Dodaj do ulubionych

Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ?

15.04.07, 10:53
Proste pytanie, jakbyście mieli wybrać, SWPS Wrocław i Psychologia Ogólna UJ, które byście wybrali? Który ośrodek ma lepszą kadrę i dydaktykę? Gdzie jest lepszy poziom? SWPS w rankingach jest bardzo wysoko, tylko zdaję sobie sprawę, że dotyczy to głównie warszawskiego oddziału.
Ewentualnie, gdzie byście polecali psychologię poza Warszawą?
Obserwuj wątek
    • Gość: W Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.07, 11:31
      Bez zastanawiania - UJ.
      • Gość: Meg Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? IP: *.chello.pl 15.04.07, 15:19
        Popieram, UJ.
    • Gość: Aga Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.07, 12:54
      UAM Poznan, UJ Krakow, UW Warszawa ;) Tylko te, reszta gdzies daleko w tyle ;)
      • sil86 Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? 15.04.07, 14:18
        A UMK, UG i UWr to co? Według rankingu polityki z 2005 i 2006r. są w ścisłej
        czołówce, jeśli chodzi o pedagogikę.
        www.edu.edu.pl/files/rpol2005pedagogika.pdf
        www.edu.edu.pl/files/rpol2006publ.pdf
        • Gość: Aga Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.07, 18:05
          No tak, ale autorowi chodzi o psychologie a nie pedagogike.... dlatego
          pominełam te uczelnie...Te 3 uczelnie UAM, UJ, UW (kolejnosc dowolna) sie licza
          obecnie:)
          • sil86 Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? 15.04.07, 20:05
            Faktycznie, wybacz :)
    • pain88killer Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? 15.04.07, 17:28
      Piszę, bo wszechobecna sława SWPS na wszystkich forach znacznie przycmiewa UJ, poza tym dużo się mówi o tym, że uczelnia ta nastawiona jest na praktykę, że ściąga do siebie wybitnych psychologów z całej Polski ( co na pewno jest prawdą, gdyż posiadają w przeciwieństwie do UJ atut jakim są pięniądze, a nawet bywa tak, że SWPS podkrada UJ kadrę ) itd. Z drugiej strony napotyka się opinie, że psychologia na UJ jest "niezła", ale nie bardzo dobra, czy wybitna.

Mile, bym widział głębszą refleksję na ten temat, czemu jednak UJ a nie SWPS? Albo czemu jednak SWPS a nie UJ?
      ( pomijam już fakt, że SWPS jest prywatny i trzeba płacić, a UJ odwrotnie, chodzi o różnice w poziomie nauczania )
      • Gość: Aga Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.07, 18:06
        SWPS nie tylko podkrada kadre UJ, ale rowniez UW i UAM...
      • jirzi Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? 15.04.07, 20:18
        Widać, jak forumowicze ślizgają się po stereotypach, niewiele prawdopodobnie
        wiedząc o psychologii: UW, UAM, UJ - wielka trójka. Tak, to wielka trójka
        uniwersytetów, ale nie w dziedzinie psychologii. Tu UJ jest właśnie tylko
        "niezły". SWPS we Wrocławiu ma na pewno lepszą kadrę niż UJ, UJ na pewno ma, z
        kolei, większy prestiż i chyba jednak lepszych (bardziej inteligentnych)
        studentów. Gdybym sam miał wybierać, to gdybym dostał się na dzienne na UJ, to
        studiowałbym w Krakowie, gdybym miał płacić - wybrałbym, z kolei, wrocławski
        SWPS, wychodząc z założenia, że najważniejsze jest to kto Cię uczy, z kim masz
        zajęcia. We Wrocku naprawdę zgromadzono taka kadrę, że głowa boli, a w Krakowie
        na ogólnej jest, powtarzam, nieźle - tylko i aż (zależy od punktu widzenia).
        Cały czas mówimy o ogólnej, bo stosowana jest znacznie, znacznie gorsza.
        • Gość: Marzena Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.07, 20:30
          "Tak, to wielka trójka uniwersytetów, ale nie w dziedzinie psychologii."
          A wlasnie, ze w psychologii. UAM pod wzgledem psychologii był np. na drugim
          miejscu tuz po SWPS(warszawskie, bo te zamiejscowe z natury sa gorsze), pozniej
          był UW i dalej chyba UJ.

Gdybym miała płacic to wolałabym studia wieczorowe na ktoryms z tych uniwerkow.
          • jirzi Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? 15.04.07, 20:52
            Gość portalu: Marzena napisał(a):

> "Tak, to wielka trójka uniwersytetów, ale nie w dziedzinie psychologii."
            > A wlasnie, ze w psychologii. UAM pod wzgledem psychologii był np. na drugim
            > miejscu tuz po SWPS(warszawskie, bo te zamiejscowe z natury sa gorsze), pozniej

Owszem UAM i UW są świetne. Co to znaczy, że te zamiejscowe "z natury są
            gorsze"? Z natury to można malować. W studiowaniu kluczowe jest to, z kim masz
            zajęcia. I choć w Warszawie na swpsie globalnie jest więcej sław niż np. we
            Wrocławiu, to student we Wrocławiu podczas 5 lat będzie miał kontakt z większą
            liczbą gwiazd polskiej psychologii niż student swpsu w Warszawie.

>
            > był UW i dalej chyba UJ.

Co to znaczy dalej chyba UJ - gdzie? W jakimś rankingu? W jakim? UJ psychologia
            ogólna zatrudnia jednego tytularnego profesora. Świetnego wprawdzie ale JEDNEGO.
            >
            > Gdybym miała płacic to wolałabym studia wieczorowe na ktoryms z tych uniwerkow.
            >
          • Gość: Kamil Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.07, 10:23
            Ja tak własnie zrobiłem, przeniosłem się z dziennych na wrocławskim swpsie na
            wieczorowe na Uniwersytecie Wrocławskim. Myślałem: "Uniwersytet to jednak
            uniwersytet, a nie prywatna szkoła". I co?... Do dziś tego żałuje. Merytoryczny
            poziom zajęć, kompetencje wykładowców, zyczliwośc dla studenta - wszystko
            przemawia na korzyść swpsu. Chciałem sie przenieść z powrotem, ale dziekan
            swpsu, który nie stawiał mi żadnych przeszkód, by przenieśc sie z swpsu na UWr
            nie zgpodził sie na powrót, bo róznice programowe były juz zbyt duże.
    • Gość: Meg Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? IP: *.chello.pl 15.04.07, 21:12
      Na UJ masz darmo, uczelnia z renomą. Wiem, że na psychologię w SWPS w Wawie co
      roku "dostaje się" ok 1000 studentó na dzienne, nie wiem, jak we Wrocku.
      Miałbyś chłopie dużo ludzi na roku :). Polecam UJ, wycisną Cię jak cytrynę :)
      • Gość: Meg Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? IP: *.chello.pl 15.04.07, 21:13
        Miało być "studentów" , studenter, studentene, students czy jak ktoś chce :P
        • Gość: ja Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? IP: *.adsl.inetia.pl 16.04.07, 11:46
          Uważam porównanie szkoły prywatnej do państwowej conajmniej nie na miejscu..
          Uczelnie prywatne zazwyczaj to zachwalają studenci ktorzy wlasnie nie dostali
          sie na panstwowe, albo co gorsza nawet nie probowali tam skladac papierow bo z
          gory wiedzieli jaki bedzie wynik. Co tu duzo gadac, nie zamydlimy pracodawcą
          oczu że "ta nasza szkola niby prywatna ale bardzo dobra", bo oni doskonale znaja
          prawde.
          Chyba głupek nabrałby sie na to. Bo niby jaki moze byc poziom uczelni ktora
          przyjmuje na zasadzie sumy punktów z dowolnie zdawanych przedmiotów na
          maturze(zdam sobie chemie i dostane sie np na psychologie) albo na zasadzie kto
          pierwszy ten lepsz, lub co gorsza biora studentów z amnestią maturalną którymi
          gardzą panstwowe uczelnie :)

Uczelnie prywatne byłby i zawsze beda gorszą kategorią... nie probujcie sie
          oszukiwac ze jest innaczej.
          • Gość: Tawananna* Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 12:08
            To pokazuje, jak niewiele wiesz o szkołach prywatnych, i jak bardzo zaślepiony
            jesteś myślą "nie ma jak uczelnia państwowa". Jest mnóstwo beznadziejnych
            uczelni prywatnych. Ogromna większość, zwłaszcza w zakresie zarządzania i
            marketingu. Ale szkolnictwo prywatne rozwija się z dnia na dzień i nie brak
            uczelni, które mogą równać się z państwowymi. Nie wspominając już, że państwowe
            to nie tylko UAM, UW i UJ, ale też często słabiutkie filie tychże uniwersytetów
            czy też różne wyższe szkoły zawodowe.

Na poziom uczelni ma, oczywiście, wpływ poziom jej studentów - i tu uniwersytety
            mają znaczącą przewagę. Ale to tylko kwestia czasu - im lepszy będzie poziom
            uczelni prywatnych, tym więcej będą mieli kandydatów na miejsce - a do tego
            dochodzą powoli już uruchamiane programy stypendialne dla najlepszych
            maturzystów i studentów. SWPS w dziedzinie psychologii jest w ścisłej czołówce -
            a to, o czym piszesz w swoim poście, to nic innego jak garstka sloganów (nie
            zamydlimy pracodawcą oczu... a byłoby czasem warto zamydlić, żeby nie zobaczyli
            błędów ortograficznych ;)). Gdyby było mnie (tudzież moich rodziców) stać na
            studia na SWPS, nie widziałabym przeciwwskazań - w końcu to ode mnie zależy, czy
            wykorzystam na SWPS dostęp do najlepszej kadry, czy będę równała w dół do
            przeciętnych kolegów z grupy.
            • Gość: ja Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? IP: *.adsl.inetia.pl 16.04.07, 12:46
              Gość portalu: Tawananna* napisał(a):

> To pokazuje, jak niewiele wiesz o szkołach prywatnych, i jak bardzo zaślepiony
              > jesteś myślą "nie ma jak uczelnia państwowa". Jest mnóstwo beznadziejnych
              > uczelni prywatnych. Ogromna większość, zwłaszcza w zakresie zarządzania i
              > marketingu. Ale szkolnictwo prywatne rozwija się z dnia na dzień i nie brak
              > uczelni, które mogą równać się z państwowymi. Nie wspominając już, że państwowe
              > to nie tylko UAM, UW i UJ, ale też często słabiutkie filie tychże uniwersytetów
              > czy też różne wyższe szkoły zawodowe.
              >
              > Na poziom uczelni ma, oczywiście, wpływ poziom jej studentów - i tu uniwersytet
              > y
              > mają znaczącą przewagę. Ale to tylko kwestia czasu - im lepszy będzie poziom
              > uczelni prywatnych, tym więcej będą mieli kandydatów na miejsce - a do tego
              > dochodzą powoli już uruchamiane programy stypendialne dla najlepszych
              > maturzystów i studentów. SWPS w dziedzinie psychologii jest w ścisłej czołówce
              > -
              > a to, o czym piszesz w swoim poście, to nic innego jak garstka sloganów (nie
              > zamydlimy pracodawcą oczu... a byłoby czasem warto zamydlić, żeby nie zobaczyli
              > błędów ortograficznych ;)). Gdyby było mnie (tudzież moich rodziców) stać na
              > studia na SWPS, nie widziałabym przeciwwskazań - w końcu to ode mnie zależy, cz
              > y
              > wykorzystam na SWPS dostęp do najlepszej kadry, czy będę równała w dół do
              > przeciętnych kolegów z grupy.

Raczej wątpie aby dobry uczeń mając do wyboru prywatna i państwową wybrał tą
              pierwsza mozliwość.Pewne rzeczy nigdy sie nie zmienią.
              Tak sie składa że stypendia dla najlepszych studentów panstwowych uczelni sa już
              od dawna, wiec jaka to mialaby być niby przewaga prywanych uczelni?
              Jak piszesz "swps ma dostęp do najlepszej kadry". A przeciez ta kadra to
              pochodzi wlasnie z uczelni państwowych, czy tak nie jest? Na pańswowych nikt nie
              mowi ciągle " ten to jest wybitnym profesorem",bo tam jest sporo takich, to juz
              zadna atrakcja.
              Jak widzisz sama, punktem odniesienia dla prywatnych uczelni są zawsze państwowe.

studiowac na SWPS nikt ci nie broni. Zamiast liczyc na rodziców moze warto pujśc
              do pracy..
              • Gość: Tawananna* Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 13:38
                > Raczej wątpie aby dobry uczeń mając do wyboru prywatna i państwową wybrał tą
                > pierwsza mozliwość.Pewne rzeczy nigdy sie nie zmienią.

To już się zmienia. Dobry uczeń wybierze dobrą szkołę. W tej chwili wygrywają
                uczelnie państwowe, ale - to może się zmienić. Nie wspominając już o tym, że
                jest mnóstwo uczelni państwowych (także uniwersytetów!), które są po prostu
                kiepskie.

Są kraje, gdzie najlepsze szkolnictwo to właśnie szkolnictwo prywatne. W Polsce
                szkolnictwo prywatne dopiero od kilkunastu lat ma szanse rozwoju. Kto wie, jak
                będzie wyglądała edukacja wyższa za następne kilkanaście lat?

> Tak sie składa że stypendia dla najlepszych studentów panstwowych uczelni sa ju
                > ż
                > od dawna, wiec jaka to mialaby być niby przewaga prywanych uczelni?

Stypendia na uczelniach państwowych są często śmiesznie niskie (np. 300 zł
                miesięcznie za średnią 5.0). Na uczelniach prywatnych te kwoty są znacznie
                wyższe. A magnesem dla dobrych maturzystów mogą być zwolnienia z opłat za studia
                od I roku (na podstawie wyników matury). Te rozwiązania stopniowo są już
                wprowadzane.

> A przeciez ta kadra to
                > pochodzi wlasnie z uczelni państwowych, czy tak nie jest? Na pańswowych nikt ni
                > e
                > mowi ciągle " ten to jest wybitnym profesorem",bo tam jest sporo takich, to juz
                > zadna atrakcja.
                > Jak widzisz sama, punktem odniesienia dla prywatnych uczelni są zawsze państwow
                > e.

Tylko że jeśli profesorowie będą musieli wybierać między uczelnią państwową a
                prywatną (plany ograniczenia liczby miejsc zatrudnienia są już przecież
                przygotowywane) - nikt nie powiedział, że wybiorą uczelnie państwowe... Wielu
                profesorów pozostało na uczelniach państwowych już wyłącznie dla prestiżu. Mają
                symboliczną liczbę zajęć, a godziny dyżurów traktują jako propozycję, nie
                obowiązek. I niestety nie jest prawdą, że na uczelniach państwowych jest tak
                wielu wybitnych profesorów - już napisano w tym wątku o jednym zaledwie
                profesorze tytularnym na psychologii UJ. Proporcje prywatne-państwowe zmieniają
                się.

> studiowac na SWPS nikt ci nie broni. Zamiast liczyc na rodziców moze warto pujś
                > c
                > do pracy..

Mną się nie przejmuj, robię w życiu dużo rzeczy i miejsca na SWPS by w nim nie
                było. Natomiast gdybym miała czas/chęć/pieniądze na studia na SWPS - to czemu
                nie, na pewno nie odstraszyłby mnie od SWPS sam fakt, że jest uczelnią prywatną.
                I to miałam na myśli.
                • Gość: lombardino Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? IP: *.ghnet.pl 16.04.07, 15:55

Zawsze chce mi się śmiać,gdy spotykam argument,że w innych krajach najlepsze
                  szkoły to szkoły prywatne...Tak rzeczywiście jest,tyle że takie uczelnie (chociżby
                  Harvard) działają na zasadzie non-profit. A u nas wszystkie szkoły prywatne są
                  podmiotami działąjącymi w celu osiągnięcia zysku,utrzymywanymi wyłącznie przez
                  ich studentów; a skoro student szkołę utrzymuje,to jak go wyrzucić,nawet gdy nic
                  nie robi? Owszem źródłem przychodów państwowych uczelni też jest czesne
                  studentów zaocznych - ale nie jest to źródło JEDYNE.
                  Tawananna - pokaż jakie uczelnie prywatne są zainteresowane prowadzeniem badań
                  naukowych? Znasz choć jedną? Dlaczego profesorowie wykładający na uczelniach
                  państwowych i prywatnych zarazem,zwykle ''zapominają'' np. w notkach
                  biograficznych w swoich książkach wspomnieć o pracy na uczelni prywatnej(dotyczy
                  to np. pracowników WPiA UJ)? Z jakiego powodu,jak sądzisz?
                  • Gość: Anka Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.04.07, 19:59
                    Uwielbiam stwierdzenia tyleż kategoryczne, co bzdurne.
                    Piszesz:
                    "Zawsze chce mi się śmiać,gdy spotykam argument,że w innych krajach najlepsze
                    > szkoły to szkoły prywatne...Tak rzeczywiście jest,tyle że takie uczelnie (choci
                    > żby
                    > Harvard) działają na zasadzie non-profit. A u nas wszystkie szkoły prywatne są
                    > podmiotami działąjącymi w celu osiągnięcia zysku"

Otóż swps ma w statucie wpisane, że jest szkołą non-profit, a wszelkie wpływy z
                    czesnego lokuje w dydaktykę i naukę.

I dalej:
                    Tawananna - pokaż jakie uczelnie prywatne są zainteresowane prowadzeniem badań
                    > naukowych? Znasz choć jedną?

Może sobie prześledź osiągnięcia naukowe pracowników SWPSu - tych nie
                    zatrudnionych w żadnej innej szkole. Zobacz co zbadali, pracując w swpsie
                    Wojciszke, Maruszewski, Doliński, Marszał, Łukaszewski, Sędek, Kolańczyk,
                    Drat-Ruszczak i wielu, wielu innych.

WPiA - a co to jest? Dyskusja dotyczy swpsu - jednej z dwóch szkół
                    niepaństwowych w Polsce, mających uprawnienia habilitacyjne (druga jest
                    Koźmiński), a ty wyjeżdżasz z jakimś WPiA.

Zobacz sobie książki prof. Nęcki (UJ), Brzezińskiego (UAM) czy Hornowskiej (UAM)
                    zatrudnionych także w swpsie. Jakoś wspominają o tym bez żadnych oporów.

• Gość: lombardino Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? IP: *.ghnet.pl 17.04.07, 16:02
                      WPiA to Wydział Prawa i Adminisracji :),którego pracownicy nie przyznają się do
                      nauczania na prywatnych uczelniach. Co do SWPS - jeśli jest jak piszesz,to mamy
                      do czynienia z wyjątkiem potwierdzającym regułę.Przecież pisałem o tej
                      konkretnej uczelni,tylko o szkolnictwie prywatnym w RP w ogóle (wyjaśniam tu,że
                      RP oznacza Rzeczpospolita Polska).Natomiast w wypadku uniwersttetów uprawnienia
                      habilitacyjne
                      są czymś tak oczywistym,że te uczelnie nawet o tym nie wspominają;
                      • Gość: Anka Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.04.07, 17:14
                        WPiA to, jak piszesz, wydział. Ale wydział to nie uczelnia. Wciąż zatem nie
                        wiadomo, o jaką uczelnię Ci chodzi
                        To, czy uprawnienia habilitacyjne na uniwersytetach są czymś oczywistym, czy nie
                        to rzecz co najmniej dyskusyjna. Ponieważ wątek dotyczy psychologii, to zastanów
                        się, dlaczego uprawnień do habilitowania z psychologii nie mają takie np.
                        uniwersytety, jak wrocławski, śląski, opolski, bydgoski czy umcs, by poprzestać
                        (uczciwie) na tych, które prowadza ten kierunek studiów.
                        • Gość: lombardino Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? IP: *.ghnet.pl 17.04.07, 18:38

Więc przeczytaj jeszcze raz moje pierwszego posta-napisałem tam WPiA UJ,co oznacza
                          Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Jagiellońskiego.Ten fragment dyskusji
                          dotyczył uczelni prywatnych w ogólności i do tego odnosiła się moja pierwsza
                          wypowiedź; nie pisałem o konkretnej uczelni,jaką jest SWPS.Pozwolę sobie też zau
                          ważyć,że sam fakt pracy na danej uczelni wielu osób z wysokimi stopniami
                          naukowymi (dr hab.,prof)nie powinien być głównym kryterium jej oceny.Np na PWSZ
                          w Tarnowie (skrót PWSZ oznacza Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa)pracuje sporo
                          osób z UJ(skrót UJ wyjaśnony wyżej:)),ale sądzę,że nikomu rozsądnemu nie
                          przyjdzie na myśl TYLKO NA TEJ PODSTAWIE wnioskować,że jest to bardzo dobra
                          uczelnia
                          _
                          • Gość: Anka Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.04.07, 19:48
                            OK, rzeczywiście tak napisałaś. Zasugerowałam się tym, że piszesz o jakiejś
                            szkółce. Przepraszam.
                            Oczywiście, że same stopnie i tytuły niczego nie przesądzają, ale w swpsie
                            pracują osoby, które są po prostu znane (z najlepszej strony) każdemu studentowi
                            psychologii w Polsce. Poza tym, ich koncentracja w jednym miejscu jest
                            zjawiskiem w Polsce niezwykłym. Ponieważ dla większości z nich to swps jest
                            podstawowym miejscem pracy - to tu prowadzą badania, angażują do swoich zespołów
                            studentów itp. W PWSZ w Tarnowie zapewne tak nie jest: profesorowie z UJ
                            wpadają, odbywają zajęcia i uciekają.
                    • tocqueville Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? 17.04.07, 17:38
                      > pokaż jakie uczelnie prywatne są zainteresowane prowadzeniem badań
                      > > naukowych? Znasz choć jedną?

Czy naprawdę w tym wątku muszą wypowiadać się osoby o zerowej wiedzy o
                      uczelniach prywatnych. To już staje się męczące tłumaczenie najproszeszych
                      rzeczy i przekonywanie do faktów, które można sprawdzić jednym kliknięciem.

Może to dla niektórych będzie szokiem - ale raz jeszcze napiszę: UCZELNIE
                      PRYWATNE PROWADZĄ BADANIA NAUKOWE
          • pain88killer Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? 16.04.07, 13:33
            Gość portalu: ja napisał(a):

> Uważam porównanie szkoły prywatnej do państwowej conajmniej nie na miejscu..
            > Uczelnie prywatne zazwyczaj to zachwalają studenci ktorzy wlasnie nie dostali
            > sie na panstwowe, albo co gorsza nawet nie probowali tam skladac papierow bo z
            > gory wiedzieli jaki bedzie wynik. Co tu duzo gadac, nie zamydlimy pracodawcą
            > oczu że "ta nasza szkola niby prywatna ale bardzo dobra", bo oni doskonale znaj
            > a
            > prawde.
            > Chyba głupek nabrałby sie na to. Bo niby jaki moze byc poziom uczelni ktora
            > przyjmuje na zasadzie sumy punktów z dowolnie zdawanych przedmiotów na
            > maturze(zdam sobie chemie i dostane sie np na psychologie) albo na zasadzie kto
            > pierwszy ten lepsz, lub co gorsza biora studentów z amnestią maturalną którymi
            > gardzą panstwowe uczelnie :)
            >
            > Uczelnie prywatne byłby i zawsze beda gorszą kategorią... nie probujcie sie
            > oszukiwac ze jest innaczej.

Widziałem gdzieś badania, które mówiły, że jedynie 1/4 pracodawców bierze pod uwagę jaką uczelnię dany kandydat ukończył. W obecnych czasach coraz mniej ważny staje się kierunek studiów, a co dopiero uczelnia.
            Mi jednak przede wszystkim zależy na jakość wiedzy, jaką dany ośrodek akademicki jest przekazać studentowi, a faktem jest, że SWPS otrzymał ocenę wyróżniającą od Państwowej Komisji Akredytacyjnej (5/5) kiedy to reszta prestiżowych uczelni czyli UJ, UAM i UW dostały 4/5, SWPS był jedyną uczelnią w kraju, gdzie kierunek psychologia dostał tak wysoką akredytację. Trudno więc mówić, że zachwalany jest przez studentów, którzy z jakichś powodów się nie dostali na państwową uczelnię, gdyż ocena PKA wydaje mi się dość obiektywna.

Poza tym <Bo niby jaki moze byc poziom uczelni ktora
            przyjmuje na zasadzie sumy punktów z dowolnie zdawanych przedmiotów na
            maturze(zdam sobie chemie i dostane sie np na psychologie)> UJ właśnie przyjmuje na zasadzie polski, język obcy i trzeci przedmiot dowolny :)
            • Gość: kkk Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? IP: *.adsl.inetia.pl 16.04.07, 14:14
              radze dokładnie zastanowić sie nad wyborem, czy oby na pewno chcesz studiować
              psychologie. Czym sie dokładnie kierujesz wybierając ten kierunek a nie inny?
              Jak wyglądają twoje kontakty z innymi?
              Alarmują już że ten bum na psychologie jest od kilku lat.
              Musisz mieć na względzie ze jest duże prawdopodobieństwo ,że za te 5 lat,
              powiększysz grono bezrobotnych.

p.s. Moze to takie moje odczucie, nie koniecznie każdy musi sie z tym zgodzić,
              ale jakoś nie pałam sentymentem do facetów psychologów. Moze tez troche dlatego
              że na swojej drodze spotkałam kilku takich nieciekawych. No ale faktem jest,że w
              niektórych miejscach pracy, facet psycholog nie sprawdza sie poprostu.
              Jest wiele innych zawodów w których mężczyźni mogą sie spełniać..
              • Gość: Meg Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? IP: *.chello.pl 16.04.07, 18:24
                SWPS jest przeraklomawany, idź na UJ i do SWPSu, pogadaj ze studentami, popytaj
                ile się od nich wymaga, jak wyglądają egzaminy (w SWPS większość to testy,
                niestety). Wyobraź sobie, że jesteś już po SWPS lub UJ, co chcesz robić, jak
                cię mogą ocenić pracodawcy. Pomyśl co wygląda lepiej w cv, czy to, że
                skończyłeś prywatną uczelnię czy jeden z najlepszych uniwersytetów. To poważna
                decyzja.
              • pain88killer Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? 17.04.07, 15:56
                Niestety, nie wyborażam sobie siebie studiującego coś innego... Mój "zestaw zainteresowań" idealnie pokrywa się z programem studiów psychologicznych, interesuje się zarówno stosunkami międzykulturowymi, filozofią, psychopatologiami, zagadnieniami z dziedziny kongitywistyki i wieloma innymi, dziedzinami, z zakresu których wiedzę mógłbym pogłębiać jedynie na studiach psychologicznych.
                Na pewno nie chce iść na psychologię owczym pędem, w ramach mody.
                Co do moich kontaktów z innymi, łatwo nawiązuje kontakty itd. Choć raczej nie zamierzam się dokształcać w kierunku psychoterapeutycznym.
                Co do psychologów facetów.... Wiesz, niektórzy nie mogą sobie wyboraźić jakby np: mogli się wyspowiadać w konfesjonale kobiecie..... Zresztą, nie rozróżniam raczej, dla mnie kobieta może być z powodzeniem dobrym mechanikiem czy policjantem, to dlaczego psycholog nie może być facetem :) bo faktem jest, że jest to raczej sfeminizowany zawód.
          • Gość: Beryl Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.07, 10:33
            SWPS we Wrocławiu nie przyjmuje, jak piszesz, wszystkich studentów, nie przyjął
            też -z tego, co wiem- ani jednego posiadacza amnestionowanej matury. Starałam
            sie o przyjecie wraz z trzema koleżankami - mnie i jedną z nich przyjęto, dwóch
            pozostałych - nie. Studiuję na I roku, jestem bardzo zadowolona, choć (a
            własciwie dlatego, że:) nauki jest mnóstwo, a ucza nas znakomici fachowcy. Nie
            wiem jak jest na ogólnej na UJ. Dlatego też nie mam zamiaru doradzać Ci, jeśli
            masz wybór. Mogę tylko (w samych superlatywach) pisać o Szkole, którą ja wybrałam.
      • Gość: hmm Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? IP: *.chello.pl 16.04.07, 18:47
        Możesz podać jakiś link lub namiar na źródło papierowe, gdzie byłaby podana
        dokładna liczba osób, które przyjmuje SWPS na I rok?
        • Gość: Meg Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? IP: *.chello.pl 16.04.07, 20:25
          Moja siostra cioteczna kończy miedzykulturową psychologię na SWPSie w Wawie. Na
          1 roku dziennych psychologii ogólnie było ok tysiąc osób, do tego dochodzą
          zaoczni, anglistyka, polonistyka, pseudo-skandynawistyka,......
    • tocqueville Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? 17.04.07, 17:42
      Ta dyskusja ma niewielki sens.
      Odpowiadają osoby, które po prostu NIC nie wiedzą o SWPS.
      Które nie miały żadnej styczności z najlepszymi uczelniami prywatnymi.

SWPS może być wzorem dla uczelni w Polsce, także dla państwowych.

Dla wyjaśnienia dodam, że nie jestem pracownikiem SWPS :) - i nie mam interesu,
      aby tę uczelnię reklamować.
      • Gość: En person Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? IP: *.chello.pl 17.04.07, 18:03
        HAhahahahahahahahahahaha. Dobry żart, w życiu się tak nie uśmiałam :)
        • Gość: En person Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? IP: *.chello.pl 17.04.07, 18:06
          To może jesteś studentem owej świetnej uczelni? To powiedz mi chociaż, na jakim
          poziomie student SWPSu musi zdać egzamin z języka obcego, by skończyć ową
          szkołę? Na UW jest to B2, więc na SWPS może C2? Mam na WSZYSTKICH studentów
          dziennych i zaocznych oraz EGZAMIN z języka, a nie skończony lektorat.
          • Gość: En person Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? IP: *.chello.pl 17.04.07, 18:07
            Miało być "mam na myśli".
            • Gość: mati Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? IP: *.adsl.inetia.pl 17.04.07, 19:12
              SWPS to wybitna szkoła, która jakby tylko miała możliwość przyjęłaby niemal
              kazdego kandytata. Wykładowcy szkół państwowych którzy dodatkowo dorabiają sobie
              w swps, tak są zachwyceni tą szkołą, że nawet nie wypowiadają sie na ten temat.
              Nadzwyczajnie trudne egzaminy w formie testu, z takim papierkiem mgr wszystkie
              szkoły państwowe nie mają szans..

I o co tu chodzi jak nie o KASE!!
          • tocqueville Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? 17.04.07, 18:24
            Nie jestem studentem tej uczelni.
            Nie jestem absolwentem.
            Ani nie jestem jej pracownikiem.

Kończyłem uczelnię państwową.

Moje stanowisko dotyczące SWPS opieram na obserwacji środowiska uczelnianego.
            Na rozmowach z pracownikami i studentami SWPS.
            Na analizie programu, przedmiotów, wykładowców, rozwoju naukowego, konferencji
            przez tę uczelnię organizowanych.

• Gość: En person Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? IP: *.chello.pl 17.04.07, 18:36
              A ja moją na posiadaniu w rodzinie 2 absolwentów SWPSu którzy nie znają żadnego
              języka obcego, robią błędy gramatyczne (nie dyslektycy) i mimo że ledwo zdali
              maturę na dwóje i tróje (oboje), bez problemu dostali się do SWPSu. Teraz
              zasilają grono bezrobotnych :P
              • Gość: En person Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? IP: *.chello.pl 17.04.07, 18:39
                A żadnego języka obcego zdawać na egzaminie na poziomie B1, B2 czy innym nie
                musi, bo po co. Dodam, że na Uniwersytecie Warszawskim WSZYSCY studenci dzienni
                i wieczorowi muszą zdać egzaim z języka obcego na poziomie B2. Więc chyba
                lepiej z SWPSu przykładu nie brać
                • Gość: En person Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? IP: *.chello.pl 17.04.07, 18:41
                  Miało być "nie muszą' i 'egzamin".
                  • tocqueville Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? 17.04.07, 18:44
                    No widzisz, sam popełniasz błędy. :)
                • tocqueville Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? 17.04.07, 18:46
                  Jeśli uważasz, że zdanie egzaminu na poziomie B2 na uczelni państwowej oznacza
                  zdobycie umiejętności posługiania się językiem obcym to chyba... nie studiowałeś :)
                  • Gość: klos Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? IP: *.adsl.inetia.pl 17.04.07, 19:17
                    tocqueville napisał:

> Jeśli uważasz, że zdanie egzaminu na poziomie B2 na uczelni państwowej oznacza
                    > zdobycie umiejętności posługiania się językiem obcym to chyba... nie studiowałe
                    > ś :)

poziom B2 jest minimalnym wymogiem na UW. Nie jest poziom bardzo wygórowany, ale
                    bardzo łatwy to też nie jest. Zresztą, lepszy taki poziom niż zerowe
                    umiejętności po tej "wybitnej" szkole jaką jest SWPS !
                    • Gość: Anka Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.04.07, 19:50
                      We Wrocku na swpsie akurat minimalnym wymogiem jest B2. Ale koncentrowanie się
                      na języku nie ma sensu. Kluczowe są zajęcia kierunkowe.
                • Gość: hmm... Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? IP: *.chello.pl 17.04.07, 20:55
                  Akurat egzaminy na UW niewiele sprawdzają, przynajmniej z angielskiego. Ponieważ
                  jest wieluniezdać
                  zdających pisze się w dużej auli, a ludzie siedzą blisko siebie - efekt
                  ściąganie na całego. Listening to często czysta loteria, dzięki "rewelacyjnemu"
                  sprzętowi i kiepskiej akustyce (nam komisja za drugim razem przeczytała tekst,
                  zamiast puścić z płyty, czego teoretycznie nie powinna robić). A ustne - to już
                  czysta formalność, trzeba by chyba nic nie powiedzieć, żeby nie zaliczyć.
                  Poza tym, co z tego, że są egzaminy skoro lektoraty do nich nie przygotowują -
                  zajęcia są w grupach licząch często ponad 20 osób i trwają góra 2 lata - jak
                  ktoś już nie zna języka, na uczelni się go nie nauczy (NIE piszę tu o
                  filologiach, żeby nie było nieporozumień).
                  • pain88killer Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? 25.04.07, 19:06
                    up ;)
                  • Gość: En person Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? IP: *.chello.pl 25.04.07, 23:17
                    Sorry, ale ja w dwa lata na UW dzięki lektoratowi ze szwedzkiego doszłam od
                    poziomu zerowego do B2, więc da się nauczyć. Co do ściągania, to jakoś mało
                    prawdopodobne, bo egzaminy są nie tylko z angielskiego, ale i innych języków,
                    które zdaje góra 5 lub 6 osób, więc trudno ściągać (zresztą, wstyd by mi było
                    jako studentce UW). Do tego jest też egzamin ustny, na którym nie ściągniesz,
                    więc jak ktoś nie umie, to i tak nie zda. Co do SWPSu w Wawie, student tylko
                    uczęszcza na jakieś zajęcia, nie ma egzaminu jak na uniwerku. Poziom B2 to
                    poziom matury, więc nie są to jakieś wygórowane wymagania dla studentów.
                    • Gość: hmm... Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? IP: *.chello.pl 26.04.07, 23:31
                      Sorry, ale ja zajęcia z języka miałam w ok. 25 osobowej grupie (część osób nie
                      była zapisana, ale: nie mogli chodzić do innej grupy, żetony się im skończyły, a
                      oni tylko troszkę powtórzą do egzaminu itd., itp., poza tym grupa "oficjalna" 20
                      osobowa nie jest wiele lepsza), w salce, w której z ledwością wszyscy się
                      mieścili, a jakby nas porządnie porozdzielać według RZECZYWISTEJ znajomości
                      języka to pewnie wylądowalibyśmy na 3 RÓŻNYCH poziomach.
                      Co do egzaminów - wyraźnie zaznaczyłam, że piszę o angielskim, który zdają tłumy
                      (w tym parę lat temu ja). A na ustnym, ktoś kto zdał maturę z pewnością wyduka
                      parę zdań o studiach, zainteresowaniach itp. Do trójki naprawdę więcej nie
                      potrzeba. Poza tym egzamin NIE MA żadnego praktycznego znaczenia, przy
                      staraniach o pracę nikt nie będzie patrzył, czy na studiach zdawaliśmy egz. na
                      poziomie B2, C1, czy zgoła wcale, a do nauki równie dobrze zmusza końcowe
                      kolokwium.
                      O SWPS nic nie pisałam, więc nie wiem po co kolejny raz powtarzasz te same rzeczy.
                      PS Zazdroszczę, że na UW spotkałaś samych kryształowych ludzi, co to się brzydzą
                      ściąganiem.
                      PS2: Może Ty byś mogła mi powiedzieć, gdzie można znaleźć DOKŁADNE dane dot.
                      ilości os. na I roku SWPS?
                      • Gość: studentka SWPS Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 22:08
                        Każdego roku o tej samej porze toczy się ta sama dyskusja. SWPS czy inne studia
                        państwowe.
                        Zdałam maturę dwa lata temu i ze względu na warunki studiowania wybrałam SWPS
                        (dostałam się również na UJ)
                        Każdy wybór ma swoje plusy i minusy.
                        Nie wiem jak by to było, gdybym jednak wybrała UJ, ale:
                        -zapewne miałabym 7 tysięcy rocznie więcej, bo nie musiałabym płacić czesnego,
                        tak moje koszty studiowania wzrastają- studia to jedno, kursy językowe,
                        szkolenia i konferencje to drugie...
                        -otaczali by mnie w większości inteligentniejsi ludzie- studenci SWPS są grupą
                        specyficzną i o niektórych można by książki pisać.
                        Te dwa argumenty przemawiają za UJ. Więcej pieniążków i lepsi ludzie podsumowując.
                        Teraz obalę kilka stereotypów dotyczących SWPS:
                        Kto chce się uczyć- nauczy się wszędzie, więc opinia, że więcej wymaga się od
                        studenta na UJ mnie nie interesuje. Racja- egzaminy (większość) są w formie
                        testowej i nie zawsze sprawdzają rzeczywistą wiedzę. Z drugiej strony nie
                        spotkałam jeszcze egzaminu, który rzetelnie by ją sprawdzał. O sukcesie nie
                        decyduje poświęcony czas na naukę i wymagania, lecz to, czy ktoś uczy się dla
                        siebie i jak tą wiedzę potrafi się później wykorzystać w praktyce. 3 dostać
                        łatwo, aby otrzymać 4 lu 5 trzeba się już napracować...Podczas sesji jest mniej
                        nauki niż gdzie indziej, ale za to jest dużo pracy podczas roku akademickiego-
                        przeprowadzanie własnych badań już od pierwszego roku studiów, masa projektów i
                        prezentacji. Egzaminy testowe zaczynają dominować wszędzie, więc to nie tylko
                        specyfika SWPS.
                        - angielski- jeśli ktoś uzyskał odpowiednią liczbę punktów na teście lub na
                        maturze, to na pierwszym roku zaczyna Warsztaty I, na drugim roku są Warsztaty
                        II- przerabia się słownictwo typowo psychologiczne, m.in. przerabia się Aronsona
                        po angielsku, przygotowuje własne prezentacje nt. teorii w psychologii, pisze
                        eseje, etc. Są również niższe poziomy zaawansowania i na nich przerabia się
                        normalny podręcznik.
                        -na pierwszym roku studentów jest wielu- później ich liczba maleje, czasem nawet
                        o ponad 50%
                        -badania- badań na SWPS prowadzi się wiele- siła robocza jest :), laboratorium
                        jest, no i finanse oczywiście też są
                        -kadra przyznaje się, że jest z SWPS- poczytajcie sobie najważniejsze
                        podręczniki- 70% autorów (jeśli nie więcej) wykłada na SWPS.
                        Kadra jest z UW, UAM, UJ, etc.- z tym się zgodzę- jednak mam wrażenie że na
                        placówkach państwowych pozostają tylko dla sentymentu- SWPS jest jedyną
                        psychologią w Polsce, która daje możliwość zapisu na wykłady do
                        najwybitniejszych psychologów w Polsce jednocześnie- co więcej- są to osoby,
                        które zawsze mają czas dla studenta a to sobie bardzo cenię.
                        -biblioteka jest bardzo dobrze zaopatrzona i z dostępem do literatury nie ma
                        najmniejszego problemu, poza tym wykładowcy mają swoje teczki, w których
                        zostawiają potrzebne materiały jeśli nie można ich zdobyć. Korzysta się z
                        najnowszych podręczników, na zajęciach przedstawiane są wyniki badań, których
                        nie ma jeszcze w literaturze
                        -każdy student może wypożyczyć SPSSa lub Statisticę, co więcej- uczymy się
                        dokładnej pracy z tymi programami
                        - jest wiele kół zainteresowań
                        - wszystkie zajęcia odbywają się w jednym miejscu, sale są ładne i czyste- nie
                        siedzi się w rękawiczkach na zajęciach jak to gdzie indziej czasem
                        bywa :)
                        -ściąganie- o tym, że podczas egzaminów na SWPS można ściągać piszą idiotki,
                        które myślą, że jak przepiszą arkusz odpowiedzi od koleżanki to zdadzą (później
                        okazuje się, że miały całkiem inną wersję :D)- podczas egzaminu są na sali
                        przynajmniej 4 pilnujące osoby, studenci siedzą w odpowiednich odstępach, jest
                        kilka wersji testów, ja w takich warunkach nie ściągam, bo ściągać nie umiem i
                        nie chcę
                        -sama układasz sobie plan zajęć
                        -jest dużo możliwości rozwoju- warsztaty, konferencje, specjalizacje, duży wybór
                        fakultetów, etc.

O plusach i minusach można pisać i pisać. Więcej napisałam o SWPS, bo tam
                        studiuję, jak jest na UJ mogę wywnioskować tylko i wyłącznie na podstawie opisów
                        innych. Za kilka lat nikt nie zapyta Cię, czy studiowałaś państwowo czy nie. Od
                        Ciebie zależy jakim będziesz psychologiem. Decyzji za Ciebie nikt nie podejmie.
                        Gdyby studia na państwowej uczelni były cudowne to nie było by psychologów
                        partaczy- przecież kilka lat temu oni nie mogli wybrać SWPS... Możesz wybrać
                        SWPS i wykorzystać to, co uczelnia oferuje, możesz wybrać SWPS i skończyć studia
                        tylko dla papierka. Możesz skończyć UJ i wykorzystać to, co oferuje, możesz
                        dostać się na studia i przez całe życie powtarzać, że jesteś inteligentna bo
                        studiujesz państwowo... Każda decyzja ma po prostu swoje konsekwencje.

• pain88killer Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? 28.04.07, 22:29
                          :) Szczerze mówiąc to i tak się nie mogę zdecydować. Chyba musiłby się zjawić ktoś, kto studiował i tu i tu.
                          • Gość: studentka SWPS Re: Psychologia na SWPS Wrocław czy UJ ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 11:24
                            Decyzji za Ciebie nikt nie podejmie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka