Dodaj do ulubionych

studia techniczne, prosze o pomoc!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 17:19
hej, w tym roku zdaje mature. jestem w klasie biologiczno chemicznej, egzamin
zdaje z polskiego, niemieckiego, chemii i biologii, wszystko na poziomie
rozszerzonym. chcialabym w przyszlosci studiowac kierunek techniczny (np.
budownictwo) lub zwiazany ze srodowiskiem ( w sensie ochrona srod, inz. srod,
geologia). pytanie moje dotyczy osób studiujacych na owych kierunkach. czy
ciezko sie dostac? czy ciezko sie utrzymac? czy matma i fiza dla kogos po
biol-chem jest do przejscia? i najwazniejsze, czy jestescie zadowoleni z
waszego kierunku? co mozecie polecic a co odradzacie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Gurnis Re: studia techniczne, prosze o pomoc! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 18:04
      dostac łatwo ,utrzymac trudno(zwlaszcza na budownictwie).

z matma i fizyka bedzie Ci ciezko najprawdopodobniej, a to przedmioty wodzace.

Wlasciwe to dziwi mnie dlaczego chcesz zaprzepaszczac taki duzy potencjał w
      dziedzinie nauk przyrodniczych(bo skoro zdajesz chemie i biologie na rozsz. to
      zakladam ,ze masz je opanowane conajmniej bardzo dobrze).

Pomimo iz polecam bardzo wszystkim maturzystom studia techniczne, to jednak
      chyba warto przestrzec ,ze wybor ten nalezy porzadnie przemyslec, pochopne
      decyzje spowoduja wiecej złego niz dobrego, nie patrz jedynie na forse(zaloze
      sie ,ze jest to glownym Twoim kryterium) , ale wez tez pod uwage same realia
      pracy inzyniera, oraz zastanow sie czy bedziesz potrafila dostosowac swoj
      dotychczasowy tok rozumowania do mysli czysto technicznej.

• Gość: gosc Re: studia techniczne, prosze o pomoc! IP: *.bumc.bu.edu 06.04.07, 18:28
      Jesli chodzi o budownictwo, na niewielu uczelnaich bedziesz miec szanse skladac
      papiery nie zdajac na maturze ani matematyki ani fizyki. Jednak sa wyjatki, na
      pewno do nich zalicza sie AGH (www.ukr.agh.edu.pl/)
      Na inzynierie srodowiska masz spore szanse nawet nie zdajac matematyki nawet np
      PW. Spory wybor jesli chodzi o inzynierie srodowiska na roznych wydzialach jest
      na AGH. Przejrzyj sobie ich strone i zastanow sie. Jest to chyba tez
      rozsadniejszy wybor niz ochrona srodowiska.
      • Gość: k Re: studia techniczne, prosze o pomoc! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 19:28
        na PWr tez moze zdawać. na ochrone środowiska biorą każdego...
        Ale ogolnie jest możliwośc pisania egzaminow wstepnych z matematyki i/lub fizyki
        jeśli sie nie ma tych przedmiotów na maturze
        • Gość: gosc Re: studia techniczne, prosze o pomoc! IP: *.bumc.bu.edu 06.04.07, 21:11
          z matematyka i fuzyka chodzilo mi o budownictwo. W przypadku inzynierii
          srodowiska i ochrony srodowiska drzwi nie powinno byc problemow. Wprawdzie na PW
          w zeszlym roku wymagali najpierw matematyki i chemii albo fozyki, ale prog byl
          tak niski, ze jeden przedmiot dorze zdany wystarczal aby sie odstac
          • Gość: mak Re: studia techniczne, prosze o pomoc! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.07, 21:27
            A co zaproponowalibyście ze zdawana rozszerzoną biologia i chemią?
            • Gość: gosc Re: studia techniczne, prosze o pomoc! IP: *.bstnma.east.verizon.net 08.04.07, 23:50
              a co ciebie interesuje?

Mozliwosci masz duzo: farmacja, biologia, biotechnologia, chemia, technologia
              chemiczna, zywienie czlowieka, geologia, inzyniera srodowiska
              • Gość: ja Re: chemia IP: *.stegny.2a.pl 09.04.07, 13:35
                A na chemie ciezko sie dostac? np tak z wynikiem 65% z chemi z rorz mam szanse?
                ( UW)
    • Gość: z agh :) Re: studia techniczne, prosze o pomoc! IP: 195.69.230.* 09.04.07, 15:39
      Też jestem po biol-chemie, aktualnie studentka pierwszego roku inżynierii
      środowiska właśnie (zobaczymy jak długo.. może jeszcze zmienię-po prostu to nie
      jest to o czym marzyłam, a raczej kierunek z rodzaju tych 'zastępczych' za
      marzenia). I tak-dostać się nie jest trudno, co do utrzymania- po biol-chemie
      możesz mieć najwyżej problem z matmą, ale wystarczy porozwiązywać trochę zadań i
      powinno być ok. Przedmioty w stylu fizyki (jeśli miałaś rozszerzoną w LO) nie
      powinny stanowić żadnego problemu, geologia podobnie. Reszta przedmiotów jest
      zależna od uczelni i wydziału. Po prostu popatrz na strony uczelni w necie.
      Same studia bardzo ciekawe, choć nie wszyscy widzą siebie w zawodzie związanym z
      nimi przez całe życie, wtedy przychodzi właśnie wahanie czy aby nie zmienić
      kierunku-ale jeśli jesteś pewna, że chcesz studiować coś w rodzaju inżynierii,
      geologii czy budownictwa to jak najbardziej powinny Ci pasować :)
      • Gość: gosc Re: studia techniczne, prosze o pomoc! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 11:59
        Uwazasz, że studia sa ciekawe, czy raczej nie?
        • Gość: z agh :) Re: studia techniczne, prosze o pomoc! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.07, 16:18
          Ciekawe są bardzo- jedne z chyba najbardziej interdyscyplinarnych pomijając
          wszelkie kierunki międzywydziałowe. Uczysz się przedmiotów stricte technicznych,
          ścisłych, jak i typowo przyrodniczych :) To, których z nich jest najwięcej
          zależy od danego wydziału.
          Ja mimo, że planowałam początkowo medycynę i nie miałam nic wspólnego z naukami
          o Ziemi (a już tym bardziej pod kątem technicznym), to jeśli w tym roku także
          nie dostanę się na moje wymarzone studia to zostanę na agh, najwyżej zaczynając
          drugi kierunek (biologia- jakoś mi źle bez niej :P) równolegle.
          Ze swojej strony polecam, jeśli nie możesz się jeszcze zdecydować co naprawdę
          chcesz robić, bo można tu spróbować wielu dziedzin jednocześnie i znaleźć coś
          dla siebie :)
    • Gość: YaBasta Re: studia techniczne, prosze o pomoc! IP: *.chello.pl 10.04.07, 12:29
      warto tez umiescic taka wiadomosc w przyklejonym watku "co studiowac - poradnik" po to on do cholery jest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka