Dodaj do ulubionych

Co robić?

17.07.26, 20:30
Za 3 tygodnie lecę z rodziną na Teneryfę. Ja już umieram tutaj przy 30 stopniach, a co dopiero tam?? Od początku nie chciałam bo gorąco i lot prawie 4,5 godziny.
Wiem - trzeba było od razu powiedzieć, że nie lecę - niechaj sobie jadą. Zrezygnowałybyście z tej wycieczki?
Mogę też przesiedzieć w hotelu całe te 7 dni.
Zrezygnować? Lecieć?
Obserwuj wątek
    • engine8t Re: Co robić? 17.07.26, 20:32
      Zrezygnowac aby nie psuc i sobie i innym wakacji.
    • chicarica Re: Co robić? 17.07.26, 20:36
      Nie wiem gdzie jesteś, nie wiem jak jest tam teraz. Ja zdecydowanie lepiej znoszę 37 w Hiszpanii niż 27 tutaj (Szwecja). Na Wyspach Kanaryjskich nie jest latem aż tak dramatycznie gorąco. Jak będzie do 30 stopni to jest całkiem ok, byle klimatyzacja w nocy była.
    • zerlinda Re: Co robić? 17.07.26, 20:36
      Ta rodzina to kto? Jak siostra czy kuzynka, to zrezygnować. Jak mąż i dzieci to przemęczyć się.
    • iwles Re: Co robić? 17.07.26, 20:36

Jak już zapłacone bez możliwości zwrotu to leć.
      Najwyżej faktycznie przesiedzisz cały czas w hotelu.
      Tylko pamiętaj żeby nie marudzić rodzinie! 🤣
      Poczytasz sobie książki.
    • pursuedbyabear Re: Co robić? 17.07.26, 20:38
      Tam jest chłodniej, bo ocean.
      Poza tym Teneryfa jest piękna.
    • lajtova Re: Co robić? 17.07.26, 20:46
      Jezu dziunia. Smęcisz już o tym wyjeździe od miesięcy.
    • nangaparbat3 Re: Co robić? 17.07.26, 21:08
      To wyspa na Atlantyku, nie powinno być jakichś dramatycznych upałów. Jeśli będą - wstajesz jak najwcześniej
      Śniadanie jak tylko się zacznie
      Na plaży leżak z parasolem jak najbliżej wody
      Jak najwięcej w wodzie
      Schodzisz z plaży 11, max 12
      I potem w klimatyzowanych przecież pomieszczeniach do 17, a wieczorem hulaj dusza, piekła nie ma! I żebyś tylko nie zmarzła!
    • cegehana Re: Co robić? 17.07.26, 21:19
      Zrezygnować. Zdrowie najważniejsze, a gorący klimat nie każdemu służy.
    • minivini Re: Co robić? 17.07.26, 21:19
      Przecież tam wieje wiatr. Co innego siedzieć w upale w klitce w bloku, a co innego na plaży na Teneryfie.
    • snakelilith Re: Co robić? 17.07.26, 21:22
      Nie panikuj. Na Wyspach Kanaryjskich rzadko są potężne upały, bo wyspy opływa zimny prąd morski i owiewa północny pasat. Z tego powodu wyspy nazwane są Wyspami Wiecznej Wiosny, a woda w Atlantyku jest w porównaniu do Morza Śródziemnego wyraźnie chłodniejsza, dla wielu nawet za zimna.
      Oczywiście może zdarzyć się ekstremalna pogoda, tego nikt nie wie, ale ani w dzień, ani w nocy nie będzie aż tak gorąco jak na kontynencie w Hiszpanii.
      W razie czego siądziesz sobie w cieniu przy basenie, pomoczysz nogi, albo włączysz klimę w pokoju, większość hoteli ją posiada.
      Przy dobrych wiatrach jednak mogą być nawet przyjemne 25 stopni. Zielona północ wyspy jest też w porównaniu do południa chłodniejsza, w górach (Teide-park narodowy) od 1500m może być nawet zimowo. A za 3 tygodnie dużo się może jeszcze w pogodzie zdarzyć.
      Sama nie lubię upałów i zdarzyło mi się na Fuerteventurze w sierpniu kilka dni przesiedzieć w hotelowym parku przy basenie z książką, ale to tylko dlatego, że Fuerte to w porównaniu do Teneryfy łysa wyspa, trudno tam o cień i sypało piachem na plaży, bo wiał Calima, wiatr znad Sahary, ale to trzeba mieć już w sierpniu pecha.
    • alina460 Re: Co robić? 17.07.26, 22:41
      Współczuję. 2 lata temu na Fuerteventura myślałam, że umrę. I do tego kalima...
      • anbete Re: Co robić? 17.07.26, 22:47
        alina460 napisała:

> Współczuję. 2 lata temu na Fuerteventura myślałam, że umrę.

W sierpniu?
        • alina460 Re: Co robić? 18.07.26, 09:25
          Przełom lipiec-sierpień. Cóż, to już w końcu Afryka.
    • eva_evka Re: Co robić? 17.07.26, 22:55
      Przecież na Teneryfie klimat jest łagodny. Do tego wieje, więc nie będzie tak gorąco.
      Przy morzu macie hotel?
      Lot 4,5 godziny to po prostu nuda, może pośpij.
      Zmień nastawienie smile
      • anbete Re: Co robić? 17.07.26, 23:01
        Playa de las Americas, a więc będzie gorąco
        • eva_evka Re: Co robić? 17.07.26, 23:06
          Ja tam widzę w długoterminowej pogodzie 20 stopni w dzień smile
          • anbete Re: Co robić? 17.07.26, 23:10
            I długi lot...
            Jak się wykręcić od wyjazdu? Wypada mi się nagle rozchorować dzień przed wylotem
            • snakelilith Re: Co robić? 17.07.26, 23:48
              anbete napisała:

> I długi lot...
              > Jak się wykręcić od wyjazdu? Wypada mi się nagle rozchorować dzień przed wylote
              > m
              ;

4,5 to długi lot?
              Po co to robisz rodzinie? Trzeba było od razu im powiedzieć, że NIE CHCESZ, a nie wymyślać teraz, jak się urwać. Przecież tam wcale nie musi być upałów. To jest inny klimat niż Grecja. Niektórzy ludzie są nawet klimatycznie Kanarami rozczarowani, bo mają w głowie wyobrażenie tropików, a to są zwykle wietrzne wyspy na zimnym Atlantyku o wyrównanym klimacie przez cały rok.
            • ritual2019 Re: Co robić? 18.07.26, 09:40
              anbete napisała:

> I długi lot...

4.5h to dlugo lot?

Przede mna 12.5h i 5h, razem 17h. Ten 5h lot to jest krotki. Jestem przyzwyczajona do dlugich lotow.
        • snakelilith Re: Co robić? 17.07.26, 23:08
          Powiedział kto?
          Tu masz trend, czyli nie do końca pewną prognozę na następne 16 dni (do 1 sierpnia). Dalej nie ma co patrzeć, bo to szklana kula.
          Żółta linia temperatury w ciągu dnia, niebieska w nocy. W Warszawie może być cieplej.

• mikams75 Re: Co robić? 17.07.26, 23:27
      ja tam milo wspominam klimat na Teneryfie, bylo cieplo ale przyjemnie, bardzo dobrze sie tam czulam. A na Teide to nawet zimno bylo. Ja tam bym nie zrezygnowala z wyjazdu.
      • anbete Re: Co robić? 17.07.26, 23:31
        mikams75 napisała:

> ja tam milo wspominam klimat na Teneryfie, bylo cieplo ale przyjemnie,

A byłas w sierpniu ?
        • mikams75 Re: Co robić? 17.07.26, 23:48
          we wrzesniu ale mam tez porownanie pomiedzy upalnym latem w sierpniu i we wrzesniu gdzies na poludniu europy i uwazam, ze na Teneryfie bylo o wiele wiele przyjemniej, zupelnie inaczej odczuwalam te same temperatury niz np. w Grecji.
    • primula.alpicola Re: Co robić? 18.07.26, 07:14
      Przecież tam nie będzie upału
      • kanna Re: Co robić? 18.07.26, 08:41
        Oczywiście, ze będzie.
        W kwietniu byłam, był upał.
    • koko8 Re: Co robić? 18.07.26, 07:21
      anbete napisała:

> Zrezygnować? Lecieć?

Nie lecieć. Za chwilę w Polsce ma być 15 stopni, spędzisz komfortowo urlop sama w mieszkaniu, a rodzina odpocznie od marudzenia. Win-win.
      • nangaparbat3 Re: Co robić? 18.07.26, 10:36
        👍
    • furiatka_wariatka Re: Co robić? 18.07.26, 11:32
      Nie leć, lepiej siedź tu w Polsce i biadol na upały. Umieraj przy 30 stopniach. Potem jak będzie zima to oczywiście rozpaczaj nad tym jaka paskudna pogoda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka