Dodaj do ulubionych

prawo na umcsie

19.02.07, 21:22
Chciałabym studiowac prawo na umscie w lublinie chciałabym się czegos
dowiedziec na ten temat jak tam jest czy trzeba bardzo siedziec w ksiązkach
czy trudno sesje zaliczyc. Od razu mówie ze zdaje sobie sprawe z tego iz te
studia sa trudne.
Obserwuj wątek
    • Gość: ida Re: prawo na umcsie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 21:35
      a co zdajesz na maturze i na jakim poziomie?
      • aga3101 Re: prawo na umcsie 19.02.07, 21:44
        historia podstawowy i wos rozszerzony jezyk obcy to rosyjski na podstawie niestety:(
        • Gość: ida Re: prawo na umcsie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 21:48
          a na umsc nie trzeba hist rozszerz?
          • aga3101 Re: prawo na umcsie 19.02.07, 21:51
            własnie nie wiem w rekrutacji pisało ze może byc taka i taka własnie chciałam
            sie dowiedziec jak to jest
            w innym wypadku pójde na administracje tam trzeba tylko wos rozszerzony
            • Gość: ida Re: prawo na umcsie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 21:52
              podaj mi swoje gg to pogadamy:)
              • Gość: ida Re: prawo na umcsie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 21:56
                jeśli chcesz oczywiście:)
                • aga3101 Re: prawo na umcsie 19.02.07, 21:56
                  7275025
                  • jowack Re: prawo na umcsie 23.02.07, 13:11
                    Jeśli chodzi o poziomy na maturze, to nie ma obecnie obowiązku zdawania konkretnego poziomu. Liczą się tylko przeliczniki punktów: A te są w tym załączniku do rozporządzenia ministra EN: www.cke.edu.pl/images/stories/Matura_2007/tab_wyniki.pdf .

Studiuję prawo na UMCS. Jest dobrze, ale trzeba się uczyć :).
                    • aga3101 Re: prawo na umcsie 24.02.07, 22:19
                      DZIEKUJE CI BARDZO:) a można wiedziec na którym roku jestes duzo jest nauki i
                      jak tam sesja? Bede bardzo wdzięczna za odpowiedz:) Pozdrawiam
                      • anka.g1 Re: prawo na umcsie 24.02.07, 23:53
                        Ja jestem na administracji dziennej na UMCSie.W semestrze jest lekko, u
                        nielicznych ćwiczeniowców trzeba się wysilić. Gorzej jest z sesją. Jak już tu
                        ktoś napisał dużo zależy od humoru egzaminatorów, a ten bywa różny i podczs gdy
                        wykłady są przyjemne może okazać się że na egzaminie będą Ci rzucali indeksem;-/
                      • jowack Re: prawo na umcsie 12.03.07, 19:09
                        Trochę się spóźniam z odpowiedzią, ale mam nadzieję, że jeszcze tu zawitasz:). Jestem na pierwszym roku, trzeba się całkiem sporo uczyć, ale jest lepiej niż w szkole - przynajmniej w mojej;). Na drugim semestrze jest pod tym względem znacznie lepiej, bo nie ma praktycznie kolokwiów, ale za to zostanie zapewne więcej do nauki przed samą sesją. Z drugiej jednak strony im później, tym ciekawsze przedmioty, bo zasadą jest przechodzenie od najbardziej ogólnych do bardziej szczegółowych. Tydzień w moim przypadku trwa de facto od poniedziałku do środy, więc jest dużo czasu na wszystko. A sesja zdana na czwórki i piątki :). Krótko mówiąc, zapraszam do nas :D.
        • radziu.pl Re: prawo na umcsie 01.03.07, 01:31
          aga3101... piękne plany, ale niestety muszę Cię trochę ostudzić...
          Zdajesz historię podstawową, WOS rozszerzony i język rosyjski na podstawie, więc:
          - lotnictwo i kosmonautyka : bez matmy, fizy, języka (R) nawet nie ma co o tym
          myśleć...

- prawo (przynajmniej na państwowych uczelniach, oprócz UŚ - jak wspomniała
          dominika) - wątpię w Twoją historię P i język P, niestety... - znów, jak
          wspomniała dominika, może być cięęężko...

-politologia - najlepiej sprawdź sama : www.cke.perspektywy.pl/

• Gość: Lubliniak Re: prawo na umcsie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.07, 12:47
      a ja polecam Cooool :)
      • aga3101 Re: prawo na umcsie 20.02.07, 12:50
        a czemu tak co tam takiego fajnego jest?
    • Gość: absolwentka Re: prawo na umcsie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 12:36
      ja szczerze odradzam WPiA na UMCS wiem to ze swojego doswiadczenia to jak tam
      traktuje sie studenta jest wrecz nie do pomyslenia.
      • aga3101 Re: prawo na umcsie 21.02.07, 16:54
        czyli jak bo chciałabym wiedzieć???
        • Gość: lala Re: prawo na umcsie IP: *.pronet.lublin.pl 21.02.07, 20:51
          ja wlasnie zakonczylam edukacje na prawie na umcs-ie po pierwszym semestrze, tam
          sie nie da zyc!!! posluchaj rady starszej kolezanki i jak juz chcesz prawo
          studiowac w lublinie to radze wybrac KUL, tam podchodza do studenta jak do
          czlowieka, a na umcsie to czulam sie jak ostatnia kretynka, choc do tepych nie
          naleze, chodzi glownie o wykladowcow i ich humory. Tu nie liczy sie faktyczna
          wiedza tylko to czy prof. ma akurat dobry czy zly humor :] ja umiejac wszystko
          dajmy na ze wstepu do prawoznawstwa nie zaliczylam go, ale nie jestem
          odosobnionym przypadkiem, wiem ze wiele osob zrezygnowalo i to nie tylko z
          dziennych ale i z zaocznych gdzie przeciez mialo byc latwiej!!! wiec radze pojsc
          czy to nu kulowskie prawo czy na te administracje o ktorej wspominasz wczesniej,
          pozdrawiam
          • Gość: Lubliniak Re: prawo na umcsie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 21:57
            dokladnie mi o to samo chodziło, co osoby powyżej napisały. Po pierwsze:
            atmosfera studiowania. Na KULu traktuje sie Ciebie jak człowieka, mozesz podjeść
            normalnie do profesora porozmawiac, pomoże; egzamin zdajesz jeśli umiesz. A nie
            loteria UMCSowska gdzie naprawde wszystko zależy od niewiadomych przyczyn. Znam
            kilka osób stąd i stąd i nigdy nie słyszałem, żeby ktoś był niezadowolony z
            KULu, a opinie odwrotne już taak. Co bym zaliczył jeszcze do atutów KULu to baza
            dydaktyczna, chodzi mi o budynki :) Nie wiem czy ich jeszcze nie widziałaś, ale
            heh... :) Niebo a ziemia. COOOl nie jest chodzący ideał, jego wadami są z
            pewnością niepotzrebne przedmioty, ale ich nie jest akurat dużo :)

Wybór w każdym bądź co bądź razie należy do Ciebie. Ja tylko pragnem
            zdecydowanie polecić KUL. Jak masz jeszcze pytania to dawaj, jeśli będę w stanie
            to pomogę :)
            • Gość: iza Re: prawo na umcsie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 22:09
              a dostałaś się na aplikacje?
              • Gość: ja Re: prawo na umcsie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 22:22
                interesuja mnie zasady rekrutacji czy jest na podstawie swiadectwa czy matury??
                • Gość: o zgrozo Re: prawo na umcsie IP: *.rzeszow.mm.pl 21.02.07, 23:52
                  Re: "ja" :
                  Nawet jeśli nie wiesz podstawowych rzeczy, to wypadałoby samodzielnie sprawdzić,
                  takie to trudne ?
                  Jezu...gdzie sieją takich ludzi :D
                  • aga3101 Re: prawo na umcsie 22.02.07, 12:14
                    no co może nie jest na tyle inteligentna:) a ty wez i nie obrazaj ludzi bo
                    czasem, i ty mozesz zostac obrazony:( a tego bys chyba nie chciał\a
                    • Gość: :] Re: prawo na umcsie IP: *.rzeszow.mm.pl 22.02.07, 13:23
                      aga3101:
                      Jeżeli wg Ciebie to był obraźliwy tekst to ja nie mam nic więcej do powiedzenia...
                      Ja uważam to za pouczenie, a jeśli przykładowo (nie znamy jego/jej reakcji :])
                      ktoś woli się obrazić to już jego problem.
                      • aga3101 Re: prawo na umcsie 22.02.07, 21:43
                        w sumie masz racje nie bede zaprzeczac:) to co mi powiesz na temat studiów???
                        zajmijmy sie lepiej tym bo to jest przeciez temat tego wątku i forum:)
                        • Gość: gość portalu Re: prawo na umcsie IP: *.rzeszow.mm.pl 23.02.07, 00:15
                          Hmmm na temat studiów mówisz... mogę tylko tyle powiedzieć moja droga, że
                          jesteśmy w podobnej sytuacji, ba! powiem nawet, że chcemy tego samego ;P
                          • aga3101 Re: prawo na umcsie 23.02.07, 09:29
                            mhm czyli ciekawie może się kiedys spotkamy w realu na jakims wykładzie albo coś:)
                            • kasztaniak2 Re: prawo na umcsie 23.02.07, 11:35
                              Oby tak się stało ;)
                              • Gość: jo Re: prawo na umcsie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 15:16
                                jak dla mnie to nie ma znaczenia gdzie.prawo na kulu jak i umcsie ma zalety i
                                wady.jesli nie wierzysz to poszukaj na tym forum.wszystko i tak zależy od
                                ciebie.ile chce sie wiedzy zdobyc, tyle sie zdobedzie.pozdro
                                • Gość: gośka Re: prawo na umcsie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 12:53
                                  ile kosztuje prawo wieczorowe na umsc?

PRAWO - studia magisterskie 5 - letnie - 3800 PLN

PRAWO studia magisterskie wieczorowe - 5000 PLN

(bo pisze tam coś takiego i nie wiem czym się różnią te dwa prawa).
                                  • aga3101 Re: prawo na umcsie 24.02.07, 14:28
                                    cholera ci wie niby sie niczym nie róznia może to jest np prawo cywilne a to
                                    karne albo na odwrót nie wiem ale to jest ciekawe może to w innych walutach albo
                                    cos:)
                                    • Gość: gość portalu Re: prawo na umcsie IP: *.rzeszow.mm.pl 24.02.07, 15:30
                                      1. UMCS, a nie umsc.
                                      2. Jest napisane, a nie pisze.
                                      3. aga3101... chyba nie masz zielonego pojęcia o tym co piszesz... bez obrazy,
                                      ale takich bzdur jeszcze nie dane mi było nigdzie zobaczyć
                                      4. gośka : 3800 zł - to cena roku studiów zaocznych
                                      5000 zł - to cena roku studiów wieczorowych

• aga3101 Re: prawo na umcsie 24.02.07, 16:18
                                        gościu portalu mogłbys mnienie obrazac nic ci nie zrobilam a mojaniewiedza to
                                        juz moja sprawa a nie twoja wiec sie odczep jak byś był tak łaskawy to że nie
                                        kazdy jest geniuszem jak ty to nie znaczy ze masz każdego obrażać
                                        • Gość: gość portalu Re: prawo na umcsie IP: *.rzeszow.mm.pl 24.02.07, 16:33
                                          Jak dziecko... "nie obrażaj mnie, nic Ci nie zrobiłam"
                                          Masz jakieś problemy z komunikacją interpsersonalną ?
                                          Na to wygląda, bo tłumaczę Ci: zwróciłem uwagę na Twoją niewiedzę - która dalej
                                          przekazywana może być powodem błędnej wiedzy u innych. Nie obraziłem, ale skoro
                                          nie potrafisz odróżnić pouczenia od obrażania, to już Twój problem.
                                          • aga3101 Re: prawo na umcsie 24.02.07, 20:19
                                            dobra nic juz więcej nie powiem po prostu mnie to ukłuo. Jak napisałam cos zle
                                            to trzeba było mi to wytłumaczyc i tyle i wcale nie obrazam sie jak dziecko
                                            tylko po prostu poczułam sie urazona:( To jak jestes taki dobry i mnie pouczasz
                                            to może cos mi powiesz na temat studiów na UMCSie a nie bedziesz stwierdzał
                                            poziom mojej inteligencji. Byłabym ci bardzo wdzięczna:)
                                            • Gość: hahahah Re: prawo na umcsie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 21:15
                                              coś mi sie wydaje że kolega- gość portalu studiuje w rzeszowie więc nie wiem czy
                                              na temat UMSC może się coś wypowiedzieć. Aż boję się napisać coś więcej bo
                                              kolega "zwróci mi grzecznie uwagę". Ale dobrze że są ludzie tacy jak gość
                                              portalu bo może zarazimy się trochę "inteligencją" od nich:D
                                              • Gość: gość portalu Re: prawo na umcsie IP: *.rzeszow.mm.pl 24.02.07, 21:35
                                                "hahahah"
                                                hahaha to ja się z Ciebie śmieję :D Myślisz, że zauważyłeś/aś "rzeszow" to
                                                jesteś sprytny\a pisząc, że studiuję w Rzeszowie :] Poczytaj wcześniejsze
                                                wypowiedzi "inteligencie"
                                              • Gość: gość portalu Re: prawo na umcsie IP: *.rzeszow.mm.pl 24.02.07, 21:59
                                                Kilka drobnych rzeczy:

-błąd w nazwie uczelni "umsc"
                                                -charakterystyczne błędy w pisowni i pisanie emotikon bez spacji za
                                                poprzedzającym wyrazem
                                                - aga3101 przyczepiła się do poziomu inteligencji mimo to, że niczego podobnego
                                                nie napisałem; użytkownik podpisany jako "hahahah" też ma obiekcje do "inteligencji"
                                                -napisałem wcześniej, że jestem kandydatem, ale mimo tego aga3101 dalej pyta
                                                się czy mogę coś napisać o studiowaniu na UMCS ( jasna sprawa, że nie mogę skoro
                                                nie jestem studentem...); użytkownik podpisany „hahahah” po "błyskotliwym"
                                                sprawdzeniu IP stwierdza, że jestem studentem z Rzeszowa – co w ogóle jest
                                                wzięte z kosmosu :D

pozwalają mi przypuszczać, iż aga3101 i "hahahah" to ta sama osoba :]
                                                • aga3101 Re: prawo na umcsie 24.02.07, 22:09
                                                  ej noi sorry prosze zebys mnie nie mylił z hahahaprzepraszam że się przyczepiłam
                                                  do tego żebys mi cos powiedział na temat umcsu sorry wielkie przeoczyłam sobie
                                                  to więc nie musisz mi grzecznie zwracać uwagi! poradze sobie. Skoro nie jestes
                                                  studentem ani absolwentem umcsu to po co sie w ogóle wypowiadasz?
                                            • Gość: gość portalu Re: prawo na umcsie IP: *.rzeszow.mm.pl 24.02.07, 21:26
                                              Z tego co napisałaś, cytuję :

"cholera ci wie niby sie niczym nie róznia może to jest np prawo cywilne a to
                                              karne albo na odwrót nie wiem ale to jest ciekawe może to w innych walutach albo
                                              cos:)"

to w Twoim przypadku wypadałoby zacząć od podstawowych rzeczy...poczytaj o tych
                                              studiach na stronie uczelni. Wygląda to śmiesznie trochę... chcesz studiować
                                              prawo, a nie wiesz chyba w ogóle na czym to polega... - nie ma czegoś takiego
                                              jak osobne "studiowanie prawa karnego", "osobne studiowanie prawa cywilnego"...

Nie stwierdziłem nigdzie jaki jest Twój poziom inteligencji...czytanie ze
                                              zrozumieniem chyba też leży ;)

PS: Nie uważam, że jestem "dobry".
                                              PS2: Owszem napisałaś źle, więc Cię nakierowałem, więc się nie urażaj od razu.
                                              • aga3101 Re: prawo na umcsie 24.02.07, 22:10
                                                dobrze dziekuje za rade jestem ci ogromnie wdzięczna ze mnie nakierowałes jak ja
                                                ci sie odwdzięcze?
                                              • aga3101 Re: prawo na umcsie 24.02.07, 22:14
                                                a co do studiowania prawa przez mnie to powiem ci tak zastanawiam sie nad tym
                                                dlatego załozyłam ten wątek chciałam żeby ludzie mi powiedzieli jak to tam jest
                                                a ty od razu mi wyjeżdzasz ze nie mam zielonego pojęcia o tym. Ja to wiem i
                                                wcale temu nie zaprzeczam więc dziekiu za uswiadomienie mnie:)na strone
                                                patrzyłam ale tam sa samepierdoły zadnych konkretów. A mnie chodziło o
                                                informacje od rzetelnych ludzi którzy tam studiuja albo studiowali albo ich
                                                znajomi studiują. Czy to jakas zbrodnia ze chciałam sie tego dowiedziec chyba nie!

i mam prosbe nie myl mnie z kims kim nie jestem:) Bede ogromnie wdzięczna gościu
                                                portalu:)
                                                • Gość: gość portalu Re: prawo na umcsie IP: *.rzeszow.mm.pl 24.02.07, 23:09
                                                  Sorki, porównanie i przypuszczenie, że to ta sama osoba była nie na miejscu,
                                                  przepraszam.

Co do "zielonego pojęcia", nie miałem na celu zgnojenia czy coś w tym stylu, ale
                                                  napisałaś trochę głupot odpowiadając gośce, zareagowałem i to wszystko ( do tego
                                                  nie trzeba być studentem, więc mogę się wypowiadać)
                                                  • aga3101 Re: prawo na umcsie 25.02.07, 10:57
                                                    dobra sorry tez przesadziłam jakcos powiedziałam zle to trzeba było tylko
                                                    napisac ze to nie tak i podac prawde:) tamto to byłt tylko moje przypuszczenia i
                                                    tyle
    • Gość: gość portalu Re: prawo na umcsie IP: *.rzeszow.mm.pl 25.02.07, 00:41
      Chyba za ostro Cię potraktowałem, jeszcze raz serdecznie przepraszam i wyrażam
      skruchę :)
      • aga3101 Re: prawo na umcsie 25.02.07, 10:59
        dobra nie gniewam sie nic się nie stało:) a tak na marginesie to gdzie
        studiujesz i co ciekawa jestem:) zastanawia sie poprostunad róznymi kirunkami:))
        • Gość: gość portalu Re: prawo na umcsie IP: *.rzeszow.mm.pl 25.02.07, 12:13
          hehe, ale ja już pisałem, że jestem w takiej sytuacji jak Ty :) czyli kandyduję
          na studia ;)
          • aga3101 Re: prawo na umcsie 25.02.07, 12:40
            no tak sorry :) a o jakich studiach myslisz? bo ja np. myslałam o prawie
            politologi i lotnictwie ale na to ostanie trzeba matematyke zdawac a ja niestety
            nie zdaje za późno sie obudziłam:( teraz załuje :(
            • Gość: dominika Re: prawo na umcsie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 13:34
              ja studiuję na UMCS więc jak macie jakieś pytania to dawajcie, postaram się Was
              nie zjeździć:D
              • aga3101 Re: prawo na umcsie 28.02.07, 15:04
                jak tam jest jacy sa wykładowcy i czy trzeba się duyzo uczyc na jakim jestes
                kierunku
                • Gość: dominika Re: prawo na umcsie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 15:45
                  jestem na prawie, wiesz, jak jest sesja to trzeba się dużo uczyć ale jakoś sobie
                  wszyscy radzimy:) bywa, ze niektórzy ludzie miewają czasem depresje z powodu
                  tych studiów. Na jakim poziomie zdajesz WOS i historię? Bo jeśli na podstawowym
                  to masz nikłe szanse na dostanie się, więc lepiej myśl też o innej uczelni. U
                  nas nie ma przelicznika z ministerstwa więc dużo lepiej wychodzą studenci którzy
                  zdają rozszerzenie. Jak masz jeszcze jakieś pytania to dawaj:)
                  • aga3101 Re: prawo na umcsie 28.02.07, 16:18
                    no historie na podstawie a wos rozszerzony. Choroba wiedziałam ze powinnam
                    wziasc ta historie na rozszerzonym ale jeszcze mi Kul zostaje jak by co.
                    • Gość: dominika Re: prawo na umcsie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 16:59
                      na kulu jest tak samo. podstawę mnoża przez 0.3 a rozszerzenie 0.7. więc tutaj
                      na starcie też odpadają Ci z podstawą, qrcze szkoda że nie zdajesz tej historii
                      rozszerzonej, na UŚ biorą podstawę i tam nie opłaca sie zdawać rozszerzonego.
                      Sorry że Ci tak piszę ale wydaje mi się że lepiej prawdę usłyszeć niż sie
                      łudzić. pozdro
                      • aga3101 Re: prawo na umcsie 28.02.07, 17:32
                        no dzieki wielkie widze ze bede musiała sie przyłozyc do wosu zeby miec sporo
                        procent tak z 80-90 i z histori tak na 90% to może mi starczy punktów a jak nie
                        to lotnictwo:) o ile tam mnie przyjma:)
                        • Gość: dominika Re: prawo na umcsie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 17:52
                          lotnictwo brzmi nieźle:) fajne masz pomysły, ja Ci życzę powodzenia:) a dlaczego
                          zrezygnowałas z rozszerzonej historii?
                          • aga3101 Re: prawo na umcsie 28.02.07, 19:14
                            zrezygnowałam bo stwierdziłam ze sobie nie poradze a nie chciałam miec 15% z
                            dodatkowego przedmiotu wolałam miec więcej z podstawy. Lotnictwo mi sie od
                            niedawna podoba ale zafascynowało mnie i to bardzo
                            • Gość: dominika Re: prawo na umcsie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 19:41
                              ja studiuję 2 kierunki bo prawo to nie jest to co chcę robić, jest strasznie
                              nudne. Ale za to drugi kierunek kocham:) nawet się zastanawiam czy nie
                              zrezygnować z prawa, ja na Twoim miejscu starałabym się jednak aby dostać się na
                              lotnictwo.
                              • aga3101 Re: prawo na umcsie 28.02.07, 19:46
                                no tak ale na lotnictwo jestpotrzebna matematyka a ja jestem na humanie nie wiem
                                czy dam sobie rade z nia potem a jesli mozna spytac jaki 2 kierunek studiujesz?
                                • Gość: dominika Re: prawo na umcsie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 20:08
                                  dziennikarstwo, to takie lekkie studia:D
                                  • aga3101 Re: prawo na umcsie 28.02.07, 20:10
                                    no ja jak nie na prawo to na politologie a na 2 kierunek sobie prawo wezme ale
                                    na 2 lub 3 roku bo tak to nie pociągne:)
                                    • radziu.pl Re: prawo na umcsie 01.03.07, 01:41
                                      aga3101... piękne plany, ale niestety muszę Cię trochę ostudzić...
                                      Zdajesz historię podstawową, WOS rozszerzony i język rosyjski na podstawie, więc:
                                      - lotnictwo i kosmonautyka : bez matmy, fizy, języka (R) nawet nie ma co o tym
                                      myśleć...

- prawo (przynajmniej na państwowych uczelniach, oprócz UŚ - jak wspomniała
                                      dominika) - wątpię w Twoją historię P i język P, niestety... - znów, jak
                                      wspomniała dominika, może być cięęężko...

Co do wzięcia prawa jako drugi kierunek to nie jest tak hop-siup-biorę i jest...
                                      Nie wiem jak jest na danej uczelni, ale jestem niemal pewien, że jeśli chcesz
                                      wziąć 2 kierunek (ZWŁASZCZA na 2 czy 3 roku) musisz przystąpić do procesu
                                      rekrutacji (z wynikami swojej matury oczywiście)
                                      • radziu.pl Re: prawo na umcsie 01.03.07, 01:43
                                        Aha i co do politologii to sprawdź na www.cke.perspektywy.pl ... też nie za halo...
                                        • Gość: dominika Re: prawo na umcsie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 14:44
                                          radziu.pl ma rację, na politologię trzeba rozszerzoną hisrorę, przynajmniej na
                                          większość uczelni. Prawa nie wyobrażam sobie wziąć na 2 czy 3 roku, najwyżej jak
                                          już studiujesz prawo to możesz coś ewentualnie dodatkowego sobie wziąć. Ja mam
                                          to dziennikarstwo ale wzięłam dopiero na 3 roku studiów prawniczych, bo mnie
                                          zaczęły nudzić te studia. Prawo jest naprawdę ciężkie i wymaga dużo nauki, bez
                                          historii rozszerzonej (sorry że to mówię) ale nie szłabym na prawo. A z
                                          lotnictwem nie wiem jak jest ale radziu.pl wydaje sie być poinformowany:) pozdro
    • aga3101 Re: prawo na umcsie 02.03.07, 17:19
      Do postępowania kwalifikacyjnego będą dopuszczeni kandydaci, którzy złożyli na
      „nowej” maturze egzamin z historii i z wiedzy o społeczeństwie (WoS-u) na
      poziomie podstawowym lub podstawowym i rozszerzonym.?????????????????????????
      czyli ze co ze jak zdaje podstawowa historie to nie mam szans?????????????
    • aga3101 Re: prawo na umcsie 02.03.07, 17:20
      Kwalifikacja odbywa się na podstawie konkursu matur - kandydat uzyskuje liczbę
      punktów równą sumie osiągniętych wyników procentowych na poziomie podstawowym i
      rozszerzonym (1%=1punkt).
      Stosowane jest następujące przeliczenie: 1% punktów uzyskanych na maturze
      odpowiada 0,5 punktu w postępowaniu kwalifikacyjnym (max. 100 pkt. z historii
      i max. 100 pkt. z WoS-u przy zakresie podstawowym i rozszerzonym oraz
      max. 50 pkt. z historii i max. 50 pkt. z WoS-u przy zakresie podstawowym).

czemu to jest tak zagmatwane??????
      • radziu.pl Re: prawo na umcsie 02.03.07, 21:13
        "Maturę podstawową zdaje się po to żeby zdać maturę, a rozszerzoną po to żeby
        się dostać na (dobre) studia" - trochę prawdy w tym jest.
        Przelicznik ("tabelka R. Giertycha") dotyczy tylko poziomu rozszerzonego tj.
        arkusz rozszerzony zawiera pytania z poz. podstawowego, więc oblicza się punkty
        tylko w tym przypadku ( na świadectwie będzie wynik rozszerzonego i
        podstawowego) - to w kwestii wyjaśnienia, bo użytkownik jowack napisał: "nie ma
        obecnie obowiązku zdawania konkretnego poziomu".

aga3101 zdając tylko podstawę, jesteś automatycznie na straconej pozycji, owszem
        zostaniesz dopuszczona i szanse jakieś tam są, z tymże weź pod uwagę, że
        maturzyści zdający rozszerzenie będą mieli punkty z obydwu poziomów. Należy
        również wziąć pod uwagę fakt, że maturzyści zeszłoroczni, którzy w tamtym roku
        się nie dostali prawdopodobnie (nie znam tych ludzi więc ciężko coś powiedzieć
        na 100% ;)) w tym roku przystąpią do procesu rekrutacji (w tamtym roku zdawali
        podstawową i rozszerzoną, więc również będą mieli pkt. za obydwa poziomy.

W tamtym roku ludzie, którzy poważnie myśleli dostać się na dobre, państwowe
        studia ani myśleli zdawać tylko podstawę, bo zwyczajnie by się nie dostali (
        wiem, bo znam ich trochę), wię przypuszczam, że w tym roku nie powinno się to
        zmienić.

Jeżeli, gdzieś się mylę, popełniłem błąd to prosze mnie uświadomić ;) dzięki :)
        Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka