Dodaj do ulubionych

wyniki mnie zszokowały totalnie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 21:23
byłam dobra z polaka, nigdy nie miałam wiekszych trudności z wypracowaniami
czy też komunikacją, marzyłam o filologii polskiej sp: edytorstwo i
komunikiacja medialna, a tu bachccccccccccccccccc moje marzenia poległy w
gruzach.Nie wiem co mam teraz zrobic bo z maturki mam zaledwie 53% i nie mam
pojęcia dlaczego tylko tyle!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Co ja mam teraz zrobić isc
na zaoczne???? czekać cały rok? czy iśc na inny kierunek??
Obserwuj wątek
    • Gość: Sandy Re: wyniki mnie zszokowały totalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 21:27
      też jestem zszkowana,najkrócej mozna ując to tak że młodzież coraz głupsza:/ ta
      cała reforma od początku była g...warta.Wiedza teoretyczna jest ważna i powinna
      być również egzekwowana np.znajomośc lektur a nie tylko"myślenie"jak to
      maturzyści najczęściej mówią,bo własnie czytając ,wchłaniając ucza się myśleć
      logicznie.Z jednej strony szok ale z drugiej z taką wiedzą,albo raczej jej
      brakiem starej matury tez nie zdałby duzy procent.A z pretensjami do
      nauczycieli!!! to oni mieli Was przygotować! od tego są,za to biorą kasę!
      • Gość: matthaus Re: wyniki mnie zszokowały totalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 22:05
        > bo własnie czytając ,wchłaniając ucza się myśleć
        > logicznie

"Każą tutaj tylko czytać, no a czytać przecież umiem" - credo tzw. chumanistów.
        Z logicznym myśleniem nie ma to wiele wspólnego.
        • Gość: Humanistka Re: wyniki mnie zszokowały totalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 22:42
          > "Każą tutaj tylko czytać, no a czytać przecież umiem" - credo tzw.
          chumanistów.
          >
          > Z logicznym myśleniem nie ma to wiele wspólnego.

może chumanisci to ktoś inny niż humanisci, założę jednak-na potrzeby tego
          postu, że błąd był niezamierzony i chciałeś dokopać komuś, kto woli czytać
          ksiązki, niż rozwiązywać zadania z matmy. chciałabym Cię po pierwsze
          uświadomić, że definicha HUMANISTY jest trochę inna, otóż zakłada rozległe
          horyzonty i zróżnicowane zainteresowania. stąd na studiach zwanych popularnie
          humanistycznymi takie przedmioty jak logika, statystyka. a i wiedza z innych
          dziedzin - np. przyrodniczych humanistom się przydaje.

a miganie się od czytania? humanisci tego raczej nie robią. nie wiem, jak
          chumanisci - o ile istnieją...
          • Gość: matthaus Re: wyniki mnie zszokowały totalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 23:05
            > może chumanisci to ktoś inny niż humanisci, założę jednak-na potrzeby tego
            > postu, że błąd był niezamierzony i chciałeś dokopać komuś, kto woli czytać
            > ksiązki, niż rozwiązywać zadania z matmy. chciałabym Cię po pierwsze
            > uświadomić, że definicha HUMANISTY jest trochę inna, otóż zakłada rozległe
            > horyzonty i zróżnicowane zainteresowania. stąd na studiach zwanych popularnie
            > humanistycznymi takie przedmioty jak logika, statystyka. a i wiedza z innych
            > dziedzin - np. przyrodniczych humanistom się przydaje.

Bingo. Zgadzam się w 100%. A chumanista to taki okaz, który czyta wszystko, co
            mu każą, a zapytany o najprostszą rzecz z biologii, fizyki czy matematyki
            przyjmuje postawę bojową i krzyczy: "przecież ja jestem humanistą!". To, że nie
            wie, to nie grzech - ale on jest przekonany, że tego NIE MUSI wiedzieć.

Uważasz, że chumaniści nie istnieją? Ja ich spotykam co krok, a jestem na
            studiach, o zgrozo, humanistycznych.

Pozdrawiam

• Gość: pola kolejna nawiedzona IP: 194.146.128.* 11.07.06, 22:27
        A z pretensjami do
        > nauczycieli!!! to oni mieli Was przygotować! od tego są,za to biorą kasę!

Zanim cos Sandy napiszesz przemyśl to sto razy, bo widzę, że masz z tym
        problemy!Chętnie zaprosze Cię,a nawet dam poprowadzić lekcje w jednej klasie!
        Oddam Ci całą swoją WIELKĄ wypłatę (700zl), że nie przetrwasz tygodnia!

Niestety Sandy, ale jakie pretensje może mieć autorka 1 postu do nauczycieli,
        bo nie rozumiem?!

Widać Twoją płyciznę w rozumowaniu (przepraszam, ale nie dam rady czytać takich
        infantylnych komentarzy)!!

• Gość: Sandy Re: kolejna nawiedzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 00:19
          to nie czytaj ich.A jeśli piszesz o niskiej wypłacie to wiedziałaś/eś na co sie
          porywasz! to co się dziwisz trzeba było zostać notariuszem,policjantem czy
          pielęgniarką w Anglii! a poza tym nauczyciel z powołania nie mówi za kazdym
          razem jak mało zarabia,w gruncie rzeczy 98%nauczycieli ma lekcje w szkole gdzieś
          a przykłada się na lekcjach prywatnych.Wyniki tegorocznej matury pokazały
          efekty"pracy"nauczycieli.To jest dopiero głupota....a lekcji nie poprowadziłabym
          bo nigdy mnie to nie pociągało,nie mam powołania i za taka kasę nie męczyłabym
          się tak..
          • Gość: pola oj Sandy..... IP: 194.146.128.* 12.07.06, 12:34
            Widać, że masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem!Ja nigdzie nie narzekałam
            na marną wypłatę!Po drugie: jestem nauczycielem z powołania i robię to co lubię!
            Efektem tego, że się WYSILAM i PRZYKŁADAM jest to, że moi wszyscy maturzyści
            zdali (uczyłam ich tylko rok,jest to technikum więc praca jest o wiele cięższa)
            choć na początku niektórzy (po kilku latach nauki!)nie umieli się przedstawić!

Na Twoim miejscu nie wypowiadałabym się, bo widać nie masz zielonego pojęcia o
            temacie!

A celem tego byś przyszła i poprowadziła lekcje było to, iż chciałam byś
            zobaczyła postawę większości uczniów! Dopiero wtedy byś pomyślała zanim coś
            napiszesz!

Ps. Ponawiam pytanie, bo nie napisałaś: jakie pretense ma mieć autorka postu do
            nauczycieli??

• Gość: edytka20 Re: kolejna nawiedzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 13:42
            mysle, ze wyniki pokazaly przede wszystkim efekty pracy maturzystow

przykre to, ale do nauki sie nikogo nie zmusi, ani mltokiem do glowy wiedzy nie
            wbije
            wyniki matury, to nie funkcja nakladow pracy nauczycielam, ale widze, ze
            wygodniej zrzucic wszystko na niego
    • Gość: Sandy Re: wyniki mnie zszokowały totalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 21:31
      a jesli o Twoje studia chodzi to najgorzej wziąć byle co-tzn cos co Cie wogóle
      nie interesuje,jesli odpowiadają Ci studia zaoczne to jasne,zstały stworzone dla
      tych którzy dziennie nie mogą albo odpowiada im nauka w tym trybie,jeśli chcesz
      dziennie dowiedz się wczesniej jakie są szanse na przeniesienie na dzienne o ile
      wogóle są ,trzeba wszystkiego dowiedziec się wcześniej żeby płaczu nie było,albo
      doucz się popraw maturę i startuj za rok,lepsze to niz zmarnować kilka dobrych
      lat na coś co Cie nie ienteresuje
      • Gość: marta Re: wyniki mnie zszokowały totalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 19:35
        nie martw się załamana,jestem finalistką wojewódzkiej olimpiady z języka
        polskiego i miałam dokładnie tyle co Ty na rozszerzeniu...marne 53%..nie
        wiem,jak to się mogło stać..wyszłam zadowolona po napisaniu pracy..poza tym
        szok był o tyle większy,że na probnej mialam 87%..czekam z niecierpliwością na
        oficjalny klucz odpowiedzi:/
        • Gość: aka Re IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 20:39
          ja byłam na szczęście finalistką olimpiady centralnej, wiec z matury (wowczas
          starej) bylam zwolniona. teraz naprawde wspolczuje tym, ktorzy musza pisac nowa
          mature. mature, ktora nie sprawdza znajomosci jezyka, umiejetnosci konstrukcji
          logicznych wypowiedzi, nie docenia ponadprzecietnosci, a jedynie dopasowanie do
          bzdurnych wymogow "z gory". jeszcze pare lat i wszyscy nauczeni doswiadczeniem
          beda umieli skonstruowac "prawdziwe" wypracowanie, tzn. wypracowanie
          maturalne:) a wszystko dlatego, ze menowscy eksperci chca nauczyc mlodych ludzi
          myslenia. ciekawe, czy im sie uda...

> nie martw się załamana,jestem finalistką wojewódzkiej olimpiady z języka
          > polskiego i miałam dokładnie tyle co Ty na rozszerzeniu...marne 53%..nie
          > wiem,jak to się mogło stać..wyszłam zadowolona po napisaniu pracy..poza tym
          > szok był o tyle większy,że na probnej mialam 87%..czekam z niecierpliwością
          na
          > oficjalny klucz odpowiedzi:/

najwieksze zdziwienie budzi wlasnie fakt, ze ci, ktorzy uczyli sie najwiecej i
          byli naprawde dobrzy przez pare lat LO, nie zdają albo zdają slabo. myla sie
          ci, ktorzy twierdza, ze ludzie inteligentni sobie poradzili a zle wypadli
          uczniowie, ktorzy ucza sie duzo, ale niepotrzebnie. w ten sposob popieramy
          krętactwo i spryt (w tym gorszym znaczeniu). widac, nie trzeba chodzic do
          szkoly, zeby zdac mature, niektorym wystarcza taka madrosc...hmm... zyciowa.
    • Gość: t Re: wyniki mnie zszokowały totalnie IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.07.06, 22:47
      Kochana, bez paniki.
      Ja jestem statym maturzystą, po maturze zdawałem na dwa kierunki - na OBA
      zabrakło mi po DWA cholerne punkty. Poszedłem do pracy i na zaoczne - to była
      najlepsza decyzja w moim życiu. Jestem dojrzalszy, samodzielny, niezależny.

1) na pewno nie CZEKAĆ cały rok - nie marnuj roku. Jak już to idź na jakis kurs
      albo do pracy.

2) inny kierunek - a po co? Skoro to i tak nie to.
    • Gość: Sandy Re: wyniki mnie zszokowały totalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 00:23
      najbardziej zakompleksieni ludzie to chyba nauczyciele.Sami się zdecydowali
      wykonywac ten zawód ale na wszystko narzekają! zawsze ta kasa kasa kasa a co z
      21%tegorocznych matuzrystów(którzy oblali egzamin)Komuś nie pasuje to niech się
      zwolni a nie pastwi w szkołach nad uczniami za to ze mało zarabia bo efektów
      pracy w większości nie widać! j.w.
      • Gość: z. Re: wyniki mnie zszokowały totalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 00:46
        nie przesadzaj Sandy z tym zakompleksieniem ,mam nauczycielkę w rodzinie ,ktora
        bardzo lubi swój zawód i rzetelnie wykonuje swoje obowiązki.Moze sie jeszcze
        zdarzyć ,że po polonistyce bedziesz marzyć tylko o jakims stałym etacie co
        czesto gwarantuje jedynie posada w szkole.Winni nie sa tyle nauczyciele co
        idiotyczne wymogi programowe,oni muszą się do tego stosować niestety.Nieraz
        widziałam jak moja siostra ślęczała nad idiotycznym kluczem i nieraz już mi
        mówiła ,że nowa reforma skutecznie zabija w uczniach inwencję ,zreszta widać to
        na przykladzie testów do liceum ,chłopak ,kóry w życiu chyba nie przeczytał
        lektury uzyskał niezły wynik 30 pkt,a ktos kto się rozpisal ,używał wielu
        metafor niestety nie spełnił wymogów i dostał analogicznie punktów mniej.
        • Gość: koko Re: wyniki mnie zszokowały totalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 00:51
          wszyscy poloniści to są żydzi!!!
          • Gość: z. Re: wyniki mnie zszokowały totalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 00:58
            i co bardzo madry naród:),niestety cie rozczaruję nie wszyscy
    • Gość: Jaja Re: wyniki mnie zszokowały totalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 00:53
      Ty uprzedzony doopku!
    • Gość: pola do załamanej:) IP: 194.146.128.* 12.07.06, 12:41
      Droga załamana,

nie ma co popadać w panikę!Niestety właśnie taka jest ta matura:słaba osoba,
      która nigdy nie przeczytała lektury dostanie często więcej punktów niż ta,
      która sie przykładała;/

Jak już ktoś wczesniej wspomniał: nie rób sobie przerwy!Musi być albo taki sam
      albo chociażby pokrewny kierunek w Twoim mieście na który spokojnie możesz
      zdawać!

Ponadto, jeżeli możesz zdawać na zaoczne na upragniony kierunek to zrób to!
      ZAWSZE jest szansa by się przenieść na dzienne! Moja koleżanka od podstawówki
      marzyła by być prawnikiem! Mimo, iż (podobnie jak Ty)była świetną uczennicą nie
      dostała się na dzienne, ale poszła na zaoczne! Przez rok bardzo ciężko
      pracowała i udało jej się przenieść na dzienne, choć słyszała, że szanse na to
      są raczej małe (nie miała żadnych znajomości)!Teraz pracuje w kancelarii:))

Nie ma co się załamywać!Widocznie tak miało być:)

PZDR Głowa do góry:)
    • Gość: k Re: wyniki mnie zszokowały totalnie IP: *.astral.lodz.pl 12.07.06, 15:10
      wez informator, sprawdz na jakich uczelniach jest polonistyka, policz osbie
      punkty, jakie uzyskalabys w rekrutacji na kazdej uczelni i porownaj z wynikami
      z zeszlych lat

wtedy ocenisz swoje szanse
      • Gość: aa Re: wyniki mnie zszokowały totalnie IP: 212.160.111.* 12.07.06, 15:55
        sa jeszcze PWSZ-ty tam przyjma na pewno. nie popelniaj takiego bledu jak ja. teraz nadrabiam kierunek ktory lubie a poszedlem najpiej na ZiM lipa jak cholera. a teraz nadrabiam lic. i wiecej nie robie mam dosc, nie mam sily mam rodzine i prace wiec widzisz zanim bedzie za pozno wez sie w garsc i przejrzyj oferty w necie tych szkolek!!
        • Gość: załamana Re: wyniki mnie zszokowały totalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 20:30
          dzięki wszystkim z arzady i za słowa otuchy!! myślałam nad tym i tak też
          zrobie, spróbuje na zaoczne a potem jak tylko bedzie szanasa przeniose sie na
          dzienne, napewno nie zrezygnuje ze swych marzeń, bo nie po to pracowałam( z
          ręką na sercu) parę kilka lat żeby przez tą jedną wpadkę na maturze miała z
          tego rezygnowac i studiować byle co!!pozdrawiam
          • Gość: aaasss Re: wyniki mnie zszokowały totalnie IP: *.chello.pl 13.07.06, 09:08
            złóż na swoj wymarzony kierunek na dzienne. zwykle jest tak ze tym ktorzy nie
            dostali sie na dzienne, proponuja miejsce na zaocznych, czy wieczorowych
            pierwszej kolejności. wiec sprobuj na dzienne, a nuz sie uda. a jak nie to
            zawsze beda te zaoczne ( a na te przymuja kazdego).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka