Dodaj do ulubionych

Perspektywy po studiach

11.07.24, 10:08
Hej jak ocenianie perspektywy, możliwości rozwoju po takich kierunkach studiów na uczelni medycznej lub sportowej:
- elektroradiologia
- pielęgniarstwo
- fizjoterapia.
Są to chyba dość wymagające kierunki studiów. Chlopak po mat fiz rozpatruje możliwości po takich studiach.
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Perspektywy po studiach 11.07.24, 11:32
      Możliwości rozwoju, czy możliwości zarobków?
      Dwa ostatnie dają duże możliwości pracy na 3 etaty, więc i kasę można zarobić.
      Zależy co się lubi.
      • shule_aroon Re: Perspektywy po studiach 11.07.24, 22:05
        andaba napisała:

> Możliwości rozwoju, czy możliwości zarobków?
        > Dwa ostatnie dają duże możliwości pracy na 3 etaty, więc i kasę można zarobić.
        > Zależy co się lubi.

I fizjoterapeuta tez spi na nocnym dyżurze, był w tej bajce smok?
    • ju8 Re: Perspektywy po studiach 11.07.24, 14:39
      Nie rozumiem zupełnie robienia elektroradiologa, bo to samo daje ukończenie szkoły. Na razie nie ma żadnej ustawy, która by rozróżniała techników po studiach i po szkole, zarobki ustawowe identyczne a jednak jest to zawód w warunkach niebezpiecznych. Każdy tych zawodów jest rozwojowy, ja bym postawiła na fizjoterapię.
    • feniks_z_popiolu Re: Perspektywy po studiach 11.07.24, 15:15
      Odpowiedź nr 3 - fizjoterapia
    • princy-mincy Re: Perspektywy po studiach 11.07.24, 15:31
      W mojej rodzinie chlopak wlasnie po mat fiz wybiera sie na fizjoterapie.
    • india-mia21 Re: Perspektywy po studiach 11.07.24, 16:30
      A może inżynieria medyczna?
    • ikonieckropka Re: Perspektywy po studiach 11.07.24, 16:34
      2 i 3 strasznie ciężkie prace, a zarobki nieproporcjonalne, niemniej jeśli to go pasjonuje... Bo to zawody niewątpliwie dla pasjonatów, inaczej frustracja i wypalenie.
    • felicjastrelicja Re: Perspektywy po studiach 11.07.24, 17:38
      Fizjoterapia. Mój fizjoterapeuta po kilku latach pracy w oddziale rehabilitacjii jednocześnie w gabinecie , po zdaniu egzaminów już tylko pracuje prywatnie. Praca fizyczna, ale dla wysportowanego faceta idealna i dochodowa. Każdy ze znanych mi fizjoterapeutow zarabia sporo. Ja jednak po mat-fiz to jakieś inżynierskie bym polecała.
    • ruscello Re: Perspektywy po studiach 11.07.24, 18:24
      Fizjoterapia. Kieruję się tym, ile płaciłam za fizjoterapię swoją i dziecka 🙈
    • nastjaa Re: Perspektywy po studiach 11.07.24, 22:02
      Ja odwrotnie niż większość wybrałabym elektroradiologię lub pielęgniarstwo. Ale to moja bajka. Zarobki lepsze w pielęgniarstwie, ale raczej trzeba skończyć lic, mgr i potem specjalizację -razem 7 lat. Środowisko pielęgniarskie jest bardzo trudne, dużo toksycznych zachowań. Bardzo dużo. Do tego bardzo często stres, ryzyko zakażeń/zakłucia, czesto smród odleżyn czy clostridium. Nieprzespane noce. Długo by opowiadać - po roku jestem zrujnowana. Wcześniej 20 lat w finansach (szpital,korpo, urząd) i nigdy nie doznałam takiej fali jak w pielęgniarstwie. Na szczęście udało mi się dostać pracę, która łączy oba te zawody i całkiem fajnie zarabiam. Zostawiłam kilka dyżurów w miesiącu w pielęgniarstwie, żeby nie wypaść z zawodu, ale coraz gorzej znoszę je psychicznie.

Elektroradiologia- narażenie na promieniowanie, brak takiej siatki wynagrodzeń jak u pielęgniarek.
      .
      • nastjaa Re: Perspektywy po studiach 11.07.24, 22:27
        A po mat fizie to jednak elektroradiologia bardziej by pasowała, żeby wykorzystać trochę fizyki
      • zerlinda Re: Perspektywy po studiach 12.07.24, 18:22
        Po roku pracy w pielęgniarstwie jesteś zrujnowana? Przecież społeczeństwo uważa, że tam się nic nie robi. Tylko spija kawy i je torty. Od tych zaniedbanych pacjentów, którymi oczywiście opiekują się rodziny. Wpadłam ostatnio na ranking, ile młodych osób chce zostać w Polsce pielęgniarką. Wynika z tego, że za kilka lat faktycznie do szpitala będzie trzeba się udać z własną pielęgniarką.
        • nastjaa Re: Perspektywy po studiach 12.07.24, 19:29
          Zrujnowana psychicznie przede wszystkim, tak jak pisałam falą, brakiem koleżeństwa, wsparcia, kopanie dołków, obrabianie tyłka itd.

Jeżeli chodzi o samą pracę, to faktycznie są oddziały, gdzie moim zdaniem pracują dosłownie cyborgi i co najbardziej mnie zdziwiło pracują tam nawet emerytki.
          Natomiast można spokojnie znaleźć coś lżejszego, jednak mam wrażenie,że środowisko wszędzie jest takie samo albo ja miałam wyjątkowego pecha.

• biala_ladecka Re: Perspektywy po studiach 11.07.24, 22:14
      Ciężko mi sobie wyobrazić ścieżkę rozwoju w pielęgniarstwie lub elektroradiologii. We wszystkim można być dobrym, lepszym i najlepszym, ale czy to się jakoś realnie przekłada na zarobki? Trochę, jak z nauczycielami - wyżej pewnego pułapu nie podskoczysz i możesz tylko dodawać godziny. Ale może mi wyobraźni brakuje...
      • nastjaa Re: Perspektywy po studiach 12.07.24, 10:52
        W pielęgniarstwie poza oczywistymi pracami (szpital, poza, przychodnia, punkty pobrań, wykładanie na wyższych uczelniach itd) można otworzyć swoją przychodnię (chociaż to akurat może zrobić każdy ), pracować w firmach farmaceutycznych np. przy badaniach klinicznych, jako przedstawiciel handlowy, otworzyć firmę transportu medycznego, firmę szkoleniową z pierwszej pomocy itd

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka