Dodaj do ulubionych

Zachowanie praw studenckich

03.07.06, 17:56
Jestem na V roku, prace mam zamiar bronić we wrześniu.W sekretariacie
dowiedziałem się ze nie moge dostać zaświadczenia że jestem studentem,
ponieważ wraz z sesją utraciłem prawa st. Czy to jest zgodne z prawdą?
Dziekuje za odpowiedzi;))
Obserwuj wątek
    • przerach Re: Zachowanie praw studenckich 03.07.06, 18:37
      To jest prawda i ... zgodna z prawem. W organizacji roku akademickiego (podpisanej przez Rektora) oraz w uchwale Rady Wydziału zostały określone terminy sesji oraz obrony prac dyplomowych (licencjackich i magisterskich). Jeżeli nie dotrzymałeś tych terminów, a nie wystąpiłeś do Dziekana o przedłużenie terminu obrony (sesji), obowiązkiem władz Wydziału było skreślenie Ciebie z listy studentów. Przystąpienie do obrony odbędzie się po reaktywacji, o którą musisz jednak wystąpić.

Podstawą prawną działania Dziekana w tej sprawie jest art. 190, ust. 1 pkt 3 ustawy 'Prawo o szkolnictwie wyższym' z dnia 27 lipca 2005 roku (Dz.U. z 2005 r.
      nr 164, poz. 1365), zgodnie z którym "Kierownik podstawowej jednostki organizacyjnej - Dziekan (przyp. PR) skreśla studenta z listy studentów,
      w przypadku: (...) 3) niezłożenia w terminie pracy dyplomowej lub egzaminu dyplomowego".
      Zgodnie z ust. 3 ww. artykułu studentowi przysługuje odwołanie do rektora, którego decyzja jest ostateczna.

Proponuję zapoznanie się z Regulaminem studiów oraz z obowiązującą na Twojej uczelni i wydziale organizacją roku akademickiego.
    • anonimmowy Re: Zachowanie praw studenckich 03.07.06, 18:57
      Hmm, jak mam w takim razie to rozumieć? z regulaminu moich studiów:
      § 12
      2. Jeśli egzamin dyplomowy odbywa się po terminie zakończenia ostatniego roku
      (semestru) studiów, to do dnia egzaminu dyplomowego student zachowuje
      uprawnienia studenckie z wyjątkiem prawa do korzystania z pomocy materialnej,
      określonego odrębnymi przepisami.
      § 13
      1. Student zobowiązany jest złożyć pracę dyplomową nie później niż w ciągu
      czterech miesięcy od dnia zakończenia zajęć w ostatnim semestrze studiów.
      2. W przypadku niezłożenia pracy w ustalonym terminie dziekan podejmuje decyzję
      w trybie §9. Nie obowiązuje w tej sytuacji ograniczenie dotyczące powtórnego
      powtarzania z §11 ust. 1.

Poza tym, odszukałem zaświadczenie wypisane w kwietniu gdzie wyraźnie jest
      napisana data zachowania praw studenckich: 30.09.2006 - zaświdaczenie wypisane
      przez ten sekretariat
      O co w takim razie chodzi?

• przerach Re: Zachowanie praw studenckich 03.07.06, 19:20
        anonimmowy napisała:

> Hmm, jak mam w takim razie to rozumieć? z regulaminu moich studiów:
        > § 12

Musisz to wyjaśnić u źródła, czyli na swojej uczelni. Regulamin rzeczywiście może takie zasady zawierać, ale pamiętaj, iż jeśli ten jest niezgodny z Ustawą, obowiązują postanowienia tej ostatniej. Niemniej poniższy zapis:

> 2. Jeśli egzamin dyplomowy odbywa się po terminie zakończenia ostatniego roku
        > (semestru) studiów, to do dnia egzaminu dyplomowego student zachowuje
        > uprawnienia studenckie z wyjątkiem prawa do korzystania z pomocy materialnej,
        > określonego odrębnymi przepisami.

może przemawiać na Twoją korzyść, ale może okazać się, że uczelnia stosuje go wobec osób kończących studia I stopnia, wobec których istnieje pewność, że studia II stopnia odbywać będą na tej samej uczelni. Tak się składa, że przy okazji akredytacji sprawdzany jest również Regulamin studiów; niewykluczone, że niektóre zapisy zostały zakwestionowane i a uwagi zostaną uwzglednione dopiero w nowelizacji.

> § 13
        > 1. Student zobowiązany jest złożyć pracę dyplomową nie później niż w ciągu
        > czterech miesięcy od dnia zakończenia zajęć w ostatnim semestrze studiów.

Czy tego terminu dotrzymałeś?

> Poza tym, odszukałem zaświadczenie wypisane w kwietniu gdzie wyraźnie jest
        > napisana data zachowania praw studenckich: 30.09.2006 - zaświdaczenie
        > wypisane przez ten sekretariat
        > O co w takim razie chodzi?

Odpowiedź na to pytanie znajdziesz wyłącznie w swoim dziekanacie. Tak w zasadzie to jego praca podlega również przepisom KPA, więc na Twoje podanie o wydanie zaświadczenia w przypadku odmowy MUSISZ uzyskać odpowiedź na piśmie, od której możesz się odwoływać.

Zanim zaczniesz wyczerpywać drogę ustawowo-regulaminową porozmawiaj z Dziekanem (Prodziekanem).
      • przerach Re: Zachowanie praw studenckich 03.07.06, 19:28
        anonimmowy napisała:

> 2. Jeśli egzamin dyplomowy odbywa się po terminie zakończenia ostatniego roku
        > (semestru) studiów, to do dnia egzaminu dyplomowego student zachowuje
        > uprawnienia studenckie z wyjątkiem prawa do korzystania z pomocy materialnej,
        > określonego odrębnymi przepisami.

Bo datą ukończenia studiów jest data obrony (przeprowadzonej w określonym przez uczelnię terminie) - do tego czasu, tj od złozenia pracy (końca zajęć) do dnia obrony pracy dyplomowej student zachowuje uprawnienia, np. do końca lipca, gdy wyznaczono mu obronę.

> 1. Student zobowiązany jest złożyć pracę dyplomową nie później niż w ciągu
        > czterech miesięcy od dnia zakończenia zajęć w ostatnim semestrze studiów.

Co może być odczytane i tak, że chodzi o studia kończące się w połowie roku akademickiego (nieparzysta liczba semestrów), a wówczas owe 4 miesiące mają gwarantować uczelni złożenie prac dyplomowych i ich obrony w terminie założonym w organizacji roku akademickiego.

To tylko są możliwe interpretacje - jak pisałem: pytaj u źródła!
      • przerach Re: Zachowanie praw studenckich 03.07.06, 19:58
        > Poza tym, odszukałem zaświadczenie wypisane w kwietniu gdzie wyraźnie jest
        > napisana data zachowania praw studenckich: 30.09.2006 - zaświdaczenie wypisane
        > przez ten sekretariat. O co w takim razie chodzi?

Może o to, że w kwietniu dziekanat wystawił zaświadczenie w założeniu, że w terminie oddasz pracę dyplomowa, co pozwoli przeprowadzić obronę do końca września. Jeżeli teraz masz problemy z uzyskaniem zaświadczenia, mogłoby to wynikać ze skreślenia z listy wskutek nie złożenia pracy. W takim przypadku powinieneś jednak otrzymać decyzję o skreśleniu. Myślę - co powtarzam ponownie - że bez rozmowy z Dziekanem (Prodziekanem) nie obędzie się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka