-
Zrobiłam pyszną karpatkę. Ciasto ładnie wyrosło. Ponieważ jest z
masą, włożyłam do lodówki. Na drugi dzień ciasto wchłonęło cukier
puder z wierzchu, a w ogóle zrobiło się trochę gumowe. Mimo to nadal
pyszne. Macie ten sam problem ?
-
Witam;)
Czy mogłabym dostać kilka rad,które pomogą mi zrobić udaną,pyszną karpatkę?
Z góry dziekuję:)
-
witam jak robicie ciasto do karpatki zeby wyrosly te karpaty?\
czy t0o ma byc mocno schlodzone ciasto do bardzo nagrzanego piekarnika?
-
Kilka dni temu dostałam od babci pudełko karpatki z Leader price. Cena 1,89 zł, w srodku proszki - jeden do zrobienia ciasta a drugi do kremu, identycznie jak w produktach Dr.Oetkera czy Delecty.
Wiem, jaką jakość mają niektóre produkty tanich sklepów , ale postanowiłam być optymistką i spróbować tego "cuda".
Ciasto wyszło bardzo dobrze. Zadowolona z sukcesu wzięłam się za krem. Podgrzewam mleko, wsypuję proszek i mieszam...Mija pięć minut i nic...Nawet nie chce gęstnieć..Mieszam dalej, ze...
-
szukam sprawdzonego przepisu na karpatkę. to będzie mój pierwszy raz z tym ciastem więc byłabym wdzięczna za wszystkie uwagi i szczegółóowe opisy w przepisach. karpatke chcę sprezentować na walentynki mojemu karpatkożercy :)
-
Czy musi to być taki maślany krem? Czy ktos próbował nadziac karpatkę czymś
innym, lżejszym?
-
Witam wszytskich.
Robiłam krem do karpatki z Dlecty, wg instrukcji na opakowaniu. I mi nie
wyszedł.... :-( Nie wiem dlaczego. Wogóle nie połączyło mi się masło z tym
"kremem". Robiłam dwa razy i dwa razy mi nie wyszło. Pomóżcie - dlaczego?
Zaznaczam że ciasto robiłam sama i wyszło. Więc nic z tego nie rozumiem.
Dziękuje za odp.
-
Witam. Mam pytanie jak w tytule. Robiłam karpatkę. Ciasto wyszło OK. Krem,
szkoda gadać:-((( Robiłam krem z budyniu i masła, budyń zagęścłam troszkę
mąką. Krem się zważył. A ja tak lubię karpatkę (nie mogę kupić półproduktu w
pudełku, bo mieszkam zagranicą). Co zrobiłam źle??
Pozdrawiam
Cytrynka
-
prosze o sprawdzony przepis :)
P.S. jedyne ciasto, które do tej pory mi wyszło to Murzynek
-
jak piec ciasto na karpatkę aby było lekkie i wypieczone, a nie twarde i
zbite, jakie mi wychodzi ( góry rosną jak należy)
-
Oto przepis, z którego skorzystałam. Wszystko dokładnie wg. I co?
Efekt:
krem ciapka, zbyt rzadki rozlał się na cieście i poza nie.
ciasto nie wyrosło, kilkumilimetrowe warstwy niedobrego czegoś:(
a to ciasto urodzinowe z okazji mego jutrzejszego skorpionkowego święta:(
wylądowało w koszu.
a ja mam chandrę.
czy ktoś wie dlaczego się nie udało??
Składniki:
Ciasto:
- 1 szkl. wody,
- 0,5 kostki masła,
- 1 szklanka mąki,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 5 jajek.
Krem:
- 1...
-
Witam,
może ktoś z Was może mi pomóc. Chciałabym zrobić uproszczoną wersję karpatki
czyli z gotowych krakersów i budyniu. Czy ktoś może mi powiedzieć jak ją
zrobić?
-
normalnie ostatnio wzielam sie za gotowanie i pieczenie. chcialabym zrobic
karpatke. Czy moge prosic o jakis sprawdzony pzrepis??
-
witam, znalazłam w wyszukiwarce już przepis na karpatkę, ale mam pytanko.
goście przychodzą jutro po południu. kiedy ją zrobić? czy dziś wieczorem i
wstawić do lodówki żeby ciasto troszkę rozmiękło od kremu czy też lepiej
jutro żeby było świeże i chrupkie? jak radzicie?
-
Witam wszyskich dziś po raz pierwszy zrobiłam karpatkę z proszku kupione w
zestawie i ciasto wyszło super ale krem wogóle. Zrobiłam zgodnie z przepisem
i oddziela mi się margaryna od wodnego kremu :( Nie wiem dlaczego i co
dalej...
Najchętniej zrobiłabym krem budyniowy ale nie mam bladego pojęcia jak
(szukałam na forum ale ja potrzebuje kroczek po kroczku-taka ze mnie
kucharka) bardzo prosze o pomoc :(
-
Naszedl mnie dzisiaj apetyt na karpatke, a tu gdzie mieszkam nie ma
gotowych "w proszku"... Czy ktos z Was ma moze sprawdzony przepis ?
Bardzo serdecznie dziekuje z gory za pomoc :-)
-
witam, do kremu dodałam duzo świeżych jagód... PYCHOTA!!!!!!
-
Proszę o sprawdzone, pyszne przepisy na Karpatkę;))))
Inaczej będę zmuszona zrobić gotowca ze sklepu;))
Pozdrawiam serdecznie, dziekuję
aga
-
Dr Oetker, Gellwe czy Delecta?
-
Poszukuje dobrego przepisu na "karpatke", prosze o pomoc...Dziekuje.