Dodaj do ulubionych

Studia i praca

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 09:18
Witam
W przyszłym roku bede zdawał mature. Będzie więc trzeba wybrac sobie studia. Niestety mieszkam w dosyć sporej odległości od maista i bedzie trzeba wydać sporo koasy na wynajecie mieszkanaia. Chcialem się was spytać czy jest wogóle możliwe jednoczesne pogodzenie pracy i studiów dziennych?
Samo utrzymanie się sporo kosztuje, a jednak nie za bardzo można iść do stałej pracy, bo trzeba chodzić do szkoły. Napewno są tu osoby, które nie mają wsparcia finansowego (np. ze strony rodziców), a jakos sie utrzymują na studiach dziennych.
Jest to wogóle mozliwe? Może coś doradzicie? :)
Obserwuj wątek
    • eressea Re: Studia i praca 19.07.07, 11:23
      Gość portalu: Marcin_R12 napisał(a):

> Witam
      > W przyszłym roku bede zdawał mature. Będzie więc trzeba wybrac sobie studia.
      Niestety mieszkam w dosyć sporej odległości od maista i bedzie trzeba wydać
      sporo koasy na wynajecie mieszkanaia. Chcialem się was spytać czy jest wogóle
      możliwe jednoczesne pogodzenie pracy i studiów dziennych? Samo utrzymanie się
      sporo kosztuje, a jednak nie za bardzo można iść do stałej pracy, bo trzeba
      chodzić do szkoły. Napewno są tu osoby, które nie mają wsparcia finansowego (np.
      ze strony rodziców), a jakos sie utrzymują na studiach dziennych.
      Jest to wogóle mozliwe? Może coś doradzicie? :)

Pokój w mieście typu Poznań, Szczecin mozna wynająć za 300 zł, zatem już na
      początku odrzucaj oferty typu 400 zł bo mozna taniej. No chyba, że potrzebujesz
      super warunków :)Całkowity koszt życia można zmieścić w sumie 700-800 zł.
      Przynajmniej 1/2 tej sumy jesteś w stanie zarobić pracując na pół etatu.

Jeśli Twoja rodzina ma mały dochód dostaniesz stypendium socjalne, możesz wziąć
      tez kredyt studencki (ale tutaj potrzebujesz poręczycieli).

Pogodzenie pracy i studiów zależy głównie od kierunku na którym studiujesz i od
      tego jak duzo będziesz miał zajęć i nauki. Ja myślę, że jeśli nie będziesz
      potrzebował się uczyć w weekendy to bez problemu pogodzisz te dwie rzeczy. W
      tygodniu na uczelnię, w weekendy do pracy :) (często jest tez tak ze zajęcia są
      4 dni w tygodniu, ja prawie zawsze miałam wolne piątki; nauka natomiast zaczyna
      sie ok. 2 tygodnie przed sesja). Bez kwalifikacji nie powinieneś mieć problemów
      ze znalezieniem pracy w centrach handlowych np. jako sprzedawca czy magazynier.
      • Gość: Viola Re: Studia i praca IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 19.07.07, 17:35
        cześć, wydaje mi sie ze nie masz sie czym przejmowac, z powodzeniem mozna
        studiowac nawet dziennie i pracowac (mozesz opuszczac 'mniej wazne' wyklady albo
        prosic dobrego kolege zeby cie wpisywal na listy:). Stypendium socjalne to raz,
        a pierwszy rok staraj sie zaliczyc z 4 i 5 to pozniej dostaniesz dodatkowo
        naukowe, ja dostawalam 350zł po drugim roku:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka