Dodaj do ulubionych

studia panstwowe czy prywatne

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.06, 15:01
witam, zastanawiam sie na jakie studia isc czy panstwowe czy prywatne zwiazane
z Informatyką. Mieszkam w Małopolsce, wiec w Krakowie jest wiele tych szkół,
ale chcialbym raczem studiowac poza Krakowem. Poza Krakowem znalazlem jedna
interesujaca - wste.edu.pl/ w Suchej Beskidzkiej. Jest to oczywiscie
szkola prywatna, ale zainteresowalo mnie to wszystko co umozliwiaja itp.
Najwazniejsze jednak, ze ludzi tam raczej duzo nie bedzie i jest takze Biuro
Karier, ale duzo sie slyszy, ze takie prywatne to tylko nastawione sa na kase
i papierek z ukonczeniem takiej szkoly mozna od razu wyrzucic, bo nic nie da,
wiec juz sam nie wiem... Slyszal cos ktos o tej szkole? Jest w powszechnych
spisach szkół wyższych w całej Polsce, ale jak to jest dokladniej to sam nie
wiem. Chyba ze mozecie jakas jeszcze polecic wlasnie z Biurem Karier? ;) Z
panstwowych odrzuca mnie to, ze duzo tam ludzi bedzie na jednym kierunku i z
praca gorzej a mimo to wiem, ze praca bedzie lepsza i lepiej platna to mi na
poczatku az taka nie potrzebna... W tej WSTE sa takze zapewnione praktyki a na
panstwowych to raczej nie dopomyslenia...

Prosze o pomoc! :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Tawananna* Re: studia panstwowe czy prywatne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 15:11
      Wybrałabym w tym przypadku jednak uczelnię państwową i to w Krakowie. Po co masz
      płacić za naukę, skoro możesz ją mieć za darmo? Mimo wszystko liczy się też
      prestiż uczelni - i nie musi to być od razu uczelnia państwowa, ale jednak ta z
      Suchej Beskidzkiej jest jakby nie najlepiej znana... Biuro Karier to standard i
      nie kierowałabym się tym przy wyborze szkoły. Zapewniane praktyki w ramach
      programu studiów to też normalna sprawa, moja koleżanka na uczelni technicznej
      (inny kierunek akurat) miała bodaj miesiąc praktyk, których nie musiała sama
      załatwiać. A dobry informatyk nie ma problemu ze znalezieniem zatrudnienia także
      w czasie studiów...
      • Gość: ???? Re: studia panstwowe czy prywatne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.06, 15:17
        tylko niestety troche pozno sie opamietalem i za to co sie zdaje na maturze nie
        mam szans sie dostac na publiczne na informatyke, bo nie zdaje ani matematyki
        ani fizyki. A bez tego to nigdzie chyba nie ma szans?
        A co do placenia to i tak trzeba by bylo w KRakowie placic za akademik itp ;)
        • Gość: x Re: studia panstwowe czy prywatne IP: *.aster.pl 12.11.06, 15:47
          A jak masz zamiar sobie poradzic na informatyce skoro nie zdajesz na maturze
          matmy ?

• Gość: ???? Re: studia panstwowe czy prywatne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.06, 16:06
            to jest akurat najmniejszy problem ;) powiedzmy ze wybralem nieodpowiednie
            liceum i teraz nie chce zrobic tego samego bledu ze studiami...
        • Gość: Tawananna* Re: studia panstwowe czy prywatne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 17:08
          To co zdajesz na maturze???

Przemyśl, czy informatyka jest dla Ciebie odpowiednią drogą życiową. Może
          zamiast tego studia z zupełnie innej dziedziny + kurs z dziedziny grafiki
          komputerowej czy projektowania stron internetowych? Albo dobre studium
          policealne związane z komputerami? Jeśli nie zdajesz matmy, to może jednak
          studia informatyczne to nie to? Nie mówiąc już o tym, że nawet co lepsze szkoły
          prywatne mogą nie chcieć Cię przyjąć, skoro nawet podstawowej matmy nie zdajesz...
          • Gość: ???? Re: studia panstwowe czy prywatne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.06, 18:35
            tak, jest to odpowiednia droga ;) z matmy sobie poradze, bo akurat to z
            programowaniem nie jest dla mnie za trudne i wiem co trzeba umiec itp
            a wlasnie prywatne szkoly jak np ta w Suchej nie wymagaja matmy... juz wolalbym
            napisac jakis wstepny kurs z matematyki niz sie brac za mature z takim
            przygotowaniem w liceum :P
            a studium to co to jest wlasciwie?
            • Gość: x Re: studia panstwowe czy prywatne IP: *.aster.pl 12.11.06, 19:40
              > tak, jest to odpowiednia droga ;) z matmy sobie poradze, bo akurat to z
              > programowaniem nie jest dla mnie za trudne i wiem co trzeba umiec itp

To powiedz mi co jest potrzbne z matmy do bycia programista :]

Obawiam sie ze na razie nie masz o tym pojecia, ani o tym czym jest informatyka,
              ani czym programowanie, ani jak potem wyglada rynek pracy. W kazdym razie po
              takiej szkole programista nie bedziesz. Przemysl to dobrze. (co nie znazcy ze
              nie mozes zbyc infroamtykie, to bardzo pojemne slowo)

• Gość: nic za darmo Re: studia panstwowe czy prywatne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.11.06, 19:51
        Po co masz płacić za naukę, skoro możesz ją mieć za darmo?"

"Po co ma za to płacić , skoro mogę to mieć za darmo" powiedział żul wyciągając
        bułke ze smietnika.
        • Gość: Tawananna* Re: studia panstwowe czy prywatne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 22:14
          > "Po co ma za to płacić , skoro mogę to mieć za darmo" powiedział żul wyciągając
          > bułke ze smietnika.

... i zamiast tego poszedł do piekarni sprzedającej takie "bułki z drugiej ręki"...

Czepiać się słówek można... czekam na argument, że płatna informatyka w Suchej
          Beskidzkiej jest lepsza od bezpłatnej w Krakowie na AGH, PK czy UJ.

Trzeba wiedzieć, ZA CO płacić :).
          • Gość: do ???? Re: studia panstwowe czy prywatne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 23:18
    • Gość: Vn Re: studia panstwowe czy prywatne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.06, 12:35
      Skoro nie zdecydowałeś się zdawać matematyki na maturze (choc sądzisz ze
      poradzisz sobie z nią na studiach) to już wybrałeś.
    • Gość: pattt Re: studia panstwowe czy prywatne IP: 62.121.132.* 13.11.06, 14:13
      ja również jestem raczej za wybraniem uczelni prywatnej. Co do informatyki to na
      Wyższej Szkole Europejskiej pojawił się taki kierunek. Choć jest to dopiero
      początek to program studiów jest naprawdę obiecujący i istnieje możliwośc
      ukończenia certyfikatów, takich jak:Cisco, Sun Microsystems,czy Oracle. Wydaje
      mi się, że najlepiej zorientujesz się wchodząc na stronkę www.wse.krakow.pl- na
      razie informatyka jest tylko zaoczna(ponieważ jest to pierwszy rok), ale od
      przyszłego roku jeśli będzie dużo chętnych to ten kierunek ruszy dziennym
      trybem. Szkoła bardzo naciska również na naukę języka angileskiego, co przyda
      się każdemu-szczególnie informatykowi.Biuro Karier też mają, więc warto chyba
      się zastanowić.pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka