Dodaj do ulubionych

CEW czy matura ?

IP: 172.25.252.* 26.02.08, 23:24
Witajcie

Chciałabym w tym roku zacząć studia na UW, ale jako że zdawałam tzw. "starą maturę" musiałabym zdawać egzaminy wstępne.

Czy myślicie, że lepszym wyjściem jest ponowne zdawanie matury wg nowych zasad (o ile to w ogóle możliwe, jeszcze się nie dowiadywałam) czy jednak podejście do egzaminów ?
(przeglądałam arkusze maturalne z ostatnich lat i wg mnie są one łatwiejsze niż egzaminy maturalne za moich czasów - oczywiście wiem że tak czy siak musiałabym sporo powtórzyć).

Obserwuj wątek
    • Gość: Tawananna* Re: CEW czy matura ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.08, 00:24
      > Czy myślicie, że lepszym wyjściem jest ponowne zdawanie matury wg nowych zasad
      > (o ile to w ogóle możliwe, jeszcze się nie dowiadywałam)

To nie jest możliwe. Co jest pewnego rodzaju niesprawiedliwością wobec osób ze
      starą maturą, ubiegających się o miejsce na studiach.
      • Gość: Hayokoshi Re: CEW czy matura ? IP: *.ghnet.pl 27.02.08, 00:33
        Rekrutacje w dniu dzisiejszym nie odbiegają różnicami od tych jakie stosują
        "profilaktyczni"... Dywersyfikacja takiej zbieżności już sama w sobie jest
        czystym paradoksem. Kategorie stałe, a rozwój zamknięty w szczelinie artykułów i
        kodeksów prawnych. To nie bajka to rzeczywistość, zastanów się lepiej co teraz!?
        Nadzieja umiera na końcu, ale wcześniej poprzedza to parę smutnych,
        nierozwiązanych spraw.
      • Gość: emka Re: CEW czy matura ? IP: 172.25.252.* 04.03.08, 23:33
        A czy zakres materiału i poziom trudności bardzo odbiegają od nowych matur... ?
        • Gość: Tawananna* Re: CEW czy matura ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.08, 00:58
          W przypadku CEW-ów poziom ma być zbliżony (mówi się, że są trochę trudniejsze od
          matury, ale raczej nie są to duże różnice). Problem zaczyna się w momencie, gdy
          uczelnie (większość) nie organizują CEW-ów i osoba ze starą maturą automatycznie
          nie ma szans w rekrutacji (bo np. nie zdawała matury z danego przedmiotu).
          • Gość: Tawananna* Re: CEW czy matura ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.08, 01:01
            W każdym razie, dasz sobie radę z CEW-ami. Tylko chyba na Twoim miejscu, oprócz
            odnalezienia w szafie dawnych zeszytów z liceum, zaopatrzyłabym się w nowe
            podręczniki/repetytoria do przedmiotu + zestaw przykładowych testów - bo minima
            programowe jednak trochę się pozmieniały, a znajomość technik rozwiązywania
            testów jest kluczowa.
            • Gość: emka Re: CEW czy matura ? IP: 172.25.252.* 06.03.08, 02:05
              Dzięki :)

ps Dziś na jakimś forum znalazłam, że CEWy 2 lata temu były znacznie trudniejsze
              niż matury - i znowu stres :)
        • gdabski Re: CEW czy matura ? 05.03.08, 09:37
          Nie wiem czy przypadkiem CEW na UW nie są połączone z "awaryjną" wiosenną sesją
          matur przygotowywanych przez CKE.

/Gdabski
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka