Dodaj do ulubionych

Praktyki w sadzie

28.04.06, 17:47
Witam wszystkich,
mam pytanie co sądzicie o praktykach w sądzie?To znaczy
1)czy mozna tam się czegos nauczyc?Czegos poza robieniem kawy ;)
2)czy są jakiekolwiek szanse,ze mozna tam potem znalezc prace?
Jak patrzą na takie praktyki pracodawcy?Sa cos warte,czy wyżej cenią te w
kancelariach? Itd :)
podzielcie sie wrazeniami ;)
Obserwuj wątek
    • caprice83 Re: Praktyki w sadzie 09.05.06, 09:35
      Praktykowałam w sądzie a kawy nigdy nie robiłam:> Generalnie najczęściej jest
      się na sali i protokołuje się, a to czy się czegos nauczysz zależy od sedziego.
      Ja w wydziale cywilnym nauczyłam się bardzo dużo, miałam super sedziego, który
      po każdej rozprawie robił mała przerwę żebym mogła zapoznać sie z aktami i
      dyskutował na ten temat ze mna. Źle natomiast wspominam wydział karny.
      Wydaje mi się że praktyki w sądzie przydają się chociazby po to by poćwiczyć
      szybkie bezwzrokowe pisanie na klawiaturze, co na pewno jest mile widziane w
      pracy w kancelarii.
    • ika20031 Re: Praktyki w sadzie 16.05.06, 21:28
      Kilka dni temu zakończylam praktyki w sądzie (wydział karny oraz opiekuńczy i
      nieletnich).
      kawy nigdy nie parzylam, nigdy też nie zajmowałam sie protokołowaniem...
      jestem na III roku, a prace które wykonywalam podobno powierzane są aplikantom.
      pytasz czy da się czegoś nauczyć??? TAK i to bardzo dużo! co prawda dużo zależy
      od sędziego, na którego się trafi, ale jakikolwiek by nie był, to jeśli
      zobaczy, że jesteś chętna do nauki i pracy z pewnością umożliwi Ci to.
      ja w czasie tych 2 m-cy przygotowywałam projekty wyroków, postanowien, pisałam
      uzasadnienia do wyroków, przysłuchiwałam się rozprawom i dużo rozmawiałam z
      sędziami. rzecz jasna nie obyło się też bez kilku godzin w sekretariacie :)
      ogolnie- bardzo, bardzo polecam. swietna sprawa i daje zupełnie nowe spojrzenie
      na wiele kwestii.
      • mmpm Re: Praktyki w sadzie 28.05.06, 22:17
        Ja głównie szyłem akta ;)
        • isabella7 Re: Praktyki w sadzie 29.05.06, 21:03
          No ja też sie tego właśnie obawiam,ale szybko pisze na klawiaturze to moze mnie
          jako protokolantke chociaz wezmą ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka