Dodaj do ulubionych

psychologia: Gdzie mozna iść ze słabymi wynikami?

30.06.07, 15:07
Witam was bardzo serdecznie!
Na wstępie proszę, nie dołujcie mnie wyśmiewając moje wyniki z matury
ponieważ sama jestem wystarczająco załamana, nie poszło mi.
Całe zycie interesuje się psychologią, psychologia to moje marzenie,
uwielbiam książki psychologiczne, filmy i wszystko co jest z nią związane.
Nic więc dziwnego, że chciałabym iść bardzo na studia psychologiczne.
Jednakże z moimi wynikami... nie wiem czy dostanę się gdziekolwiek.
Chcialam iść bardzo na SWPS ale i tam nie mam szans, proszę powiedzcie mi, o
co mogę zachaczyć z takimi wynikami: (wszystko poziom podstawowy) polski 43%,
angielski 43%, wos 43%
W grę wchodzi tylko WROCŁAW, najlepiej dzienne
dziękuję bardzo za każdą radę!
Obserwuj wątek
    • Gość: Tawananna* Re: psychologia: Gdzie mozna iść ze słabymi wynik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 15:24
      Spróbuj składać na SWPS (jak najszybciej, bo pewnie kandydaci będą przyjmowani w
      kolejnych turach rekrutacji). Masz do stracenia jedynie 200 zł opłaty
      rekrutacyjnej, warto spróbować.

Poza tym w grę wchodzą ew. okołopsychologiczne (czasem pewnie
      pseudopsychologiczne, niestety) specjalności na uczelniach prywatnych:

zarządzanie spec. psychologia w biznesie, Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu
      zarządzanie spec. psychologia zarządzania, Wyższa Szkoła Zarządzania i
      Bankowości w Poznaniu, filia we Wrocławiu

Jest jeszcze jedna opcja - może nie najprzyjemniejsza, ale pewnie
      najskuteczniejsza. Jeżeli nie dostaniesz się na SWPS, masz rok na poprawienie
      matury. Rok bez szkoły, bez marnowania czasu na przedmioty na maturze
      niepotrzebne - rok, który można poświęcić na przygotowanie. Warto!
      • Gość: mee Re: psychologia: Gdzie mozna iść ze słabymi wynik IP: *.chello.pl 30.06.07, 16:16
        Idź do SWPS, tam nietrudno się dostać. Kolega zdawał wprawdzie starą maturę,
        ale miał 2 z polaka (pisemny i ustny), 2 z pisemnej matmy i 3 z ustnej, 3 z
        ustnego anglika i go przyjęli od razu. Tyle, że to było 6 lat temu, szkoła nie
        była aż tak rozreklamowana. Ja bym na twoim miejscu rok się pouczyła i zdawała
        maturę jeszcze raz.
        • Gość: Herro Re: psychologia: Gdzie mozna iść ze słabymi wynik IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.07.07, 07:26
          Jeśli 6 lat temu, to zapewne dostał się do swps Warszawa, a nie do Wrocka, bo
          wroclawskiego swpsu jeszcze nie było. Ale na Twoim miejscu bym sprobowala do
          swpsu we Wroclawiu wystartowac. Może kandydatow będzie mniej niz w ubiegłych
          latach, może obniża kryteria. Może... Ryzykujesz rzeczywiscie niewiele.
          • Gość: jot Re: psychologia: Gdzie mozna iść ze słabymi wynik IP: *.os.amsnet.pl 01.07.07, 12:02
            Przyjmują od 80pkt. Jak masz zdaną maturę podstawę na 43% i to wszystkie
            przedmioty, to licząc w/g wzoru SWPS 43razy 0,4 = 17,2 pkt + drugi przedmiot
            17,2, to razem masz tylko 34,4pkt. Przyznasz, że do 80 pkt brakuje ho, ho.
            Szans więc praktycznie żadnych. Chyba że w końcowym etapie jakoś dramatycznie
            obniżą progi punktowe.
            • Gość: Kinga Re: psychologia: Gdzie mozna iść ze słabymi wynik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 12:10
              a ja dostałam się na pedagogikę na APS dzienne mając 43% z pdst polaka z nowej
              matury, zaliczyłam rok bez większych problemów, ma średnia 4.0
              • Gość: Natalia Kinga APS a SWPS, gdzie porownanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 12:12
                Poza tym psychologia a pedagoigika...dwa zupełnie inne kierunki;P
                • Gość: studentka Re: ......... IP: *.adsl.inetia.pl 01.07.07, 12:48
                  Gość portalu: Natalia napisał(a):

> Poza tym psychologia a pedagoigika...dwa zupełnie inne kierunki;P

Faktycznie nie ma co porównywać dwóch różnych kierunków.
                  Aczkolwiek poziom nauczania na swps pozostawia wiele do życzenia :)
                  Widze jedną rzecz wspólną po tych kierunkach : BEZROBOCIE :)
                  • Gość: hmm Re: ......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 14:13
                    > Aczkolwiek poziom nauczania na swps pozostawia wiele do życzenia :)

Chyba sobie żartujesz. Ciekawe- masz na to jakieś dowody? Akurat złego poziomu
                    zajęć SWPS zarzucić nie można- najnowsze informacje, najnowsza literatura,
                    świetna kadra, więc nie wiem o co Ci chodzi. Myślę, że warunków studiowania może
                    pozazdrościć niejeden student.
                    • Gość: Natalia Re: ......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 14:18
                      Jezeli chodzi o mnie to absolutnie nie zazdroszcze nikomu kto studiuje w tej
                      szkole <czyt. SWPS>. Jednak porownania tej szkoły z APS (nie pamietam czy to
                      taki skrot) chyba sa nie na miejscu...SWPS jest obecnie w czołówce...mimo tego
                      ja wole studia na uczelni panstwowej (trojka najlepszych-psychologia), i za nic
                      w swiecie nie zamieniłabym takiej uczelni na SWPS. Ale kazdy wybiera co chce.
                    • Gość: psycholożka Re: ......... IP: *.adsl.inetia.pl 01.07.07, 16:42
                      jakby nie było to uczelnia prywatna (to już duży minus który jest odczuwalny
                      najbardziej po skończonej szkole),
                      warunki lepsze bo i za to płaci się (ale dla mnie to mogę uczyć sie i w ruderze,
                      bo liczy się wiedza której się wymaga od studentów i profesor[nie koniecznie
                      sławna osobistość bo nikt mnie o to nie pytał kiedy szukałam pracy] ale taki
                      który umie w przystępnym sposób wytłumaczyć wszystko) ,
                      Materiał który muszą przyswoić studenci uczelni typu UW, UJ jest dużo większy
                      niż swpsu (porównywali to znajomi), zresztą wszystkie egzaminy na swps-ie pisane
                      w formie testu mówią same za siebie..
                      • Gość: Natalia Re: ......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 16:55
                        Zgadzam sie z "psycholożka". Mimo to nie znosze okreslenia: "psycholożka".

"Materiał który muszą przyswoić studenci uczelni typu UW, UJ jest dużo większy
                        niż swpsu"
                        Dodałabym jeszcze UAM, bo to sa trzy najlepsze uniwersytety w Polsce, miedzy
                        innymi pod wzgledem psychologii...czesto wymieniaja sie jedynie kolejnoscia:)
                        • Gość: hmm Re: ......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 17:21
                          Ok. Jesteś zadowolona ze swojej uczelni i tyle. Ale proszę nie pisz od razu, że
                          poziomowi SWPS można dużo zarzucić skoro tam nie studiujesz... Informacje z
                          drugiej ręki nie są Twoje.

> "Materiał który muszą przyswoić studenci uczelni typu UW, UJ jest dużo większy
                          > niż swpsu"

Muszą- ładnie brzmi. Jeśli ktoś chce, to nauczy się wszędzie. Nie wiesz, co inni
                          robią po godzinach, więc nie generalizuj.
                          • Gość: ja sama Re: ......... IP: *.adsl.inetia.pl 01.07.07, 20:42
                            Gość portalu: hmm napisał(a):
                            > Muszą- ładnie brzmi. Jeśli ktoś chce, to nauczy się wszędzie. Nie wiesz, co inn
                            > i
                            > robią po godzinach, więc nie generalizuj.

Jasne. W wolnym czasie wszyscy studenci swps sięgają po fachową literaturę aby
                            się dokształcać i pogłębiać swoją więdzę:)
                            Co ty w ogóle opowiadasz. :)
                            Zabawne <hahaha>
                            • Gość: hmm Re: ......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 21:47
                              Wyobraź sobie, że są tacy, którzy sięgają.
                              WSZYSCY to nadmierne uogólnienie. Bo nie zaprzeczam, że jeszcze zdarzają się na
                              SWPS przytępe jednostki.
                              Na Uniwerku samych genialnych jednostek też nie ma... Obecnie na studia
                              wieczorowe, np. we Wrocławiu (Uniwersytet) przyjmują prawie każdego, podobnie
                              było rok temu na psychologii stosowanej UJ.
                              Poza tym, gdyby na Uniwerek dostawali się sami geniusze, to nie byłoby byle
                              jakich psychologów- ponad 10 lat temu SWPS jeszcze nie było...
                              To od Ciebie zależy jakim będziesz/jesteś psychologiem i tyle.
              • Gość: ja Re: psychologia: Gdzie mozna iść ze słabymi wynik IP: *.adsl.inetia.pl 01.07.07, 12:45
                Tylko że ten polski musiałaś nadrobić jakimś innym przedmiotem: historią czy wosem.
                Inaczej jakbyś miała z drugiego przedmiotu też 40% z podstawy, to byś się nie
                dostała.
                Więc pisz na przyszłość dokładniej.
    • tocqueville Re: psychologia: Gdzie mozna iść ze słabymi wynik 01.07.07, 16:35
      SWPS filia we Wrocławiu
      • Gość: jot Re: psychologia: Gdzie mozna iść ze słabymi wynik IP: *.os.amsnet.pl 01.07.07, 20:36
        Śmieszne jest to pomniejszanie rangi SWPSu. Ktoś ma chyba kompleksy:) Skoro
        jest tak źle, to dlaczego uczelnia jest tak wysoko w rankingach? Albo dlaczego,
        jako jedyna uczelnia w kraju, wliczając te państwowe, dostała na kierunku
        psychologia od Państwowej Komisji Akredytacyjnej wyróżnienie? Toż chyba jakaś
        przekupna ta komisja, co?:)
        Czy to się komuś podoba, czy nie, uczelnia będzie toczyć wyrównany bój o palmę
        pierwszeństwa z uczelniami państwowymi. A niektórych żółć zalewa. Więcej luzu
        moi drodzy:)
        • Gość: Ana Re: psychologia: Gdzie mozna iść ze słabymi wynik IP: *.chello.pl 01.07.07, 20:56
          Ale faktem jest, że przyjmowali tam ludzi z dwójami na świadectwie maturalnym,
          i to bez egzaminów wstępnych. Na żadnym uniwerku by to nie przeszło. A tam i
          owszem.
          • Gość: jot Re: psychologia: Gdzie mozna iść ze słabymi wynik IP: *.os.amsnet.pl 01.07.07, 21:06
            Gość portalu: Ana napisał(a):
            > Ale faktem jest, że przyjmowali tam ludzi z dwójami na świadectwie
            maturalnym,
            > i to bez egzaminów wstępnych. Na żadnym uniwerku by to nie przeszło. A tam i
            > owszem.

I kiedy to było? Czyż nie wtedy, gdy SWPS dopiero startowała? Wtedy na pewno
            nie miała takiej rangi, jak dziś. Nie jestem ani pracownikiem tej uczelni, ani
            tym bardziej studentem, ale fakty mówią same za siebie. Zobacz z jakimi
            wynikami przyjmują uniwersytety za wieczorowe. Też tylko kasa się liczy. W tym
            roku uczelnie państwowe obserwują ogromny spadek kandydatów na studia zaoczne i
            wieczorowe i już podnoszą larum, bo kasy będzie mniej. Był o tym artykuł w
            Wyborczej. Studenic wybierają albo stacjonarne, bo darmowe, albo prywatne
            płatne. Cały czas mówię o tych najlepszych prywatnych, bo zgodzę się, że jest
            masa uczelni, w których w czasie naboru liczy się jedynie kolejność zgłoszeń.
          • Gość: Tawananna* Re: psychologia: Gdzie mozna iść ze słabymi wynik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 21:07
            Wartość uczelni wynika z dwóch czynników: poziomu osób przyjmowanych na uczelnię
            i samej uczelni (kadry itd.).

A że na uniwerku, nawet na obleganych kierunkach, nie widać jakoś tłumów
            genialnych osób (wystarczy popatrzeć na aktywność na zajęciach...), to coraz
            bardziej jestem przekonana, że poziom innych osób z roku jest kwestią drugorzędną.
          • Gość: madziula Re: psychologia: Gdzie mozna iść ze słabymi wynik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 21:08
            bzdury opowiadasz, ponizej 80 pkt z nowej matury nie przyjmowali, to jak mogli
            przyjmowac z dwojami?, natomiast na uniwersytety w ubieglym roku mozna bylo sie
            dostac z 76pkt
            • Gość: kaja hehehhe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 21:16
              Na UAM przyjmowali od 80,5 , natomiast na UW od 81 punktow.
          • tocqueville Re: psychologia: Gdzie mozna iść ze słabymi wynik 01.07.07, 21:43
            slogany, slogany, slogany
            Rzeczywistość jest inna niż ci się wydaje.
            Na zaoczne panstwowe przyjmują teraz wszystkich - idzie niż.
        • Gość: sra Re: psychologia: Gdzie mozna iść ze słabymi wynik IP: *.adsl.inetia.pl 01.07.07, 21:05
          wiecie co, te wyróżnienia to możecie sobie włożyć ...
          Tak się składa że wyróżnienia (dziwnym trafem) dostają wydziały które mają kasę,
          które stać na wiele rzeczy o jakich może pomarzyć większość.
          Mój wydział (na uw) też ma takowe wyróżnienie:)
          Tylko że co z tego?
          Bałagan, łapówkarstwo itd- o tym komisja nie wie oczywiście.
          Swps ma kase może więc pozwolić sobie na współprace naukową, aktywność naukową
          itp. Przecież w końcu za to płacicie i to nie małe pieniądze.

z reszta z samej pka mówią żeby nie brać sobie tych wyników tak dokładnie, bo
          nie muszą się do końca zgadzać z rzeczywistością.
          Po drugie uczyć się na uczelni prywatnej, która nie poddała sie w ogóle takiej
          ocenie to strach.
          • Gość: jot Re: psychologia: Gdzie mozna iść ze słabymi wynik IP: *.os.amsnet.pl 01.07.07, 21:10
            Droga psycholożko vel ja sama vel sra i jeszcze coś tam. Masz rozdwojenie
            jaźni?:) Podziwiam, zaiste potrafisz bronić własnego zdania, tylko dlaczego w
            kilku nikach?:):):)
        • tocqueville nie 01.07.07, 21:22
          Nie pomniejszam rangi SWPS, tylko wskazuję, że tam po prostu łatwiej się dostać
          niż na psychologię na UWr. Chyba nie zaprzeczysz?
          Nie rozumiem tego ataku na mój wpis.
          Jest całkowicie chybiony z powodów jasnych dla każdego, kto czytał moje
          wcześniejsze wpisy na tym forum.
          • Gość: jot Re: nie IP: *.os.amsnet.pl 01.07.07, 21:38
            Atak, jeśli tak to nazwać, nie był oczywiście na Ciebie:) Oczywiście, że na
            SWPS łatwiej się dostać. Temu akurat nikt nie zaprzeczy:)
            Rozbraja mnie swoimi negatywnymi opiniami pani psycholożka, która w swoim
            zacietrzewieniu zmienia niki i sama siebie popiera, nie tylko zresztą w tym
            wątku:)
          • Gość: OBR Re: nie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.07.07, 23:16
            Gwoli ścisłości: Łatwiej dostać się na wrocławski swps (płatny) niż na UWr
            dzienny (bezpłatny), ale trudniej dostać się na swps niż na UWr wieczorowy
            (płatny), gdzie przyjmujz każdego, kto zapłaci.
    • Gość: aaa Re: psychologia: Gdzie mozna iść ze słabymi wynik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 22:53
      jesli chodzi o psycholohgię, to ja we zeszłym roku składałam na jedną ze
      średnich uczelni, miałam wszystko poziom pdst+rozszrerz.: polski 80, 90; język:
      96+76; historia: 52, 48... nie dostałam się tam, robię psychologię innym trybem
      niż dzienny ;)- proponuje z takimi wynikami startuj na wieczorówkę, nie
      oszukujmy się- z dziennymi może byc problem. Ale zawesze mature można
      poprawić :).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka