Dodaj do ulubionych

European Computer Driving Licence(ECDL) a praktyka

IP: 82.139.54.* 13.09.06, 00:51
Poszukiwane są osoby które posiadają informacje:
European Computer Driving Licence (ECDL)- Europejskie Komputerowe Prawo Jazdy
Kilka pytań tutaj:
www.cpsia.pr.radom.pl/forum/viewtopic.php?id=245

Proszę o podzielenie się widzą pod powyższym linkiem.
Obserwuj wątek
    • Gość: zet Re: European Computer Driving Licence(ECDL) a pra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.06, 16:00
      jak dla mnie to idea tego certyfikatu to jest jakas kicha
    • Gość: ggggg Re: European Computer Driving Licence(ECDL) a pra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.06, 21:45
      Ja mam ten certyfikat. Obejmuje 7 modułów. Wszystkie informacje znajdziesz na
      www.ecdl.com.pl/. Ja nie chodziłam na żaden kurs przygotowujący do tego
      egzaminu. Do każdego modułu jest podręcznik, z którego można się uczyć. Wydaje
      mi się, że ten poziom nie wymaga specjalnych kursów. ECDL potwierdza naprawdę
      PODSTAWOWĄ wiedzę i podstawowe umiejętności. Szczerze mówiąc certyfikat nie
      jest znany wśród pracodawców. Z drugiej strony zawsze lepiej mieć potwierdzenie
      umiejętności w postaci certyfikatu. Nie jestem z Radomia, więc nie wiem gdzie
      można zdawać, ale na tej stronie internetowej powinno być coś na ten temat.
    • Gość: gggggg Re: European Computer Driving Licence(ECDL) a pra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.06, 21:48

Rada Informatyzacji MSWiA na swoim posiedzeniu w dniu 15 grudnia 2005
      zarekomendowała ECDL jako standard kwalifikacji zakresie korzystania z narzędzi
      i metod informatyzacji dla urzędników publicznych.

"Rada rekomenduje włączenie do procesów normujących status urzędników
      publicznych obligatoryjnego wymogu posiadania dokumentu potwierdzającego
      posiadanie wystarczających kwalifikacji w zakresie korzystania z narzędzi i
      metod informatyzacji. Ze względu na dobrze zdefiniowane kryteria oraz sprawny
      tryb ich kontroli przyjęto, że dokumentem takim powinien być certyfikat ECDL
      (Europejski Certyfikat Umiejętności Komputerowych). Rada postuluje w
      szczególności wprowadzenie do wymagań wobec korpusu służby cywilnej wymogu
      legitymowania się certyfikatem ECDL. Certyfikat taki powinien być obligatoryjny
      dla nowych kadr korpusu służby cywilnej.

Ponadto, jeżeli powstanie akt prawny regulujący sprawy korpusu służby
      samorządowej, należy również wprowadzić w nim takie same wymagania. Ze względu
      na brak ustawy regulującej status urzędników samorządowych, tymczasowo podmioty
      samorządowe powinny wydać zalecenia w sprawie ECDL urzędom samorządowym i
      rozliczać je w tym zakresie. Powinien także powstać system motywacyjny,
      zachęcający do zdobywania i pogłębiania kwalifikacji informatycznych przez
      urzędników, oraz do zdawania egzaminów ECDL."
      (szczegóły patrz: Protokół nr 4/2005 z posiedzenia Rady Informatyzacji w dniu
      15 grudnia 2005 ze strony bip.mswia.gov.pl/)

• ilecka Re: European Computer Driving Licence(ECDL) a pra 13.09.06, 22:18
      Za granicą jest znany. To tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka