wiem jak w tym
          bedzie!w tamtym roku było tylko 30 miejsc o które walczyło ok 15 osób na
          miejsce ale jak dobrze zdasz maturke a napewno tak bedzie to sie spokojnie
          dostaniesz:) pozdrawiam
      • Gość: gosia Re: Fizjoterapia IP: *.przasnysz.mm.pl 18.07.06, 17:59
        Chciałąbym żeby z pracą było tak jak mówisz , niestety słysze ciągle skrajne
        opinie, albo że definitywnie nie ma co liczyc na zatrudnienie albo że roboty
        mnóstwo i nie wiadomo komu wierzyć...
    • Gość: wilek19 Re: Fizjoterapia IP: *.ozarow.net / *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.06, 13:09
      Dzie dzieki dzieki
      Wasz odpowiedzi sa bardzo pozytywne. No coz mam zamiar isc do Lublina, i nasuwa sie kolejne pytanie. Jezeli zdaje na maturze biole i chemie , a oba przedmioty sa potrzebne (bo biola jest na pewno obowiazkowa). To za chemie i biologie na rozszerzonym dostaje jakies jeszcze punkty promocyjne? Czy cos takiego w ogole jest?
    • Gość: Wilek19 Re: Fizjoterapia IP: *.ozarow.net / *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.06, 20:53
      Noi mam jeszcze jedno pytanie, ile jest chlopakow i dziewczyn na tych studiach. Zeby nie bylo np. tak ze sa same dziewczyny a ja sam... wtedy to torche obciachowe.
      • Gość: asieńka Re: Fizjoterapia IP: *.dziesiata.com / *.dziesiata.com 24.03.06, 21:10
        Co do tych punktów promocyjnych za chemie to szczerze mówiąc nawet nie wiem ale
        na AM Lublin liczy sie chyba tylko biologia i w dalszej kolejnosci jesli ktoś
        nie zdawał biologii to chemia,fizyka,język nowożytny itd :) Hmm wydaje mi sie
        ze na tych studiach jest raczej przewaga kobiet :) ale facetów tez nie jest
        mało ja mam w grupie 5 :) na roku jest całkiem sporo facetów :)w TV czesto sie
        oglada jak sie wypowiada głównie fizjoterapeuta-facet na temat stanu zdrowia
        pacjenta i wydaje mi sie ze w sporcie,w klubach piłkarskich tez raczej
        fizjoterapeutami sa wlasnie faceci :) ale oczywiscie na to nie ma reguły :) te
        studia ciesza sie powodzeniem zarówno u mezczyzn jak i u kobiet bo kierunek
        mimo że jest ciezki to też jest naprawde interesujacy :) zapraszam na
        fizjoterapie :) hehe
        • Gość: ekonom Re: Fizjoterapia IP: *.pfeilheim.sth.ac.at / 193.170.52.* 25.03.06, 13:24
          juz nie zartuja jaka to ciezka jest ta fizjoterapia...
      • Gość: asieńka Re: Fizjoterapia IP: *.dziesiata.com / *.dziesiata.com 24.03.06, 21:21
        I wcale nie jest obciachowe to co mówisz :) fajnie jak jest 1 chlopek w grupie
        a jak już paru to wogóle super :) najgorzej jak pojawia sie przedmiot masaż na
        którym w grupie masuje sie siebie nawzajem np.masaż pośladków itd :DDD hehehehe
        ale to chyba raczej zachecajace do studiowania tego kierunku :D nio to ja
        wracam do nauki bo 2 podejscie z kości,stawów i więzadełek szkieletu mam w
        niedługim czasie ;/pozdrowienka
        • Gość: Wilek19 Re: Fizjoterapia IP: *.ozarow.net / *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.06, 08:52
          Ooo to co mowisz jest bardzo kuszace. NO coz byc tam to jedno a dostac sie to drugie. NIgdy nie bede mial pewnosci ze tym sie zajme :-/ . Musialbym ewentualnie zlozyc podania na kilka kierunkow a tam gdzie sie dostane to bylaby fizjoterapia. A pozniej po skonczeniu jakis inny kierunek , ale zobaczymy co czas pokaze. Moze orientujesz sie mniej wiecej ile trzeba punktow i czy egzamin wstepny na studiach jest trudny? A masz moze jakas kopie czy cos tego egzaminu , zbym mogl sie troche zorientowac noi sprawdzic. Mialem jeszcze o cospytac ale jak sobie przypomne to na pewno spytam ;)
          • Gość: asieńka Re: Fizjoterapia IP: *.dziesiata.com / *.dziesiata.com 25.03.06, 18:12
            No jasne składaj na kilka kierunków koniecznie żeby miec jakby co jakąś
            alternatywe:)ja drugi kierunek zaczynam już od października jeszcze nie wiem
            co to bedzie ale mysle ze zostane w kregu medycyny:)w tamtym roku na
            fizjoterapie przyjmowali jakoś hmm dolny próg to ok 90 pkt ale nie pamietam!a
            co do egzaminu wstepnego to nie wiem o co chodzi chyba że jestes starym
            maturzysta bo nowa matura nie przewidywała w tamtym roku zadnych egzaminów
            wstepnych przyjmowali nas tylko na podstawie wyników matury a test
            sprawnosciowy jest okej :)pozdrawiam
            • Gość: gosia Re: Fizjoterapia IP: *.przasnysz.mm.pl 18.07.06, 18:03
              a jak wyglądają ćwiczenie sprawnościowe na AM? dużo ich jest? Wie ktoś może?
    • Gość: Wilek19 Re: Fizjoterapia IP: *.ozarow.net / *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.06, 20:46
      No coz, szczerze mowiac wolalbym pisac egzaminy wstepne. A tak to po wynikach maturalnych jest duza konkurencja i powiem szcezre nie jest latwo. Nie wiem dlaczego ale juz jestem uprzedzony. Powiedz mi jaki bedziesz jeszcze robic kierunek w pazdzierniku? Noi chcialbym wiedziec czy trudno bylo by sie wyrobic studiujac 2 kierunki studiow. Pewnie nie potrzebnie pytam bo odpowiesz ze zalezy od zdolnosci studenta i kierunku studiowania. Pytam tak mniej wiecej bo moze orientujesz sie jaki procent studentow studiuje w tym samym czasie 2 kierunki. Dzieki z odpowiedz :)
      • Gość: aga Re: Fizjoterapia IP: 80.54.97.* 13.04.06, 20:00
        NA AWF Warszawa wygląda to tak:
        Obciążenie tygodniowe - 44 h (32 ćwiczeń + 12 wykładów) zapieprz że hej! Ja na
        przykład we wtorki i środy siedzę na uczelni od 8 do 18.
        Po 6 egzaminów w sesji...
        Od drugiego semestru są już placówki
        Jak nie czujesz powołania do tego kierunku to nie polecam, bo jest chwilami
        hardcore'owo...
        Drugi kierunek obok fizjoterapii, raczej nie polecam, chyba że jesteś na WFie
        czy innym kierunku i niektóre przedmioty masz przepisane, bo tak normalnie to
        fizycznie nie wyrobisz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka