mw73 05.01.03, 08:46 Witam! Poszukuję osób, które studiują lub studiowały za granicą w dowolnym miejscu globu i chętnie podzielą się szerzej swoimi doświadczeniami - nie tylko na forum. Zapraszam do współpracy, pozdr., Michał Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ann1 Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 08.01.03, 16:14 Studiowałam przez dwa semestry w Moskwie, moi znajomi w Niemczech, w Pradze i w Serbii. Chętnie podzielę się wrażeniami i doswiadczeniami, ale... nie wiem, od czego zacząć:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jar_gosia Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 14.01.03, 05:49 od 1999 roku studiuje w USA i chetnie podziele sie wrazeniami. nie bardzo wiem czego dokladnie chcesz sie dowiedziec i potrzebuje wiecej pytan. jedno jest pewne- doswiadczenie jest wspaniale! pisz wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz_84 Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 15.01.03, 00:42 hej, a gdzie w Stanach studiujesz, i jak to zrobilas? Odpowiedz Link Zgłoś
jar_gosia Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 15.01.03, 04:35 studiuje na Montclair State University w stanie New Jersey, 20 minut na zachod od Nowego Jorku. W moim przypadku bylo tak,ze przyjechalam tu jako au-pair na wizie J1, po roku zas tu na miejscu zmienilam sobie papiery na wize studencka,czyli F1. Zeby sie kwalifikowac na taka wize, trzeba zostac przyjetym do szkoly (Montclair State jest pod tym wzgledem dobry, bo przyjmuje wielu studentow z zagranicy); rowniez trzeba miec dowod,ze na takie studia cie stac. obecnie stawka wynosi bodajze 20 tysiecy dolarow na rok. musisz pokazac,ze masz dosyc kasy, lub ze masz tzw. sponsora,czyli osobe, ktora podpisuje ci papier,ze bedzie ci oplacac studia i zycie. w wielu przypadkach studenci szukaja kogos kto jest gotow taki papier podpisac,ale bez dawania ci pieniedzy (musisz bowiem to udekumentowac) zas sami zarabiaja (na lewo) pieniadze na oplacanie szkoly. prawda jest bowiem taka,ze 20 tys. to stawka wygorowana i w rzeczywistosci tyle studia az nie kosztuja (ok. 3 tys. czesne na semestr, plus zycie i ksiazki. w moim przypaku to ja mieszkalam u amerykanskiej rodziny, pilnowalam dzieci. oni placili mi niby za szkole,ale wlasciwie za prace. wiele osob, ktore znam tak wlasnie robi, lub pracuje na lewo na budowie itp. znam tez osoby, ktore przyjechaly tu na wizie turystycznej i zmienily na miejscu na studencka. mozesz tez sie starac w ambasadzie amerykanskiej- proces jest taki sam. to tak w skrocie. pisz jak masz wiecej pytan. g. Odpowiedz Link Zgłoś
askaw8 Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 12.09.04, 16:44 Szkoda, że dopiero teraz to przeczytałam. Nie wiem czy będziesz tu jeszcze zaglądać ale jak już zajrzysz czy możesz mi napisać jak i gdzie dopełniłaś wszystkich formalności przy zamianie wizy z turystycznej na studencką? Z góry dzięki.Pozdrtawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
vera24 Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 27.01.03, 14:37 Czesc Michal... Ja wlasnie wrocilam z dwuletniego pobytu na studiach we Wloszech...wiem, wiem wszyscy mi zadroszcza goracych wloskich admiratorow, ale ja bardzo sie ciesze ze jestem juz w Polsce... studia sa na zdecydowanie nizszym poziomie, ja studiuje ekonomie i mialam okazje troche porownac programy.. to dla mnie oczywiste ze musi bc latwiej skoro podczas pierwszego roku praktycznie zastanawialam sie gdzie wieczorem pozde na impreze i czy zdaze kupic jogurt na sniadanie..i mialam srednia bardzo wysoka z wszytskich egzaminow ktore zdawalam oczywiscie po wlosku! a zostalam jeszcze rok pracoawalam po 8 godzin w biurze w ramach praktyki nie chodzac wogole na uniwerek..jakos zdobylam notatki i zaliczylam wszystko tak ze teraz biore najwyzsze stypendium na wydziale.. poza korzysciami z nauki jezyka kontaktami i praktyka...to bylo napewno o rok za dlugo we Wloszech... nienawidze prymitywow wloskich i to najbardziej mi przeszkadza w powrocie tam... pozdrwam goraco! mw73 napisał: > Witam! Poszukuję osób, które studiują lub studiowały za granicą w dowolnym > miejscu globu i chętnie podzielą się szerzej swoimi doświadczeniami - nie > tylko na forum. Zapraszam do współpracy, pozdr., Michał Odpowiedz Link Zgłoś
runcry do Very 23.06.03, 23:41 ja wlasnei zamierzam studiowac we wloszech. skad znalas tak perfekcyjnie wloski? czym studia we wloszech roznia sie od polskich?(po za miejscem;)...na serio nei jest tak trudno , czy tylko Ty jestes taka zdolna...? bo ja srednio zdolna jestem;)..nie wiesz czy ciezko sie na takie tsudia dostac? intersuja mnei jezyki obce...nei wiesz czy bede musiala zdawac egzaminy z laciny...? wiem ze ty studiowalas ekonomie , ale zawsze lepiej zapytac , a nuz?;) prosze o odpowiedz.... Odpowiedz Link Zgłoś
vera24 Re: do Very 28.11.03, 09:15 przepraszam ze nie pisalam po prostu nie zagladalam tu od dawna ja wyjechalam na stypendium uniwerku Erasmus, wiec wystrczylo miec wysoka srednia... a jezeli chcesz bez stypendium zapisac sie na studia wystrcza pieniazki.. Odpowiedz Link Zgłoś
pberendt Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 15.05.03, 21:58 Jestem absolwentem Blackhawk Technical College w Janesville, WI USA. Skonczylem studia na kierunku Computer Information Systems - specjalnosc programowanie. Chetnie odpowiem na wszelkie pytania. pozdrawiam Przemo Odpowiedz Link Zgłoś
rosalinda21 Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 21.05.03, 00:28 studiowalam rok w finlandii i takze moge pomoc! rosa Odpowiedz Link Zgłoś
zaduma Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 27.06.03, 13:35 Powiedz jak to zrobilas! Erasmus? Sokrates? Czy cos innego? Znalas wczesniej jezyk? Do kogo sie trzeba zglosic, jak organizowac? Odpowiedz Link Zgłoś
kimkiduk Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 07.08.04, 22:52 waham się między stypendium w Belgii a w Finlandii. Co studiowałaś i jak się przedstawia system, program i organizacja studiów w porównaniu z polskim systemem edukacyjnym? No i ile w przybliżeniu kosztuje tzw. życie w Finlandii. Z góry dzięki! :) Odpowiedz Link Zgłoś
melmire Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 15.06.03, 18:50 ja studiuje we Francji, chetnie podziele sie doswiadczeniami :) Odpowiedz Link Zgłoś
ekazach Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 18.06.03, 07:24 czesc jestem na stypendium w kazachstanie i zamierzam zostac tu na przyszly rok - jednoczesnie jestem praktykantem w IOM (International Organization for Migration). jesli sa pytania to polecam sie Odpowiedz Link Zgłoś
kociak11 Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 07.09.04, 22:59 Ja w tym roku koncze filologie rosyjska na UJ. Nie wiem czy mam jeszcze szanse wyjazdu na stypendium. Kazachstan jest super! Mozesz napisac czy mam jakies szanse i jak sie tam w ogole mozna zalapac?Prosze o odpowiedz.. Odpowiedz Link Zgłoś
michal25arizona Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 26.07.03, 23:55 mw73 napisał: > Witam! Poszukuję osób, które studiują lub studiowały za granicą w dowolnym > miejscu globu i chętnie podzielą się szerzej swoimi doświadczeniami - nie > tylko na forum. Zapraszam do współpracy, pozdr., Michał Studiuje na University of Arizona w Tucson w poludniowej Arizonie. Obecnie jestem doktorantem na wydziale chemii. Napisz co chcesz wiedziec.... Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
sylwucha1 Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 20.09.04, 01:21 Hej. Troszke pozno zauwazylam Twoj wpis:) Moze juz jestes doktorem... Studiuje biotechnologie na PW i wlasnie jestem w miejscu, gdy trzeba sie zdecydowac na cos konkretnego. Zastanawiam sie czy wybrac bakterie i grzybki, czy organike. Wolalabym raczej ta ostatnia. Moze Ty tez sie nia zajmujesz. Jak juz sie zdecyduje, to chcialabym gdzies w swiat wyjechac i dlatego pisze do Ciebie. Wyjechales dopiero na doktorat czy juz w trakcie magisterskich? I jak zalatwiles wyjazd do Stanow? Sylwia Odpowiedz Link Zgłoś
kaaarolina Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 12.09.03, 21:46 Ekazach! strasznie zaciekawil mnie twoj watek!jak zalawia sie stypendium w kazachstanie? jak dlugo trwa i jakie warunki trzeba spelnic? ja studiuje fil. ros na uniwersytecie w gdansku. dzieki z gory! Odpowiedz Link Zgłoś
ekazach Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 13.09.03, 17:32 przepraszam że tak dływałem nie odpisywałem, ale byłem na niesamowitej wyprawie do kirgizji, a w związku z tym że zakonczyłem praktykę nie miałem też dostępu do internetu. teraz jednak przyjechałem do POlski na krótkie wakacje i za jakiś miesiąc znowu kazachstan (kolejny rok!!!) - co dokłednie chcesz wiedzieć - chętnie pomogę Odpowiedz Link Zgłoś
ekazach Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 13.09.03, 17:37 a coś o mnie ja byłem w kazachstanie przez cały rok to znaczy od września 2002 do teraz - stypendium dostałem z MEU-u a w tej chwili własnie dowiedziałem się, że zgodzili się przedłuzyć mi mój pobyt jeszcze na rok. ja studiuje w Poznaniu na uniwerku - stosukni międzynarodowe, specjalizacja wschodoznastwo. jeśli myslałaś o wyjeżdzie wtym roku akademickim to jest już trochę za późno. teraz jest jednak właściwy czas by zacząć starać się o stypendium na rok przyszły. Odpowiedz Link Zgłoś
kociak11 Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 14.09.04, 15:24 Jezeli mozesz podac jakas strone internetowa albo podac sposob w jaki mozna otrzymac takie stypendium to byloby super Odpowiedz Link Zgłoś
kaaarolina Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 12.09.03, 21:49 ann 1! marze o studiowaniu w moskwie!napisz na jakich zasadach tam studiowalas!i czy mozna dluzej niz 2 semestry?! Odpowiedz Link Zgłoś
lol21ndm Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 08.11.03, 17:53 Studiuje w UK, a konkretniej w Anglii. Chetnie odpowiem na pytania - piszcie na e-mail, bo tu nie bede pewnie zagladac... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dariazv Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 11.08.04, 01:05 naoisz co studiujesz w Anglii i na jakiej uczelni. Co jest potrzebne aby studiowac tam? Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
kinky5 Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 27.08.04, 22:45 hej! Studiowalam w Niemczech- dokladnie Weimar na Bauhaus Universitat jak erasmus(troche zmodyfikowalismy nazwe na erasmus-orgasmus ). Bylo super- tutaj wlasnie poznalam swojego przyszlego meza (kanadyjczyk) i teraz jestem w Toronto. co nieco wiem o studiach tutaj- jesli ktos zainteresowany- ale to sa KOSZMARNE pieniadze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
superkaro Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 06.09.04, 23:06 Witam, studiuje architekture na UniDortmund. Ale mysle, ze powinnismy tutaj rozgraniczyc dwie sprawy: studia jako erasmus (i przyznaje racje, ze najczesciej bywa to wlasnie raczej orgasmus :o) i jako zwykly student studiujacy od poczatku do konca za granica. To jest naprawde ogromna roznica... Na pytania zainteresowanych chetnie odpowiem... pozdr karo Odpowiedz Link Zgłoś
ar.pl Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 07.09.04, 09:00 Ja tez studiowalam architekture za granica - rok na erasmusie w Holandii. Masz racje, ze wyjazd na stypendium rozni sie od pelnych studiow, ale to zalezy od kraju, do ktorego sie wybierasz. To kwestia np. jezyka - w Niemczech musisz znac niemiecki, wiec automatycznie wskakujesz w towarzystwo miejscowych studentow, a np. w NL zanim nauczysz sie jezyka, spedzasz czas glownie z innymi zagranicznymi studentami. Zreszta tam jest zagranicznych studentow naprawde mnostwo... Chetnie odpowiem na pytania, a wyjazd, nawet na semestr, polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
flipa Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 09.09.04, 20:59 Ja studiuje w USA pielegniarstwo. Przyjechalam tutaj z zupelnie innym zamiarem jako turystka, ale zostalam. Zlozylam papiery do szkoly a moja szkola wyslala podanie za mnie o zmiene statusu na studenta. Najpierw przez rok bralam tylko takie klasy ktore chcialam, a potem zdecydowalam sie na konkretny kierunek. Ten rok bardzo mi pomogl, bo podszkolilam swoj angielski, zobaczylam co i jak i teraz jest mi duzo latwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
askaw8 Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 12.09.04, 16:58 A czy wcześniej musiałaś chodzić rok czasu na język angielski? A dopiero po zdaniu egzaminu mogłaś wybrać kierunek? Odpowiedz Link Zgłoś
madziusia85 Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 11.09.04, 20:49 hej, ja wyjezdzam za tydzien do anglii, do manchesteru na studia, wiec jeszcze nie wiem jak to jest studiowac za granica. na razie panika:) ale powinno byc dobrze, zawsze jest to nowe doswiadczenie madziusia85 Odpowiedz Link Zgłoś
better.than.the.real.thing Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 11.09.04, 23:39 W odpowiedzi na pytania kilka postow wyzej- ja planuje wyjechac na studia zaraz po maturze. Macie w tym zakresie jakies doswiadczenia? Glownie chodzi mi o polecenie jakiejs uczelni, bo sama nie umiem sie zdecydowac. Dodam, ze pierwszy rok bylby przeznaczony na podszkolenie angielskiego, 'access year' czy cus taki9ego. madziusia85- co bedziesz studiowac? Mozesz napisac po krotce jak sie tam w ogole znalazlas? Odpowiedz Link Zgłoś
madziusia85 Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 25.09.04, 17:00 sorki,ze dopiero teraz, ale nie mialam dostepu do netu. jestem juz w anglii, w manchesterze i jest naprawde super. studiowac bede nauki ekonomiczno-spoleczne. jesli chcesz zaczac studia od poczatku polecam strone www.ucas.com , wlasnie do nich wysylasz podanie. jesli chcesz kontynuowac nauke, musisz kontaktowac sie bezposrednio z uczelnia.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
m-biuro przygotowanie do studiow za granica 29.08.06, 15:58 Najlepszy sposób na przygotowanie się do studiow za granica to skorzystanie z programu aupair. Jadac za granice w roli Au pair (opiekunki do dzieci) opiekunka ma zapewnione kieszonkowe, mieszkanie i utrzymanie. Podczas tego pobytu moze uczyć się jezyka, przygotowywać do studiów za granicą, zbierac informacje, kompletowac dokumenty itp. Podstawowe informacje o programie au-pair MIKROSERWIS: Program aupair to połączenie pracy opiekunki do dzieci z nauka jęzka. Opiekunka w daje swoja prace na rzecz rodziny goszczącej - czyli opiekuje sie ich dziecmi (i wykonuje proste prace domowe), a w zamian otrzymuje mieszkamie, utrzymanie, kieszonkowe i uczeszcza na kursy jezykowe. Ma zapewniony czas na nauke, czas wolny i całoroczna opieke naszego biura i naszego przedstawiciela w kraju swojego pobytu. Nasze klientki, po zakończeniu pobytu aupair często podejmuja studia za granica!! Wyjazd aupair to doskonały sposob na skuteczne nauczenie sie jezyka obcego. Czas spedzony w rodzinie goszczącej daje wiecej niz kilka lat lektoratu na studiach. Od 1991 roku ponad 8500 klientek skorzystalo z naszej oferty. Mamy certyfikat Ministerstwa Gospodarki i Pracy na wykonywanie pośrednictwa pracy za granicę. Opiekujemy się wszystkimi naszymi klientkami przez cały czas ich pobytu za granicą. Wystarczy znajomosc jezyka wyniesiona ze szkoly sredniej. Nie trzeba na poczatku dobrze znac jezyka, jedzie sie po to aby sie tego jezyka nauczyc, rodzina przyjmujaca o-perke zdaje sobie sprawe z tego, ze na poczatku moga byc problemy z porozumiewaniem sie. Mamy swoje przedstawicielki w całym kraju, one pomagaja w zalatwieniu formalnosci , nie ma konieczności przyjazdu do Krakowa. Zobacz: www.aupair.com.pl e-mail; info@aupair.com.pl Mikroserwis, ul.św.Agnieszki 2 Ip. , 31-068 Krakow, tel. (012) 426-18-10 Przy wyjazdach do Niemiec i Francji jest mozliwośc wplaty tylko jednej raty 100 zl - przed wyjazdem a reszte z pierwszego kieszonkowego, juz w czasie pobytu au-pair u rodziny goszczacej. Pozdrawiam i zapraszam Elżbieta Kwasnik. info@aupair.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
polarbabe Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 13.09.04, 16:34 ja studiowalam w szwecji i bylo bardzo ciekawie, zupelnie inaczej niz studia w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
askaw8 Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 13.09.04, 22:10 A co studiowałaś w Szwecji i na jakiej zasadzie tam pojechałaś? Dzięki z góry za informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
polarbabe Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 14.09.04, 18:29 master's in international management. Znalazlam kilka universytetow i wyslalm wszystkie wymagane dokumenty i przyjeli mnie na 2 uniwersytety. To nie byla zadna wymiana studencka, wszystko zalatwiane przeze mnie. Latwo sie dostac na Uni jak sie ma kwalifikacje i sie jezyk zna tylko duzo papierow wymagane. Utrzymanie tez trzeba bylo wykazac bo inaczej nie dostaniesz wizy studenckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
askaw8 Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 14.09.04, 20:18 Dzięki za odpowiedź.Czyli konieczna jest znajomosć szwedzkiegokoniecznie, czy wystarczy angielskiego?A czy uczelnia na której studiowałaś w Polsce nie robiła problemów?Zaczełaś studia od początku? Odpowiedz Link Zgłoś
polarbabe Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 15.09.04, 15:00 nie robila, tylko wystawili referencje, itp... studia byly w angielskim. Zeby tam sutdiowac w jezyku angielskim trzeba miec jakis certyfikat (Advanced English or proficiency), albo jak wymiana studencka to trzeba zaswiadczenie z uczelni od lektora ze znasz jezyk. Odpowiedz Link Zgłoś
rapapo Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 22.09.04, 20:46 Witam, jestem studentem na Dalarna University w Szwecji... Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
dmdejong Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 24.09.04, 21:06 studiuje prawo w Hoogeschool van Utrecht w Holandii pytania ???chetnie dopowiem Odpowiedz Link Zgłoś
maya3 Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 26.09.04, 20:00 hej! ja jestem na 4 roku prawa na UJ, no i zaczynam się powoli zastanawiać co dalej, też jesteś po prawie? co trzeba żeby studiować w Holandii, zdaje się jakiś egzamin? prawo? język? ponieważ nie często ty bywam podaję e-mail mai3@poczta.onet.pl i góry dziękuje za odpowiedź Maya Odpowiedz Link Zgłoś
malinka612 joł, joł 29.10.04, 16:22 czesc czy mógłbys mi pomóc??potrzebuje jak najwiecej informacji o studiach w Szwecji... możesz mi podać wszelkie informacje przez to forum lub jak wolisz na maila : malinka612@wp.pl pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
eastpaka dopiero zaczynam 22.09.04, 21:28 dopiero dostałam zaświadczenie o przyjęciu na studia w niemczech (FU Berlin oraz Uni-Kiel), jeżeli chciałbyś rozpocząć studia w niemczech na początek proponuje zdanie egzaminu jezykowego, najlepiej KDS (uznaja go chyba wszystkie uczelni) lub ZOP (egzaminy przeprowadza instytut Goethego, można je zdać w każdym większym mieści w polsce), to podstawa, w przeciwnym razie (jak ja, przez własną głupotę) będziesz musiał zdać egzamin na uczelni- DSH, jest to trudniejsz od ZOP. pozdrawiam wszystkich przyszłych Odpowiedz Link Zgłoś
ottey USA - undergraduate 24.09.04, 20:56 witam serdecznie ja wlasnie wysylam aplikacje do USA (for admission in fall 2005), jestem juz po egzaminach (SAT I, SAT II i TOEFL) i paru interviews, jesli moge sie komus przydac, please do not hesitate to contact me :) PS. Karol, na milosc boska, zmien wreszcie nicka, bo jest gorszy od mojego! :) Odpowiedz Link Zgłoś
jersey.girl Re: USA - undergraduate 25.09.04, 03:18 ottey napisała: > witam serdecznie > ja wlasnie wysylam aplikacje do USA (for admission in fall 2005), jestem juz po > egzaminach (SAT I, SAT II i TOEFL) i paru interviews, jesli moge sie komus > przydac, please do not hesitate to contact me :) > PS. Karol, na milosc boska, zmien wreszcie nicka, bo jest gorszy od mojego! :) Hej, ja mam ten proces za soba (na szczescie :D) i od kilku tygodni siedze sobie w ... New Jersey, jak mozna sie latwo domyslic ;). moim skromnym zdaniem, usa to najlepszy kraj na undergraduate, tylko mogby byc troszeczke blizej... Pozdrawiam i zycze powodzenia wszystkich aplikujacym w tym roku, - JG Odpowiedz Link Zgłoś
efka_w Re: USA - undergraduate 25.09.04, 04:42 A czy ma ktos moze doswiadczenia z MBA w Stanach? Bede niezmiernie wdzieczna za rady. Odpowiedz Link Zgłoś
ottey Re: USA - undergraduate 25.09.04, 14:39 hej a na jakiej jestes uczelni? ja tez 'celuje' m.in. w NJ :) i zdaje mi sie, ze co do studiow graduate w US jest jeszcze lepiej; porownajmy z tym, co mamy w polsce :) pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
jersey.girl Re: USA - undergraduate 26.09.04, 06:46 ottey napisała: > hej > a na jakiej jestes uczelni? ja tez 'celuje' m.in. w NJ :) > i zdaje mi sie, ze co do studiow graduate w US jest jeszcze lepiej; porownajmy > z > tym, co mamy w polsce :) > pozdrawiam! hej, studiuje na princeton <go tigers ;>. specyfika tej uczelni polega na tym, ze kladnie ona nacisk na studia undergraduate (graduate students jest 3 razy mniej, glownie dlatego, ze nie ma professional schools - law, business & medicine). akurat mi to bardzo odpowiada, bo podoba mi sie system undergraduate - ze ma sie taki wybor przedmiotow i Odpowiedz Link Zgłoś
jersey.girl Re: USA - undergraduate 26.09.04, 07:09 [ma sie taki wybor przedmiotow i] mozna zmieniac swoj major nieskonczona ilosc razy etc. bardzo mile jest tez poczucie wpolnoty laczace studentow, ktorego moim zdaniem czasami brakuje na polskich uczelni (zapewne nie na wszystkich) - ludzie sa nie tylko dumni ze swojej uczelni i manifestuja to (nie tylko przez noszenie t-shirtow z napisem "yale sucks", "harvard sucks", choc jest to calkiem popularne ;), jest tez poczucie przynaleznosci do konkretnego rocznika (jak moja class of 2008 :)) i do konkretnego residential college - grupy kilku akademikow , ktore maja wspolne dining halls, rozne zajecia i academic advising etc. kolejna zaleta jest fakt, ze wszystko jest na miejscu - w jednym miejscu sie mieszka, uczy, chodzi na zajecia pozalekcyjne i sportowe, a wieczorami na imprezy. Oprocz tego ma sie do dyspozycji 19 bibilotek z 11 milionami pozycji praktycznie w kazdej chwili, bo studentow jest tylko ok. 6600. Last but not the least: campus jest sliczny - mieszanina neogotyku z b. nowoczesna architektura, bo caly czas dodawane sa nowe budynki; duzo drzew, zieleni, i zawsze mozna znalesc jakies przyjemne miejsce, gdzie mozna sie zaszyc z lektura i praca domowa... oops, troszke sie rozpisalam, ale mam nadzieje, ze zainteresowalam kogos studiami w usa, papapa! Odpowiedz Link Zgłoś
ottey Re: USA - undergraduate 26.09.04, 10:42 czesc :) musze powiedziec, ze chcialabym pojsc w Twoje slady, choc szanse raczej nikle :) moze bedziesz mogla mi w paru miejscach doradzic, wysle maila, z gory dziekuje za odpowiedz :) pozdrawiam i zycze powodzenia! :) Odpowiedz Link Zgłoś
efka_w Re: USA - MBA 27.09.04, 14:14 Witam wszystkich i ponawiam pytanie: czy ktos ma doswiadczenia ze studiami MBA w Stanach? Dodam, ze pracuje, wiec najbardziej interesuja mnie studia zaoczne. Za rady z gory dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
eee18 Re: USA - undergraduate 07.09.06, 06:26 pozdrowienia rowniez z ajwi lig, tyle ze z drugiego brzegu rzeki hudson - studiuje prawo na columbia university :) rewelka, polecam :) Odpowiedz Link Zgłoś
jersey.girl Re: USA - undergraduate 07.09.06, 13:59 Witam, i milo mi, ze jest ktos tak blisko. Zapraszam do wpisania sie do wątku powitalnego - forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10730&w=48213021 Odpowiedz Link Zgłoś
kacha773 Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 27.09.04, 17:22 Czesc Michal Mam na imie Kaska i studiuje we Francji. Jesli chcesz o cos zapytac lub interesuje cie to panstwo, to pisz postaram sie na wszystko odpowiedziec. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
curiously_green Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 29.09.04, 22:47 hej studiuje nauki poznawcze w amsterdamie, wczesniej psychologie spoleczna i poznawcza w bremie. pytania - piszcie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hummer80 Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 31.01.05, 15:26 Studiuje w Holandii i moge pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
nsc23 Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 18.03.05, 13:56 A ja sie ucze w szkole sredniej w Walii i mam zamiar zaczac studia w Manchesterze od wrzesnia. Odpowiedz Link Zgłoś
fridolino Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 17.04.06, 18:58 Usa doktorat - chemia, moj maz usa doktorat - mineralogia oboje jestesmy z Polski, konczylismy AGH Odpowiedz Link Zgłoś
anya.k Francja (Melmire & Kacha773) 12.06.07, 20:21 A ja chcialabym sie czegos dwiedziec o studiowaniu we francji bo zamierzam sie teraz zapisac na uniwersytet. Stworzylam kilka watkow i szperalam po forum ale odpowiedzi nie znalazlam :-( Bymabym wdzieczna za pomoc. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
echdodiaska Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 10.07.05, 22:45 inicjator wątku zmył się to ja zapytam: jakie były wasze pierwsze wrazenia/przygody/doświadczenia po przyjeździe do kraju, w którym mieliscie studiować? Czy mieliscie problem z przełamaniem bariery językowej/kulturowej? Co was zaskoczyło najbardziej, i najbardziej odbiegało od wcześniejszych wyobrażeń? Odpowiedz Link Zgłoś
donat351 Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 17.05.06, 05:17 jestem mature student :) na univ of exter, w anglii (MEd in TESOL)najpiewr pracowalem jako labourer przez pol roku, dostalem 4 tys od HSBC na zlodziejski 14,5% i oplacielm studia. ale moze juz niedlugo bede mial lepsz prace... Odpowiedz Link Zgłoś
szien84 Re: Poszukuję osób, które podzielą się doświadcze 06.10.07, 12:46 ja studiuje w Finlandii. Nie jestem z Erasmusa lub czegos podobnego. Rzucilam studia w PL i zdalam na nowe tutaj, a dokladnie na Biznes Miedzynarodowy. Odpowiedz Link Zgłoś