kasiula83 08.05.06, 13:17 hej. czy rozne wynalazki typu red bull itp pomagaja wam w koncentracji i lepszym zapamietywaniu? czeka na mnie egzamin i szukam sposobu na przetrwanie nauki przez kilka nocy z rzedu. jakies rady? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zły Re: nauka noca-wasze sposoby !! IP: *.chello.pl 08.05.06, 13:21 nie, nie pomagają, bo nas na nie nie stać - choć jak ktoś ma darmowe studia to pewno go i stać......... Odpowiedz Link Zgłoś
klon_zlego Re: nauka noca-wasze sposoby !! 08.05.06, 13:26 Miałeś szansę studiowania na prestiżowej uczelni za darmo, a wybrałeś płatny chłam - twój problem.Co do wspomagaczy, to pierwsze pare redbullow pomagało, ale poźniej już nie - obecnie piję je jak herbate - żadnego efektu.Ponaddto to cholerstwo uszkadza wątrobę, lepiej po prostu wziąć zimny prysznic albo zagrać w jakąś szybką gierke np: Unreala przez sieć na rozbudzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
negativeburn Re: nauka noca-wasze sposoby !! 08.05.06, 18:13 racja. Unreal albo Quake pomaga !!! :D Tylko niestey wciaga tez :D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: nauka noca-wasze sposoby !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 13:40 Zdrzemnąć się godzinkę po południu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggggg Re: nauka noca-wasze sposoby !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 14:55 Ja zaczęłam brać Bilobil i wydaje mi się, że rzeczywiści trochę lepiej z moją sklerozą;) Ale trzeba zacząć brać przynajmniej miesiąć przed sesją. Na red bulle szkoda zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
rubens83 Re: nauka noca-wasze sposoby !! 08.05.06, 14:58 nie stosuję środków typu red bull, nigdy. co do nauki w nocy to bardzo lubie tak się uczyć, ale jeżeli nie muszę i mam w dzień czas to wybieram dzień. w nocy wystarczy mi kawa, a nawet kilka tak dla smaku i jaka super spokojna muza np jazzik lub radio ( zalezy czy cos pisze czy sie ucze, bo wtedy to najlepsza jest cisz). a co do lepszego zapamietywania to sprobuj kupic Lecytyne w aptece ( sa rozne srodki, wiekszosc w tabletkach), branie tego przez dluzszy czas naprawde pomaga. jak musze sie uczyc to jem tez b.dużo warzyw( szczególnie salaty)to tez mi pomaga w skuteczniejszej nauce. aha, i najwazniejsze zero niepotrzebnego stresu i jak najwiecej spacerow powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: nauka noca-wasze sposoby !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 22:00 przedewszystkim nalezy sie wyspac. moim zdaniem nocne kucie przez pare dni z rzedu da naprawde marne efekty. jesli mozg jest wypoczety to lepiej wchlania wiedzę. z reszta ja studiuję kierunek do ktorego potrzebny jest trzeźwy umysł. Chodze spać nie później niż o północy Odpowiedz Link Zgłoś
jelena86 Re: nauka noca-wasze sposoby !! 08.05.06, 22:24 Tylko raz w życiu uczyłam się w nocy (ale pierwsza sesja ciągle przede mną - w czerwcu). Wspomagałam się tradycyjnie kawą, straciłam rachubę na piątej szklance. Po opanowaniu materiału moje serce zasygnalizowało, że nie podoba mu się ten sposób przyswajania wiedzy, co zniechęciło mnie do dalszych tego typu praktyk. Uczmy się w dzień, noc zostawmy na zabawę, tudzież spanie. Odpowiedz Link Zgłoś
jersey.girl Re: nauka noca-wasze sposoby !! 09.05.06, 04:49 Dla mnie nie tyle nauka w nocy jest problemem, bo jestem typowa "sowa", ile wstanie nastepnego dnia rano i pojscie na zajecia. Po 1-4h snu niestety jestem chodzacym widmem. Moge bez problemu uczyc sie do rana, bylebym potem mogla sie przespac 7-8h a najlepiej 10;) (co czesto konczy sie niedotarciem na wyklady ;)). W dzien jest mi bardzo ciezko sie uczyc, zdecydowanie zaczynam nauke po 9 wieczorem. Niestety nie udalo mi sie, jeszcze tak ulozyc planu, zeby nie zaczynac zajec przed 12... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: nauka noca-wasze sposoby !! IP: *.smsnet.pl 09.05.06, 11:14 Witaj, studiujac medycyne mialam w swoim zyciorysie wiele nieprzespanych nocy(chyba wiecej niz tych przepsanych;),aczkolwiek mozg lepiej "przetrawi" wszystkie nauczone przez Ciebie informacje dopiero podczas snu,wiec nauka w nocy na nastepny dzien czesto jest nieefektywna.Lepiej polozyc sie przed 24 i wstac z samego rana kolo 4,wtedy mozg bardzo szybko chlonie wiedze,przynajmniej w moim przypadku:) oczywiscie czasami narobimy sobie zaleglosci i trzeba wtedy opanowac material przez te kilka nocy,wiec ja wspomagalam sie red bullem ,z ktorego z przyczyn zdrowotnych juz nie stosuje i nie polecam.Kawy takze juz nie moge pic,bo pilam ja hektolitrami i teraz tylko na sam zapach kawy mam kolatanie serca. Kupowalam takze sporo tabletek kofexow(1 tabletka=1 kawa),ale tak naprawde czlowiek wypoczety najlepiej przyj,uje wiedze:) Warto zrobic sobie takze taki plan zajec,co zamierzasz wykonac w danym dniu i pilnie sie jego trzymac,powinny sie tam znalezc takze wolne chwile np. na spacer z psem,czy kapiel oraz np na obejrzenie krotkiego serialu.Czlowiek bardziej sie motywuje majac takie nagrody:) Odpowiedz Link Zgłoś
blue_fire Re: nauka noca-wasze sposoby !! 09.05.06, 11:14 powiem tyle GUARANA! Została mi polecona rok temu, poprawiły mi się wyniki w nauce i sporcie. Mam większą wytrzymałość, lepiej przyswajam wiedzę. Oczywiście nie biorę tego codziennie, bo pikawa by mi siadła, ale raz na tydzień i naprawdę efekty są zadziwiające. Nie robię tutaj reklamy, bo może poprostu na mnie tak działa ten specyfik. Niestety kawa mnie w ogóle nie rusza, potrafię wypić kawę i po 20 minutach spać jak suseł. A po guaranie, to nie możliwe. Słyszałem, że może uzależniać, tzn. kumpel się uzależnił, jak się przygotowywał do maratonu, w końcu w nim nie wystartował :(. Ale jak ze wszystkim: wszystko jest dobre, ale z umiarem i w odpowiednich ilościach. Pozdrawiam :D P.S. A próbowaliście kiedyś sposobu kosmonautów. 8 drzemek w ciągu dnia po 24 minuty, też ciekawa sprawa, ale trzeba się przyzwyczaić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia do blue fire IP: *.smsnet.pl 09.05.06, 11:18 Hej, a w jakiej postaci przyjmujesz ta guarane?piszesz ja?gdzie mozna dostac takie cudo:)wiem,ze owoc ten pochodzi z Brazylii,bardzo sie ciesze,bo w wakacje wybieram sie tam na prakytki,wiec bede mogla sie zaopatrzyc w napoje z guarany,ale sesja sie zbliza wieeeelkimi krokami,wiec szukam guarany na gwalt;) Odpowiedz Link Zgłoś
blue_fire do Kasi 09.05.06, 11:51 to jest ogólnie dostępne na ALLEGRO, od kiedy jesteśmy w Unii można to legalnie sprzedawać, kiedyś było podobno zakazane. Można to kupić na aukcjach internetowych, w czystej postaci, czyli w proszku. W aptekach są tabletki z guaraną, ale tej guarany jest naprawdę niewiele i prawie zero efektu. Zaleca sie aby guaranę rozrabiać z czymś i pić. Ja jednak brałem łyżeczkę gurany, popijałem sokiem i wkręcałem banana. Energia na 10 godzin intensywnej nauki, a siłe czuć nawet kilka dni później. A co zadziwiające, zacząłem lepiej sypiać. Naprawdę szczerze polecam, nie sprzedaję tego cuda i nie mam żadnych korzyści, ale zachwalam ten produkt, bo naprawdę odmienił mi życie. Kiedyś strasznie się na siebie złościłem, kiedy mój organizm odmawiał mi posłuszeństwa, a ja miałem jeszcze ogrom nauki. Teraz problem został zażegnany. Pozdrawiam :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alex Re: do blue fire IP: *.dsl.telesp.net.br 14.06.06, 00:18 pije juz 2 lata guarane kazdy dzien w proszku: koktail mleko + banana i nie jestem uzalezniony , pisze to wyraznie badaniach medycznich , czuje sie duzo lepiej nebo i zemia, probowalem wszystko co jest z guarana , i polecam ampulki , kapsulki , minimum 1 mg i concentaraty, tabletki ktore maja po 200 mg guarany nie pomagaja , rowniez napoje. Sprawa jest taka z guarany ze powinna byc minimalna dawka 1 mg ze by zadzalala, a mozna brac i wieciej , polecam jest super, redbull i inne syntetiki moga sie showac , mialem problemi z bol glowy , bol kregoslupa , i inne terazjuz jestem zdrowy jak ogurek , a sila i moc , za to ile chcesz, na rowerze nikt mnie nie dogania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m3lm4k Re: do blue fire IP: *.opticom.pl 14.06.06, 01:35 "minimum 1 mg i concentaraty, tabletki ktore maja po 200 mg guarany nie pomagaja , rowniez napoje. Sprawa jest taka z guarany ze powinna byc minimalna dawka 1 mg ze by zadzalala" to w koncu 200x tyle nie pomaga ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia 8 drzemek? IP: *.smsnet.pl 09.05.06, 11:21 8 drzemek + normalne spanie,czy tylko same drzemki:p? Odpowiedz Link Zgłoś
blue_fire Re: 8 drzemek? 09.05.06, 11:53 same drzemki! Astronauci, nie mogą sobie pozwolić na normalne spanie. Śpią po 24 minuty, 8 razy na dobę. Pamiętajcie jednak, ze to rosłe chłopy i niezwykle silni. Jednak taka forma snu pozwala im normalnie funkcjonować, zadziwiające, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia i jeszcze do blue fire:) IP: *.smsnet.pl 09.05.06, 11:19 po jakim czasie zauwazyles efekty:) Odpowiedz Link Zgłoś
blue_fire jeszcze raz do Kasi 09.05.06, 11:57 Pierwsze efekty po 20 minutach po zarzyciu gurany. Kolejne tzn. w postaci ocen i zasobu mojej wiedzy po jakims miesiącu. Naprawdę w moim przypadku zadziałało, to było to czego mi brakowało. Niestety w dzisiejszym świecie, życie stawia przed nami różne wyzwania, moim zdaniem musimy siebie czasami wspomóc takimi specyfikami. Tym badziej, ze są one naturalne i dobrze przyswajalne przez organizm, napewno lepiej niż kawa. Po kawie strasznie mnie brzuch bolał, no i nie było mowy o bieganiu po niej (jestem fanatykiem biegania). A gurana, to naturalna energia,a wyniki w sporcie hehehe "zadowalające" w końcu :). Odpowiedz Link Zgłoś
blue_fire Re: jeszcze raz do Kasi 09.05.06, 11:59 Kasia, jeżeli jeszcze mógłbym Ci jakoś pomóc, to napisz do mnie meila, a chętnie sie podzielę doświadczeniami :), bo można to chyba tak nazwać. Możesz pisać na adres, który mam na forum lub mkruczek@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: jeszcze raz do Kasi IP: *.smsnet.pl 09.05.06, 12:12 Hej, na pewno napisze,ale wieczorkiem,bo musze juz leciec na zajecia,wielkie dzieki za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
kaskamiki Re: jeszcze raz do Kasi 19.05.06, 10:56 podasz link z allegro z tym srodkiem bo tyle tam tego ze nie wiem co wybrać:(( juz mialam kupic w aptece ale sie narazie wstrzymalam i czekam na odp. z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: jeszcze raz do Kasi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 11:13 Guaranę najlepiej kupić w aptece. Zapytaj po prostu farmaceutę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: jeszcze raz do Kasi IP: *.acn.waw.pl 14.06.06, 01:12 Na mnie guarana nie dziala w taki cudowny sposob. Nie chcialo mi sie ani cwiczyc, ani uczyc, a w koncu nawet po zwiekszonej dawce usnelam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kikre Re: nauka noca-wasze sposoby !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 10:56 mi pomaga eferealgan z kodeiną popijany bardzo mocną kawą, tyle że jest na receptę (ja go pożyczam od matki) i nie można go stosować zbyt często bo ponoć uzależnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: nauka noca-wasze sposoby !! IP: *.4web.pl 14.06.06, 19:26 przecież kodeina działa nasennie... mieszasz to z czymś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kikre Re: nauka noca-wasze sposoby !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 23:16 Z kawą (dużo i mocna, czasem z dodatkiem setki jakiegoś likieru na ciśnienie:)), i nigdy nie mogę po tym zasnąć, moja matka także. A senność odnosi się do skutków ubocznych, i w sumie znalazłm w necie informację, że stosowanie tego leku może wywołać również pobudzenie: " Dodatek kodeiny może powodować zaparcia, zawroty głowy, senność lub stany pobudzenia." (www.leki.med.pl/lek.phtml?id=475&idnlek=2321&menu=3) Ja się akurat pobudzam i nie mam problemów z koncentracją, więc to chyba indywidualna sprawa... Odpowiedz Link Zgłoś
malina862 Re: nauka noca-wasze sposoby !! 14.06.06, 19:36 Redbul lub kawa(mocna) badz coca-cola. Obowiązkowo duża ilość czekolady.Za każdym razem jak zrobie się senna wchodze pod natrysk zimnej wody:-)To moje sposoby. Aha,nie wolno uczyć się w pokoju w którym masz już pościelone łóżko,bo za każdym razem gdy na nie zerkniesz zwiększy się ryzyko że nie wytrzymasz i pójdziesz spać.Nie wolno też uczyć się w piżamie,bo to też zwieksza senność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobo Re: nauka noca-wasze sposoby !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 13:00 nocą się śpi! ludzie nie bądźcie frajerami, ja uczę się rzadko nawet przed sesją i nigdy jeszcze nie oblałem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guarana Re: nauka noca-wasze sposoby !! IP: *.4web.pl 15.06.06, 15:49 A można w aptece kupić sypką guaranę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: molk Re: nauka noca-wasze sposoby !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.06, 22:14 W aptece mozna kupic tussipect :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tobi Re: nauka noca-wasze sposoby !! IP: *.ds.univ.gda.pl 16.06.06, 01:51 ja sie tak wlasnie zastanawiam, czy isc juz spac, czy nie, bo sie robie senna. ale sie nie ucze... na szczescie juz prawie koniec sesji. do nocnego siedzenia zdazylam sie juz przyzwyczaic, wiec siedze do pozna chociaz nie musze :) Odpowiedz Link Zgłoś