Dodaj do ulubionych

czy warto??

27.01.07, 23:10
witam wszystkich, pisze tu pierwszy raz chociaz na forum często zaglądam.
Mam taki problem, dwa lata temu zdawałam pierwszy raz mature i nie dostałam
sie na studia bo nie zdawalam fizyki, co prawda probowalam na analityke ale
rowniez zabraklo mi punktów. Postanowiłam zostac rok w domu i przyłozyc sie,
uczyłam sie naparwde duzo, ale pewnie nie wystarczająco, skoro znowu mi sie
nie udało. Poszłam wiec na studia zaoczne na Biologie na AP i zaczełam
prace.Praca jest ok, ale czasem musze wstawac o 6:30 wracam o 23:30 a kiedy
mam wolne jestem na studiach,,,, i tyle czasu mam , na nauke juz nie bardzo
starcza, bo dojazdy tez zabieraja troche czasu. Postanowiałm rzucic te studia
zanim zaplace za kolejny semestr, bo chce ten czas poswiecic na kolejne
przygotowanie do matury, ale nie wiem czy dobrze robie, czy to w ogole ma
sens, moja mama jest troche przeciwna bo dla niej sie liczy to zebym
miała "jakiekolwiek "wykształcenie, a dla mnie nie, bo wole się poswiecic
temu 2lata wiecej i robic reszte zycia to co bardzo chce, niz meczyc sie cale
zycie... ale jesli sie znowu nie dostane...

sorry ze zanudzam ale wiem ze sa tu tez osoby z poodbnymi problemami.., moze
macie jakies zdanie na ten temat??
pozdrawiam goraco !!
Obserwuj wątek
    • emesef Re: czy warto?? 27.01.07, 23:51
      to dopiero drugi rok masz "do tyłu". moim zdaniem jest jeszcze sporo czasu.
      jestem w tej chwili na 1. roku medycyny, a razem ze mną w grupie są ludzie
      starsi o rok, dwa. jedna osoba ma nawet 23 lata.
      więc się zastanów, bo moim zdaniem warto próbować. potem pewnie będziesz miała
      żal do siebie że nie poszłaś tam, gdzie chciałaś. nie kieruj się mamą. a fizyki
      się nie bój. ja nauczyłam się fizyki w rok. poświęciłam temu bardzo dużo pracy,
      ale da się. fizyka nie gryzie i naprawdę da się ją przyswoić. wszystko zależy od
      twojego nastawienia.
    • bolek515 Warto:) 28.01.07, 01:27
      Hej.

U mnie sytuacja jest podobna:) W tym roku podchodze drugi raz, wcześniej też
      nie zdawałem matury z fizyki i wiem, że to był błąd. Więc w tym roku również
      zostałem w domu z zamiarem gruntownego przeglądu fizyki:) Od listopada chodzę
      na korki i właśnie przerabiam ostatnie działy, wcześniej z fizyki byłem
      zupełnie zielony.. Teraz można powiedzieć, że jest troche lepiej:) Nie wiem jak
      Ty sobie radzisz z fizyką ale gdybym teraz zaczynał to chyba niewyrobiłbym się
      do matury, biorąc pod uwagę wcześniejszy stan mojej wiedzy z tego przedmiotu.
      Ale skoro czujesz się na siłach to myśle, że warto się troche pomęczyć, fizyka
      wbrew pozorom jest dość łatwa trzeba tylko mieć motywacje do pracy i chcieć ją
      zrozumieć:)

Nie sugeruj się zdaniem innych, to jest Twoja decyzja i od niej zleży Twoja
      przyszłość..

Pozdrawiam:)
    • zaphod_beeblebrox Re: czy warto?? 28.01.07, 13:19
      Probuj, po co masz pozniej przez cale zycie wyrzucac sobie ze odpuscilas i nie
      robisz tego co chcialas? Ja sie dostalem za trzecim razem tez ni w zab nie
      rozumiejac fizyki (do dzis jej nie umiem ale tak na prawde to poza podstawami
      hydrostatyki jest zupelnie na medycynie niepotrzebna), czyli jakos sie da.
    • f-stfo Re: czy warto?? 28.01.07, 13:27
      Ja też uważam, że jeśli naprawdę bardzo chcesz zdawać na medycynę to powinnaś
      próbować. Ale musisz też sobie odpowiedzieć na pytanie czy dasz sobie na tych
      studiach radę. Nie piszę tego ze złośliwości, wręcz przeciwnie. Nauki jest
      cholernie dużo, i nawet gdyby uczyć się 24h/d to nie da rady opanować
      wszystkiego co jest wymagane. Po prostu się nie da. Poza tym pierwsze 2 lata
      maą baaardzo niewiele z wlasciwa medycyna, sa napchane mnostwem upierdliwych,
      beznadziejnych przedmiotow nad ktorymi siedzisz non stop, mimo ze wcale cie nie
      interesuja. Także może lepiej skonczyć te studia na któych jesteś teraz, żeby w
      razie niepowodzenia albo nawet uczucia, że medycyna to jednak nie jest to miec
      jakies wyksztalcenie. Ale oczywiscie to Ty musisz zdecydowac. Powodzenia w
      dokonywaniu wyborow!!
      • sonic84 Re: czy warto?? 28.01.07, 15:25
        ie piszę tego ze złośliwości, wręcz przeciwnie. Nauki jest
        > cholernie dużo, i nawet gdyby uczyć się 24h/d to nie da rady opanować
        > wszystkiego co jest wymagane. Po prostu się nie da. Poza tym pierwsze 2 lata
        > maą baaardzo niewiele z wlasciwa medycyna, sa napchane mnostwem upierdliwych,
        > beznadziejnych przedmiotow nad ktorymi siedzisz non stop, mimo ze wcale cie nie
        >
        > interesuja. Także może lepiej skonczyć te studia na któych jesteś teraz, żeby w
        f-stfo-nie chcę być złośliwa ale to ty chyba pomyliłaś kierunek studiów.Skoro te
        rzekomo 'upierdliwe " przedmioty cię nie interesują to co tu robisz :D.Bez nich
        tylko polowicznie pojmiesz zajecia kliniczne.A z tą nauką
        non-stop-przeginasz..mnie osobiście wkurza fakt że ludzie ze słabą pamięcią
        siedzący dzień i noc nad książkami pozniej rozpowszechniają mit że medycyna
        zżera 6 lat życia i "straszą" innych kandytatów że niby jest taaaaak
        ciężko.Owszem są to studia znacznie bardziej czasochłonne niż większość
        kierunków typowo uniwersyteckich ale nie przesadzajmy.Dobra pamięć i chodziaż
        przeciętne IQ wystarczą żeby spokojnie je przejść i sporo z nich wynieść.Pozdrawiam
    • hayline1986 Re: czy warto?? 28.01.07, 22:04
      Bardzo Wam wszystkim dziękuję za słowa otuchy, ktore z pewnoscią jakies tam
      znaczenie bedą miały. Wiem, że te studia nie sa przelewką bo mam koleżanki
      które są na lekarskim, ale mimo to na wiekszą ilość nauki narzekają znajomi z
      farmacjii.
      Ja osobiście zdaję sobie ztego sprawę i wiem też, że nie wyobrazam sobie
      siebie w innym zawodzie. Wiem, że jesli nie lekarski(bo przeciez nie bede
      probowała do starosci) to bedzie to na pewno cos pokrewnego, cos co chociaz w
      małym stopniu bedzie miało związek z niesieniem pomocy ludziom i ratowaniu im
      zycia i zdrowia.
      Bardzo jeszcze raz dziekuję i trzymam kciuki za Wasze egzaminy!!
      Buziaki:)
    • ciarna_87 Re: czy warto?? 28.01.07, 22:36
      chyba warto spróbować Twoje życie i Ty potem będziesz żałowała niezależnie od
      tego co napiszemy

a co do tego wstawania to ja wstaję codziennie o 6, 5.50 i zyję a nie chodze
      spać z kurami :)

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka