Dodaj do ulubionych

dyplomy na MISH

07.08.06, 10:51
czy mozliwe jest na mishu zrobienie licencjatu i 2 magisterek?
Obserwuj wątek
    • pbhal Re: dyplomy na MISH 07.08.06, 11:10
      coz jak podejzewam - teoretycznie tak choć w praktyce akos cięzko mi to sobie
      wyobrazić :-)
    • laura_kawa Re: dyplomy na MISH 07.08.06, 11:19
      jezeli licencjat to pierwszy krok do jednej z tych magisterek to czemu nie? :)

k.
    • hermina6 Re: dyplomy na MISH 07.08.06, 19:10
      a jesli licencjat nie jest pierwszym krokiem do magisterki, tzn. chce zrobic na
      1 kierunku licencjat i na tym skonczyc, a na dwoch innych magistra? domyslam
      sie, ze w praktyce jest to bardzo trudne, ale jestem ciekawa, czy jest taka
      mozliwosc.
      • laura_kawa Re: dyplomy na MISH 07.08.06, 21:14
        to zalezy o jakim mishu mowisz - na uw istnieje mozliwosc wydluzenia studiow o
        rok w przypadku pisania dwoch mgr, na uj - nie.
        czy przy dwoch magisterkach licencjat jest az tak istotny? i mean - moze
        wystarcza przedmioty z danego kierunku? czas na mishu jest zbyt cenny by
        poswiecac rok na pisanie jeszcze jednej pracy...

k.
        • hermina6 Re: dyplomy na MISH 08.08.06, 16:59
          rozumiem, ze z wyrobieniem sie byloby ciezko, ale z drugiej strony nie chce
          studiowac czegos (w koncu na mish studiuje sie na poczatku 3 kierunki), z czego
          nie bede miec pozniej zadnego dyplomu. Tzn. bede studiowac 3 kierunki, a potem
          najwyzej z dwoch bede miec dyplom magistra lub licencjata.
    • vicky1 Re: dyplomy na MISH 24.08.06, 12:34
      ja mam wiecej niz 2 magisterki
      czyli jest to mozliwe
      ale warto sie zastanowic po co to robic
      jakbym dzisiaj miala mozliwosc na nowo robic program studiow to z pewnoscia
      podjelabym kurs psychoterapii zamiast jednej z trzech magisterek
      przynajmniej daloby mi to cos pod katem pracy zawodowej
      tak wiec warto sie zastanowic jaki sens mnogich magisterek
      bo nie ukrywajmy, dyplom czesci kierunkow ma znaczenie glownie hobbystyczne
      i jest pytanie czy warto "sztuka dla sztuki" robic kolejny dyplom
      a nie skoncentrowac sie na rzeczach, ktore moga umozliwic dalsza prace
      Vicky
      • scobin Re: dyplomy na MISH 24.08.06, 20:05
        A jak postrzegasz przydatność takich dodatkowych kierunków w, hmm, tzw. karierze naukowej?
    • vicky1 Re: dyplomy na MISH 24.08.06, 21:54
      Z perspektywy moich doświadczeń bardzo bardzo ostrzegam przed nastawianiem sie
      juz na studiach na kariere naukową tak zwaną
      poniekąd popełniłam ten sam błąd, trzeci kierunek miał zresztą być przydatny w
      tejże karierze
      śmiechu warte...
      Okazało się bowiem, że owszem, na studium doktoranckie można się dostać
      ale nadzieje zostały rozwiane już na poczatku - etatów praktycznie nie ma
      poza tym nie jest rzeczą tajemną , że o zostaniu na uczelni, dostaniu tzw. etatu
      nie decyduje ani wiedza ani predyspozycje tylko innego typu uwarunkowania
      nie ma się co czarowac
      ja bardzo przestrzegam przed takim nastawianiem się na karierę naukową. Warunki
      są jakie są i lepiej po prostu działać pod kątem przyszłej pracy zawodowej. Z
      osób, które tak jak ja nastawiały się na zostanie na uczelni, działały pod tym
      kątem, nie udało się to ani jednej. Etat otrzyma za to zupełnie inna osoba...
      Myślę, że jednak tzreba patrzeć do jakiej pracy studia przygotowują i tu szukać
      dla siebie miejsca a nie z góry nastawiać się na uczelnię.
      Vicky
      • hermina6 Re: dyplomy na MISH 25.08.06, 19:12
        bardzo madrze powiedzialas z tym "niemnozeniem dyplomow", Vicky. zgadzam sie z
        tym, ze trzeba sie jednak w dzisiejszych czasach nastawic na praktyke.
        tylko najwiekszym moim problemem jest to, ze ja za bardzo nie wiem, jaka
        sciezke zawodowa chce w zyciu wybrac :( dlatego te kilka dyplomow to byloby tak
        awaryjnie, jakby okazalo sie, ze to, na co stawialam, mnie jednak nie
        satysfakcjonuje.
        smutne jest to, co piszesz o pracy naukowej :( bo moim najwiekszym marzeniem
        bylaby jednak praca na uczelni, ale wiadomo, jak jest, wiec sie za bardzo na to
        nie nastawiam.. :(
      • scobin Re: dyplomy na MISH 27.08.06, 20:45
        Wydaje mi się, że czytałem gdzieś-kiedyś o tym, iż znaczna część absolwentów warszawskiego MISH-u kontynuuje naukę na studiach doktoranckich... Ale to bardzo mętne wspomnienie, a przeglądając (z ciekawości) strony UW, nic o tym nie znalazłem.

Pesymistycznie brzmi to, co piszesz o studiach doktoranckich... Ciekaw jestem, jak to wygląda za granicą i jakie są szanse zakwalifikowania się na anglosaskie postgraduate studies. Ale to plany (czy raczej
        • vicky1 Re: dyplomy na MISH 28.08.06, 14:50
          trzeba rozróżnić - kontynuację studiów na studiach doktoranckich a zostanie na
          uczelni
          na doktoranckie przyjmują praktycznie każdego kto chce
          natomiast etat na uczelni czy szansę zostania na niej dostaje zazwyczaj jedna
          osoba z danego rocznika studium doktoranckiego albo i mniej
          widze, ze pokutuje tu poglad: studia doktoranckie = zostanie na uczelni
          nic bardziej mylnego!
          ja sama jestem na studiach doktoranckich ale bez szans na pozniejsza prace na
          uczelni. Podobnie jak pewnie z trzydziesci osob, ktore razem ze mna, na moim
          roczniku, robi doktorat w tym instytucie
          natomiast studia doktoranckie powaznie ograniczaja mozliwosc pracy i rozwoju
          zawodowego
          tak wiec dostajac doktorat w garsc po 4 latach jest sie bardzo do tylu jak
          chodzi o prace
          Vicky
          • scobin Re: dyplomy na MISH 28.08.06, 21:02
            Aha... Dziękuję zatem za wyjaśnienia, będzie trzeba jeszcze wiele pomyśleć o przyszłości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka