Dodaj do ulubionych

Metoda Callana or British School?? Prosze o rade..

IP: *.160.233.238.olsznet.ec.pl 05.09.06, 20:08
Witam, jestem studentem II roku w Olsztynie, wlasnie rozgladam sie za jakos
dobra szkola jezyka angielskiego i nie wiem co wybrac. Moze ktos kto uczyl
sie metoda Callana moglby napisac czy warto,jak to wyglada i czy duzo sie
nauczyl. Z gory dzieki za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • Gość: asiek Re: Metoda Callana or British School?? Prosze o r IP: *.devs.futuro.pl 05.09.06, 21:49
      Hej!Ja chodziłam na angielski metoda Callana i powiem ze to naprawde fajna
      sprawa jesli chodzi Ci o nauczenie sie przede wszystkim szybkiego wyrażania
      mysli w j.angielskim bo co do gramatyki to jest na nia mniejszy nacisk!
      Oczywiscie są rozwiązywane rozne ćw ale tam chodzi o mowienie!Lekcja wygląda
      tak że na srodku klasy stoi lektor i w bardzo szybkim tempie zadaje pytania
      wybranym studentom takze nie ma czasu na zastanawianie sie bo nie wiesz czy nie
      zada pytania akurat tobie!Oczywiscie poprawia wszelkie bledy w wymowie czy
      gramatyce twojej wypowiedzi.Pytania sa z reguly proste dopiero przy ok 6 etapie
      staja sie bardziej skomplikowane:)Nie ma tam chowania sie unikania odpowiedzi
      lektor pomaga gdyby cos ale odp musisz!Ja rozpoczelam nauke jescze w LO przed
      matura i zdałam ją bardzo dobrze ku mojemu zaskoczeniu nie miałam zadnego
      problemu w porozumiewaniu sie po angielsku z komisja,dzieki Callanowi nauczylam
      uzywać bogatego slownictwa i naturalnych wypowiedzi!Co pare etapów zazwyczaj 2
      sa egzaminy!Są dyktanda by sprawdzic pisownie,tlumaczy sie zdania itp Metode
      polecam!Jak jakies pytania to pisz...
      • Gość: maciek20 Re: Metoda Callana or British School?? Prosze o r IP: *.160.233.238.olsznet.ec.pl 05.09.06, 23:15
        Czesc, wlasnie sie zastanawiam, w wakacje zarobilem troszke grosza i chcialbym
        to wydac na kurs angielskiego, jezeli chodzi o mnie to z gramatyka daje sobie
        rade nawet niezle a gorzej jest z mowieniem, w Lo na angielskim nie bylo czasu
        na pogaduszki z nauczycielem niestety.A na jakiej podstawie przyjmuja mnie na
        dany poziom, wszyscy ruszaja z tego samego czy byl jakis test. Aha ile
        zaplacilas za rok Callana? W British chca 1400 sporo niestety ale chyba
        najlepsza szkola w polsce czekam na odp........
        • Gość: IA Re: Metoda Callana or British School?? Prosze o r IP: *.unreg.tvk.wroc.pl 05.09.06, 23:55
          ja wytrzymałam na kursie Callana miesiąc (bo za tyle na poczatku zaplaciłam, i
          szkodami mi bylo kasy :P) może ta metoda i jets dobra, ale dla ludzi, którzy
          dopiero zaczynaja nauke danego języka. U mnie wygladało to tak że mielismy
          książki z pytaniami i odpowiedziami a lektor zadawal rózne pytania rózny osobom
          i odpowiadało się to, co było w odpowiedziach. I tak kilka razy, co sprawiało,
          że uczyłes się gotowych odpowiedzi na konkretne pytania. Może to i dobre, ale
          nie dla kogoś, kto uczył się juz kilka lat i chcialy sam zbudowac wypowiedz,
          ktora byłaby bardziej skomplikowana i wyrażała, czasem w sposób oryginalny, jego
          mysli.
          Mam paru znajomych, którym sie podobały takie kursy, ale mnie osobiście nie i
          nie polecam.
          • Gość: asiek Re: Metoda Callana or British School?? Prosze o r IP: *.devs.futuro.pl 06.09.06, 10:48
            Nie zgadzam sie z przedmówczynia ze trzeba odpowiadac tak jak jest w ksiazce!
            Pewnie do jakiejs kiepskiej szkoly chodzilas bo w porzadnej w ktorej komus
            zalezy na dobrym poziomie i studentach to prowadzi lekcje urozmaicone!U nas
            wrecz nie pozwalano odp tak jak jest w ksiazce ale trzeba bylo wymyslac samemu!
            Sami tez ukladalismy pytania i zadawalismy pozostałym!Poza tym książka nie
            miała prawa lezec otwarta przez lekcje!Do maciek20 : nie zaczynasz kursu od
            poczatku jesli juz cos umiesz na poczatku ja np miałam test i rozmowe z
            lektorem po ktorej przydzielil mnie odrazu na 4 poziom!Kurs dosyc duzo
            kosztował ale nie zaluje wydaych pieniedzy bylo to ok 1600 zł za rok nauki 2
            razy w tyg po 2h
            • Gość: asiek Re: Metoda Callana or British School?? Prosze o r IP: *.devs.futuro.pl 06.09.06, 10:49
              Dodam ze chodziłam do Top English School!
              • cala_w_kwiatkach calkiem ok! 08.09.06, 23:24
                chodzilam na kurs metoda Callana, polecam jesli zalezy Ci na nauce wymowy i
                nabywaniu swobody konwersacji
                na poczatku jest krotki test pisemny do rozwiaznia i rozmowa kwalifikacyjna;
                test trwal kilka minut, lektor zbieral kartki, przegladal i zadawal pytania
                kierowane do konkretnych osob;
                z tego co widzial na testach, osobom ktore najslabiej napisaly zadawal
                podstawowe pyt. typu: jak masz na imie lub skad jestes; innym coraz bardziej
                zlozone
                w sali bylo moze z 6-7 osob
                po kilkunastu minutach rozmowy i szybkim rzucaniu pytan, lektor komentowal to
                co uslyszal i kwalifikowal do okreslonych grup zaawansowania; ja trafilam od
                razu na 9 poziom (a maksymalnie w szkole bylo ich 11); takze moja nauka nie
                trwala dlugo
                ksiazki dostawalismy od szkoly
                po kazdym poziomie byl egzamin sprawdzajacy postepy
                dodatkowo byly darmowe konsultacje, czesto wychodzilismy na piwko z lektorami
                aha...lektorzy zmieniali sie na kazdej lekcji nawet po 3 razy, dzieki temu
                zmienial sie akcent i styl mowienia, aby nie przyzwyczajac sie do jednego
                lektora
                atmosfera byla bardzo mila, czasem duzo smiechu, jak ktos nie mogl nadarzyc z
                mysleniem;) ale za kazdym razem jak wychodzilam z lekcji to musialam
                sie 'przestawiac' na jezyk polski (po godzinie szybkiego mowienia po ang.
                zaczyna sie myslec w tym jezyku:))
                male grupy, konkretni lektorzy, czasem dyktando, malo pisania i gramatyki - to
                dla mnie plusy, bo kiedys nie potrafilam 'przelamac sie' zeby mowic swobodnie

polecam jesli masz gramatyke dobrze opanowana to warto skupic sie
                na 'mowieniu':)

• Gość: elafan PROFI LINGUA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 11:22
      A jakie jest Wasze zdanie o tej szkole językowej? Interesuje mnie oddział wrocławski. Warto?
    • Gość: kasiek Re: Metoda Callana or British School?? Prosze o r IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 12:06
      mam koleżankę,którachodziła na taki kurs,chodziła na niego przez rok i
      zrezygnowała bo jej nie odpowiadał.Mówiła że jedyna korzyść z takiej metody jest
      to że nauczysz się szybkiego myślenia ,kojarzenia faktów po ang,nie układasz
      sobie odpowiedzi od po polsku potem tłumaczysz w myślach,tylko od razu po
      ang.Jak dla mnie to za mało,nie poszłabym na taki kurs
    • Gość: Dymo Re: Metoda Callana or British School?? Prosze o r IP: *.netblok.pl 06.09.06, 13:41
      Callana odradzam. Mam dwoch znajomych, ktorzy skonczyli anglistyke, kilku znajomych native speakerow i wszyscy mowia to samo - callan to sciema. Za to British School, przynajmniej ten w moim miescie, jest bardzo chwalony + ma jedna z najwyzszych zdawalnosci jesli chodzi o egzaminy jezykowe.
      • Gość: maciek20 Re: Metoda Callana or British School?? Prosze o r IP: *.160.233.238.olsznet.ec.pl 06.09.06, 18:04
        To chyba sie przekonuje powoli do britisch school, ale czekam na kolejne
        komentarze
    • Gość: ziggi Re: Metoda Callana or British School?? Prosze o r IP: *.160.233.238.olsznet.ec.pl 07.09.06, 20:52
      Tylko british school :)
    • neti123 Re: Metoda Callana or British School?? Prosze o r 08.09.06, 22:08
      Zdecydowanie jestem za metodą Callana. Ja angielskiego uczę się od kilku
      dobrych lat, ale dopiero metoda callana udowodniła mi jak mało umiałam, dłuższe
      wypowiedzi, wyrażanie myśli, dyskusje zawsze były dla mnie trudne. Na kurs
      Callana chodziłam dwa lata i jestem bardzo zadowolona, nauczyła mnie to mysleć
      od razu w języku angielskim, a co najważniejsze szybko mysleć. Teraz już nie
      mam żadnych problemów z mówieniem. Callan dobry jest też dla ludzi, którzy może
      nie boją się, ale odczuwają pewien lęk gdy każe mi się mówić w innym języku,
      matoda ta wszystko to przełamuje. Choć wielu ludzi sądzi, że jest nadzwyczaj
      monotonna, nudzi ja uważam odwrotnie. Dzięki niej tak naprawdę pokochałam
      angielski, uczenie się tego języka sprawia mi przyjemność. Także z czystym
      sercem polecam. Zazwyczaj szkoły proponują 6 bezpłatynych lekcji próbnych, więc
      możesz pójść zobaczyć na czym to polega. Życzę sukcesów:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka