Dodaj do ulubionych

stypendium naukowe

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.07, 15:47
chcialam zapytac czy wiecie moze jak to jest ze stypendium naukowym czy oni
najpierw przyznaja ludziom stypendia i wywieszaja jakas liste albo
zawiadamiaja czy samemu trzeba wypelnic jakies papierki i zlozyc na uczelni?
mam srednia 4,7 wiec powinnam miec stypendium:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Tawananna* Re: stypendium naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.07, 17:45
      Stypendium jest przyznawane automatycznie na podstawie średniej. Wywieszana jest
      lista lub po prostu informacja, od jakiej średniej przyznano stypendium. Jeśli
      żadnej informacji nie będzie, skontaktuj się z dziekanatem. Z tym, że stypendia
      zwykle przyznawane są w okolicy października-listopada.
      • Gość: Aga Re: stypendium naukowe IP: *.chello.pl 15.07.07, 18:14
        Podobno gdzieniegdzie trzeba wypełniać jakieś podania - nie spotkałam się z tym
        osobiście, ale słyszałam, że tak bywa. Więc najlepiej - jak zawsze - pytać na
        uczelni (średnia też nie jest oczywistością, są wydziały, gdzie stypendium
        przysługuje nawet od 4,8 czy 50 najlepszym osobom, czy jeszcze coś innego).
        • Gość: Kasia Re: stypendium naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.07, 19:45
          Tak, są uczelnie gdzie trzeba składać podania. Np. Politechnika Wrocławska.
          Trzeba złożyć wniosek o stypendium naukowe, podać średnią z dwóch semestrów
          (ważone) i średnią roczną (arytmetyczna z semestralnych), no i oczywiście dane
          osobowe i nr konta na ktore ma być przelewane stypendium.
        • Gość: k Re: stypendium naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.07, 07:41
          na UWr stype dostaje 15% najlepszych
      • Gość: ? Re: stypendium naukowe IP: *.chello.pl 15.07.07, 21:04
        Na niektórych uczelniach (np. UW) TRZEBA złożyć wniosek o stypendium.
        • ginny22 Re: stypendium naukowe 15.07.07, 21:08
          Hm, na UW studiuję pięć lat i nikt mi nie mówił, że trzeba. ;)
          • Gość: lol Re: stypendium naukowe IP: *.eltronik.net.pl 16.07.07, 00:30
            zależy od uczelni, u mnie podanie jest konieczne tylko, gdy zaczynasz studia II
            stopnia, zwłaszcza jak licencjat robiło się na innej uczelni
            • Gość: Dugo Re: stypendium naukowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.07, 01:55
              Z taką średnią na stówe będziesz miał/a stype, także skontaktuj się z
              dziekanatem / studentami swojej uczelni czy samorządem żeby niczego nie
              przegapić, bo szkoda by było gdyby sie okazalo ze trzeba zlozyc podanie (chociaż
              na więszkosci uczelni automatycznie przyznają )
              • magdusijaa Re: stypendium naukowe 16.07.07, 02:09
                na PK przyznaja automatycznie, ale jest jakis termin do kiedy trzeba podac numer
                konta. nie pamietam czy przed czy po liscie: stare czas to byly:)
                • Gość: anzelina88 Re: stypendium naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.07, 13:50
                  a ile mniej więcej wynosi takie stypendium??
                  • Gość: Velika Re: stypendium naukowe IP: 195.117.27.* 16.07.07, 13:59
                    Zależy od uczelni. U mnie (prawo US) za 4,0 jest 180 zl, a za 5,0 chyba 600.
                    • Gość: ja Re: stypendium naukowe IP: *.cdif.cable.ntl.com 16.07.07, 14:29
                      U mnie nie trzeba skladac podan bo stypendium dostaje automatycznie 15%
                      najlepszych studentow wiec srednia 4,7 niekoniecznie oznacza ze je dostane. A
                      najwyzsze stypendium w tym roku wynosilo 300 zl
                      • Gość: Dugo Re: stypendium naukowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.07, 18:30
                        > U mnie nie trzeba skladac podan bo stypendium dostaje automatycznie 15%
                        > najlepszych studentow wiec srednia 4,7 niekoniecznie oznacza ze je dostane.

O matko 4,7 nie gwarantuje stypendium??? U mnie na roku nie było do tej pory
                        osoby która miałaby wyżej niż właśnie 4,7. Jakby 15% najlepszych dostawało u nas
                        stype to byłoby chyba od 3,5 hehe
                  • magdusijaa Re: stypendium naukowe 16.07.07, 19:51
                    gdybys byla na PK to bylabys w srodkowym przedziale i wtedy 450zl.
          • Gość: ? Re: stypendium naukowe IP: *.chello.pl 16.07.07, 18:06
            Niestety u mnie trzeba. Widać każdy wydział (albo i instytut) ma własne
            regulacje (ujednolicenie czegokolwiek, chociażby siatki godzinowej, przekracza
            możliwości tej uczelni :P).
            • Gość: hehhh Re: stypendium naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.07, 18:28
              Na Uj nie trzeba...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka