Dodaj do ulubionych

dwa kierunki studiów

18.04.07, 14:06
Witam kochani! Chcialabym zacząć studiowac dwa kierunki
jednoczesnie. /psychologie i etnologie/ Orietujecie sie czy jest to mozliwe
od pierwszego roku i czy sa takie sama wymagania???? A może ktos z was tak
własnie studiuje? Jak wam idzie czy trudno jest to pogodzić z
tzw. "studenckim zyciem" ????
Obserwuj wątek
    • Gość: o Re: dwa kierunki studiów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 14:14
      moj kumpel studiuje od pierwszego roku informatyke i fizyke. daje rade, ale ryje
      równo... czasem gdzies sie nawet pojawi ;-)
      • katiafed Re: dwa kierunki studiów 18.04.07, 14:21
        a nie wiesz może chy na ten drugi kierunek przyjmowali go tak jak wszystkich
        innych czy na jakis innych zasadach/ Może jaki ulgowy bonus :)
        • Gość: Aga Re: dwa kierunki studiów IP: *.chello.pl 18.04.07, 14:34
          Jeśli zdajesz na dwa kierunki równocześnie, bonusu nie ma, bo i jaki miałby
          być? Gdybyś zdawała na drugi w trakcie pierwszego, to mogłabyś być przyjęta li
          i jedynie na podstawie wysokiej średniej ze studiów, poza normalna rektutacją
          (albo startować w tej normalnej, jak kto woli). W ogóle raczej nie ma wielu
          bonusów ze studiowania dwóch kierunków, oprócz satysfakcji własnej. No i na
          części uczelni nie mozna studiować dwóch kierunków dziennie od pierwszego roku
          (np. na UW).
          I dość oczywiste, że jak studiujesz dwa, to czas na życie studenckie ci się
          zmniejsza, z gumy wszak nie jest. Kto co lubi (ja akurat lubię dwa
          kierunki... ;)).
          • Gość: katiafed Re: dwa kierunki studiów IP: *.jgora.dialog.net.pl 18.04.07, 19:20
            właśnie o to mi chodziło czy jak bedę chciała np. na pierwszym roku zacząć inni
            kierynek to czy bedę miała jakies inne mozliwości dostania sie poza
            rekrutacją :) Dostać się na psychologie normalną matodą jest ciężko więc
            chwytam się wszystkich mozliwości, nawet jesli na tym pierwszym roku bedę
            musiala zakuwać ostro, żeby mieć wysoką śrdnią :) dzieki ci wielkie dobra
            kobiato :)
            • Gość: katiafed Re: dwa kierunki studiów IP: *.jgora.dialog.net.pl 18.04.07, 19:25
              a właśnie można zrezygnować z tego kierunku na który sie dostałam wcześniej i
              zostać tylko na tym drugim ?????????
              • Gość: ja Re: dwa kierunki studiów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 19:31
                jeśli dostałaś się poza rekrutacją to niekoniecznie.
                Na mojej uczelni w regulaminie jest zapis, ze jeśli student zostanie skreślony z
                listy studentów na macierzystym kierunku (czyli tym co był pierwszy) to zostaje
                też skreślony ze wszystkich innych.
                • Gość: katiafed Re: dwa kierunki studiów IP: *.jgora.dialog.net.pl 20.04.07, 18:23
                  A na jakiej jesteś uczelni???
                  • Gość: hmm... Re: dwa kierunki studiów IP: *.chello.pl 20.04.07, 22:34
                    Taki przepis jest m. in. na UW (dotyczy tylko przypadku, gdy na drugi kierunek
                    dostajesz się na podst. średniej z pierwszego).
                    • Gość: katiafed dzięki wielkie IP: *.jgora.dialog.net.pl 21.04.07, 09:39
                      dzieki ci bardzo za te informacje. Na pewno mi się przydadzą :)
                    • klymenystra Re: dwa kierunki studiów 22.04.07, 15:28
                      rowniez na UJ tak jest.
    • pain88killer Re: dwa kierunki studiów 22.04.07, 10:27
      A mnie interesuje mianowicie taka rzecz, opisze na konkretnym przykładzie, bo na ogólnikach było by trudno.
      Załóżmy, że jestem na pierwszym roku stosunków międzynarodowych na UJ, i wśród przedmiotów mam filozofię. W przyszłym roku, zaliczając wszystkie egzaminy na SM, zamierzam zrezygnować z SM i na drodze normanej rekrutacji przenieść się na psychologie też na UJ. Ponieważ na psychologii również na pierwszym roku jest przedmiot filozofia w takim samym wymiarze godzinowym to czy zostanie mi to przepisane z tego pierwszego roku SM czy jak już nie studiuje SM to się nie liczy ?
      • Gość: lola Re: dwa kierunki studiów IP: *.ds4.univ.gda.pl 22.04.07, 10:33
        to zalezy.
        na UG jest tak, ze sklada sie do dziekana tego drugiego, nowego kierunku podanie
        o przepisanie oceny, oczywiscie dolacza sie tez indeks.
        czasami dziekan mowi tak, a czasami nie. tak bywa najczesciej.
        ale ostatnio odpowiedzial 'to akurat zalezy od tego wykladowcy..' :)
      • klymenystra Re: dwa kierunki studiów 22.04.07, 15:30
        teoretycznie da sie, wszystko zalezy od wykladowcy. logicznie patrzac, to
        przeciez przedmiot masz zaliczony, wiec go umiesz, wiec rezygnacja z jednych
        studiow nie sprawia, ze wszystko zapomniales :)
        • pain88killer Re: dwa kierunki studiów 22.04.07, 16:19
          Jest to logiczne, ale obawiam się, że na UJ nie kierują się przede wszystkim logiką tylko jakimiś przepisami :) a jak wszyscy wiedzą, przepisy z logiką nie mają zwykle dużo wspólnego.
          • klymenystra Re: dwa kierunki studiów 22.04.07, 22:39
            probuj :) mi sie rozne rzeczy juz udalo na UJ zalatwiac, niekoniecznie slepo
            trzymajac sie przepisow:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka