Dodaj do ulubionych

co sadzicie o psychologii?

IP: *.ds9.univ.gda.pl 01.03.07, 22:02
prosze o Wasze opinie
na jakiej uczelni?
Obserwuj wątek
    • Gość: Magda Re: co sadzicie o psychologii? IP: *.A189.cust.bahnhof.se 01.03.07, 22:09
      Ja polecam UAM, ale tylko dlatego ze sama tam studiuje... Innych polecic nie
      moge...bo nie znam. Inf od osob trzecich, nie sa na tyle obiektywne..
    • Gość: aga polecam SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 23:00
      • Gość: En person Re: polecam SWPS IP: *.chello.pl 01.03.07, 23:19
        Nie polecam SWPS, raczej jakąś dobrą państwową uczelnię jak UAM, UJ lub UW. Mój
        kolega studiuje psychologię po angielsku na UW, jest bardzo zadowolony. Chociaż
        ogólnie po psychologii kiepsko z pracą
    • Gość: Domi Re: co sadzicie o psychologii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 10:28
      psychologie studiują ludzie którzy maja problemy ze sobą.Dziewczynyz psychologii sa walnietę,w większości!
    • kung_fu_plaster Re: co sadzicie o psychologii? 02.03.07, 10:57
      Przez dwa lata byłem na ujotowskiej psychologii w Instytucie Psychologii
      (popularnym Ipstytucie ;)). Jak obejrzałem katalog kursów na początku
      pierwszego semestru (na pierwszym roku), to się załamałem, bo nic tam nie było
      ciekawego. Może jeden czy dwa kursy i to tzw. niepsychologiczne. A ludzie
      pchają się tam drzwiami i oknami. Zupełnie nie rozumiem, dlaczego.
      • Gość: Magda Re: co sadzicie o psychologii? IP: *.A189.cust.bahnhof.se 02.03.07, 11:09
        Bo na pierwszym roku zazwyczaj tak jest ze nie ma nic ciekawego, najczesciej sa
        to jakies wprowadzenia do danej dziedziny, dopiero na 3 roku zaczyna
        sie "prawdziwa" psychologia.

Nie wiem czy dziewczyny na psychologii maja problemy ze soba, ja ich nie mam,
        wiec generalizacja w tym przypadku jest nieuzasadniona. Na kazdym kierunku sa
        osoby, ktore nie nadaja sie na dany kierunek.

Ludzie studiuja psychologie, bo to kierunek wszechstronny...Mowi sie ze nie ma
        pracy po psychologii...oczywiscie moze jest to prawda, ale ludzie konczacy
        studia chca od razu kokosy zarabiac, wiec dlatego nie moga nic znalezc. A praca
        w szpitalach, prywatnych placowkach jest, tyle tylko ze mało płatna.
        • kung_fu_plaster Re: co sadzicie o psychologii? 02.03.07, 11:25
          Nie rób sobie jaj z tymi bajeczkami o ciekawej psychologii na UJ "dopiero na 3
          roku" i o tym, że "na pierwszym roku zazwyczaj tak jest, że nie ma nic
          ciekawego", bo wygląda to raczej na racjonalizację, niż na prawdę.
          • Gość: Magda Re: co sadzicie o psychologii? IP: *.A189.cust.bahnhof.se 02.03.07, 12:51
            Kung_fu, a gdzie ja napisałam, ze mam na mysli UJ??? Nigdzie, ale zazwyczaj tak
            jest ze pierwsze 2 lata psychologii to dosc nudne przedmioty...chociaz ja nie
            narzekam, zawsze lepiej miec jakas baze, a nie od razu wskakiwac w psych
            kliniczna czy jakakolwiek inna.
            I nie robie sobie jaj. Wg mnie nie sa to zadne bajeczki. Pisze jak wyglada
            sprawa. Ty masz taki poglad a ja taki, chyba mam do tego prawo?
            • kung_fu_plaster Re: co sadzicie o psychologii? 02.03.07, 13:58
              A jak bym napisał, że studiowałem 3 lata, to by się pewnie okazało,
              że "pierwsze 3 lata psychologii to dość nudne przedmioty". A jak bym skończył i
              napisał to samo, to bym się zapewne dowiedział, że albo uczelnia była nie ta,
              albo że to nie był "odpowiedni dla mnie kierunek". Bajki i manipulacje, prawdy
              zero.
              • kung_fu_plaster Re: co sadzicie o psychologii? 02.03.07, 14:47
                Chociaż z drugiej strony, to oczywiście rzecz gustu, co nam się podoba (co
                uznajemy za ciekawe), a co nie. Więc może dla ciebie te wykłady i ćwiczenia, w
                których uczestniczyłaś były interesujące i pouczające, nie mogę tego
                wykluczyć. "Mam co do tego jednak pewne wątpliwości."
                • Gość: Magda Re: co sadzicie o psychologii? IP: *.A189.cust.bahnhof.se 02.03.07, 16:43
                  Jednych interesuje to , drugich tamto. Skoro Ciebie tego typu przedmioty nie
                  interesowały, to trzeba było zmienic kierunek. A watpliwoscie to mozesz sobie
                  miec, ja ich nie mam od momentu jak tylko zaczełam studiowac ten kierunek:
                  psychologie, bo wiem ze to jest to co mnie interesuje :)
    • Gość: ALA Re: co sadzicie o psychologii? IP: *.tkdami.net 02.03.07, 11:10
      NO bo UJ to tylko tradycja a w gruncie rzeczy sredniowiecze i ludzie musza o
      tym wiedziec bo tak jest prawie na wszystkich kierunkach Niestety -wiem bo tu
      studiuje.Dzis bym juz wiedziala .A dyplom ? no coz teraz musisz duzo umiec UJ
      jest swietny ale dla ludzi ,ktorzy raczej wiaza swa przyszlosc z praca naukowa .
      • Gość: lombardino Re: co sadzicie o psychologii? IP: *.ghnet.pl 02.03.07, 13:47
        Co masz na myśli pisząc,że UJ to średniowiecze?Mogłabyś sprecyzować?Ja studiując
        tu(WPiA)żadnych nawiązań do średniowiecza nie zauważyłem :)
    • easier_to_fly Re: co sadzicie o psychologii? 02.03.07, 11:15
      po psychologii jest ogólnie ciężko z pracą. zauważcie ile ludzi startuje na
      psychologię, w Polsce jest mnóstwo psychologów. wiem, bo studiuję socjologię:)
      oczywiście można wyjechać,ale jeśli chodzi o Polskę-jest ciężko. a jeśli chodzi
      o uczelnię, to polecam UAM, miał do czynienia z kilkoma ludźmi z IP i są
      naprawdę świetni. studenci chwalą też sobie program studiów.
      • Gość: Magda Re: co sadzicie o psychologii? IP: *.A189.cust.bahnhof.se 02.03.07, 12:55
        Podobnie jak ja chwale sobie program na UAM (psychologia), wg mnie jest wiele,
        wiele ciekawych przedmiotow, sciezek itd.
      • Gość: adler Re: co sadzicie o psychologii? IP: *.ds9.univ.gda.pl 02.03.07, 14:41
        nie do końca się zgadzam z Tobą - easier_to_fly , mowisz, ze duzo ludzi
        startuje na psychologie, ale bardzo malo sie dostaje, przynajmniej na uczelnie
        państwowe
        uwazam zreszta, ze praca dla psychologow bedzie, bo powstaja nowe dziedziny tej
        nauki np. psychologia biznesu, rynku, reklamy, internetu ,prawa itd.
    • klawdiaa Re: co sadzicie o psychologii? 02.03.07, 14:39
      Domi- a co to za idiotyczna generalizacja? Ile tych studentek psychologii znasz,
      zeby wysnuwac takie wnioski? A moze Tobie zal sciska tyłek, bo się nie udało
      dostać i teraz odreagowujesz, hm?
      A co do psychologii- kierunek polecam, UJ juz nie. No chyba, ze kogos rajcuje to
      ze znajomym opadnie szczeka.
      pozdrawiam
      • Gość: En person Re: co sadzicie o psychologii? IP: *.chello.pl 02.03.07, 15:27
        U mnie ktoś z rodziny kończy psychologię, wprawdzie tylko na SWPSie, a nie UJ.
        Z pracą jest kiepsko, potem trzeba odbywać praktyki kilka lat. Radzę pouczyć
        się szwedzkiego i po studiach pojechać do Szwecji, jak ktoś i tak chce
        wyjechać. Trzebga tam zdać egzamin z języka (a język nie jest taki trudny) i
        egzamin z psychologii po szwedzku (sprawdzający kompetencje). I można zacząć
        zarabiać :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka