Gość: ikka IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.03, 01:17 wyjezdzam na stypendium do francji(paryza). szukam ludzi ktorzy tam byli albo sa i poradza mi jak np. szukac mieszkania. dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: melmire Re: studia we francji IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.08.03, 18:57 Jak szukac? Szybko. O tej porze roku najlepsze i tak sa zajete. Ale jezeli jestes stypendystka to moze przysluguje ci akademik? Jezeli nie, to i tak idz de Crous , oni tam maja wywieszone rozne oferty kawalerek do wynajecia (licz sie z kosztami! i z kaucja - zazwyczaj wysokosci 1 czynszu). Moga tez cie pytac o poswiadczenie finansowe ze strony rodzicow, pojecia nie mam jak to zalatwic, jezeli pracuja w Polsce to chyba trzeba by przetlumaczyc ile zarabiaja (dostac od dzialu kadr czy od ksiegowej)u tlumacza przysieglego. Jezeli nie znajdziesz w Crous, nie wahaj sie siegnac po darmowe gazety z ogloszeniami, wychodza chyba w kazdym miescie. Jezeli jestes bogata z domu mozesz sprobowac przez agencje - ale oni sporo sobie licza za posrednictwo. Rozumiesz juz czemu byloby lepiej gdybys miala prawo do akademika? Aha, i nie daj sie napuscic na mieszkanie w norze! W Crous (czesto na stronach internetowych) podane sa srednie ceny w danym miescie. Najlepiej byloby zeby ktos cie na czas (trzeba jednak liczyc kilka dni) szukania ugoscil, bo inaczej bedziesz zmuszona wybrac szybko i nie najlepiej. Moze warto zapytac na etnoka.fr po pierwsze o ceny, po drugie o mozliwych wspollokatorow, po trzecie o pomoc w szukaniu? W razie czego pisz do mnie, jesli masz jeszcze jakies pytania ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melmire Re: studia we francji IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.08.03, 19:04 Lekko przesadzam z tym szukaniem jak najszybciej, teraz to do mnie dotarlo :) Ja tez jeszcze nie znalazlam, nawet jeszcze nie szukam bo nie wiem gdzie bede studiowac :) Duzo ludzi dowiaduje sie we wrzesniu wiec mozna na pewno cos znalezc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ikka Re: studia we francji IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.03, 14:25 przepraszam za ciekawosc, ale musze zapytac tez wybierasz sie na studia do francji? jestem troche zalamana tynm wyjazdem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melmire Re: studia we francji IP: *.w80-8.abo.wanadoo.fr 29.08.03, 09:11 Juz od dwoch lat tutaj studiuje , tak ze mam pewne pojecie o sprawach "technicznych" zwiazanych z ukladaniem sobie zycia na dobrowolnym wygnaniu :) A Ty, do jakiego miasta sie wybierasz? Nie zalamuj sie wyjazdem, dowiedz sie moze czy organizacja ktora daje ci stypendium nie moze ci pomoc w zalatwianiu spraw mieszkaniowych. Zobaczysz, bedzie fajnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ikka Re: studia we francji IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.03, 13:48 jade do paryza8. wiem ze bedzie ok. tylko teraz przeraza mnie kilka szczegolow technicznych(mieszkanie wlasnie, konto itp.) gdzie studiujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melmire Re: studia we francji IP: *.w80-8.abo.wanadoo.fr 30.08.03, 20:40 Konto to maly pryszcz. Problemem bedzie mieszkanie. Dowiedz sie KONIECZNIE, i juz teraz (wakacje dla szkolnej administracji koncza sie w sierpniu) czy nie przysluguje ci akademik. Przycisnij ich porzadnie, bo czasem nie wiedza, a czasem cos kreca. Nie piszesz jakie to stypendium,ale dowiedz sie czy organizacja ktora je funduje nie moze pomoc ci w poszukiwaniu mieszkania. Jezeli nie, to bedziesz musiala sie wybrac do Paryza z duuuuzym zapasem czasu. Poki rok nie zaczety mozna chyba wynajac pokoj w akademiku albo chociazby nocowac w Auberge de Jeuneusse. Z tego co wiem samodzielne szukanie mieszkania w Paryzu dziwnie przypomina droge przez meke,nawet w telewizji o tym mowia. Sa nawet organizowane wieczorki zapoznawcze dla ludzi ktorzy szukaja kolokatorow, bo razem i latwiej, i taniej. naprawde, dowiedz sie o akademik czy rezydencje uniwersytecka, to zdjeloby ci z glowy 9/10 problemu. Konto otworzysz bez problemu, z tym ze poki nie masz wizy nie dostaniesz karty do bankomatu (przynajmniej tak bylo "za moich czasow") , wiec wybierz sobie bank albo niedaleko od domu, albo obok uniwersytetu, latwiej ci bedzie do nich chodzic w razie czego. Musisz miec securite sociale i dodatkowe ubezpieczenie, nie wiem czy na twoj koszt czy na koszt stypendiodawcy. Aha, zeby zapisac sie na studia trzeba securite sociale(mozna ja placic bezposrednio przy zapisach ), a zeby miec mutuelle trzeba byc zapisanym na studia. Potrzebowalam troche czasu zeby to odkryc! Dobrze rozwaz kwestie ktora opcje ubzepieczenia wybrac - im drozsza tym wiecej pokrywa wydatkow. Tak ze jezeli np. czesto chodzisz do dentysty, okulisty,ginekologa czy tez w ogole jestes slabego zdrowia, lepiej zaplacic troche wiecej i byc spokojnym.Zazwyczaj przy zapisach na studia sa obecni przedstawiciele ubezpieczen, nie ma ich tak wielu, u mnie dwoch, tak ze mozna wziac broszurki, porownac, przemyslec i sie zapisac. Pozostaje jeszcze sprawa wizy, trzeba isc na prefekture, zrobic spis niezbednych papierow do doniesienia i doniesc. Sa to zazwyczaj : papier o wynajeciu mieszkania albo poswiadczenie ze u kogos mieszkasz, dokument o istnieniu i wysokosci stypendium, dokument poswiadczajacy ze zapisalas sie juz ostatecznie na studia. I chyba cos jeszcze, nie pamietam co. Pozniej powolaja cie na wizyte lekarska w celu stwierdzenia czy aby nie jestes chora na np. gruzlice i tyle. Uffff, tylko tyle i az tyle :) Aha, ja studiuje w Bordeaux Odpowiedz Link Zgłoś