elsea 13.07.07, 00:46 chciałabym się dowiedzieć, czy istnieje możliwość studiowania jednocześnie dwóch kierunków: pedagogiki i bibliotekoznawstwa od pierwszego roku studiów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Aga Re: studia na dwóch kierunkach IP: *.cnb.com.pl 13.07.07, 00:49 Zalezy od uczelni. Ale to nie jest dobry pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
elsea Re: studia na dwóch kierunkach 13.07.07, 00:52 rzeczywiście połączenie takich kierunków może nie jest najtrafniejsze, ale nie jest w 100% przekonana do żadnego z nich. Decyzje muszę podjąć właściwie już i stąd taki pomysł... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: studia na dwóch kierunkach IP: *.cnb.com.pl 13.07.07, 01:11 Nie chodzi o połączenie akurat tych kierunków, tylko o sam pomysł ciągnięcia dwóch od pierwszego roku. Odpowiedz Link Zgłoś
elsea Re: studia na dwóch kierunkach 13.07.07, 01:16 zdaje sobie sprawę, że pogodzenie dwóch kierunków nie jest najłatwiejsze, ale mam też świadomość,iż bibliotekoznawstwo nie należy do kieruków najtrudniejszych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: studia na dwóch kierunkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 02:15 > mam też świadomość,iż bibliotekoznawstwo nie należy do kieruków > najtrudniejszych... Z takim podejściem idź od razu na pedagogikę, bo jeszcze będziesz miała kompleks jednego, nie daj boże łatwego kierunku. Ogólnie zdecydowanie odradzam studiowanie dwóch kierunków od pierwszego roku. Wybierz jeden z nich (sugeruję pedagogikę - bo trudniej się dostać i wydaje się jednak "szerszym" kierunkiem od bibliotekoznawstwa). Jeśli stwierdzisz, że to nie to, albo że to za mało - po roku zawsze możesz zacząć bibliotekoznawstwo jako drugi kierunek albo zrezygnować z pedagogiki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reme Re: studia na dwóch kierunkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 11:37 ja też zastanawiam się nad dwoma kierunkami, akurat bibliotekoznawstwo i filologia polska, z tym że licencjat z fp już mam. Na studiach magisterskich uzupełniających na fp zajęć mało, więc stąd pomysł na inib (informacja naukowa i bibliotekoznawstwo), aha tutaj też magisterskie (2.5 roku dla licencjatów innych kierunków). Ubzdurałam sobie, że oba kierunki dziennie, ale nie wiem, czy jest to możliwe 'fizycznie' do pogodzenia, bo przecież się nie rozdzielę :P A może najpierw filologia, a od drugiego roku inib? Wiem, że chcę studiować i to i to, bo interesuję się np. czasopismami młodopolskimi i wiem, że archiwizacja tak starych czasopism to niemała trudność (a myślę, że na inibie dowiedziałbym się na ten temat więcej). Ale czy te kierunki są 'zbyt podobne' i nie ma sensu ich studiować jednocześnie? Może ktoś się wypowie... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: studia na dwóch kierunkach IP: *.cnb.com.pl 13.07.07, 11:49 No bez przesady, na końcowych latach studiów robienie drugiego kierunku jest dziś niemal oczywistością, więc nie martw się, że nie dasz rady, skoro tyle osób daje. A bibliotekoznawstwo jest bardzo rózne od filologii polskiej (np. na UW), więc nie ma obaw o dublowanie kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp Re: studia na dwóch kierunkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 18:12 Zdajesz na UJ? Ja właśnie zaliczyłem tam pierwszy rok INiB a teraz chciałbym rozpocząć drugi kierunek i dostać się na polonistykę ;-D INiB na UJ nie jest bardzo zajmującym kierunkiem (drugi rok jest zdecydowanie gorszy), miałem wspólne wykłady ze studentami po inych kierunkach i nie widać było, żeby się przepracowywali. Jeśli masz jakieś pytania, chętnie odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reme Re: studia na dwóch kierunkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 21:13 Tak, UJ ;) No, już słyszałam od dwóch osób, poznanych 'wirtualnie', że studia na tym kierunku są ciekawe i co więcej miło te osoby wspominają cały okres studiów. Do Agi: wiem, że tyle osób godzi 2 kierunki i że to możliwe... ale szukam dziury w całym (hihi) ;P Do pp: licencjat czy magisterskie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp Re: studia na dwóch kierunkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.07, 12:06 Ja jestem na drugim roku jednolitych magisterskich. trochę to dziwne, bo INiB zawsze był dwustopniowa. Mamy wykłady wspólne ze studentami SUMIK, polowa z nich jest po licencjacie z polonistyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reme Re: studia na dwóch kierunkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.07, 16:23 No, właśnie widziałam, że egzaminy na 1. roku sum są takie jak na 1. roku jednolitych. Aha, czyli na wykładach jest więcej osób, a nie tylko sami SUMIK - to dobrze! Hihi, nie dziwi mnie, że po licencjacie z polskiego tyle osób ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thai Re: studia na dwóch kierunkach IP: 83.238.78.* 15.07.07, 09:30 PP, nie orientujesz się może ile osób na miejsce mniej więcej jest na SUMIK INIB UJ? planuję ten kierunek po zrobieniu licencjatu. pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reme Re: studia na dwóch kierunkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 23:36 > PP, nie orientujesz się może ile osób na miejsce mniej więcej jest na SUMIK > INIB UJ? planuję ten kierunek po zrobieniu licencjatu. Też jestem ciekawa ;) Aha, a może ktoś ma harmonogram z semestru zimowego (I rok SUMIK)? :) Chciałabym zobaczyć, czy dużo zajęć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabi Re: studia na dwóch kierunkach IP: *.eranet.pl 13.07.07, 20:38 Ja robilam od pierwszego roku dwa kierunki,jeden dziennie,drugi zaocznie(w innym miescie) i nie jest tak strasznie.no,gorzej jak przychodzi sesja,ale mozna ogarnac :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aldona Re: studia na dwóch kierunkach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.07, 20:47 a ja sie tak zastanawiam co do wyboru drugiego kierunku, ale od drugiego roku- tyle ze mialyby byc to studia równoległe co myslicie, to jest lepsze rozwiazanie od brania udzialu w normalnej rekrutacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana Re: studia na dwóch kierunkach IP: *.76.classcom.pl 13.07.07, 21:00 jestem po pierwszym roku INiBna Ap w krakowie, kierunek moze nie jest trudny jakos bardzo, ale napewno niesamowicie czasochlonny, nie polecam dwoch od pierwszego roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oh_angie Re: studia na dwóch kierunkach IP: 89.174.214.* 14.07.07, 18:59 jest to lepsze,bo wtedy uczelnia sama wyraża zgodę na studia równoległe, więc jest łatwiej sie dogadać. Tylko trudniej się na równoległe dostać-np na psychologię uj trzeba mieć średnią 4.8 żeby w ogóle być branym pod uwagę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś