Dodaj do ulubionych

Gdzie na filologie angiel tudziez inne jezyki obce

IP: *.tkdami.net 26.08.03, 20:30
Kochani, ja jako tegoroczny maturzysta staje przed trudnym zadaniem: zdania
matury i przede wszystkim dostania sie na studia.
No coz, wybralem sobie studia jezykowe, bo nie wierze w siebie i watpie,
zebym dostal sie na psychologie.
Pytam sie wiec Was: gdzie sa dobre uczelnie, ktore nauczylyby mnie czegos...
Z ILS na UW juz zrezygnuje po waszych postach.. Jednak moze gdzies mozna sie
czegos nauczyc przez te pare lat?? Pomozcie :P
Obserwuj wątek
    • Gość: LOL Re: Gdzie na filologie angiel tudziez inne jezyki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.03, 20:59
      Sugeruje uwierzyc w siebie - to, czy sie czegos nauczysz zalezy przede
      wszystkim od Ciebie (nastawienia, wysilku...).
      • Gość: qbek Re: Gdzie na filologie angiel tudziez inne jezyki IP: *.tkdami.net 26.08.03, 21:20
        niby tak: masz racje, dlatego chcialbym sie zmobilizowac na jakiejs dobrej
        uczelni... bo jak mam dostawac oceny za przyslowiowe "bycie" tylko lub siedziec
        i zbijac baki to sie stocze po rowni pochylej.... zreszta juz to przezywam...
        • Gość: nadja Re: Gdzie na filologie angiel tudziez inne jezyki IP: *.wave.net.pl 28.09.03, 10:38
          Na anglistyce na UW na pewno nie dadza Ci sie nudzic :-)
          Polecam.

n.
    • Gość: Mary lu Re: Gdzie na filologie angiel tudziez inne jezyki IP: *.swic.dialup.inetia.pl 26.08.03, 23:11

Chyba jestes przyszlorocznym maturzysta bo na mature w tym roku juz sie raczej
      nie zalapiesz.
      Myslisz ze na studia jezykowe tak latwo sie dostac? Mowie oczywiscie o studiach
      z prawdziwego zdarzenia czyli na uniwerku bo do wiekszosci koledży raczej
      trudno nie zdac egzaminow jezeli w ogole takowe bedziesz musial zdawac. Tak
      wiec jesli chcesz zdawac na filologie tylko dlatego ze wydaje Ci sie ze jest
      latwo i to jest jakies wyjscie to nie radze. Tu trzeba naprawde cos umiec i
      lubic to co sie robi bo inaczej to nie miejsce dla Ciebie. Ale nie martw sie
      masz jeszzcze caly rok. Jak teraz zdecydujesz to masz jeszcze duzo czasu zeby
      sie przygotowac. Pozdrawiam.
      • Gość: qbek Re: Gdzie na filologie angiel tudziez inne jezyki IP: *.tkdami.net 27.08.03, 18:55
        Tak to prawda - mam jeszcze czas ale to nieprawda, ze chcialbym isc na
        filologie ang tylko dlatego, ze latwo sie dostac... Zastanawiam sie nad tym
        kierunkiem, bo wydaje mi sie, ze jestem dosc dobry "w te klocki" ;]
        Po prostu chce wiedziec, ktore uczelnie trzymaja dobry poziom w tym kierunku...
        • Gość: Malia Re: Gdzie na filologie angiel tudziez inne jezyki IP: *.sopot.sdi.tpnet.pl 27.08.03, 23:53
          Podobno najlepsza jest filologia ang na UAM!!! A do kolegiow wcale
          nie jest tak latwo sie dostac!
          • baazia Re: Gdzie na filologie angiel tudziez inne jezyki 28.08.03, 19:14
            Jesli anglistyka - to najlepiej w Poznaniu na UAM. Po
            pierwsze zasluzona opinia najlepszej w kraju, po drugie
            zagraniczne kontakty uczelni - i tym samym szanse dla
            studentow na wyjazdy na stypendia.

Sama konczylam anglistyke "gdzie indziej", wiec to nie
            autoreklama. Mieszkam teraz w Poznaniu, ucze, widze, co
            umieja moi koledzy. Ale, przyznaje, kompleksow nie mam -
            najwazniejsze sa checi i zapal do nauki, "gdzie indziej"
            tez sie mozna dobrze nastudiowac :-)
            • Gość: fara Re: Gdzie na filologie angiel tudziez inne jezyki IP: *.milc.com.pl / 10.1.82.* 28.08.03, 19:45
              no cóż wypowiedź co do kolegiów woła o pomstę do nieba-ja zdałam pomyślnie
              (pokonałam ponad 10!kandydatów)na kolegium UJ-więc oznacza to podobnych
              wykładowców z Uj i trochę inny program o co mi chodziło zresztą..więc takie
              generalizowanie mnie wkurza bo w Krakowie 2 stopniowy egzamin na marne 30
              miejsc wcale nie jest prościutki!!!Uj w końcu jest najlepsza uczelnią w
              Polsce,więc nasze filologie (poza Poznańską) zaliczane są również do elity!!!
              • blixia Kolegia 28.08.03, 20:53
                Róznie jest w różnych kolegiach,więc nie można generalizować. Jak zdawałam
                egzaminy do warszawskiego nkjn to były one trudniejsze od tych na germanistykę.
                Znam osoby, które niemiecki nie dostały się na germ. bo nie zdały polskiego, a
                potem do kolegium nie dostały się, bo nie zdały niemieckiego. To było ładnych
                parę lat temu ale dziś egzamin wstępny do Nkjn UW po prostu powala tych, którzy
                myślą, że dostaną się tam jako na "łatwiejszą wersję germanistyki".
    • dori7 Re: Gdzie na filologie angiel tudziez inne jezyki 06.09.03, 20:18
      Hehehe, a propos kolegiow: tegoroczny do Nauczycielskiego Kolegium J.
      Francuskiego na UW byl trzy razy gorszy niz ten na romanistyke, musieli limit
      punktow z pisemnego nieprzepisowo obnizyc...
    • Gość: becia Re: Gdzie na filologie angiel tudziez inne jezyki IP: *.nutreco.nl 08.09.03, 13:26
      hej, koncze anglistyke we wroc (uwr), i wcale nie jest zle! na 60 miejsc
      zdawalo w tym roku jakies 900 osob, ale to nie jest raczej wymierne. faktem
      jest, ze na uam jest najlepsza anglistyka (zwlaszcza katedra jezykoznawstwa),
      ale u nas tez nie jest zle, sa stypendia zagraniczne (choc niewiele..), i inne
      rozrywki tez.
      zastanow sie jednak, czy chcesz analizowac beowulfa, wichrowe wzgorza, lorda
      jima.. potem zglebiac tajemnice question tags? anglistyka ( i w ogole
      filologia) to nie kurs jezykowy, bywa, ze po trzech latach dopada nas amnezja i
      nie pamietamy podstawowego slownictwa. w zamian za to doskonale wiemy jakim
      samochodem jezdzil willy l. z "death of a salesman" albo dlaczego stella
      ("streetcar named desire") nie mogla pisac na maszynie..
      • Gość: kasia Re: Gdzie na filologie angiel tudziez inne jezyki IP: *.warszawa.tktelekom.pl 10.09.03, 12:34
        Gość portalu: becia napisał(a):

> hej, koncze anglistyke we wroc (uwr), i wcale nie jest zle! na 60 miejsc
        > zdawalo w tym roku jakies 900 osob, ale to nie jest raczej wymierne. faktem
        > jest, ze na uam jest najlepsza anglistyka (zwlaszcza katedra jezykoznawstwa),
        > ale u nas tez nie jest zle, sa stypendia zagraniczne (choc niewiele..), i
        inne
        > rozrywki tez.
        > zastanow sie jednak, czy chcesz analizowac beowulfa, wichrowe wzgorza, lorda
        > jima.. potem zglebiac tajemnice question tags? anglistyka ( i w ogole
        > filologia) to nie kurs jezykowy, bywa, ze po trzech latach dopada nas amnezja
        i
        >
        > nie pamietamy podstawowego slownictwa. w zamian za to doskonale wiemy jakim
        > samochodem jezdzil willy l. z "death of a salesman" albo dlaczego stella
        > ("streetcar named desire") nie mogla pisac na maszynie..

Oj, dokładnie, dokładnie...
        • Gość: kasia Re: Gdzie na filologie angiel tudziez inne jezyki IP: *.tkdami.net 25.09.03, 17:24
          heh tak piekne jest poznawanie literatury zagranicznej
    • Gość: gosia Re: Gdzie na filologie angiel tudziez inne jezyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.03, 21:57
      hej, mam pytanie, czy w przypadku fil. obcej jest to bardzo wazne jaka uczelnie
      koncze?
      • Gość: popo Re: Gdzie na filologie angiel tudziez inne jezyki IP: *.rtk.net.pl 30.09.03, 21:12
        no właśnie, tez jestem ciekaw...
        czy ci po UAM-ie maja rzeczywiście jakieś lepsze przebicie na rynku pracy?
        • herbata.cytrynowa Re: Gdzie na filologie angiel tudziez inne jezyki 02.10.03, 07:14
          ludzie na kolegium karkonoskim też będą cieli... stary ja myślałam żę jestem z
          niemieckiego dość dobra egzaminy zdałam ale to pikuś w porównaniu z tym co
          będzie teraz bo otóż na germanistyce i anglistyce językiem wykładowym(czyli tym
          w którym mówią wykładowcy) jest niemiecki i odpowiednio angielski.... jak sobie
          poradzisz to zapraszam... :)) o właśnie a na waszych filologiach też tak jest,
          że wykładowym jest niemiecki lub angielski?
          • Gość: weronika Re: Gdzie na filologie angiel tudziez inne jezyki IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 02.10.03, 08:45
            Oczywiscie, ze jezykiem wykladowym na Germanistyce jest niemiecki. Inaczej nie
            mialoby to sensu. Nierozumiem, Germnistyka lub Anglistyka tylko "z nazwy"?
          • Gość: gosia Re: Gdzie na filologie angiel tudziez inne jezyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.03, 12:24
            no pewnie ze tak, w koncu to filologia obca
            a poza tym jakby nie patrzec wyklady w obcym jezyku to swietna forma nauki jezyka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka