-
Nie tylko ludzie i zwierzęta ewoluują, warzywa również.
Będąc młodą posenerką pomagałam mamie w kuchni i min. obierałam fasolkę szparagową i doskonale pamiętam to twardawe łyko, które się z niej zdzierało.
To był koniec XX wieku.
A teraz? Gdzie jest łyko? Przynajmniej od kilku lat nie spotkałam łyka w fasolce, czasami w pojedynczych sztukach, ale co to jest jedna fasolka z łykiem na pół kilo?
Co się stało z łykiem? Ewolucja? Czy GMO?
Było łyko i go nie ma...
-
szukam sprawdzonego przepisu na fasolkę po bretońsku ale interesuje mnie wersja bez mięsa.
-
chciałam sobie ułatwić życie, na dni w których pracujemy po 12h, tak by przyjść do domu, odkręcić słoik i mieć obiad.
więc nagotowałam fasolki po bretońsku, wlałam do słoików (6 litrowych) i zapasteryzowałam dumna i blada, a było to ponad tydzień temu. dziś odkręcam słoik - a tu zonk.
prawie wszystko skwaśniało, dwie zakrętki praktycznie niedokręcone, fermentacja w pełni, choć po wystudzeniu dokładnie wszystko sprawdzałam. słoiki stały w garażu, temperatura ok 17-18 stopni. jeden słoik był ...
-
Zwykle gotujemy kapustę z grochem. W tym roku mam dużo białej fasoli. Ugotuje się ta fasola z kapustą, tak jak groch? Jakie dodać przyprawy? Czy ktoś gotował kiedyś kapustę z fasolką? Aha. Lepsza będzie kapusta słodka, kiszona, czy mieszana, do fasolki?
-
maz przytargal w ilosci hurtowej
moze jakas dobra zupa, albo co innego? najlepiej niezbyt czasochlonne :) z gory dziekuje
-
macie pomysł na jakiś sos do makaronu?ja mało biegła w tym
temacie,a mam już dość tych schabików i kurczaków ;))
-
Kupiłam taka, ale nie wiem ile ją gotować aby była dobra, 30 minut?
-
Dostałem sporą ilość fasolki szparagowej żółtej, chcę ją jakoś zakonserwować w
słoikach na zimę. Szukałem w internecie przepisu ale nic mi nie przypadło do
gustu. Jeśli ktoś ma, wypróbował jakiś przepis proszę by się nim pochwalił. Z
góry dziękuję za pomoc.
-
jaki mozna zrobic dobry i bardzooo tani obiad z fasoli szparawogej
tylko nie chodzi mi o tylko ugotowanie fasoli i jej zjedzenie bo to
mi sie przejadlo, ewentualmnie mam ser żółty, mleko, jajka i czosnek
da sie cos z tego fajnego zrobic?
-
Witam,
narobilam słoikow z żółta fasolką szparagową i teraz nie wiem, co z
niej wyprodukować. Może maja państwo dobre pomysły?
Asia
-
Do tej pory robilismy krem z brokulow (wywar miesny z drobiu lub
kostki rosolowej plus ugotowany zmiksowany brokul). Myslicie, ze
dobra bedzie taka zupa-krem z fasolki szparagowej zielonej?
-
mam fasolkę szparagową,dostałam od koleżanki i chcę włożyć do słoików jak
robicie?
-
Mam taką fasolke i mam pytanie-jak ją gotowac,żeby nie straciła koloru.Gdzieś
przeczytałam,że dodaje sie do gotowania ocet ,ale to nie pomaga.Pomóżcie-
fasolka już więdnie.
-
Naszła mnie ochota na zrobienie dzisiaj fasolki po brytońsku. Wiem, że fasole
trzeba namoczyć przez kilka godzin - na to mi nie starczy czasu, ale może
można ją zastąpić jakąś inną, np. z puszki? Co o tym sądzicie? I jak wtedy
robić tą fasolkę, bo chyba jej sie za bardzo nie gotuje, bo taka puszkowa
sie "rozbabra" - jak myślicie?
-
fasolka szparagowa = marchew i coś tam jeszcze, pasteryzowana w słojach.
Robiłam w zeszłym roku, ale zgubiłam przepis. Może ktoś ma?
-
od dziecka zle mi sie kojarzyla fasolka wogole ;-)
ale ostatnio podano mi w restauracji fasolke szparagowa (cieniutka ,żółta) i
bylacalkiem smaczna
widze na straganach 2 odmiany-zielona i żółta
czym one sie roznia i jak je nalatwiej przyrządzić ????
dodam ,ze probuje sie odchudzic i przedpisy light bylyby najlepsze;-))
-
Ostatnio zrobiłam kilka słoików fasolki. Niestety widzę, że jest źle
zrobiona - woda zmętniała i zmieniła kolor. Oczywiście te są do wyrzucenia.
Proszę napiszcie jak ją przygotować, żeby nie zmarnowały mi się następne
zbiory.
Jednak nie może być to zamrażarka - mam malutką oraz nie mam dużego garnka,
żeby pasteryzować słoiki w wodzie i muszę to robić w piekarniku.
Ile razy mam gotować przed włożeniem do słoików? Ile razy grzać w piekarniku?
Czy ktoś zmagał się już z podobnym probl...
-
kupowalam fasolke szparagową i zapytalam sprzedawczynie czy ta fasolka nie
jest łykowata. pani sprzedawczyni nic nie mówiąc wzięła jeden strączek i
przełamała, pokazując mi środek.... kompletnie nie wiedzialam czego mam sie
tam dopatrzec. fasolke kupilam, łykowata nie była :)
no ale przyszlosciow chcialabym sobie sama tak przełamac strączek i zbadac
taką fasolke. poprosze o wskazówki!
-
Co zrobić? Odpada fasolka z wody, fasolka z masłem, fasolka z bułka tarta, bo
to już było. Czekam na jakieś oryginalne pomysły, może jakaś zapiekanka? albo
sama nie wiem co. Prosze o pomysły bo obiad niedługo.