Dodaj do ulubionych

tutaj germaniści 2007/2008

11.08.07, 10:04
Będę studiować filologię germańską i chętnie poznam wcześniej moich przyszłych
znajomych z roku pozdrowionka;)
Obserwuj wątek
    • kandydatka1988 Re: tutaj germaniści 2007/2008 12.08.07, 11:59
      Siemka! Vanessa skad klikasz? ;D Jak tam odczucia? :) Ja sie troszke boje tych
      studniow, ale damy rade :) Potwierdzałas juz swoja wole nauki? Do kiedy w ogole
      mozna? :D Ja musze sobie zdjecie zrobic :D
      • vanessa233 Re: tutaj germaniści 2007/2008 12.08.07, 18:10
        jestem z LBN więc daleko na uczelnie nie będę miała;D cieszę się ze mi się
        udało:) mam troszkę obawy bo wiele się nasłuchałam,że germanistyka to studia
        wymagające cierpliwości i systematyczności ale wierzę, że będzie git:) w końcu
        będę wreszcie robić wyłącznie to co lubię:) potwierdziłam już swoją chęć
        studiowania;P a z tego co słyszałam to jeszcze najbidniej dwa tygodnie można
        składać dokumenty pozdroffki:):):)
        • kandydatka1988 Re: tutaj germaniści 2007/2008 12.08.07, 21:26
          Vanessa dzieki za info :) Rowniez uwielbiam niemiecki, ale wiekszosc moich
          znajomych za nim nie przepada :D Ja to sie obawiam tych lektur, ktore trzeba
          bedzie przeczytac po niemiecku ;( No ale przeciez to filologia :D A tak w ogole
          gdzie jest wyzszy poziom germanistyki: na KULu czy UMCSie? Ja słyszałam, ze
          trudniej jest na KULu niestety ;>
          • vanessa233 Re: tutaj germaniści 2007/2008 12.08.07, 22:20
            a ja odwrotnie ze na kulu łatwiej:P poza tym ci co im lepiej matura poszła dają
            na umcs i jest tam większa konkurencja wśród studentów:P tak przynajmniej
            słyszałam:) na kulu może o tyle trudniej, ze są nauki teologiczne;P
            • kandydatka1988 Re: tutaj germaniści 2007/2008 12.08.07, 22:41
              Na UMCSie w tym roku dziwnie zrobili, podzielili germanistyke na 2
              specjalizacje, na jedna było 19 miejsc a na druga 30, bez sensu :D Składałas
              tam? Widziałas plan na KULu? W-f o 7:30 rano, tragedia :P
              • vanessa233 Re: tutaj germaniści 2007/2008 12.08.07, 22:58
                Dokładnie tak z tym w-fem to kitu;/ komu się będzie chciało na niego zrywać:P co
                do umcsu również masz racje ten rozdział specjalizacji to też porażka:P mogli
                podzielić kierunek w trakcie studiów jeżeli już było to nieuniknione
                • kandydatka1988 Re: tutaj germaniści 2007/2008 13.08.07, 09:52
                  Vanessa zobacz sobie sobie:
                  e.kul.lublin.pl/qlplan.html?ra=1&etap=1&kid=496&op=2&wid=10
                  Tutaj nie ma mowy o tych "kulowskich" przedmiotach, nie ma tez angielskiego hmmmmm
                  A dr hab Max Stebler to chyba prawdziwy Niemiec :D Bedziemy miec z nim historie
                  panstw niemieckojezycznych, no niezle :D
                  • vanessa233 Re: tutaj germaniści 2007/2008 13.08.07, 10:12
                    angielski jest dodatkowy jak ktoś chce;P gdzieś pisało o tym, też dziwie się ,
                    że w planie nie uwzględnili tych nauk może to i lepiej? tego Maxa Steblera to
                    się najbardziej obawiam jak na wykładach będzie wymiatał z czasem się człowiek
                    przyzwyczai chyba:P a jak będzie trudno to się w jakiś dyktafon zaopatrzy:)
                    • kandydatka1988 Re: tutaj germaniści 2007/2008 13.08.07, 10:27
                      Tez myslałam o dyktafonie :D Na UMCSie maja obowiazkowy angielski i łacine, a
                      szwedzki jest dodatkowy :P Bedziesz chodziła na anglika? Oby nie było tych
                      "kulowskich" przedmiotow, bo to zawsze mniej nauki :D Słyszałam, ze co tydzien
                      trzeba bedzie czytac inna ksiazke niemieckiego autora np Goethego i oczywiscie
                      po niemiecku, ja nie wiem jak ja wyrobie :P
                      • zoselin Re: tutaj germaniści 2007/2008 13.08.07, 20:43
                        Nie cieszcie się dziewczyny ;) W planie nie ma 'kulowskich
                        przedmiotów' bo nie ma póki co ;) Ale są one, zapwniam Was ;D
                        • kandydatka1988 Re: tutaj germaniści 2007/2008 13.08.07, 21:34
                          Zoselin odebrałas nam resztki nadzieii :D Jak mozesz to prosze napisz cos o tych
                          przedmiotach, ile ich jest, co jest najtrudniejsze i jaki profesor badz ksiadz
                          najbardziej "kosi" ;)
                          • zoselin Re: tutaj germaniści 2007/2008 13.08.07, 23:50
                            AA co do Twoich pytań :)

Jeśli chodzi o Biblię. Ponoć warto chociaż być, bo niespodziewanie
                            ksiądz sprawdza obecność. Później dzięki obecności można mieć ocenę
                            wyżej. Ale nie wiem czy to plotki czy też nie. Ja chodziłam,
                            chodziłam. Nie chciało mi się iść ze 2 razy i właśnie wtedy ksiądz
                            sprawdzał obecność ;p Pech to pech. Pomimo tego miałam 4,5 z
                            egzaminu :)

Biblia jest raz w tygodniu, filozofia również. Więc da się przeżyć.

Co do 'koszenia'. zapytajcie starsze koleżanki z germanistyki. Nie
                            chcę Was straszyć ;)
                      • vanessa233 Re: tutaj germaniści 2007/2008 13.08.07, 23:33
                        ja się nie przejmuję tymi "kulowskimi przedmiotami" najwyżej będę spędzać więcej
                        czasu w domu:P w końcu nauka np. o biblii w kulturze czy tym podobne nie musi
                        być aż tak strasznie trudna;P
                        • zoselin Re: tutaj germaniści 2007/2008 13.08.07, 23:47
                          Jasne, że mogę się wypowiedzieć ;)

vanessa się nie przejmuje 'kulowskimi przedmiotami', a sporo osób
                          właśnie ma poprawkę z Biblii czy też z filozofii. Dodam, że zerówkę
                          z Biblii mieli zaszczyt zdać tylko nieliczni, bo była koszmarna.
                          Strasznie szczegółowa. Ale super, że vanessa niczym się nie
                          przejmuje. Kolejna sprawa. Z tego co wiem to cały Wydział Nauk
                          Humanistycznych ma filozofię z wykładowcą, który nie należy do
                          najprzyjemniejszych. Ale pewnie usłyszycie o nim jeszcze, a straszyć
                          Was nie chcę :)

p.s Pozdrawiam Was bo też jesteście fascynatkami języka < ja z kolei
                          innego niż niemiecki ;p> ... podobnie jak ja :) Pytajcie. Kto pyta
                          nie błądzi ;)
                          • vanessa233 Re: tutaj germaniści 2007/2008 14.08.07, 00:41
                            To się trochę zmartwiłam tą Biblią nie spodziewałam się, że to może tyle kłopotu
                            sprawiać:P w każdym razie dzięki za info będę musiała się mocno przykładać do
                            tych przedmiotów mam nadzieje, że jakoś wyrobie;P
                            Tak często jest, że człowiek nie chciałby się przejmować, rzeczywistość może się
                            okazać jednak całkiem inna:P Najważniejsze żeby się nie załamać;P zobaczymy jak
                            to będzie...
                            • kandydatka1988 Re: tutaj germaniści 2007/2008 14.08.07, 09:42
                              Zoselin domyslam sie, ze Ty jestes maniaczka francuskiego albo angielskiego? ;>
                              Sa tylko 2 "przedmioty kulowskie" biblia i filozofia? Myslałam, ze wiecej :P
                              Napisz cos o tym strasznym wykładowcu, prosze :D Na UMCSie jest tez informatyka,
                              a jak to jest z KULem? Jest czy nie ma? ;)

Vanessa w sumie to sie cieszmy, bo to jedyne przedmioty, ktore bedziemy miały po
                              polsku :D
                              • zoselin Re: tutaj germaniści 2007/2008 14.08.07, 10:59
                                Zgadza się. Jestem maniaczką języka francuskiego :)
                                Z tego co pamiętam to ja miałam tylko Biblię i filozofię. A nie.
                                Przepraszam. Była jeszcze logika. Ale to przez pierwszy semestr
                                tylko. Logika ćwiczenia i wykład. Z logiki nie ma egzaminu tylko
                                jest zaliczenie na ocenę. Informatyki nie było. Nie wiem czy to
                                dobrze, czy źle ;)
                                p.s Właśnie. Jedyne przedmioty po polsku ;) Ja pamiętam jak
                                pierwszego dnia spotkaliśmy się z opiekunem naszego roku. On nam
                                wytłumaczył co nieco, a potem były pytania. I ktoś z roku
                                zapytał ; " A Biblia po polsku czy po francusku' ;0
                                Pozdrawiam
                            • zoselin Re: tutaj germaniści 2007/2008 14.08.07, 10:55
                              Nie trzeba się zamartwiać, bo te przedmioty są do przejścia ;) Tylko
                              mówię jak jest. Ludzi myślą a co tam Biblia, filozofia... < ja też
                              tak myślałam :P> A słodko się zdziwiłam. Ale głowa do góry! Będzie
                              dobrze. Prawda jest taka,że roku raczej nie możecie nie zaliczyć
                              przez Biblię czy filozofię. Skupcie się na egzaminie praktycznym,
                              który w zasadzie jest najważniejszy < nawet wykładowcy to nam ciągle
                              powtarzali>
                              Pozdrawiam
                              • kandydatka1988 Re: tutaj germaniści 2007/2008 14.08.07, 16:50
                                Zoselin a jakich wykładowcow lepiej unikac? Podobno mozna sobie ich wybierac, to
                                prawda? Co z tym panem od filozofii? ;>

I jeszcze jedno pytanko :) Immartykulacje maja wszystkie wydziały o jednej porze
                                czy jak? I gdzie to bedzie sie odbywało i ewentualna informacja gdzie bedzie
                                wywieszona? :)
                                • zoselin Re: tutaj germaniści 2007/2008 14.08.07, 17:58
                                  Co do wykładowców na Waszym kierunku to niebardzo Ci pomogę. Co
                                  prawda mam koleżankę na germanistyce i coś tam mi opowiadała, ale
                                  nie pamiętam ani nazwisk, ani też jakie przedmioty wykładali tacy
                                  wykładowcy, których należałoby unikać ;)Co do wyborów wykładowców to
                                  przyznam, że pierwsze słyszę. Grupę owszem. Dzielicie się sami, ale
                                  wykładowców? Nie odpowiem, bo nie słyszałam o takich
                                  udogodnieniach ;)

Pan od filozofii. Dużo jest o nim opinii. Ja np mam nawet miłe
                                  wspomnienia jeśli chodzi o egzamin z filozofii. Generalnie ponoć
                                  lepiej zdawać na początku. Nie wiem ile w tym prawdy, ale ja szłam
                                  chyba w drugiej trójce no i zdałam. I Pan nawet był miły. O dziwo ;)
                                  Bo ponoć potrafi być ukąśliwy, wredny. Koleżanka z germanistyki
                                  właśnie mówiła, że powiedział jej i dziewczynom z którymi wchodziła
                                  < wchodzi się w trójkach> : Po co studiujecie germanistykę skoro i
                                  tak wyjedziecie myć gary' Czy wierzyć?? Prawda jest taka, że ludzie
                                  lubią bajki opowiadać. Mnie przy tym nie było, więc nie dam ręki
                                  uciąć, że tak powiedział ;)

Co do immartykulacji. Aż wstyd mówić, ale... ja nie pamiętam za
                                  bardzo jak to z nią było ;) Coś mi świta, że wcale to nie było takie
                                  uroczyste itp. Naprawdę nie pamiętam, więc tutaj nie pomogę akurat w
                                  tej kwestii. Mam nadzieję, że wybaczysz ;)

p.s Okazuje się,że dzisiaj to raczej nie pomogłam, ale miałam dobre
                                  chęci...

Pozdrawiam i głowa do góry. Na początku będzie ciężko, ale się
                                  wdrążycie. Chyba,że nie jesteście pasjonatkami języka, który
                                  wybrałyście. Wtedy może być nieco ciężej ;)
                                  • kandydatka1988 Re: tutaj germaniści 2007/2008 15.08.07, 11:04
                                    Dzieki wielkie Zoselin :)A propo planu to mozesz mi powiedziec co oznaczaja te
                                    skroty: GG, HS? Sa one podane przy numerach sal :) I powiedz prosze jak to jest
                                    z drugim jezykiem? Jest czy go nie ma? :)
                                    • zoselin Re: tutaj germaniści 2007/2008 15.08.07, 11:36
                                      Do usług ;) Wiem, że GG to na pewno GMACH GŁÓWNY czyli krótko mówiąc
                                      stary budynek. Ale HS? Przyznaję się bez bicia,że nie wiem.
                                      Z drugim językiem. No na pewno na I roku będziesz miała łacinę.
                                      Lektorat obowiązkowy, kończący się oceną z ćwiczeń i egzaminem. Nie
                                      wiem jak to jest u Was, bo u mnie dochodzi II język, ale to na II
                                      roku. I nie jest to już lektorat.
                                      Pozdrawiam
                                      • kandydatka1988 Re: tutaj germaniści 2007/2008 16.08.07, 21:49
                                        Nie jest to juz lektorat czyli co to znaczy? :D I ile to trwa? ;>
                                        • zoselin Re: tutaj germaniści 2007/2008 17.08.07, 11:44
                                          W moim przypadku jest to po prostu drugi język do wyboru: hiszpański
                                          lub włoski. Nie wiem jak jest z germanistyką.
                                          Pozdrawiam
                                          • pankracy_ckm Re: tutaj germaniści 2007/2008 18.08.07, 14:54
                                            jaki trzeba było mieć wynik aby sie dostac na germanistyke?
                                            ile wy mieliście punktów z matury z niemieckiego?
                                            • kandydatka1988 Re: tutaj germaniści 2007/2008 18.08.07, 15:48
                                              Najniższy wynik kwalifikujący do przyjęcia wynosił 68,35 pkt :) Liczył sie wynik
                                              z matury z polskiego i z niemieckiego, wszystko oczywiscie na poziomie
                                              rozszerzonym :)
                                              • agnessob Re: tutaj germaniści 2007/2008 18.08.07, 18:42
                                                68,35 pkt to w I naborze z tego co wiem później trochę osób zrezygnowało i można
                                                było mieć sporo pkt mniej
                                                • kandydatka1988 Re: tutaj germaniści 2007/2008 19.08.07, 09:47
                                                  68,35 pkt to oczywiscie prog w I naborze :) Ludzie zrezygnowali z KULu bo woleli
                                                  np UW, UJ a nawet UAM w Poznaniu, gdzie mowi sie, ze jest najlepszy Wydział
                                                  Germanistyki w Polsce :) Tak wiec miejsca sie pozwalniały i prog spadł chyba
                                                  nawet o 6 punktow :)
    • vanessa233 Re: tutaj germaniści 2007/2008 25.08.07, 23:15
      Noo moi drodzy coolowscy germaniści się prawie w ogole nie wpisują a szkoda:P
      Może się to poprawi:) Tak czy inaczej odświeżam wątek:)
      Przydałoby się przed październikiem jakieś spotkanko zorganizować
      pozdroo:)
      • kandydatka1988 Re: tutaj germaniści 2007/2008 26.08.07, 09:52
        Vanessa watek upadł bo tu nie zagladałas hehe <zart> :P Moze podaj swoje gg?
        Bedziemy w stałym kontakcie :)
        • vanessa233 Re: tutaj germaniści 2007/2008 26.08.07, 14:03
          5321016 pozdroo:)
          • tomkow2 Re: tutaj germaniści 2007/2008 26.08.07, 16:25
            Nie boisz się ,że ktos może wykorzystac ten numer do niecnych celów?
            • zoselin Re: tutaj germaniści 2007/2008 26.08.07, 21:04
              tomkow2 o tym samym pomyślałam ;)
            • vanessa233 Re: tutaj germaniści 2007/2008 26.08.07, 22:03
              nie bo to i tak jest moj 2 nr:)
              • kandydatka1988 Re: tutaj germaniści 2007/2008 27.08.07, 20:06
                Oj ale z was zartownisie :P
            • vierundvierzig Re: tutaj germaniści 2007/2008 28.08.07, 18:56
              tomkow2 napisał:

> Nie boisz się ,że ktos może wykorzystac ten numer do niecnych
              celów?

Przecież to tylko nr gg O_o

:) Zawsze można zablokować w razie czego natarczywych "znajomych".
              • tomkow2 Re: tutaj germaniści 2007/2008 28.08.07, 19:41
                Noprzeciez wiem,to tylko taki niewinny zarcik był.
                • vierundvierzig Re: tutaj germaniści 2007/2008 28.08.07, 22:50
                  Pewnie antybiotyk przyćmił mój umysł.

Pozdrawiam :)
                  • tomkow2 Re: tutaj germaniści 2007/2008 29.08.07, 10:49
                    A co się stało,czyżby grypa? Tak czy siak to zapewne symptom nadchodzącej coraz
                    większymi krokami jesieni.
    • hawwaa Re: tutaj germaniści 2007/2008 29.08.07, 20:26
      ja nie zamierzam studiowac nic związanego z językami, bo niestety nie umiem i
      nie lubię sie ich uczyć;) ale odnośnie tego o czym wcześniej tak dyskutowaliście
      a więc planów zajęć i przedmiotów typowo KULowskich to jak to może już wiecie
      jak to z tym jest?Bo w moim planie na razie jest nie uwzględniają ich i mam niby
      piątek wolny od jakichkolwiek zajęć?Może mi ktoś kompetentny odpowiedzieć, czy
      jest szansa, że ten piątek pozostanie wolny czy mam się pozbawić wszelkich
      złudzeń...?
      • tomkow2 Re: tutaj germaniści 2007/2008 29.08.07, 20:50
        Nie wiem na ile jestem kompetentny,ale jako tako mogę podzielic się swoją
        wiedzą.Otóż szansa jest zawsze,tylko że czasami może być ona złudna.Mniejsza o
        to.Co wogóle studiujesz?Mój kumpel,z którym mieszkałem na pierwszym roku na
        ekonomi miał np.wolny piątek,kompletnie nic wtedy chyba nie miał.Mógł sobie już
        w czwartek pojechać np do domku na weekend.Tyle tylko,biorąc pod uwagę że życie
        nie jest takie piękne to w co drugą sobotę miał jakieś ćwiczenia,na dodatek dość
        rano.Więc z jednej strony wolny piątek,z drugiej zajęcia w sobotę.Także jeśli
        nawet ten poątek będziesz miała wolny,to jeszcze sie nie ciesz,gdyz może to byc
        początek tragedi.Oczywiście żartuje,ale kto byłby zadowolony,gdyby miał się
        uczyc jeszcze w sobotę,no kto?Tak przy okazji to bardzo lubię chałwę.Ale to
        chyba nie na temat.Rozłączam się.Bez odbioru.
        • hawwaa Re: tutaj germaniści 2007/2008 29.08.07, 22:39
          dziękuję za informacje:) ja właśnie będę studiowała ekonomię, więc jeszcze mam
          nadzieję na te wolne piątki tylko nie za cenę ćwiczeń w SOBOTY:/ ale czas pokaże
      • gaadzik Re: tutaj germaniści 2007/2008 29.08.07, 20:52
        Uwzględnią, spokojnie, nie ma o co się bac :) Nie stracisz tej przyjemności i
        się tego też pouczysz!

A co do piatku... Nadzieje musisz miec do samego 1 pazdziernika. Do tego czasu
        systematycznie będą uzupełniac plan, tak że dzień przed powinien byc juz prawie
        kompletny :) Wtedy się dopiero dowiesz, czy masz ten upragniony dzień wolny czy
        nie! Po za tym lektoraty i tak mogą wszystko skopac, a ty nie wiesz do której
        grupy cwiczeniowej należysz.
        • kandydatka1988 Re: tutaj germaniści 2007/2008 29.08.07, 21:38
          To sie nazywa dobry spam :D Rozmawiajmy o germanistyce, bo to własnie jej
          dotyczy ten temat ;)
          • tomkow2 Re: tutaj germaniści 2007/2008 29.08.07, 21:57
            Moja siostra uczy się niemieckiego w liceum,to jest już bardziej na temat:-)
            • kandydatka1988 Re: tutaj germaniści 2007/2008 29.08.07, 22:29
              Jezeli wybiera sie na filologie germanska to z pewnoscia na temat ;)
              • crazycandy Re: tutaj germaniści 2007/2008 23.09.07, 18:19
                Witam , klania sie starsza kolezanka z germy, mam do sprzedania ksiazki i
                notatki (ktore dodam sa na wage zlota na tym kierunku ) najwiecej kasy sie
                wydaje na wlasnie kserowanie :) pozdrawiam , prosze o kontakt zainteresowanych
                na gg 6661305
                • vanessa233 Re: tutaj germaniści 2007/2008 23.09.07, 19:50
                  ja jestem zainteresowana:D
                  • kandydatka1988 Re: tutaj germaniści 2007/2008 10.11.07, 20:12
                    Germaniści jak tam wrazenia po pierwszym miesiacu nauki? :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka