Gość: Zuta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 19:22 Czy jest obowiązkowy? I czy jest przez całe 5 lat na studiach dziennych czy tylko przez 1 rok??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hanka Re: WF na studiach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 19:30 Obowiązkowy, najczęściej przez rok, w ekstremalnych przypadkach przez dwa lata:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: WF na studiach... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.07, 19:48 obowiązkowy...najczęsciej przez rok. Ale wybór masz naprawde duży: u nas były mozliwości: siatkówka, koszykowka, aerobik, siłownie, jazda konna, łyżwy, pływanie... :P i to ejst jakies 1,5 h w ciagu tygodnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: WF na studiach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 19:55 to zelzy od uczelni. na jednym kierunku mam zrobic 1 semestr, na drugim (inna uczelnia) 4 - a jeśli chce mogę wiecej. wybor tez mam bardzo szeroki. W tym sem się chę zapisać na nordic walking Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: WF na studiach... IP: *.cnb.com.pl 31.07.07, 19:59 Pytanie zbyt ogólne, na każdej uczelni w-f wyglada inaczej (od wielu róznych zajęć po w-f jak w liceum), a ilość obowiązkowych semestrów waha się od dwóch do sześciu na róznych wydziałach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosska Re: WF na WNS, UWr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.07, 20:02 a nie wiecie jak wygląda sytuacja na UWR, na WNS ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: WF na WNS, UWr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 20:04 nie wiem jak na WNS (ale tu bedzie zalezała liczba godzin - od wydziału - reszta jest ogolnouczelniana). Na UWr WF jest od 2 roku i masz szeroki wybor: basen, siatkowka, koszykówka, jazda konna, tenis, badninton, aerobic i inne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: faworytka Re: WF na WNS, UWr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.07, 20:13 no, ale ja mam pytanie, za taką jazde konną, albo basen jak sie wybierze, to sie płaci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: WF na WNS, UWr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 20:58 tak. sporo jest takich odpłatnych, ale to i tak w skali semestralnej nie wychodzi tak dużo. coś koło 100 zł za semestr... w koncu UWr nie ma własnej stadniny.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weroniczka Re: WF na WNS, UWr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.07, 17:04 a za basen we wrocku sie płaci? nie wiecie ile? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja wf na uj... IP: 195.136.180.* 31.07.07, 20:10 -------------------------------------------------------------------------------- hej! ja mam podobny problem, nie ćwiczę na wuefie już od II klasy gimnazjum, bo zasadniczo się wstydzę... jestem strasznie wychudzony (47 kg, przy 177 cm wzrostu, a to daje ok. 25 kg niedowagi) i mi wystają żyły, zazwyczaj byłem pośmiewiskiem i popychadłem... przy tym nie jestem jakoś niepełnosprawny, bo jeżdżę na rowerze, chodzę czasem po górach, ale wolałbym uniknąć pokazywania się przed ludźmi, to dla mnie ogromny stres... miałem zwolnienia wz. z alergią, średnio-zaawansowaną astmą, mam też dużą wadę wzroku, a nie stać mnie na soczewki... co mam zrobić? czy jest szansa, żebym dostał zwolnienie? idę na uj, mógłbym pójść na gimnastykę korekcyjną? jak się do tego zapisać? jakie kryteria trzeba spełnić, żeby dostać się na korekcyjną na uj - czy może być to słaba budowa ciała lub lekkie skrzywienie kręgosłupa (kiedyś miałem, nawet nie wiem, czy jeszcze mam :/)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katarzyna Re: wf na uj... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 20:27 umk- wf 3 i 4 semestr czasem tez wiecej to chyba fizyka matematyka chemia u nas sie za konie placi i chyba za cos jeszcze ale nie za basen oczywiscie jak konie czy basen sa daleko to musisz tam dojechacwe wlasnym zakresie wybor szerokija np chodzilam na callanetics Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaaaaa Re: wf na uj... IP: 194.181.196.* 31.07.07, 20:48 aby uzyskac zwolnienie z wf na studiach, to trzeba miec co najmniej wade serca, wada wzroku nie wystarczy. nie wiem czy jest cos takiego jak gimnastyka korekcyjna, ale wybor zajec wf jest duzy i np. zima mozna zalatwic oboz narciarski zamiast semestru zajec, czasami udaje sie wbic na wycieczki rwerowe co tez zalatwia od razu kilka wf. mozesz cwiczyc w dlugich dresach, luznym podkoszulku, ne ma jakis rygorystycznych zasad co do stroju (poza biala podeszwa) i nikt cie nie musi ogladac. a po drugie, to nie jest podstawowka, tylko studia, ludzie dorosli, inteligentni, czy naprawde ktos bedzie sie z ciebie smial? ja rozumiem, ze to duzy problem (psychiczny), ale chyba tylko dla ciebie, mysle, ze malo kogo bedzie obchodzilo jak wygladasz. komplekst na bok... ja ci to mowie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: wf na uj... IP: *.cnb.com.pl 31.07.07, 21:07 Nie gadaj głupot, o zwolnienie z w-fu na studiach często łatwiej niż w liceum, trzeba mieć tylko podstawy i zaświadczenie od lekarza specjalisty. Inny lekarz nie może go kwestionować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: wf na uj... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 21:12 na niektorych uczelniach graniczy to niemal z cudem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NO Re: wf na uj... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 21:16 to dziwne, bo moja koleżanka po wypadku samochodowym ma w kręgosłupie metalową śrubę i przez dwa lata szkoły średniej była całkowicie zwolniona z WF-u. Na UJ o takim zwolnieniu nie było nawet mowy, mimo dokumentów od lekarza , który ją prowadzi. Skierowano ją na gimnastykę korekcyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: wf na uj... IP: 195.136.180.* 31.07.07, 21:54 a co trzeba zrobić, żeby pójść na taką gimnastykę korekcyjną? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madamka Re: wf na uj... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 10:04 na taką gimnastykę kieruje komisja lekarska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: wf na uj... IP: 195.136.180.* 01.08.07, 10:10 ale jakie sa kryteria? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia181818 Re: WF na studiach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 21:17 Mam pytanie. Czy z tych wszystkich proponowanych zajęć wybiera się jedne i na nie można chodzić przez cały czas, czy trzeba chodzić na kilka/ wszystkie? Nie za bardzo wiem jak to wygląda na studiach;) więc proszę o odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: WF na studiach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 21:19 u nas to wygląda, ze masz zaliczyć 120 h WF w trakcie studiów. jeden semestr to 30 h, czyli masz zrobic 4 semestry. wybierasz sobie jeden z zaproponowanych i na niego chodzisz przez semestr. na nastepny semestr mozesz sie zapisać na to samo, lub na coś innego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia181818 Re: WF na studiach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 21:57 Dzięki. Ulżyło mi;) Odpowiedz Link Zgłoś
lek_na_sraczke Re: WF na studiach... 31.07.07, 21:28 Czy ktoś wie co można wybrać na AP w Krakowie? Oprócz basenu, siatki, kosza, piły nożnej jest jeszcze coś??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: WF na studiach... IP: 195.136.180.* 31.07.07, 21:58 jest jeszcze akrobatyka wysokogórska i stanie na głowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malinka Re: WF na studiach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 09:58 Czy na AP można wybrać, np. tylko basen, czy trzeba też wybrać inny sport? Jak to jest wogole z WF-em na AP? gdzie trzeba się zgłosić, żeby dostarczy zwolnienie lekarskie? i czy wystarczy zaświadczenie od specjalisty?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anika Re: WF na studiach... IP: *.chello.pl 02.08.07, 13:20 na AP pol semstru masz i sale, a drugie pol sale i basen, po 45 minut kazdego tygodniowo :) zwolnienie z tego co sie orientuje trzeba dostac od komsji :), a jak bedziesz chciala wiedziec wiecej to pierwsze zajecia sa w celu wyjasnienia wszystkich niejasnosci :) Odpowiedz Link Zgłoś
lek_na_sraczke Re: WF na studiach... 02.08.07, 19:20 Yyy... czyli nie można sobie wybrać interesującej Cię dyscypliny, tylko musisz robić, to co Ci każą? Jak dla mnie to bez sensu. Będę protestować. Niektórzy lubią siatkę, a inni, na miłość boską, lubią jeździć konno! Dlaczego nie mam prawa wybrać sobie tego, co mnie kręci tylko męczyć się tyle lat (ja mam wf przez wszystkie semestry) z czymś co mnie nudzi?! To chore! Bleee :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anika Re: WF na studiach... IP: *.chello.pl 03.08.07, 13:19 sa sekcje, ale musisz byc dobry w tym co robisz moja ukochanej pilki recznejniestety nie bylo :/ Odpowiedz Link Zgłoś
lek_na_sraczke Re: WF na studiach... 03.08.07, 17:25 Anika, z tego co czytałam na stronie internetowej AP to istnieją takie sekcje: siatka, kosz, piła nożna, tenis stołowy, lekkoatletyka i chyba basen. Nie ma nic więcej? To trochę mało w porównaniu do innych uczelni. No a jeśli ktoś nie jest z wyżej wymienionych dyscyplin wystarczająco dobry i zdecyduje się na zwykły WF to może sobie coś wybrać, np. łyżwiarstwo, aerobic, tańce, czy wszyscy robią to samo (gry zespołowe/basen)? Z góry dzięki za odpowiedź :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gambit Re: WF na studiach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.07, 17:48 W ramach zwykłego WF-u na AP nie można sobie niestety nic wybrać, dominują siatkówka i koszykówka. Chociaż ja miałam sensownego wuefistę, była większa różnorodność (piłka ręczna, nożna, hokej-na sali:)). Przy ładnej pogodzie chodziliśmy do parku Jordana jeździć na rolkach albo grać w palanta. Ale o tym co będziemy robić decydował wuefista. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anika Re: WF na studiach... IP: *.chello.pl 04.08.07, 13:36 to juz zalezy od wf-isty. w pierwszym semestrze bylo tylko "macie pilke i grajcie". za to w drugim kobieta organizowala aerobik, procz tego prowadzila bardzo dobre zajecia na wszystkie miesnie. tez mnie to zmartwilo ze tak malo sekcji, jak mowilam uwilbiam pilke reczna i musze to rozwijac poza uczelnia :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: calina Re: a na UŁ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 16:42 a ja bym chciala sie o uj dowiedziec co mam do wyboru i jesli ktos sie zapisze na basen a jest "niedysponowany"( tu mi chodzi o plec piekna) to moze nie uczestniczyc w zajeciach??? Odpowiedz Link Zgłoś
bkasiab Re: a na UŁ?? 01.08.07, 16:47 a od czego są tampony? u mnie jest tak, ze mozesz 2 razy nie przyjsc, ale musisz odrobic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malia Re: a na UŁ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 16:54 ja nie mogę używać tamponów :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: a na UŁ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 17:07 Nikogo na uczelni nie będzie to raczej interesować. Będziesz musiała po prostu odrobić nieobecności w innym terminie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta WF na AP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 17:03 Jak wygląda WF na Akademii Pedagogicznej w Krakowie? Czy jest możliwość wyboru interesującego nas sportu? Ile trwa WF? Przez całe 5 lat czy tylko 1 rok? Czy jeśli mam zaświadczenie od swojego lekarza (specjalisty), że nie mogę wykonywać pewnych ćwiczeń to to wystarczy, abym była z nich zwolniona? Odpowiedz Link Zgłoś
zielone_kierpce WF 01.08.07, 17:13 hmm, a co wy sie tak dopytujecie o tej wuef ? ja tez ide teraz na I rok, ale jakos nie bardzo mnie teraz obchodzi to co tam bede robić, przeciez wszystkiego dowiem sie w swoim czasie poza tym, przeciez to w-f! z niego sesji, nie bede musiala zdawac, chodzi przeciez tylko o zaliczenie! takze SPOKO ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiab Re: WF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 17:30 Tylko się nie śmiej, ale znam kilka osób które na studiach najwiekszy problem miały właśnie z WF-em, a jedna nawet zawaliła przez to rok. Po prostu olały WF, myślały że jakoś to będzie, a potem brakło czasu na odrabianie opuszczonych zajęć. Niestety WF trzeba jakoś znieść... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaaa1234 Re: WF IP: *.toya.net.pl 01.08.07, 17:36 czy nawet jesli jestem beznadziejna z wf, ale bede regularnie chodzic na zajecia to bedzie ok? boze, dobrze, ze to tylko rok/ ostatni rok tego koszmaru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiab Re: WF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 17:49 Trzeba tylko być. Można się obijać. Nie trzeba się przejmować. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grześ Re: WF na studiach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 17:41 a nie wiecie jak jest z wf na akademii ekonomicznej w Katowicach? I czy moge sobie wybrać jakieś inne zajęcia niż siatkówka itp? Odpowiedz Link Zgłoś
aga_ata Re: WF na studiach... 01.08.07, 18:34 Byłabym wdzięczna za informacje, jak to jest z wf na studiach w Wydziale Nauk Politycznych na UJ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawulec Re: WF na studiach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 19:09 Zasady odbywania zajęć i zaliczeń z wf-u są takie same dla całego UJ-u, niezależnie od wydziału. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_ata Re: WF na studiach... 01.08.07, 19:13 rozumiem, że tak jak pisał ktoś wyżej, istnieje możliwość wyboru pomiędzy "dyscyplinami" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waulec Re: WF na studiach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 19:26 Możesz wybrać sekcje, ale one są bardziej czaso- i energochłonne niż WF. No chyba że lubisz i jesteś dobra w jakiejś dziedzinie sportu:) Nie wymienię ci niestety wszystkich sekcji. Tego musisz dowiedzieć się już bezpośrednio na UJ. Może znajdziesz coś dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia a co z wf-em na AP? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 22:44 jak wyglada i czy mozna sie obijac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: WF na studiach... IP: 213.134.181.* 02.08.07, 19:28 a co ci trochę sportu wadzi, to jest dobra odskocznia od tych wszystkich zajęć i dupa nie rośnie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina2 Re: WF na studiach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 23:14 no ja wiem, ale czy nie mogłabym jednak uprawiać takiego sportu który lubię? np. nie znoszę gier zespołowych typu siatka czy kosz a uwielbiam pływanie i ćwiczenie na siłowni , biegi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hh Re: WF na studiach... IP: *.range86-138.btcentralplus.com 03.08.07, 18:01 a na uam? jak jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: donia Re: WF na studiach... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.07, 00:19 Czy aby zaliczyć ten wf to wystarczy tylko być na zajęciach i w nich uczestniczyc? Czy jest jakiś egzamin praktyczny na koniec? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawulec Re: WF na studiach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 20:08 wystarczy być:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mała Re: WF na studiach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.07, 12:16 Na UŚ to jest fajnie rozwiązane. Są sekcje w ramach normalnego wuefu, ale można też uzyskać zaliczenie z AZSu. www.lektoratywf.usos.us.edu.pl/regulamin.php#wf Odpowiedz Link Zgłoś