IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 16:53
Dostałem się na prawo na UMCS, UW, UJ i KUL, a wybieram się na ten ostatni. JEdnak warunki do nauki, jakie daje dom są niezastąpione. Dużo zaś zależy od samego studenta i jego chęci. Poza tym chciałbym studiować prawo amerykańskie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Sonka Re: prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 19:24
      Your choice. Ale jak juz chcesz w domu to UMCS , z KUL-u wszyscy uciekają...
      • Gość: trade mark Re: prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 20:28
        a moze to jeszcze przemyslisz. slyszalem ze na rydzykowskiej uczelni
        uruchamiaja prawo. dobrze ci radze idz do torunia!
        • gr27 Re: prawo 17.07.07, 20:32
          A potem co, zamiatać ulice, bo jak ktoś zobaczy po jakiej uczelni to wyśmieje. Ja myślę tylko o tych dwóch, co napisałem. W Krakowie obawiam sie aklimatyzacji i uczestnictwa w "wyścigu szczurów" i osiągania wszystkiego po trupach. Nie wiem czy sobie poradzę.
          • jj8 Re: prawo 17.07.07, 21:05
            jak to aklimatyzacji? jesli nie jest osoba aspoleczna to aklimatyzacja powinna
            przejsc dobrze ;) a wyscig szczurow na UJ to raczej mit...
            • Gość: ymaginary Re: prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 21:13
              dziwie ci sie ze tam malo ambicji masz juz na samym stracie. na poczatku raczej
              czlowiek stawia sobie wyzsze cele dopiero potem przychodzi czas na ich
              dostosowanie do rzeczywistosci ( czyli byle zdac i miec to za soba ;p).
              nie wiem czemu nie mialbys isc na uj, wszystko przemawia za krakowem, lepsze
              miasto, lepsza uczelnia... a wyscig szczurow hym, to zalezy od tego co to dla
              kogo oznacza. dla jednych jest on wszedzie dla innych wogole nie istnieje. ale
              na pewno jesli rzeczywiscie jest to w lublinie wystepuje w stopniu nie
              mniejszym niz w krakowie.
            • Gość: lombardino Re: prawo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.07, 21:16
              Zdecydowanie,na WPiA UJ nie ma jakiegoś strasznego wyścigu szczurów. Co nie
              zmienia faktu,że jeśli chce się coś zawodowo osiągnąć w tej dziedzinie,trzeba
              starać się być lepszym od innych. Jeśli ktoś a priori to odrzuca,moim zdaniem
              lepiej dla niego samego, by odpuścił sobie prawo.
              • Gość: gr27 Re: prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 21:56
                Nie jest tak, że odrzucam, tylko czy zdołam się wybić w Krakowie, nowym mieście, gdzie muszę wszystkiego uczyć się od nowa i poświęcać również czas na rzeczy niezwiązane z edukacją. Mam jeszcze pytanie, czy wykłady są bardzo porozrzucane po Krakowie i czy łatwo odnaleźć ich miejsce?
                • Gość: xyz Re: prawo IP: 195.136.61.* 17.07.07, 22:13
                  wyklady sa mniej wiecej w jednym miejscu w samym centrum... a co to niby za
                  rzeczy niezwiazane z edukacja bys musial robic? obiad ugotowac?
                • Gość: lombardino Re: prawo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.07, 22:35
                  Tak,wykłady i ćwiczenia są w centum - przede wszystkim na Brackiej albo w
                  "kultowym" "Olszewskim". Poza tym, wszystkie wykłady i zdecydowana większość
                  ćwiczeń jest nieobowiązkowa, o zaliczeniu poszczególnych przedmiotów decyduje
                  wyłącznie egzamin. Inna sprawa,że na ćwiczenia z cywila czy karnego TRZEBA
                  chodzić,bo inaczej właśnie na egzaminie może być nieciekawie.
                  • Gość: gr27 Re: prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 22:56
                    Dzięki. A co z wielkością sal wykładowych?
                    • Gość: lostprophet Re: prawo IP: *.lodz.dialog.net.pl 17.07.07, 23:14
                      o mamo... a to aż takie ważne??? sala na mniej niż 500 osób, i co wydział
                      odpada??? nie lepiej wiedzieć jaki poziom reprezentuje kadra??
    • Gość: jjj Re: prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 23:17
      >Poza tym chciałbym studiować prawo amerykańskie.

Fajna sprawa, polecam;) Szczególnie zajęcia prof. Swensona:)
      • Gość: gr27 Re: prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 23:20
        A czy niektóre wykłady odbywają się w Campusie II? Tak słyszałem
        • Gość: jjj Re: prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 23:28
          Nie mam pojęcia, gdzie odbywają się zajęcia na lubelskiej SPA;) Skończyłam SPA
          na UG, te szkoły działają pod patronatem tego samego college'u i z tego co
          wiem, to część wykładowców się powtarza.
          • Gość: gr27 Re: prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 23:31
            Czy prawo amerykańskie pomogło Ci później osiągnąć dobre możliwości pracy?
            • Gość: jjj Re: prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 00:13
              Na razie nie sprawdzałam tego w praktyce;) Ale w każdym razie pomogło mi to w
              pisaniu magisterki:) Ale można po tym kursie zrobić w Chicago LLM-a w pół
              roku... Ludzie jeżdżą i są zadowoleni:)

Uważam, że jeśli Cię ten temat interesuje, to warto w SPA zainwestować, nawet
              jeśli nie da to potem wymiernych korzyści przy szukaniu pracy. To po prostu
              szansa na poznanie innej kultury prawnej, na kontakt z językiem prawniczym...
              Po prost ciekawe doświadczenie i coś innego niż zwykłe zajęcia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka