Dodaj do ulubionych

Do studentów dziennych!!!

05.07.06, 12:32
Napiszcie ile kasy potrzeba wam aby się utrzymać na studiach (miesięcznie).
Najlepiej sudenci z Katowic, Krakowa i Poznania. Ale piszcie wszyscy!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Aga Re: Do studentów dziennych!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 12:36
      Poznan: 300-400zł mieszkanie, zalezy gdzie znajdziesz, no a "na zycie" tez ok
      400 zł:)
      • Gość: minimum Re: Do studentów dziennych!!! IP: *.chello.pl 05.07.06, 12:48
        Warszawa: ok 400-500 na mieszkanie (ze wspollokatorami), na zycie jakies 500 zl.
        ale jak dla mnie to glodowe warunki. kupe kasy wydaje sie na ksero. karta
        miejska na 3 mies kosztuje ok 80 zl. tanie piwo w pubie ok 5 zl, ale zwykle
        okolo 7. wejscie na impreze 15-20. zalezy czy chcesz siedziec w domu, czy od
        czasu do czasu wyjsc. obiad w barze mlecznym ok 7-10 zl. zreszta jakby sie nie
        oszczedzalo i tak brakuje kasy. ale w warszawie latwo znalezc jakas prace dla
        studenta, nawet dziennego wiec zawsze mozna dorobic.
        • Gość: natka Re: Do studentów dziennych!!! IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 05.07.06, 12:57
          no ja moge sie o wawie wypowiedziec.500 zl na mieszkanie z jedna wspolokatorka
          (ale 3 pokoje:D)na zycie jakies 500-600(malo imprez,piwa itp wiec sporo kosztow
          odpada)ja pracuje i idzie znalezc przyzwoita prace wiec spoko mozna sie
          utrzymac z lekka pomoca rodzicow a nawet bez niej
          • Gość: ejcz Re: Do studentów dziennych!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 14:23
            dobrze zrozumiałam, że we 2 wynajmujecie za 1000 zł. 3pokojowe mieszkanie??? w
            warszawie?? no nie wierzę. to jakiś znajomy Wam wynajmuje?
            • Gość: natka Re: Do studentów dziennych!!! IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 05.07.06, 19:44
              nie.dobrze zrozumiales:D.po prostu genialnie trafilysmy.wlasciciele
              fantastyczni,nie chca zdzierac ze studentek.mielismy mieszkac we trojke-jeszcze
              kolega ale nie chcieli koedukacyjnego...zalezalo im na 2 porzadnych
              dziewczynkach:P.w dodatku swietna lokalizacja i warunki...nie moglysmy lepiej
              trafic...
              • Gość: ejcz Re: Do studentów dziennych!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 19:49
                oj, to tylko pogratulować, szczególnie jak mieszkanie jest ok i nie na końcu
                świata! może i ja się przeniosę do warszawy ;) we wrocławiu takich miłych
                włascicieli nie ma... PS: z koedukacją problemu nie będzie - jam dziewczynka.
                • Gość: natka Re: Do studentów dziennych!!! IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 05.07.06, 19:55
                  nie ma sprawy:P mamy jeden wolny pokoj(teraz nazywamy go graciarnia-bo tam
                  trzymamy wszystkie swoje rzeczy ktore nam pokoje zasmiecaja:P)tylko uprzedzam
                  jest najmniejszy i nie ma w nim łózka(ale jest nieuzywany komputer)
        • madzia_k Re: Do studentów dziennych!!! 05.07.06, 20:02
          zazdroszcze wam w Warszawie tanich biletow, w Krakowie karta studencka na jeden
          miesiąc kosztuje 47 zl :(((
        • Gość: elmoo Re: Do studentów dziennych!!! IP: *.nat.student.pw.edu.pl 06.07.06, 00:01
          normalnie brechta :)) 500 zeta na jedzenie i to jest glodowka? spokojnie ja sie
          utrzymuje za 600 zeta (jedzenie plus mieszkanie) no chyba ze chcialbym lazic po
          pubach i jesc obiady w barach a nie gotowac sobie.
    • Gość: Aga Re: Do studentów dziennych!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 12:58
      No sieciówka w Poznaniu tania nie jest, jesli w Warszawie kosztuje ok 80 zł 3
      miesieczny bilet, to w Poznaniu 93 zł - 3mies bilet.
    • Gość: agh Re: Do studentów dziennych!!! IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.06, 13:13
      Kraków: 230 zł akademik, na życie - nie więcej niż 400 zł, i jeszcze da się umiarkowanie poimprezować
      • Gość: ..... Re: Do studentów dziennych!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.06, 14:28
        mam swoje mieszkanie w miescie w ktorym studiuje, place czynsz 330 zlotych do
        tego internet, kablowke, prad, gaz wiec wychodzi najbidniej 500, 300-400 na
        benzyne no i z 700 na jedzenie i inne bzdety...
        • Gość: woli ja utrzymuje się za 630zł bo więcej nie mam IP: *.l / *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.06, 14:33
          w tym 300zł na stancję
          ciężko ale się da - wszystko zależy co jest twoim priorytetem
          • Gość: hist Re: ja utrzymuje się za 630zł bo więcej nie mam IP: *.crowley.pl 05.07.06, 17:28
            ja w krakowie mam wlasne mieszkanie (place 400 zl rachunkow) i co tydzien
            dostaje 100 zl od rodzicow. Bez problemu wystarcza. Gotuje sobie sama, nie
            chodze do barow mlecznych. Na kino czy impreze spokojnie wystarcza
    • Gość: aga Re: Do studentów dziennych!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 17:50
      poznan:mieszkanie ok 300zł+ 200 na zycie+ok 50zł na jakieś nieoczekiwane
      wydatki, czyli ok za 600zł da sie wyzyc nekoniecznie biednie;p pozdrawiam
    • Gość: Jola Re: Do studentów dziennych!!! IP: *.aster.pl 05.07.06, 20:19
      Mnie utrzymuje kilku sponsorów, więc za 4 tysiące miesięcznie naprawdę można
      przeżyć i to w miarę przyzwoicie.
      • Gość: sponsorzy Joli Re: Do studentów dziennych!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 20:24
        od dzisiaj cie nieutrzymujemy cenimy dyskrecje a ty?...nawet gotować nie umiesz;
        (
        • Gość: sponsor 1 Re: Do studentów dziennych!!! IP: *.euro-net.pl 05.07.06, 20:32
          Jola, kupuj okulary, bo zupa była za słona.
          • Gość: sponsor 2 Re: Do studentów dziennych!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 20:34
            koszulę mi zafarbowałaś!
            • Gość: Jola Re: Do studentów dziennych!!! IP: *.aster.pl 09.07.06, 18:23
              Rysiek, Dżidżi i Tajfun, dajcie spokój, przecież nie napisałam, że to Wy mnie
              sponsorujecie. No dobra, jak się spotkamy, to będę miała szerszą ofertę dla
              każdego z Was.
              • Gość: sponsor1 Re: Do studentów dziennych!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 00:22
                ooo ty ?!!! co to za kolesie ?? zadnego z nich nie znam ,a moi kumple ( twoi
                sponsorzy,znaczy ja jestem ten główny) w ogole o nich nie slyszeli!!,nie chcemy
                twojej oferty!możesz sie wypchać ( mam łzy w oczach ,tak mnie to
                dotkneło ,zwlaszcza te 2 dolary ,ktore dałem za Ciebie :((
    • Gość: Ja Re: Do studentów dziennych!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 20:34
      Katowice -600zł ale całkiem skromnie
      • Gość: fre Re: Do studentów dziennych!!! IP: *.ecs / *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.06, 23:57
        powoli mnie to przeraża, jak to dużo kosztuje wszystko :( szczegolnie jak sie
        jest z biednej rodziny,to nie jest za ciekawie.
        • Gość: Ja Re: Do studentów dziennych!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.06, 00:05
          pierwszy rok to zbierasz doświadczenia uczysz się kobinowac a potem już wiesz co
          i jak gdzie na czym mozna zaoszczędzić wiec będzie lepiej
    • motylek_86 Re: Do studentów dziennych!!! 06.07.06, 00:15
      Kraków - 600 zł spokojnie mi wystracza (w tym 260 za akademik)pozdrawiam
      • Gość: grztgrzt Re: Do studentów dziennych!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.06, 19:17
        ok. 1000 zł. ( nieokłamujmy sie lubie sie czasem napić browara i pale papieroski )
    • Gość: Warszawa Re: Do studentów dziennych!!! IP: *.kablowka.waw.pl 06.07.06, 19:28
      Warszawa
      Minimum 150 zł (poniżej wegetacji)
      Kiepsko 800 zł (wegetacja)
      Średnio 1400 zł (do przeżycia)
      Dobrze 2500 zł (normalne życie ale bez specjalnych wspomnień)
      Bardzo dobrze 4000 zł (normalne życie ale ze wspomnieniami)
      Wyśmiecnicie na warunki polskie ok 8000 zł (tak warto studiować)
      Wyśmienicie na warunki europejskie ok 15 000 zł (no i te wyjazdy)
      • Gość: olcia Re: Do studentów dziennych!!! IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 06.07.06, 19:37
        ja tam za te 2 500 tez mialbym wspomnienia:P
        • Gość: minimum Re: Do studentów dziennych!!! IP: *.chello.pl 06.07.06, 23:15
          dla mnie zycie ponizej kwoty 1000-1200 to jest wegetacja. liczy sie kazdy
          grosz. odmawia sie sobie batonika. kupuje najtanszy chleb (bo z ziarnami za
          drogi) margaryne zamiast masla, pudlo zupek za 1zl. od wyjscia na piwo zawsze
          sie wykreca bo glupio siedziec i saczyc wode przez kilka godzin. itp.
          ja jestem z biednej rodziny, rodzice mi nie pomagaja. raczej ja pomagam im. i
          jakos zyje.
          i nie mam zamiaru szczypac sie z kazdym groszem i heroicznie oswiadczac ze za
          600 zl da sie wyzyc. bo to nie jest zycie. a moim priorytetem jest nie obudzic
          sie po studiach tylko po to spojrzec wstecz i zalowac zmarnowanych,
          przebiedzonych studenckich lat.

w warszawie trzeba byc wyjatkowo niezaradna osoba zeby nie znalezc pracy.
          studiuje dziennie i od poczatku pracuje. to nie jest problem. trzeba tylko
          chciec.

i nawet za te 1400 mam wspomnienia ;]
          • Gość: m Re: Do studentów dziennych!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.07.06, 23:33
            to pochwal sie nam gdzie tak wspaniale pracujesz w warszawie?
            • Gość: kaczors Re: Do studentów dziennych!!! IP: *.nsm.pl 07.07.06, 09:15
              no wlasnie, jak studiowac dziennie i pracowac? w jakich zawodach jest praca?
              • Gość: gosia Re: Do studentów dziennych!!! IP: *.przasnysz.mm.pl 07.07.06, 09:50
                w tym roku zaczynam studia raczej daleko od domu (350 km)i też boje się
                kosztów, ale pozostaje jescze kredyt studencki do rozważenia,
            • Gość: minimum Re: Do studentów dziennych!!! IP: *.chello.pl 10.07.06, 18:00
              w sklepie z ciuchami w warszawskim centrum handlowym podstawa za etat 1200
              netto + premia od sprzedazy. moge ulozyc sobie grafik jak chce wiec praca nie
              jest problemem. wpisuje, kiedy mam zajecia i w tych godzinach wiem ze nie
              dostane zmiany, moge pracuje w weekendy (wiekszosc dziewczyn jest z zaocznych)
              plus 1-2 dni w tyg.
              pracy szukalam przez tydzien. zaproponowano mi jeszcze podobne stanowisko w
              dwoch innych butikach ale tutaj bylo najsympatyczniej.

nigdy jeszcze w warszawie nie szukalam pracy dluzej niz tydzien.
              wczesniej bylam
              kelnerka: zarabialam ok 1200 (rzadko dostawalo sie napiwki)
              pracowalam w obsludze klienta: 1000 zl
              jako telemarketerka tez ok. 1000 (praca dorywcza)
              w innym butiku: 5 zl za godzine /do pomocy

w wawie o prace jest bardzo latwo. tyle ze o kiepska.
          • Gość: Jola Re: Do studentów dziennych!!! IP: *.aster.pl 09.07.06, 18:21
            To chyba moja koleżanka z agencji reklamowej Różowa Rybka.
    • Gość: trg Re: Do studentów dziennych!!! IP: *.bmj.net.pl / *.bmj.net.pl 09.07.06, 19:25
      krakow: ok 350zl mieszkanie + ok 400-500zl na zycie i przyjemnosci + ok 100zl
      komunikacja miejska i powroty do domu + czasem jakis ciuch lub szalenstwo na
      imprezie!
      raz miesiac za 800zl a raz za 1000zl (zabawa w juwenalia, ksero w sesji lub
      masowy zakup srodkow czystosci, bo akurat wszystkie sie skonczyly)!
      • Gość: MMM*** Re: Do studentów dziennych!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 23:52
        Kraków-mieszkanie 400, na życie ok.400(kino, piwko, mecze wliczone:P), jak sie
        nie szaleje to na życie nawet 200 wystarczy, ale generalnie 800-900 mi ze
        wszystkim wychodzi, miesięcznego nie kupuje, bo mieszkam w centrum i mam
        wszędzie blisko :) no i jakoś specjalnie nie oszczędzam hehe, studia to w końcu
        studia, a i jeszcze coś: o robotę dla studentów naprawdę łatwo....
        • Gość: C4 Re: Do studentów dziennych!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 00:42
          Tygodniowo z dojazdem do krk i zpowrotem do rodzinnej miejscowosci (mieszkanie w
          krk ) wychodzi mnie max 50zł czasem troche wiecej. Jednak czesto z biletami(6zł
          mieszcze sie w kwocie 40zł. Gdybym nie pił tyle kawy na uczelni to i w 20zł bym
          sie zmiescił dużo zeczy mozna z domu przywiesc i chlep z woda dokupywac przez
          cały tydzien.
    • Gość: jxf Re: Do studentów dziennych!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 15:30
      opole- akademik 260 zł, ok. 500-550 zl żarcie, piwko trzy razy w tygodniu,
      tytoń itp. 100-150 zł- teatr, koncert, wypad w polskę, 100-150 zl- ciuch,
      kosmetyk itp. żarcia z domu nie zabieram, bo mieszkam 300 km stąd, dorabiam,
      mam stypę socjalną, mieszkam z chłopakiem. ogółem 1200-1400 zł na głowę
      wystarcza, ale luksusem bym tego nie nazwała.
    • Gość: andrzej Wa-wa IP: 82.139.44.* 10.07.06, 16:45
      W warszawie wydawałem miesiecznie 1,8 zł od mieszkania przez jedzenie po bilety
      • Gość: marta Re: Wa-wa IP: *.orange.pl 18.07.06, 00:52
        wroclaw 600zl,skromnie
        • Gość: lukario Re: Wa-wa IP: *.gskgonet.com.pl / 217.96.23.* 18.07.06, 07:50
          A jak się przedstawia sytuacja w Lublinie i Kielcach?
          • Gość: lublin Re: Wa-wa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 11:58
            700 zeta spokojnie wystarcza
            • Gość: Dugo Re: Wa-wa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.06, 13:42
              Ja w Lublinie wydaje około 800-950 zeta, 300 stancja + 400 żarcie, 100-200
              browar i fajki, w okresie sesji wzrasło do 200 za same fajki ;) No ale przyznam
              że z tą kasą raczej nie wegetuję, chociaż szaleć się też nie da, ale na pewno da
              się przeżyć bez zbytnich problemów. PS. Na roku miałem osoby które żyły za 500
              zł i to już jest hardcore
              • rangersss Re: Wa-wa 18.07.06, 13:52
                Poznan - 1200 zeta starcza na wszystko. Idzie za to dobrze pobalowac ;> Jedzonko
                biore z domu...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka