Gość: joasia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 00:44 Mam pytanie. Gdzie znajdę dobrą fachową definicję skansenu? Może gdzieś w sieci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania Re: do studentów ETNOlogii IP: *.aster.pl 30.09.06, 01:25 pl.wikipedia.org/wiki/Skansen czy taka nie wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joasia Re: do studentów ETNOlogii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 01:43 To pochodzi z tzw. wolnej encyklopedii. Nie do końca jej ufam. Nie ma podanych źródeł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: do studentów ETNOlogii IP: *.aster.pl 30.09.06, 11:46 w takim razie przejdź się do realnej biblioteki (tam na pewno mają encyklopedie) :) jak jestes z Warszawy możesz do BUW albo do biblioteki znajdującej się na rogu Solidarności i Żelaznej (trzeba wejsc na ostatnie piętro do czytelni naukowej).. mogę Ci w tej chwili przepisać definicję z MAŁEJ ENCYKLOPEDII POWSZECHNEJ PWN, wydanej przez PWN, Warszawa 1974 r: skansen - [szwedz.], park etnograficzny, muzeum etnograficzne na wolnym powietrzu, pierwszy skansen założył w 1891 A. Hazelius w sztokholmskim parku i ENCYKLOPEDII POWSZECHNEJ PWN, Warszawa 1976r skansen - [szwedz.], pierwsze w świecie muzeum etnograficzne pod otwartym niebem założone 1891 przez A. Hazeliusa w sztokholmskim parku S., stanowi oddział Muzeum Nordyckiego, bogate zbiory zabytków budownictwa szwedzkiego, budynki zamieszkane przez ludzi sprowadzonych z różnych regionów Szwecji, którzy demonstrują zwiedzającym tradycyjne zajęcia gospodarskie i rzemieślnicze, w S. organizowane są też liczne imprezy (np. obchody tradycyjnych świąt, festiwale muzyki ludowej), również powszechnie przyjęte określenie parku etnograficznego w żadnym słowniku czy leksykonie geograficznym (z tych, które mam w domu) definicji skansenu nie znalazłam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: do studentów ETNOlogii IP: *.aster.pl 30.09.06, 11:58 jeszcze definicja ze Słownika języka polskiego, PWN, W-wa. 1981: skansen - krajoznawcze muzeum etnograficzne pod gołym niebem, gdzie eksponowane są zabytki budownictwa ludowego sprzęty i narzędzia danego regionu w necie w słowniku też jest: sjp.pwn.pl/lista.php?co=skansen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: do studentów ETNOlogii IP: *.aster.pl 30.09.06, 12:00 i w internetowej encyklopedii PWN: encyklopedia.pwn.pl/lista.php?co=skansen na przyszłość proszę korzystać z wyszukiwarki i bibliotek pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joasia Re: do studentów ETNOlogii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 18:24 Dziękuję serdecznie Aniu. Odpowiedz Link Zgłoś