Dodaj do ulubionych

filologie nowożytne w ramach MISH na UAM

18.06.06, 20:16
Cześć

Przymierzam się do jakiegoś MISH-u, na którym najchętniej skupiłbym się na
filologii klasycznej;) i hiszpańskiej - obie wymarzone...ale jest mały
problem, bo z tego co wyczytałem na stronie UAM (ta uczelnia jest jakoś
najbliższa memu sercu - także dystansem) tamtejsze studia międzywydziałowe
nie obejmują filologi (z wyjatkiem bułgarskiej, serbskiej i chorawckiej)!!!
Zastanawiam się, czy komuś z Was, drodzy Miszowcy, udało się pokonać system i
robi w Poznaniu magisterkę z innego języka nowożytnego, a jeśli tak, jak tego
dokonał...Czy ktoś wie może, co kierowało władzami UAM by zrobić taki okrutny
wyjątek (wszystkie inne Mish-e obejmują filologie!)?

Pozdrawiam
Zdesperowany-Zdradzony-Załamany
Obserwuj wątek
    • wilczejagody Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 19.06.06, 15:50

od tego roku neofilologie będą wchodzić w skład poznańskiego MISH-u (właściwie
      chyba wchodzą już od tego semestru) i co za tym idzie - bedzie można normalnie
      robić na nich magisterkę. a system udawało się 'pokonać' już wcześniej, bo o ile
      mi wiadomo, jakaś dziewczyna ze starszych roczników robi w ramach MISH-u
      romanistykę.

pozdrawiam
    • tawananna Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 19.06.06, 20:01
      Tak jak napisała wilczejagody, od tego roku filologie (z Wydziału Neofilologii)
      mają wchodzić w sklad MISH. Filologia klasyczna była już dużo wcześniej, no, a
      i system dawało się obchodzić ;) - w przypadku romanistyki, etnolingwistyki i
      wielu pojedynczych zajęć na Wydziale.

A wcześniejszy brak filologii to nie kwestia jakiejś celowej
      polityki "okrutnego wyjątku" - budowanie MISH to negocjacje pomiędzy władzami
      MISH, które chcialyby jak najwięcej kierunków i wydziałów w ramach MISH, i
      władzami instytutów/wydziałow, które niekoniecznie do MISH mają ochotę
      wchodzić.
      • bergerofont Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 20.06.06, 16:02
        DZIĘKUJE!
        teraz mogę ze spokojem czekać na wyniki matur i moment składania dokumentów...
        tylko że kusi mnie też trochę MISH krakowski ...wydaje się, że daje więcej
        możliwości pod względem dostępnych kierunków, a może sie mylę?
        • tawananna Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 20.06.06, 20:51
          Myślę, że możliwości pod względem dostępnych kierunków są podobne,choć
          oczywiście same uniwersytety różnią się nieco ofertą edukacyjną.

W przypadku Poznania ważne jest, że ma opinię bardzo dobrego ośrodka
          filologicznego; anglistyka jest uważana jest za najlepszą w kraju, inne
          filologie też stoją na wysokim poziomie, i ich wybór jest chyba trochę większy
          niż w Krakowie.
          • bergerofont Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 25.06.06, 11:26
            Jestem zatem ciekaw, jakie lektoraty mają do wybory Miszowcy w Poznaniu.
            Myślałem ostatnio o czeskim, ale może za wiele wymagam?

Znacie kogoś, kto zdecydował się na kierunek wiodący z filologii nowożytnej?
            Jak to wygląda w praktyce i jakie są proporcje między językoznawstwem a
            literaturoznawstwem?

pozdrawiam;)
            • tawananna Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 26.06.06, 00:19
              Oj, lektoratów do wyboru dużo, bo można w zasadzie chodzić na dowolny lektorat
              w ramach kierunku należącego do MISH (nie musi być na wiodącym!), a często i w
              ramach całego uniwersytetu, jako że większość zajęć - przynajmniej te z
              języków "standardowych" (angielski, niemiecki, francuski, rosyjski, włoski,
              hiszpański, łacina) prowadzonych jest przez lektorów z ogólnouczelnianego
              Studium Języków Obcych. Są też języki mniej standardowe, np. na polonistyce
              znaleźć można jako fakultet (dla MISH-owca może to być uznane jako lektorat)
              właśnie czeski (który sobie wybrałam :)), węgierski, litewski, ukraiński, był
              też baskijski :). Na uczelni prowadzony był też (chyba jest nadal)
              międzywydziałowy lektorat języka nowogreckiego, są też zajęcia z różnych
              dziwniejszych języków... kwestia poszukania. Ciekawe języki są w Collegium
              Europaeum Gnesnense (moja koleżanka uczy się np. albańskiego, jest wiele
              języków z Europy Środkowej i Wschodniej, ale też np. szwedzki), ale jestem za
              mało zdeterminowana, żeby dojeżdżać. Ogólnie wybór lektoratów jest duży, na co
              można narzekać, to chyba trudność w znalezieniu przyzwoitego angielskiego na
              poziomie zaawansowanym. A jakość lektoratów... zależy od lektora :)

Ja w ciągu 3 lat miałam już lektorat z włoskiego, hiszpańskiego, czeskiego i
              łaciny, zajęcia na filologii z praktycznej nauki angielskiego, hiszpańskiego i
              francuskiego, odwiedziłam nawet międzyuczelniany lektorat estońskiego, ale
              uciekłam po dwóch zajęciach ;)) Jakby nie patrzeć, mam więc pełen przekrój
              metod nauczania różnych jezyków na uniwerku ;))

Co do proporcji między językoznawstwem a literaturoznawstwem na filologii
              zależy to od konkretnej filologii, trzeba przejrzeć program nauczania. Poza tym
              do tych dwóch dziedzin dochodzi praktyczna nauka języka i całe realio- i
              kulturoznawstwo, wraz z historią kraju itd. Generalnie literaturoznawstwo
              godzinowo może być w najmniejszym wymiarze, ale "po godzinach" będzie pewnie
              najbardziej obciążające (poza PNJ, oczywiście) - kiedyś w końcu to wszystko
              czytać trzeba ;). Ale może tylko mi się tak wydaje, bo ja jestem z tych, którzy
              wolę zdecydowanie językoznawstwo...
              • krystynasz Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 01.08.06, 12:03
                Postanowiłam upewnić się jak to jest z tymi neofilologiami i zadzwoniłam do Gniezna. Powiedziano mi tam, że na żadna neofilologię obca jako kierunek wiodący nie mam co liczyć :|.
                Skąd te informacje, że od tego roku można normalnie robić z nich magisterkę? Pani z Działu Spraw Studenckich stanowczo zaprzeczyła takiej możliwości (a ja znów nie wiem czy decydowac się na Poznań, który bez filologii egzotycznych traci mocno na uroku:|...).
                • laabka Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 01.08.06, 13:36
                  Wyraźnie napisane było że w trybie tych studiów kandydaci przyjmowani są na
                  następujące kierunki i specjalności studiów:

Archeologia
                  Etnologia
                  Filologia specjalność europejska komunikacja społeczna
                  Filologia specjalność filologia bułgarska
                  Filologia specjalność filologia klasyczna
                  Filologia specjalność filologia serbska i filologia chorwacka
                  Filologia polska
                  Filozofia
                  Historia
                  Historia sztuki
                  Kulturoznawstwo
                  Muzykologia
                  Pedagogika
                  Politologia
                  Socjologia
                  Teologia
                  Wiedza o teatrze

Wiec jedynie z wyżej wymienionych filologii można robić magisterke. Czemu
                  miałoby byc inaczej?
                  • friket Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 01.08.06, 14:36
                    Bo oni sami do końca jeszcze wszystkiego nie wiedzą ;) A studia są
                    indywidualen, dlatego wiele zasad można złamać. Ot co :)
                    • bergerofont Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 01.08.06, 14:55
                      Oby Twe słowa ciałem się stały!

nie poddawajmy się - skoro nas przyjęli niech grają wg naszych zasad;D
                      (nie lubię pań z sekretariatów;(
                      pozdrawiam wszystkich!
                      • viator7 Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 01.08.06, 15:12
                        Niezbyt pozytywna wiadomość. Marzy mi się arabistyka jako kierunek wiodący, ale
                        z tego, co tu napisano, widzę, że uskutecznienie tego nie będzie łatwe.
                        • friket Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 01.08.06, 15:15
                          Co prawda to nie dotyczy samych filologii, ale jak ktoś mógł wyczytać w innym
                          wątku udało mi się wywalczyć (właściwie to nawet nie walczyłem tylko napisałem
                          maila do Instytutu z zapytaniem ;) Stosunki Międzynarodowe: Wschodoznastwo,
                          których również nie ma w tych wymienionych na stronie CEGu.

Sprobować zawsze warto!
                          • krystynasz Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 01.08.06, 16:27
                            Jutro jeszcze zadzwonię na wydział neofilologii i może dowiem sie więcej niż od pani z MISH. W sytuacji gdyby nie można było wziąć języka egzotycznego jako wiodącego, to chyba mógłby on się liczyć jako lektorat, co?
                            • friket Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 01.08.06, 16:30
                              Tak, myślę że tak... Sam interesuje się tymi egzotycznymi językami, dlatego
                              sobie sprawdziłem że na sinologii jako drugi język funkcjonuje japoński i na
                              odwrót :) Ktoś kiedyś wspominał że na pierwszy język trudno sie dostać, ale te
                              dodatkowe lektoraty powinne być w naszym zasięgu.

Pozdrawiam,
                              Kuba
                  • scobin Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 01.08.06, 18:21
                    Myślę, że jest duża szansa na indywidualne załatwienie tej sprawy z władzami odpowiedniego instytutu/wydziału.

Pozdrowienia
                    Staszek
    • amkonstancja Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 01.08.06, 16:18
      W informacjach na temat studentów MISH-u na stronie CEG-u można wyczytać, że są osoby, które studiują etnolingwistykę - czyli Wydział Neofilologii.
      Więc chyba nie jest to niemożliwe. Sama skladalam z resztą papiery na etno i myślałam o arabskim, który ma być jednym z języków specjalizacyjnych w tym roku... więc może byłaby to jakaś opcja dla chętnych na arabistykę.
      pzdr :)
      • bergerofont Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 02.08.06, 19:30
        Idąc za przykładem friketa, wziąłem sprawy w swoje ręce i napisałem
        (uprzejmego, a jakże!) maila do Instytutu Filologi Romańskich. Dostałem
        (błyskawiczną, a jakże!) odpowiedź, że możliwe jest studiowanie np. filologii
        hiszpańskiej jako kierunku wiodącego, ale za zgodą Dyrektora Instytutu i
        wybrawszy sobie tutora z owego Instytutu.

Zatem wszystko jest jeszcze dla nas możliwe, chociaż może będzemy musieli się
        trochę nachodzić i popłaszczyć;D
        • amkonstancja Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 02.08.06, 23:29
          Hmmm... zaintrygowałeś mnie tą filologią hiszpańską!
          Wierząc, że MISH przeznaczony jest tylko dla jednostek wybitnie wybitnych, wśrod ktorych nie znalazlo by się dla mnie miejsce, składałam rownież papiery na etnolignwistykę z zamiarem wybory j. hiszpańskiego. Jednak na dniach otwartych prowadzący wyraźnie powiedział, że osobom znającym język (co prawda nie określił poziomu, ale jakoś tak wiarołomnie utożsamiłam się z takową grupą) nie opłaca się zaczynać hiszpanskiego od podstaw. Mój poziom nie jest zapewne zastraszająco wysoki, ale mam w końcu jeszcze dwa miesiące, które solennie postanawiam przeznaczyć na douczanie się języka...
          Więc może by tak pomyśleć o typowej iberystyce, gdzie chyba mogłabym rozpocząć studia z grupą nieco wyżej niż początkujący...
          No cóż, kolejna ze stu alternatym MISH-owych - zdecydowany urok tego trybu studiowania :)
          Rozumiem, że jako kierunek dodatkowy chyba też możnaby studiować iberystykę?
          Dzięki za info, pozdrawiam!
          • friket Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM [OT] 03.08.06, 00:32
            Ja jeszcze, żeby nie popadać w skrajny optymizm, dopisze, że niestety, ale
            wszystko wskazuje na to, ze z kognitywistyką ma się rzeczy tak jak z
            psychologią, czyli kiepsko ;) Nie wiem czy kogoś poza mną ta informacja
            interesuje, ale tak dla zasady... Widocznie Instytut Psychologii nas nie lubi ;)

Uroki MISHu poznaję na każdym kroku, dziś np. dowiadywałem się, gdzie mogę
            żłożyć podanie o akademik... Bo oczywiście, w CEGu mogę, ale o miejsce w
            akademiku w Gnieźnie ;) Na szczeście, po 3 czy 4 telefonach i ten problem
            rozwiązałem. Coś czuję, że co jak co, ale nudzić to my się nie będziemy :)
            • ziejkaa Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM [OT] 03.08.06, 10:38
              hmmm... no to gdzie te podania o akademik?
              mysle ze nie bedzie to dla ciebie problemem aby podzielic sie z nami ta
              informacja :P
            • amkonstancja Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM [OT] 03.08.06, 12:21
              Friket, to jak sie w końcu spraw ama z tymi akademikami?
              Ja dzwoniłam na Zwierzyniecką i do CEG-u i w obu miejscach mówiono mi co innego :/ A co Ty się dowiedziałeś?

Hiszpańskiego - jak przystało na studentkę indywidualną ;) - uczę się samodzielnie juz od jakiegos czasu. Niestety w klasie maturalnej z wiadomych względów musiałam zarzucić mój hiszpański, dlatego czasem mam wrażenie, że uczę się ciągle tego samego, bo musze sobie wiele rzeczy przypominać (ehh ta pamięć ludzka). Nie mam pojęcia jak zróżnicowany jest wybór poziomów na filologii hiszpańskiej. Mozliwe, że i tak trafiłabym do początkujących, choć wolałabym zacząć od wyższego progu. A na etno niestety tylko od podstaw.
              Pozdrowionka!
              • friket Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM [OT] 03.08.06, 18:12
                Naiwnie pomyślałem, że to tylko ja mam takie problemy... Dzwoniłem najpierw do
                Gniezna. Tam odesłano mnie do "Poznania" ;) Wybrałem Wydział Historyczny, bo
                jest mi najbliższy i epwnie tam będę miał kierunek wiodący... Tam odesłano mnie
                na zwierzyniecką. Pani z działu nauczenia powiedziała, że lajtowo ;)

Innymi słowy - ja swoje podanie zaniosnę na zwierzyniecką i mam nadzieję, że to
                wystarczy.
                • scobin Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM [OT] 03.08.06, 20:51
                  Słowa kluczowe: Annasz, Kajfasz. Przyzwyczajcie się: tak już odtąd będzie zawsze. Ale warto. :)

--
                  Pozdrawiam serdecznie
                  Staszek Krawczyk
          • bergerofont Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 03.08.06, 10:41
            a hiszpański mialaś jeszcze w liceum, czy to efekty prywatnych lekcji?
            Ja mam jeszcze problem tego rodzaju, że nie mam prawie żadnych podstaw (z
            wyjątkiem jednej wakacyjnej przygody z "Hiszpańskim dla poczatkujących" z 1977;)
            Dlatego m.in. zdecydowałem się na MISH - liczę na jakiś indywidualny
            tok...niektóre zajęcia przełożyć na nastepny rok, inne przyspieszyć itp.

trzeba próbować...jak mawiają starzy Indianie;D
            • krystynasz Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 03.08.06, 10:57
              Podzwoniłam sobie po różnych sekretariatach neofilologicznych i niestety każdy rozmówca mówił mi co innego. Jedna pani stwierdziła (z ogólnie Wydziału Neofilologii), że są osoby, które studiują w ramach mish filologie: romańską czy hiszpańską, więc i z innymi filologiami nie powinno być problemu. Potem jednak pani (już z Instytutu Fil. Angielskiej), zapewniła mnie, że sie przesłyszałam i że te filologie są pewnie studiowane w ramach ISHu (też jest coś takiego..). A mish to inna (bez neofilologii) bajka...
              Nic już z tego nie wiem:|. Spróbuję raz jeszcze zadzwonić do Gniezna.
              • krystynasz Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 03.08.06, 11:08
                W Gnieźnie tez nic nie wiedzą - najlepsze, że wszyscy dyrektorzy są na urlopach do 15 (do nich się chciałam zwrócić w przypływie desperacji). Tak naprawdę nie ma więc osoby, która mogłaby udzielic nam informacji o neofilologiach w ramach mish. Trzeba iść w ciemno ;).
                • krystynasz Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 03.08.06, 12:59
                  Przepraszam, że tak nabijam posty, ale ciągle dowiaduję się czegoś nowego o niemożliwości studiowania neofilologii na mish. Udało mi się dodzwonic do pana z etnolingwistyki, który stwierdził, że mishowiec może chodzić na wykłady, ale nie na języki (bo to niby robi bałagan, trudno dopasować poziomy itp.).

Jakby ktoś chciał tego pana jeszcze pomęczyć o możliwość wyjątków: 0618292703 (dziś miał dyżur w godz. 12-13.15, może tak jest codziennie). Ja w każdym razie dowiedziałam się, że ten mishowiec z etnolingwistyką pewnie najpierw ją studiował jako oddzielny kierunek, a potem wziął sobie mish jako kierunek drugi.

Czyli wyjątków nie ma? Może ktoś się jeszcze czegoś dowie - ja kapituluję przed tym bałaganem na uamie ;).
                  • scobin Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 03.08.06, 20:44
                    Niektórzy będą tak mówić, ale kropla drąży skałę. :)

--
                    Pozdrawiam serdecznie
                    Staszek Krawczyk
                  • amkonstancja Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 03.08.06, 23:06
                    No to ja już mam totalny mętlik w głowie :/ Bergerofont dowiedział się, że z romanistyką nie było by większego problemu, tu na etnolingwistyce klops? :>
                    Czyżbym i ja byla zmuszona wybrać wariant dwuindeksowy...
                    Zapewne jutro zadzwonię jeszcze do Instytutu Językoznawstwa, być może do tego samego pana od etno
                    pozdrawiam!
                    • krystynasz Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 05.08.06, 21:36
                      Udało Ci się czegoś dowiedzieć Amkonstancjo?

Przejrzałam statystyki dot. mishowców i jednak etnolingwistyka była tam wypisana jako kierunek studiowany w ramach mish, a nie jakiś tam robiony "na boku" dzięki oddzielnemu indeksowi.

Jak to możliwe? Może któryś ze studiujących już poznańskich mishowców wie, jak tym ludziom udało się jednak znaleźc na etnolingwistyce?
    • friket Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 04.08.06, 13:02
      Niestety, nie udało mi się dodzwonić do Instytutu Orientalistycznego, stąd to
      pytanie - a nóż ktoś się orientuje. Jak wynika z wątku, trudno wybrać
      neofilologie jako przedmiot wiodący. Nie ma problemu z
      przedmiotami "kulturowymi". Rozumiem, że na lektorat z japonskiego na
      japonistyce też się nie dostanę. Ale, jeśli na sinologii od II roku jest
      lektorat z japońskiego, to czy taki lektorat również jest poza moim zasięgiem?
      • krystynasz Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 05.08.06, 22:31
        www.amu.edu.pl/index.php?linkid=2319

Od przyszłego roku w ramach mish:
        Filologia ze specjalnością realizowaną przez Wydział Neofilologii, wybraną przez kandydata. :)

Tym bardziej nie rozumiem tych tekstów pana z etnolingwistyki w stylu: "Nic nie wiem o planach przyłączenia Wydz. Neofilologii do mish"...;)

Może ta informacja będzie jakimś argumentem w dyskusjach o studiowaniu fil. obcych juz od tego roku? Bo po co mamy marnować rok, jeśli wydział i tak się do mish przyłączy?
        • scobin Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 06.08.06, 20:04
          > Może ta informacja będzie jakimś argumentem w dyskusjach o studiowaniu
          > fil. obcych juz od tego roku?

Będzie. :-) Przypuszczam, że w październiku wiele sił w zmaganiach doda Wam (mnie zresztą też, bo choć magisterki z filologii obcych robić nie zamierzam, to jednak z chęcią wybrałbym się np. na jakieś zajęcia translatoryczne) rozmowa z p. dr. Markiem Kaźmierczakiem, który prowadzi ćwiczenia ze wstępu do filozofii na I roku MISH-u
    • tawananna Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 06.08.06, 21:38
      Cześć, kochani MISH-owcy! :)

Mam nadzieję, że uda mi się Wam choć trochę pomóc, na ile przynajmniej
      orientuję się w meandrach systemów MISH-owych i Wydziału Neofilologii. Piszę,
      co wiem albo co słyszałam, odpowiedzialności za me słowa nie biorę ;).

1. Na MISH-u nigdy nic nie wiadomo. To naczelna zasada tego systemu studiów.
      Informacje, jakie dostaje się w różnych Działach Spraw Studenckich to tylko
      powierzchnia. Dopiero później zaczyna się cała droga pisania podań, proszenia
      różnych ludzi, chodzenia na zajęcia, pisania znowu podań... tak to się kręci.
      Informacja o neofilologiach krąży kanałami "MISH-owymi". :)

2. Nawet jeśli ktoś twierdzi, że nie uda się wybrać czegoś jako kierunku
      wiodącego: można spróbować wziąć inny kierunek wiodący a wymarzoną neofilologię
      jako poboczny. Po roku i zdanych tam iluś egzaminach władzom któregoś tam
      instytutu będzie dużo trudniej odmówić.

3. Jeśli chodzi o chodzenie na zajęcia i zaliczanie ich jako lektorat: jasne,
      są bariery administracyjne. Ale można też iść bezpośrednio do wykładowcy z
      pytaniem o możliwość przychodzenia na język. Jedni odmawiają, inni nie. A z
      większości języków jest więcej niż jedna grupa i więcej niż jeden wykładowca,
      często - jak już zauważyliście - na różnych kierunkach (z popularniejszych
      egzotycznych, jak chiński, japoński czy arabski - na pewno).

4. amkonstancja: jeśli chodzi o hiszpański na etnolingwistyce i to, co
      powiedziano na dniach otwartych: podejrzewam, że to jest tylko taktyka,
      obliczona na zniechęcenie części osób do wybrania hiszpańskiego jako języka
      wiodącego. Jest on co roku zdecydowanie najpopularniejszy, przez co - jak
      przypuszczam - są problemy z porozdzielaniem studentów 1 roku do grup
      językowych. Napisz, czego już uczyłaś się z hiszpańskiego (zwłaszcza gram.), to
      postaram się Ci odpowiedzieć, czy będziesz się nudziła przez ten rok :). Na
      filologiach zwykle język jest nauczany bardzo intensywnie i szybko, dużo
      słownictwa, dużo gramatyki - osoby, które uczyły się trochę wcześniej, mają
      tylko odrobinę łatwiejszy początek. Potem różnice się wyrównują. Typowa
      iberystyka - nie jest złym pomysłem, ale wątpię, żebyś załapała się na grupę
      zaawansowaną. Na iberystyce są dwie grupy: od podstaw i kontynuacyjna, i ta
      kontynuacyjna to osoby, które zdawały maturę z hiszpańskiego. Grupa od podstaw
      ma więcej godzin języka na pierwszym roku, i podejrzewam, że po pierwszym roku
      te różnice się wyrównują. Podsumowując: jeśli wybierasz między etno a
      iberystyką, bierz pod uwagę program studiów (pozostałe przedmioty!), a nie
      poziom "startowy", bo on szybko ulegnie zmianie.

5. Co do studiowania etnolingwistyki w MISH-u: znam trzy osoby, których
      bezpośrednio dotyczy ten temat. Dwie z nich zdawały oddzielnie na
      etnolingwistykę po pierwszym roku MISH-u, studiowały ją de facto oddzielnie (z
      drugim indeksem), przepisując część przedmiotów do indeksu MISH. Trzecia osoba
      zaczęła chodzić na zajęcia (z praktyczną nauką języków włącznie) jako zwykły
      MISH-owiec. Podejrzewam, że wiązało się to z koniecznością pisania różnych
      podań, ale ostatecznie - udało się. Nie znam - i myślę, że takiej osoby nie ma -
      kogoś, kto studiowałby najpierw etnolingwistykę, a potem wziął MISH jako drugi
      kierunek. Co do neofilologii, słyszałam też o osobie, która w ramach MISH-u
      wybłagała sobie jako wiodący kierunek filologię romańską, ale nie wiem, jak to
      się potem potoczyło.
      • amkonstancja Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 06.08.06, 23:17
        Tawananno, jesteś jak Deus Ex Machina, kiedy wszyscy już opadli z sił w związku z ogromem wątpliwości :)
        Więc tak, jeśli chodzi o poziom hiszpańskiego, to potwierdziłas moje przypuszczenia. Zdziwiło mnie, że na dniach otwartych tak wyraźnie powiedzieli,że nie ma sensu uczyć sie od podstaw, ale nie wątpię, że na intensywnych studiach językowych długo nudzić się nie powinnam. Wolałabym jednak etno niż iberystykę, bo z tego co sie orientuję (oczywiście w Poznaniu nic z calą pewnością orzec nie można :D) jest tam wysoki poziom angielskiego (240 godz.) A jeśli nie dostałabym się na zajęcia z hiszpańskiego (to śmieszne, że nie ma żadnych zasad co do zapisywania się na języki i można mieć zwyczajnego pecha...), to wybiorę arabski, o którym naturalnie ani zielonego, ani żadnego innego pojęcia nie posiadam.
        Czy w świetle Twoich relacji o innych MISH-owcach studiujących etno, radziłabyś mi wybrać wariant z dwoma indeksami? Już od pierwszego roku? Martwi mnie to trochę, bo zanim wkręcę sie w studiowanie (a wiadomo, że z MISH-em są i będą przeboje), może mi być ciężko połączyć dwa kierunki. Czy uważasz, że to porywanie się z motyką na dziekanat UAM-u, czy sprawa dość realna?
        Dzięki za cenne informacje i pozdrawiam :)
        • tawananna Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 07.08.06, 00:18
          Cieszę się, że na coś Ci się przydałam :))

Więc, jeśli chodzi o etnolingwistykę... polecam jednak wariant z dwoma
          indeksami, skoro już ten indeks masz. Spokojniej, bezpieczniej. Co do wyboru
          między etno a iberystyką, musisz pamiętać o jednym: na etnolingwistyce
          najważniejszym przedmiotem, który będzie spędzał Ci sen z powiek przez
          najbliższe 5 lat ;), nie jest hiszpański czy arabski, a właśnie angielski. Pod
          względem intensywności nauki, liczby testów i teścików, trudności egzaminów
          itd. - angielski zdecydowanie tu dominuje i wybór etnolingwistyki jest w
          pierwszej kolejności wyborem angielskiego właśnie. Przemyśl to :)

Nie mogę być obiektywna, bo jak pewnie czytałaś na forum, ja zrezygnowałam z
          etnolingwistyki - byłam zawiedziona. Studiowałam ją właśnie obok MISH-u, z
          drugim indeksem.

Jeśli chodzi o zapisy na języki, pamiętaj, że nawet jeśli w pierwszym rozdaniu
          będziesz miała pecha, zawsze można próbować różnych sposobów, żeby przenieść
          się na wymarzony język ;)
          • krystynasz Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 07.08.06, 11:39
            Trzy pytania do Tawananny:

1. Pisałaś: " Nawet jeśli ktoś twierdzi, że nie uda się wybrać czegoś jako kierunku wiodącego: można spróbować wziąć inny kierunek wiodący a wymarzoną neofilologię jako poboczny.". Czy oznacza to, że nie ma przeszkód w braniu filologii obcych jako kierunków pobocznych? I gdy tak właśnie zrobię, to pozwolą mi chodzić na zajęcia językowe?
            A potem będę mogła sobie uznać, że magisterka z kierunku wiodącego to dla mnie za mało i zrobić jeszcze jedną z tej pobocznej neofilologii?

2. Dlaczego nie podobała Ci się etnolingwistyka? Nie udało mi się dokopać na forum do żadnych informacji na temat wad tego kierunku...
            Nie wiesz czy jest po nim szansa by zostać tłumaczem? (języka angielskiego, egzotycznego lub jednego i drugiego)

3. W jaki sposób mam ocenić swoje szanse na możliwość studiowania neofilologii? Jak często bariery administracyjne okazują się nie do przeskoczenia? (Dużo jest ludzi, którym się jednak nie udało zrealizować marzeń o filologii obcej w ramach mish?) Wiem, że to trudne pytanie, ale niestety nie potrafię w ciemno jechać na drugi koniec Polski...

Pozdrawiam:)
          • amkonstancja Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 07.08.06, 11:56
            Słyszałam juz trochę o wysokim poziomie angielskiego i wlaściwie na tym wlaśnie mi zależało. Kierunek z resztą polecił mi mój anglista, kiedy jeszcze nie miałam pojęcia, że coś takiego funkcjonuje na UAM-ie. Oczywiście początkowo myslałam o samej etnolingwistyce, a dwa indeksy (i to z MISH-em) wydają się być dużym wyzwaniem, ale nie bez kozery jesteśmy "studentami indywidualnymi" :)
            Tak więc prawdopodobnie zdecyduję się na jednoczesne ciągnięcie tych kierunków, a jeśli nie dam rady - no, coż... "nikt nie jest doskonały" ;)
            Jeśli to nie jest wścibskie pytanie, to jestem ciekawa, co właściwie zniechęciło Cię do etno? A jaki język specjalizacyjny studiowałaś?
            Pozdrowionka!
            • krystynasz Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 07.08.06, 13:26
              Co do Instytutu Orientalistyki - przy piątym telefonie złapałam wreszcie kompetentnego (podobno) człowieka, który tylko na mnie nakrzyczał i dał mi 100%ową pewność, że żadnej filologii orientalnej sobie w ramach mishu nie postudiuję.
              A Tobie Friket udało się czegoś dowiedzieć na temat tych filologii?

Mam dość i chyba jednak odpuszczę sobie studia na uam - to nie na moje nerwy;).
              • scobin Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 07.08.06, 13:34
                Krystynasz:
                > Mam dość i chyba jednak odpuszczę sobie studia na uam -
                > - to nie na moje nerwy;).

O właśnie... Muszę zaktualizować poradnik pod tym kątem. :-)
              • friket Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 07.08.06, 21:35
                Dzisiaj byłem potwierdzac papierki w Gnieźnie, wiec nie miałem okazji
                dzwonić... MOże spróbuję jutro, chociaż mnie przeraziłaś trochę ;) Rozumiem, że
                pytałaś o możliwosć wybrania takowej filologii jako kierunku wiodącego? A czy
                uzyskałaś jakiekolwiek informacje na temat pojawiania się na samych wykładach
                (z naciskiem na lektoraty)?
                • friket Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 08.08.06, 12:39
                  Dzwoniłem... Podobno jakaś odpowiedzialna i doinformowana osoba będzie dopiero
                  w czwartek między 12 a 12.30... Na pewno będę dowiadywał się dalej.
                • krystynasz Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 08.08.06, 15:13
                  Pytałam tego pana o filologie orientalne jako:

1.kierunek wiodący - tu usłyszałam stanowcze "nie" i twierdzenie, że Instytut Orientalistyki ani nie należy do MISHu, ani się nie zbiera do przyłączenia

2.kierunek poboczny - Tawananna coś o tym pisała i liczyłam, że ten pan może mi rozjaśni temat. Zamiast tego usłyszałam wzburzone: "Jak pani to sobie wyobraża?! Język od podstaw, którego jest dwadzieścia parę godzin w tygodniu robić jako kierunek poboczny? Jak opuści pani tydzień, to juz się tego nie będzie dało nadrobić..itp.".

Po takich tekstach nie miałam już siły pytać go lektoraty i marzyłam tylko by odłożyć słuchawkę.

Mam nadzieję, że będziesz miał więcej szczęścia i trafisz na kogoś bardziej przyjaznego studentom. Napisz potem proszę czego się dowiedziałeś.

Powodzenia:).
      • scobin Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 07.08.06, 13:28
        O, to ja też mam pytanie. Czy orientujesz się, Asiu, na które przedmioty dobrze byłoby chodzić na UAM-owej anglistyce? Na przykład z tego spisu:

ects06.wmid.amu.edu.pl/ects/DegreeProgrammeView.do?lang=pl&dpId=11021 ?

Żeby sprecyzować pytanie: chciałbym tak pokierować swoją nauką angielskiego na tych studiach, żeby łatwiej mi było czytać/tłumaczyć teksty psychologiczne. Myślałem też nieśmiało (w ramach psychologii) o Socratesie (wówczas pewnie z dziekanką na MISH-u) tudzież jakimś stażu albo studiach doktoranckich w USA/UK, ale na razie kompletnie nic mi o tym nie wiadomo (może poza Socratesem). (W wolnej chwili pogrzebię w Google'u: www.google.pl/search?sourceid=navclient&ie=UTF-8&rls=GGLD,GGLD:%20%202005-45,GGLD:en&q=ph%2Ed+program+in+psychology ).

Wot, na przykład praktyczna nauka języka angielskiego. Z czym to się je? Nie za duże obciążenie? Sensowni prowadzący? Warto? :)
    • jazzkam gdzie ten mish 08.08.06, 19:10
      zastanawia mnie jedno: w rekrutacji na wasz mish wygląda to tak na stronie
      uniwerku, że mish jest tylko w gnieźnie. niech mi ktoś poda link który rozwieje
      te wątpliwości
      • scobin Re: gdzie ten mish 08.08.06, 22:00
        Takiego linku pewnie nie ma. ;] Ale masz moje słowo, że zajęcia odbywają się w Poznaniu. Jedynym wyjątkiem jest jeden z przedmiotów obowiązkowych na I roku (i być może jeszcze coś na dalszych latach
    • friket Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 09.08.06, 14:20
      jeszcze jedno pytanie mam... jak to wygląda z poziomem języka angielskiego na
      UAMie? Czy nie kombinując z kierunkami w stylu etnolingwistyki mam szanse
      dostać się do grupy stworzonej np. pod CAE?
      • scobin Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 10.08.06, 17:27
        Friket:
        > jeszcze jedno pytanie mam... jak to wygląda z poziomem języka angielskiego na
        > UAMie? Czy nie kombinując z kierunkami w stylu etnolingwistyki mam szanse
        > dostać się do grupy stworzonej np. pod CAE?

Ja byłem na razie tylko na lektoracie z angielskiego dla studentów psychologii. Jest całkiem przyjemny, a i nauczyć się można w miarę sporo.

Podobno wymagające lektoraty są też na językoznawstwie; można także sprawdzić kognitywistykę.

Najlepiej w ogóle popytać znajomych o dobrych prowadzących i dobre grupy. (Ja mogę polecić sprawdzenie lektoratu p. mgr Beaty Korczyńskiej dla I, a potem II roku psychologii
    • bergerofont Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 09.08.06, 19:46
      Załóżmy, że zgodzą się udostępnić nam jakąś filologię w pełnym wymiarze jako
      jeden z kierunków wiodących lub nawet pobocznych...

Czy 420 godzin zajęć praktycznej nauki języka na rok (tyle wg planu jest dla gr
      poczatkującej na fil. hiszpańskiej) to strasznie dużo?
      Oczywistym jest, że nie ma mowy o opuszczeniu kilku godzin w tygodniu... Czy w
      takim razie nie będzie kolidowało z pozostałymi miszowymi przedmiotami, albo w
      najlepszym przypadku bardzo przeszkadzało w ułożeniu planu na innych wydziałach?

mam coraz więcej wątpliwości, ale wciąż jeszcze trochę samozaparcia;)
      pozdrawiam
      • scobin Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 10.08.06, 19:10
        > Oczywistym jest, że nie ma mowy o opuszczeniu kilku godzin w tygodniu...
        > Czy w takim razie nie będzie kolidowało z pozostałymi miszowymi
        > przedmiotami, albo w najlepszym przypadku bardzo przeszkadzało
        > w ułożeniu planu na innych wydziałach?

Wykłady można opuścić (czasem szkoda, ale często nie), a na ćwiczenia chodzić do innej grupy/innego prowadzącego (chociaż czasami szkoda planu/prowadzącego). Praktyczna nauka języka też jest pewnie w paru grupach, więc jakoś powinno się to dać zrobić. Choć
    • friket Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 10.08.06, 12:16
      A więc... Dzwoniłem do Instytutu Orientalistycznego, gdzie miał dyżurować jakiś
      doinformowany Pan i się nie zawiodłem ;) Teoretycznie nie powinno być problemów
      MISHowych z dostepem do drugiego języka (dla sinologów i japonistów od II roku
      studiów wprowadany jest drugii język orientalny), ale nie wiadomo jeszcze jakie
      języki będą do wyboru. Niestety, Pan zasugerował, że (o ile dobrze go
      zrozumiałem) w nauce japońskiego czy chińskiego wykorzystuje się wiadomości,
      które zostały przez nich gdzieś tam wcześniej przyswojone na pierwszym roku
      studiów... Dlatego dla osób z zewnątrz może być to dużym problemem. Mam się
      przypomnieć po 18 wrzesnia. To tyle ode mnie.
      • krystynasz Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 10.08.06, 12:26
        Zauważyliście, że ci wszyscy ludzie w sekretariatach mówią jak Pytia - nigdy nie wiadomo na pewno, o co im chodziło?;)
        To, co napisałeś Friket brzmi optymistycznie. Ja tylko zadzwoniłam raz jeszcze do Gniezna by się przekonać, że nikt nic nie wie o planowanym dołączeniu neofilologii od przyszłego roku. Dlatego poczekam na powrót z urlopu dyrektora mish - ma być osiągalny po 15 sierpnia. Może on będzie coś wiedział (no, wypadałoby;)).
        • amkonstancja Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 10.08.06, 19:46
          ja dodzwonilam sie dzis wreszcie do tzw. osoby kompetentnej na etnolingwistyce, czyli do p. Kordka, który o ile się nie myle, prowadził drzwi otwarte w Instytucie Językoznawstwa w marcu. Wyczułam w jego głosie charakterystyczną nutkę zniecierpliwienia, kiedy wspomniałam o MISH-u. Potwierdził to, co wcześniej przkazywała Krystyna. Na wykłady na etno wstep wolny ma każdy student UAM-u, ale wielu chcialoby chodzić na same zajęcia językowe, dlatego nie ma kategorycznie takiej możliwości :/ Nie potrafił mi niestety odpowiedzieć na pytanie, czy zaliczenia na etno mogą byc uznawane na MISH-u.
          Co ciekawe nie wiedział też, czy na etno studiuje ktoś z MISH-u, co wynika z danych na stronie CEG-u...
          Czyli z każdym niemal pytaniem trzeba dzwonić do innej 'instytucji'. rzeczywiscie na nude i brak wrazen narzekac nie będziemy mogli ;)
          Pozdrawiam.
          • friket Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 10.08.06, 22:54
            jeszcze taka luźna refleksja ode mnie... Czy Wy też odnosicie wrażenie, że
            gdyby nie to forum o całym MISHu, o tym jak to wyglada w praktyce, czego się
            spodziewać, gdzie szukać, kogo pytać itd nie mielibyście zielonego pojęcia? :)
            gdy dostarczałem w Gnieźnie resztę dokumentów i potwierdzałem chęć udziało w
            projekcie MISH ;) miałem nadzieję, że dostanę jakis regulamin studiów czy
            cuś... Jakies zasady itd. A tu nic. I nie zrozumcie mnie źle - nie mam o to do
            nikogo żalu, natomiast po raz kolejny uswiaodmiłem sobie jak pomocne jest to
            miejsce. I z tego miejsca ukłony dla Tawi... :)
            • krystynasz Re: filologie nowożytne w ramach MISH na UAM 28.08.06, 18:21
              Informacja uzyskana od prof. Loby: filologie na pewno wejdą w skład mishu w roku szkolnym 2007/2008, wszystkie z wyjątkiem orientalnych. Nie uzyskałam odpowiedzi na pytanie czy już w tym roku będzie można chodzić na zajęcia na wydziale neofilologii.

Pozdrawiam poznańskich mishowców, do których niestety nie dołączę z powodu nieprzezwyciężalnego oporu rodziców.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka