Dodaj do ulubionych

komparatystykaUJ vs. anglistyka Uwr lub UAM ?

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.06, 17:06
zastanawiam się co wybrać, dostałam się już na obie anglistyki, ale istnieje
(myślę) uzasadnione podejrzenie, że dostanę się też na UJ. No i jest mały
problem, bo trochę pogubiłam się w tym wszystkim i już sama nie wiem co jest
lepszą inwestycją...anglistyka to teoretycznie chyba
bardziej ,,przyszłościowy" kierunek, natomiast Kraków jako miasto daje
ogromną możliwośc rozwoju. Mówiąc krótko- jestem w ,, . ''
Obserwuj wątek
    • Gość: n. Re: komparatystykaUJ vs. anglistyka Uwr lub UAM ? IP: *.ecs / *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.06, 18:54
      fajny dylemat, ciekawe co wybierzesz-daj znać:)
      nie będę doradzać, bo to by było zbyt stronnicze z mojej strony:)
      • Gość: noniewiem Re: komparatystykaUJ vs. anglistyka Uwr lub UAM ? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.06, 18:58
        stronniczość także pożądana- poszerza perspektywę percepcji ;p zatem nie krępuj
        się ;)
        • Gość: n. Re: komparatystykaUJ vs. anglistyka Uwr lub UAM ? IP: *.ecs / *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.06, 19:01
          a jednak się powstrzymam:)
          zrób sobie tak-weź kartkę i napisz plusy i minusy każdej opcji-wtedy wszystko
          będzie jasne-popatrz na asepkty ekonomiczne-finansowe, przyszłościowe, kwestię
          własnych zainteresowań i planów, długofalowe konsekwencje:] i ci wyjdzie.
          jednakże daj znać i tak :D
          • Gość: guess Re: komparatystykaUJ vs. anglistyka Uwr lub UAM ? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.06, 19:23
            oj, zrobiłam to juz jakis czas temu;p Ale lista ciagle jest uzupelniana przy
            kazdej pozycji, co prowadzi niestety do niejakiego ,,balansu'' miedzy
            kierunkami i własciwie nie ułatwia sprawy. Dlatego chciałam zapytać kogoś
            postronnego...wiem, że ta sprawa jest głupi problem, ale to nie zmienia faktu,
            że nim jest. Dla mnie;)
    • Gość: kamek Re: komparatystykaUJ vs. anglistyka Uwr lub UAM ? IP: *.broker.com.pl 30.07.06, 22:46
      no według mnie bezapelacyjnie WROCŁAW:)ja tam studiuje i polecam,swietna
      atmosferka,fantastyczni ludzie a przede wsyztskim piękne miasto:)mam nadzieje
      ze do zobazenia!!!
      • Gość: do kamka Re: do kamka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.06, 22:48
        No faktycznie ucelowałes: Kraków czy Poznan----> Wrocław

Hiszpania czy Włochy---> Rumunia
        • Gość: kamek Re: do kamka IP: *.broker.com.pl 30.07.06, 23:39
          ty koles czytac nie umiesz...zanim zaczniesz pisac postaraj sie przeanalizowac
          pytanie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: safa Re: do kamka IP: *.chello.pl 31.07.06, 11:07
          spojrz na temat wiadomosci
          UWr też jest tam wymieniony
          • Gość: titek Re: do kamka IP: *.broker.com.pl 31.07.06, 11:45
            no własnie,jest przecież Wrocław i bardzo dobrze bo ja też się tam dostałem:)i
            bedziemy razem studiowac jesli mnie oczeta nie myla:):):):)
            PS co miało oznaczac to beznadziejne porównanie do Rumuni...?nie wiem,ale ten
            ktoś nie był chyb nigdy we Wrocławiu!!!
            • Gość: > Re: do kamka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 11:48
              CZy Ty gosciu potrafisz czytac? To nie było porownanie Wrocławia do Rumunii.
              Naucz sie cw..u czytac ze zrozumieniem!
    • Gość: mona Re: komparatystykaUJ vs. anglistyka Uwr lub UAM ? IP: 195.136.176.* 30.07.06, 22:46
      Nie ma znaczenia, gdzie studiujesz ważne żebyś była najlepsza:) Wiadomo kraków
      to kraków, ale mam koleżanke na komparystyce i nie jest zadowolona. Brak
      perspektyw. Na twoim miejscu bez zawahania wybrałabym anglistyke. Ale to tlyko
      moja opini. Powodzenia
      • Gość: dyr Re: komparatystykaUJ vs. anglistyka Uwr lub UAM ? IP: *.broker.com.pl 30.07.06, 23:25
        komparartystyka..a co mozna po tym wogóle robic????????????
    • Gość: Tak uważam Re: komparatystykaUJ vs. anglistyka Uwr lub UAM ? IP: *.is.net.pl 30.07.06, 23:28
      Poczekaj do jutra, będą wyniki na komparatystyce to wtedy będziesz mogła mieć
      wątpliwości. Moja koleżanka w tamtym roku nie dostała się na prawo (UJ), ale
      dostała się na komparatystykę i teraz twierdzi, że nie zamieniłaby tego na nic
      innego- jest zachwycona. Co kto lubi....
      • Gość: noniewiem Re: komparatystykaUJ vs. anglistyka Uwr lub UAM ? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.06, 10:42
        Dzięki za wypowiedzi:) Chwilowo moja subiektywna ,,szala" przechyla się na
        korzyść Wrocława...heh. Ale jak będę myśleć jutro, tego nie zgadnie nikt;p. W
        ostateczności rzucę monetą ;p.

Ps. A czy to nie byłą przypadkiem lekka przesada z tą Rumunią...;)?
        • Gość: > Re: komparatystykaUJ vs. anglistyka Uwr lub UAM ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 11:49
          Ale Wy jestescie chorzy, nawet czytac nie potraficie ze zrozumieniem!Proponje
          jeszcze raz to przeczytac!To nie jest porownanie Wrocławia do Rumunii, kretyni!
        • Gość: n. Re: komparatystykaUJ vs. anglistyka Uwr lub UAM ? IP: *.ecs / *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.06, 11:50
          myślę, że jednak przesada z tą rumunią. ludzie myślą schematami i później piszą
          takie rzeczy, może nawet z zawiści (?). wrocław jest teraz otwarty na młodych,
          za wszelką cenę chce przyciągnąć najlepszych (świadczą o tym choćby mozliwości
          jakie mają na tym uniwerku olimpijczycy-o wiele większy manewr wyboru kierunków
          na który mają wstęp niż np. na UJ). tu są duże możliwości rozwoju.
          poza tym jak się jest dobrym to sie wszędzie przebiję i osiągnie sukces.
          • Gość: > Re: nauczcie sie czytac ze zrozumieniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 11:56
            Nie dziwie sie, ze matura nie poszła tak dobrze, a wlasciwie dziwie sie, ze az
            tyle zdało, jesli nawet czytac ze zrozumieniem nie potrafia.
            • Gość: titek Re: nauczcie sie czytac ze zrozumieniem IP: *.broker.com.pl 31.07.06, 12:18
              wy jestescie nienormalni,mieliście poradzić dziewczynie a nie fakować ludzi.jak
              nie macie zdania to nic nie piszcie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • mmhhh Re: komparatystykaUJ vs. anglistyka Uwr lub UAM ? 31.07.06, 12:23
      Ja wybrałabym komparatystykę. Sama czekam na wyniki z filologii polskiej.
      • Gość: noniewiem Re: komparatystykaUJ vs. anglistyka Uwr lub UAM ? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.06, 21:40

Ok, to może pokuszę sie o podzielenie kilkoma moimi uwagami w tej
        kwestii;) generalnie nie ryzykuję nic prócz ewentualnego niefizycznego linczu
        za zawracanie głowy swoimi dziwnymi sprawami;p A zatem- własciwie juz dawno
        postanowiłam sobie, że pójdę na tę anglistykę i poświęcałam baaardzo dużo czasu
        nauce języka (wczesniej nie było pewne jeszcze, czy nie będzie egzaminów
        wstępnych, więc wałkowałam także historię i kulturę krajów anglojęzycznych - na
        wszelki wypadek:]). Właściwie zawsze marzył mi się Kraków, ale stwierdziłąm, zę
        na tamtejszą anglistykę pewnie i tak się nie dostanę, toteż nawet nie złożyłam
        tam papierów (czego teraz żałuję). Aż kiedyś, na krótko przed samą maturą ze
        zdziwieniem odkryłam, że chyba jeszcze bardziej fascynuje mnie język polski-
        zabawa słowem, wyszukiwanie połączeń intertekstualnych i czytanie, ach,
        czytanie...:) Dlatego złożyłam papiery także na komparatystykę i
        spec.nauczycielską UJ (i na obie się dostałam). Z drugiej strony, przecież
        anglistyka ma programowo także mnóstwo godzin poświęconych literaturze...z tym,
        że szlifując ,,inglisz" zatracam w pewnym sensie wrażliwość na słowo w
        ojczystym języku a tym samym możliwość własnego ewentualnego twórczego rozwoju.
        Myślałam także o pracy w mediach, ale chyba oba kieruki dają taką
        możliwość, więc to akurat nie stanowi istotnego problemu. Co do miast- Kraków
        urzeka, czaruje...ale podobno jeśli chodzi o pracę, to preferowani są tam
        rodzimi Krakowiacy, więc mogłoby być ciężko. Wrocław- no właśnie, samo miejce
        też jest piękne i jak już ktoś zauważył stwarza lepsze ,,perspektywy", poza tym
        plusem jest to, że na filologii obcej można jakoś asekurować się finansowo
        dzięki korepetycjom. A nie ukrywam, że finanse też grają w tym wszystkim rolę.
        Co do Poznania, to podobno filologie obce stoją tam na bardzo wysokim poziomie
        i (czego się przed chwilą dowiedziałam z ulotki, która przyszła w poleconym z
        UAM-u) można później wybierać w fantastycznych kursach typu psycholingwistyka,
        badania empiryczne w językoznawstwie czy językoznawstwo kognitywne. Ale z
        drugiej strony to miasto nie oferuje tak szerokiego wachlarza możliwości jak
        pozostałe. No, to chyba tyle;p Przepraszam za swój słowotok. Aha,
        jeszcze ,,rumuńska kwestia;)"- odnoszę wrażenie, że tu o opinii zadecydowały
        raczej jakieś bardziej osobiste względy, czy może się mylę :> ;)?

• Gość: noniewiem Re: komparatystykaUJ vs. anglistyka Uwr lub UAM ? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.06, 18:35
          miałam rację, że nikomu nie będzie chciało się tego czytać ;p
          • Gość: n. Re: komparatystykaUJ vs. anglistyka Uwr lub UAM ? IP: *.ecs / *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.06, 19:28
            czemu ja przeczytałam :)) ciekawy wywód, tylko nie wiadomo co wybrałaś:))
            • Gość: noniewiem Re: komparatystykaUJ vs. anglistyka Uwr lub UAM ? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.06, 19:57
              nie wiadomo. no tak- i o to właśnie chodzi ;p
              • lustrzanka.cyfrowa Re: komparatystykaUJ vs. anglistyka Uwr lub UAM ? 01.08.06, 21:20
                heh, to mi zwolnij miejsce na nauczycielskiej na ujocie, please ;D na UJ trzeba
                potwiedzić do 8 sierpnia na polonistyce. tak przypominam ;]]
        • mrjulek Re: komparatystykaUJ vs. anglistyka Uwr lub UAM ? 01.08.06, 21:41
          Zapraszamy na wrocławska anglistyke :) Wrocław - miasto wielu mozliwosci i
          perspektyw!!!
          • Gość: noniewiem Re: komparatystykaUJ vs. anglistyka Uwr lub UAM ? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.06, 22:10
            na nauczycielską jestem pewna, że nie idę, więc proszę uprzejmie...;)Oranyjulek
            a czy Ty studiujesz właśnie anglistykę we Wrocku?
            • mrjulek Re: komparatystykaUJ vs. anglistyka Uwr lub UAM ? 01.08.06, 22:16
              jestem po anglistyce na UWr - a teraz robie tutaj doktorat.

pzdr.
              • Gość: noniewiem Re: komparatystykaUJ vs. anglistyka Uwr lub UAM ? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.06, 22:22
                chyba rzeczywiście skłaniam się coraz bardziej ku Wrocławiowi...mam nadzieję,
                że ,,miasto perspektyw" nie będzie tylko mrzonką idealistki, ale czymś jak
                najbardziej realnym. Dzięki i odpozdrawiam ;)
                • Gość: jużwiem;) Re: komparatystykaUJ vs. anglistyka Uwr lub UAM ? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.06, 18:19
                  czuję się zobowiązana poinformować, że jutro zawiozę resztę dokumentów do
                  Wrocławia;) raz jeszcze dziękuję za wszystkie opinie:)
                  • Gość: Jojo To dobrze, a ja sobie pojde na UAM:)))))))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 18:21
                    • Gość: jużwiem;) Re: To dobrze, a ja sobie pojde na UAM:)))))))))) IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.06, 18:26
                      & everyone's glad :):)
                      • Gość: n. Re: To dobrze, a ja sobie pojde na UAM:)))))))))) IP: *.ecs / *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 18:32
                        powodzenia ;)) Wrocław to miasto o największej liczbie mostów w Polsce, nie
                        wiem czy o tym wiesz :P w ramach ciekawych ciekawostek Ci powiem :))
                        pozdrawiam i baw się tam dobrze:P
                        • Gość: jużwiem;) Re: To dobrze, a ja sobie pojde na UAM:)))))))))) IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.06, 20:35
                          hehe, no tak..dobrze wiedzieć;) a gdyby można to też potraktować metaforycznie
                          to już w ogóle byłoby idealnie;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka